În imediata vecinătate a Parcului Național Călimani, în ținutul de basm al Dornelor din județul Suceava, se află comuna Panaci. Ambiția inițială a lui Vasile Cozan, fiu al satului, de a realiza un drum care să lege Moldova de Ardeal, l-a făcut să renunțe la un loc de muncă bine plătit în mediul privat și să candideze la funcția de primar al comunei. Au trecut de atunci 27 de ani. Lucrările la drumul amintit sunt abia la început, în schimb, Vasile Cozan a fost fără întrerupere primar în tot acest timp. Și tot așteptând să-și vadă visul împlinit, a schimbat în bine fața celor șase sate ale comunei: Cătrinari, Coverca, Drăgoiasa, Glodu, Panaci și Păltiniș.
Un vis cât șapte mandate
– Domnule primar, „drumul” dumneavoastră spre primăria din comuna Panaci a început tot cu un drum, unul adevărat, care urma să lege Bucovina de Ardeal, peste culmile Călimanului. Sunteți aproape de finalul celui de-al șaptelea mandat, dar drumul visat nu e gata. A fost un gând prea îndrăzneț?

– Nu cred că a fost un vis prea îndrăzneț, doar că atunci, la început, nu era bazat pe niște date reale. E vorba de un drum județean, nu de unul comunal, iar deciziile pentru realizarea lui nu aveam cum să le luăm la nivel de comună. Eram și foarte tânăr, nu împlinisem 28 de ani, eram entuziast și convins c-am să reușesc să-l fac repede, că pot să răstorn munții – care, în cazul acestui drum, chiar trebuiau răsturnați. Se putea realiza relativ ușor, dar – ani la rând, nu s-a vrut acest lucru, la nivel de Consiliu Județean, deși, astfel, s-ar scurta drumul spre București cu o sută de kilometri. Sunt aproape patru kilometri de drum prin stâncă, cu serpentine, cu izvoare ce trebuie captate, cu poduri. Lucrările sunt în desfășurare, mai e până să fie gata. Sper, însă, că nu mai e nevoie de încă șapte mandate, ca să-mi văd visul cu ochii! (râde).
Cu porțile Raiului deschise
– Ținutul acesta al Dornelor e unul de poveste, sunteți înconjurați de priveliști de vis, iar prin curțile oamenilor se vede mâna de gospodar. Panaci, comuna pe care o „guvernați” ca primar, e bogată?
– Depinde ce înțelege fiecare prin bogăție. Eu spun despre oamenii din comună că sunt norocoși pentru că s-au născut în raiul de pe pământ, un rai pe care, ca să îl merite, muncesc pentru el. Și pentru că nu ne place să ținem raiul ăsta doar pentru noi, îi deschidem porțile pentru toată lumea, să vină și să vadă, să se bucure de frumusețe și liniște, de aerul curat și de calitățile curative ale celor 20 de izvoare pe care le avem. De fiecare dată când călătoresc în străinătate, mă întorc mai bucuros că sunt român și că trăiesc în România. Nu cred că străinătatea îți poate oferi mulțumirea sufletească de care ne bucurăm noi, aici, acasă. Poate să existe un avantaj financiar, dar banii nu sunt o condiție pentru a fi fericit. Așa că, da, din acest punct de vedere, suntem o comună bogată. Administrativ vorbind, lucrurile nu sunt la fel de frumoase: noi, ca primărie, nu deținem nici măcar un copac din toate pădurile astea care cad peste noi. Nici măcar un copac! Suportăm nedreptățile istoriei, pentru că, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza a luat pădurile grănicerești de la românii din Moldova și le-a făcut cadou românilor din Ardeal, ca să-i învrăjbească pe unii cu alții. La vremea aceea, Panaci avusese vreo 4000 hectare de pădure, pe care am fost nevoiți să le retrocedăm. Nu ne plângem, ne bucurăm de ce avem. Ne-au rămas izvoarele. Ele sunt valorificate de Aqua Carpatica, singurul nostru mare investitor.
– Am văzut, la intrarea în comună, un panou foarte bine realizat, care prezintă turiștilor toate aceste izvoare. Care este povestea lor?
– Sunt 17 izvoare amenajate deja, plus alte trei descoperite recent. În cadrul unui proiect școlar, elevii au gândit designul și s-au ocupat de amenajarea lor, pe echipe care au concurat între ele. Prinși de entuziasmul copiilor, li s-au alăturat mulți oameni din comună, astfel că, la sfârșitul proiectului, când s-a decis echipa câștigătoare și izvoarele au fost sfințite, la eveniment au fost câteva sute de persoane. Toate izvoarele sunt străjuite de câte o troiță și poartă nume de sfinți. Cei de la Aqua Carpatica ne-au fost și ei alături, ocupându-se de toate analizele necesare privind calitatea apei. Apa fiecărui izvor are o altă compoziție și alte proprietăți curative, nu sunt două la fel.
Sat european de tineret
– Înțeleg că sunteți o comună bogată și în copii…

– Mare bucurie și noroc! Avem două școli primare și una gimnazială, o grădiniță cu program prelungit și un centru de zi. În total, sunt 157 de elevi, cărora le-am creat toate condițiile pentru un învățământ modern. Beneficiază și de programul „After school”, dar și de o masă caldă zilnic, acordată prin hotărâre de consiliu local. La școlile noastre, copiii poartă uniformă, nu se fac diferențe între ei. Ca să faci un copil fericit, nu trebuie să-i oferi totul, ci să-i oferi dragoste. Asta încercăm să facem la Panaci.
– Cu atâția copii în sat, presupun că sunt și mulți tineri adolescenți. Cum izbutiți să îi țineți aproape?
– Ascultându-i, implicându-i în decizii și în activități care-i privesc. Am amenajat un Parc al Tineretului, în centrul comunei, cu trei foișoare spațioase, racordate la apă și curent, unde pot sta la un grătar sau la o petrecere mai restrânsă. Tot acolo se lucrează acum la Casa Tradițională și la un amfiteatru, în aer liber, o construcție din lemn, care seamănă cu un păianjen uriaș. Intenționăm să amenajăm și un turn panoramic, să transformăm acea zonă într-un punct de atracție. Tinerii ne-au fost alături de la început, tot ei sunt cei care se ocupă de întreținerea acestor spații. Datorită implicării lor, anul acesta, Panaci a primit titulatura de „Sat european de tineret”. Această titulatură este, de fapt, un program de dezvoltare și organizare a tinerilor din mediul rural ce își doresc să facă o schimbare în comunitatea lor. Reușita asta i-a mobilizat și suntem mândri de ei și de tot ceea ce fac. Copiii, tinerii trebuie motivați să se întoarcă acasă, să-și găsească un rost în România. Slavă Domnului, dacă vrei să muncești în România, este mult de muncă și se poate câștiga destul de bine. Tot ce trebuie e seriozitate și să vrei să muncești.
„Ar trebui politici zonale, să fie sprijiniți oamenii să trăiască din resursele locului”
– Panaci este un sat de zonă montană. Se mai ocupă oamenii de creșterea animalelor?
– Aici a fost zonă minieră și mult timp chiar s-a trăit bine. Mai cresc și acum oamenii animale, dar puține. Dacă nu se face ceva pentru sectorul agricol, pentru zootehnie, vor rămâne munții goi. Nu se mai găsesc nici oameni care să muncească cu drag, să le placă animalele. UE ne-a impus niște condiții incorecte, iar laptele are un preț mult prea mic. Datorită pășunilor montane deosebite, laptele de la noi nu seamănă cu laptele de la câmpie, nu e alb spălăcit, ci gălbui, de gras ce e. Și prețul ar trebui să fie diferențiat, după calitatea laptelui. Suntem o țară binecuvântată de Dumnezeu, avem de toate, dar ar trebui politici zonale, regionale, ca să ne putem dezvolta fiecare din ce avem, să fie sprijiniți oamenii să trăiască din resursele locului, nu să dea materia primă altora și ei să cumpere apoi, la prețuri foarte mari, produsele finite. Avem în zonă fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale, pe care le valorifică străinii.
„PNRR a fost marea așteptare, dar nu e ce trebuie”
– În zona dumneavoastră nu se aplică legea muntelui care prevede facilități pentru localnici, scutiri de taxe și impozite?
– Acea lege a muntelui nu a fost gândită corect. Facilitățile fiscale prevăzute prin lege sunt un dezavantaj major pentru comunitatea respectivă. Dacă scutești de impozite oamenii, ar trebui să vii în compensare cu sume de la bugetul statului, cu sumele pe care tu, ca primărie, le pierzi prin acele reduceri. Pentru că și omul care stă în vârful muntelui are nevoie de drum, de curent, de condiții civilizate de trai, iar copilul născut în vârf de munte ar trebui să aibă aceleași facilități ca și cei care trăiesc în centrul orașului, mai ales acces neîngrădit la educație.
– Ați făcut, totuși, și ceva investiții în comună. Cum au fost ele finanțate?
– Cam tot ce am făcut, am făcut pe fonduri. Întâi, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, am pietruit drumurile comunale, centrul de zi l-am amenajat prin fonduri de la Ministerul Familiei, acum, prin SAPARD, betonăm drumurile. Aici, temperaturile coboară iarna și la -25 grade, asfaltul s-ar fi distrus după o iarnă. PNRR a fost marea așteptare, dar nu e ce trebuie. Ar fi trebuit încă de la început să avem o strategie de dezvoltare bine gândită. S-a început în 2002, cu drumurile, apoi au apărut programele apă-canal și s-au spart drumurile, sau primești finanțare doar pentru apă, nu și pentru canal, când ar fi trebuit să meargă simultan. Suntem optimiști, însă, sperăm să se dezvolte mai mult turismul în zona noastră, că vom putea trăi foarte bine din asta. În România, avem mult mai mult de oferit decât țările în care majoritatea românilor preferă să-și petreacă concediile, doar că nu prea știm ce avem și nu ne prea interesează să ne cunoaștem țara.
– Cam greu turism fără infrastructură!
– Prin PNDL s-au făcut drumuri, rețele de apă, rețele de canalizare, încet, încet, se schimbă fața României. Dar degeaba ai cele mai bune drumuri, dacă nu mai duc nicăieri, dacă la capătul lor nu mai locuiește nimeni. Ne mor rădăcinile. Sufletul satelor românești de la munte. O mare pierdere. Ar trebui ajutate să dăinuiască, puține, câte au mai rămas.
– Ca primar, dvs. vă ocupați și de sufletul locului în care trăiți?
– La Panaci au căzut deja primele zăpezi. Localnicii se pregătesc pentru Festivalul „Datini și obiceiuri de iarnă”, din decembrie. În centrul comunei, cuptorul de lemne și soba cu plită uriașă abia așteaptă să coacă bunătățile specifice locului, pentru toți oaspeții. Între două plăcinte, aceștia își pot încărca telefoanele mobile la stațiile de autobuz smart, de unde pot afla și informații turistice despre întreaga zonă. La capătul drumului spre Panaci, cineva vă așteaptă cu drag.