Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Energie de toamnă

– Zilele se scurtează, temperaturile scad, și odată cu ele, cheful nostru de a fi premianți. Melancolici și mo­­leșiți, ne mul­țumim și cu mijlocul catalogului, as­ta, în cazul când nu ținem neapărat să rămânem, și toamna, în fruntea plutonului. Pentru cei care nu vor să lâncezească pe canapea în Noiembrie, programul care urmea­ză le garantează energie la purtător –

Foto: Shutterstock – 4

Chiar dacă afară e încă soare și brumele n-au căzut, organismul nostru reac­țio­nează la frig și întuneric, intrând într-o stare de letargie specifică sezonului rece. Românii îi spun, atât de frumos, lingoare. Cel mai mult ne dorim în această perioadă să stăm la căldurică, în casele noastre. Însă cine se afundă prea mult în­tr-o stare de hibernare, ajunge curând să se sim­tă moleșit. Un abandon care vine la pachet cu răcelile. De aceea este recomandabil să luăm unele contramăsuri, pentru a combate melancolia toamnei și, desigur, pentru a ne menține în formă și a ne întări sistemul imunitar. Experții ne explică cum putem trece peste acest anotimp cenușiu, păstrându-ne energia la cote maxime.

Profitați din plin de lumina zilei

Ieșiți din casă în fiecare zi! Lumina naturală este fundamentală pentru sănătatea noastră. Razele soarelui și oxigenul ne îmbunătățesc starea de spirit, sis­temul cardio­vas­cular este stimulat, iar sis­temul imunitar este, la rândul său, activat. Un impuls mai important acum ca oricând. A­tunci când zilele devin mai scurte, creierul eliberează mai de­vre­me melatonină. Acest hor­mon este produs în glanda pineală atunci când e întuneric, semnali­zân­du-i organismului că este tim­pul să-și încetinească acti­vi­tatea. Drept rezultat, toam­na ne simțim mai repede obosiți. De aceea este atât de im­portant să eliminăm pe cât posibil mela­tonina din organism în timpul zilei, iar asta nu putem face decât folosindu-ne de lumină. Putem contracara moleșeala indusă de melatonină pe­trecând, în preajma prânzului, câte o jumătate de oră pe-afară. Chiar și în timpul iernii, intensitatea luminii de afară este sem­nificativ mai mare decât cea pe care o asigură ilu­minatul interior. Lumina soarelui stimulează, de asemenea, producția de vitamina D3, o vitamină care este, de fapt, un hormon și ale cărei efecte nu se exercită doar asupra oaselor ci și a metabo­lismului celular. Cercetătorii au ajuns mai nou la concluzia că scăderea nivelului ei joacă un rol inclusiv în bolile de cancer. Deoarece lumina solară este mult prea slabă, din Octombrie și până în Mar­tie, multă lume suferă de un deficit. Acesta este motivul pentru care me­dicii ne recomandă ca, în timpul sezonului rece, să apelăm, preventiv, la suplimentele cu vitamina D. Dacă luăm zilnic 1.000 de unități de vitamina D, nu riscăm să gre­șim cu nimic. Unii au nevoie de mult mai mult, dar pentru a nu se confrunta cu un supradozaj, este necesar să ceară sfatul medicului. O analiză de sân­ge poate clarifica dacă ne confrun­­tăm sau nu cu o carență.

Schimbarea orei – avantaj cu dezavantaj

De lumina zilei depinde și ca­litatea somnului pe durata nopții. Chiar dacă zilele mai întunecate, așa cum sunt cele de acum, ne fac să ne simțim mai pleoștiți, ele nu ne ajută automat să dormim mai bine. Ritmul somn-veghe este controlat de ritmul în care alternează lumina și întunericul. Toamna, organis­mul este pus la încercare. Între altele, pentru că toamna dăm ceasurile înapoi cu o oră. Deși asta ne dăruiește timp în plus de dormit, schim­barea orei este dificilă pentru orga­nism, deoarece, seara, când se întunecă brusc, tot cu o oră mai devreme, ceasul nostru interior se dă peste cap. Asta, în condițiile când existența noastră co­tidiană    continuă să se desfășoare la fel ca înainte. E drept că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă este mai ușoară decât invers, pentru că ne alegem cu o oră în plus, dar asta nu schimbă faptul că se întunecă mai devreme. În această situație, în­locuim lumina împuținată a zilei, cu lumină artificială. Ade­sea, folosim lumini LED strălucitoare, care încearcă să păcălească corpul că este zi. Dar organismul nu poate fi păcălit atât de ușor. Ideal este să ieșim din casă dimineața, când s-a luminat, pentru ca organismul nostru să știe: ah, acum e zi. Dacă nu putem ieși afară în timpul zilei, ne poate fi de ajutor o lampă cu lumină naturală, mai ales dacă ne numărăm printre oamenii care se simt un pic deprimați din cauza excesului de melatonină.

Mișcarea – mama succesului

Din nefericire, lenea tinde să câștige teren toamna și iarna, astfel încât preferăm să stăm ciuciuliți pe canapea în loc să fim activi. De aceea, mulți oameni își reduc timpul alocat sportului în aer liber. Din cauza vremii instabile, nici bicicleta nu mai este folosită la fel de mult în această perioadă. Mulți dintre noi tind acum să o ia mai ușor, când vine vorba de activitatea fizică. Dar asta este greșit. Organis­mul n-are decât de câștigat de pe urma exercițiilor fizice. Ele nu stimulează doar mușchii și sistemul cardiovascular, ci și sis­te­mul imunitar. Cei care fac sport în mod regulat au șanse mai mari să trea­­că sănătoși prin lunile adesea întunecate de iarnă. O scurtă aler­gare sau o plimbare rapidă ne stimulează meta­bolismul, ne îmbunătățește circula­ția sângelui și ne ajută să ne simțim mai energici și mai fericiți.

E un fapt dovedit că activitatea fizică contracarează stările proaste de spirit, care se schimbă în bine, rapid. Exercițiile fizice ne oferă, așadar, energie și au totodată un efect antidepresiv. Cel mai bine este să facem încă de pe acum ceea ce ne propunem, de obicei, când începe un an nou și să ne apucăm de un antre­nament de fitness sau de un sport.

Însă pentru a ne menține activi din punct de vedere fizic, nu trebuie să recurgem la un antrenament intensiv. Mișcarea tre­buie să facă parte în mod firesc din viața noastră de zi cu zi. De-acolo a dispărut și acolo trebuie să se întoarcă. De aceea e important să integrăm activitatea fizică în rutina noastră zilnică. Să urcăm scările în loc să luăm liftul, să ne facem cumpărăturile mergând pe jos sau cu bicicleta. Chiar și în timp ce lucrăm ni se ivesc diferite oportunități de a ne mai ridica de pe scaunul de la birou. Putem sta în picioare în timp ce vorbim la telefon sau să plecăm la o plimbare în pauza de masă, când ridicăm ceva de pe jos să repetăm mișcarea de 4-5 ori. Scopul nu e acela de a atinge un nivel foarte ridicat de per­formanță sportivă, ci de-a face constant mișcare, pentru a ne menține vitalitatea. Repetate, toate gesturile pe care le facem devin gimnastică. Fără efort și chin!

Mâncare pentru vigoare

Numeroase studii din ultimii ani au ară­tat cât de importantă este o alimen­tație sănătoasă. S-a dovedit știin­ți­fic că mâncarea de proastă calitate afectează organismul ca o boală infecțioasă. Ce ar trebui, așadar, să punem toamna în farfurii? În pri­mul rând, alimente pe bază de pro­duse vegetale, mai ales legume rădăcinoase și varză, dar și multe fructe. Acestea sunt bogate în mine­rale și vitamine care ne întăresc imu­nitatea. Specialiștii ne sfătuiesc toto­dată să consumăm mai puțină pâine. În schimb, putem mânca, la micul dejun, un terci de ovăz sau o omletă, iar seara, o supă de legume sau un preparat din pește cu legume. Motivul este acela că un număr prea mare de carbohidrați ne induce o stare de moleșeală. Însă nu este necesar să fim în permanență stricți cu noi înșine.    În sezonul rece, mulți oameni nu mai au poftă de feluri ușoare de mâncare, precum salatele proas­pete, ei preferând acum mesele calde și mai con­sistente. De aceea, începem să ne îngrășăm un pic în sezonul rece, încă din toamnă. O moda­litate simplă de a contracara acest fenomen e să luăm cina cu o oră mai devreme și să nu mai mâncăm apoi nimic. În felul acesta, intervalul până la micul dejun de a doua zi se prelungește, ceea ce aduce beneficii atât metabolismului, cât și som­nului.

Un alt sfat pentru un plus de vigoare este in­clusiv acela de a bea mai multă cafea. O ușoară creștere a consumului de cafea dimineața poate avea un efect po­zitiv asupra nivelului de energie. Cafeaua este sănătoasă și datorită antioxidanților pe care îi conține. Cu toate acestea, consumul nu trebuie să depășească patru căni pe zi, pentru că astfel cafeaua poate pune presiune asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, este important să consumăm multe lichide. Astfel nu numai că ne detoxifiem organismul, dar îl și protejăm de răceală. Pentru că aerul încălzit din camere ne usucă rapid mucoasele, iar în absența unei bariere naturale de protecție, viru­șilor și bacteriilor le este ușor să ne facă rău. De aceea, experții ne recomandă să bem zilnic cel puțin doi litri de apă sau, și mai bine, ceai cald neîndulcit. Astfel ne protejaăm de infecții și ne putem menține în formă pe parcursul toamnei și iernii.

Vitamine și minerale de care avem nevoie în această perioadă

* Zincul protejează celulele de radicalii liberi și, după cum s-a do­vedit, întărește sis­te­mul imunitar. Stu­diile confirmă că durata unei răceli poate fi scurtată cu o zi, dacă pacienții încep să ia zinc în decurs de 24 de ore, de la apariția primelor simp­tome.

* Vitamina B12. Epui­zarea pe termen lung poate fi cauzată de o deficiență de vitamina B12. Aceas­ta poate fi confirmată de o hemoleucogramă și poa­te fi remediată cu ajutorul suplimentelor nutritive. De asemenea, este important să ve­rificați cum stați cu vita­mina D. “Vitamina soarelui” reprezintă sursa noastră supremă de energie și întărește oasele și sistemul imunitar. Acum există teste pe care le putem face singuri, acasă, și care ne pot in­dica dacă avem destule vitamine și un echilibru hormonal optim.

* Multivitamine și minerale. Acum este indicat să ne întărim sistemul imunitar cu toate vitaminele și mineralele importante. Asta pre­supune o alimentație care să includă legume și fructe, dar putem apela și la suplimente. Sucu­rile naturale, bio, îi pot oferi și ele organismului ceea ce are nevoie.

* Rhodiola rosea e o plantă apreciată de secole pentru proprietățile sale vindecătoare. Are un efect adaptogen, ceea ce înseamnă că ne ajută să combatem stările de epuizare, furnizân­du-ne energie. Se găsește în farmacii.

* Valeriana. Și cei care suferă de probleme de somn se pot baza pe remediile pe care ni le pune la dispoziție natura. Deosebit de eficientă s-a dovedit, de exemplu, Valeriana luată în concentrații mari.

* Postul intermitent. Mai ales acum tindem să poftim la mâncăruri mai consistente. Cu toate acestea – sau tocmai din această cauză – se poate dovedi benefic pentru organism să apelăm la postul intermitent, în care e voie să mănânci 8 ore pe zi, și 16 ore să nu mănânci nimic (e inclusă și noaptea).

Amplificatori de energie

Cele mai bune metode de a ne redobândi vioiciunea

Aerul proaspăt

Elimină oboseala și asigură o putere mai mare de concentrare. Profitați de fiecare opor­tunitate care vă iese în cale și ieșiți afară, mă­car pentru puțin timp. O altă variantă e să deschideți fereastra și să respirați adânc de 20 de ori.

Masajul reflexogen

În palme se găsesc termi­națiile nervoase care sunt co­nectate cu organele interne. Masa­jul blând, efectuat de la cantul exterior al mâi­nii până la degetul mare, stimu­lează ficatul. Dacă acesta nu func­ționează bine, puteți re­simți stări de oboseală și epui­zare. Masați această zonă timp de unul până la două minute, de mai multe ori pe zi.

Căldura și frigul

Dușurile alternative stimu­lează metabolis­mul, ne învio­rează și ne mențin în formă. Încă și mai bine e să ne facem cu acest prilej și un masaj, folo­sind o mănușă din lufă sau o perie moa­­le. Reco­man­­dabile sunt, de ase­me­nea, vi­zi­­tele regulate la saună. Trans­pi­rația elimină toxinele din corp și ne ajută să ne întărim sistemul imu­nitar.

Uleiuri revigorante

Băile de picioare cu ulei de Roz­marin sau de Pin au efect revi­gorant. Adăugați 15 pi­cături la 5 litri de apă călduță, stați în baie cu picioarele zece minute, apoi clătiți-le și uscați-le bine. Pentru înviorarea rapidă și ame­liorarea durerilor de cap, aplicați pe tâmple, cu masaj ușor, câteva pi­cături de ulei de Mentă.

Un imbold de energie dimineața

Stoarceți o jumătate de lă­mâie și ames­tecați-o cu 300 ml apă și un pic de apă clo­co­tită. Beți înainte de micul dejun. Acest suc ne în­viorează, are efect anti­bacterian și ne sti­mu­lează sistemul imunitar.

Bucurați-vă de viață și de cei dragi

Acum este cel mai bun mo­ment pentru o conversație plăcută în serile în care mâncăm împreună cu familia sau cu prietenii. Vorbele se leagă mai bine ca vara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian