
M-am bucurat să aflu că pe piața cosmeticelor există, încă, o marcă de produse românești, al cărei nume îl auzisem pentru prima dată în copilărie: Pell Amar. E drept, nu le-am găsit într-un supermarket, ci într-un magazin naturist de cartier. Știam povestea regretatului doctor Ștefan Ionescu-Călinești, cel care, încercând să-și ajute soția, suferindă de o boală autoimună cronică, a descoperit calitățile extraordinare ale nămolului și a creat Pell Amar. Mi s-a părut cu adevărat extraordinar, că semnătura sa există, încă, pe etichetele unor produse cosmetice, la jumătate de secol de la crearea mărcii și la șapte ani de la decesul specialistului. De aceea, am vrut să aflu cine trudește azi la crearea acestor produse și, mai ales, dacă se mai păstrează rețetele lor originale.
Ingrediente românești

Miruna Codeanu este general-manager al Pell Amar Cosmetics România. Lucrează în industria românească de cosmetică de 15 ani, iar din 2020, se ocupă doar de Pell Amar. „Pentru cei mai tineri, care poate nu știu povestea Pell Amar, trebuie să amintim că doctorul Ștefan Ionescu-Călinești a fost primul din lume care a creat extractul pur de nămol terapeutic sapropelic, din lacul Balta Albă, pe care l-a și brevetat, în anii 1970. Eficiența acestui extract a fost dovedită prin teste clinice, în reumatism, boli ale sistemului nervos periferic, în nevralgii, boli ginecologice, eczeme, psoriazis, arsuri, cicatrici cheloide, fenomene de îmbătrânire ș.a. Inițial, pe bază de extract de nămol terapeutic, s-au creat atât produse cosmetice, fabricate la «Miraj» București, cât și preparate medicamentoase, fabricate la «Antibiotice» Iași. Știm care a fost soarta celor două fabrici, din păcate, astfel încât, odată cu infrastructura de producție, au dispărut de pe piață și produsele Pell Amar. Desigur, și schimbările legislative din tot acest timp au dus la anularea autorizațiilor inițiale. Dar încrezător în munca sa de-o viață și în calitățile terapeutice ale extractului de nămol, în 2010, domnul doctor a înființat Pell Amar Cosmetics, denumire sub care funcționăm și acum”.
– Mulți s-ar aștepta ca produsele dumneavoastră să aibă culoarea neagră și un miros specific nămolului. În realitate, sunt de un alb translucid, au un miros delicat și o textură fină, extrem de plăcută.
– Nu folosim nămolul ca atare, ci un extract al acestuia, obținut prin procedee exclusiv mecanice, pentru a nu-i altera proprietățile. În urma acestor procedee, rezultă o pudră albă, ce conține aminoacizii și sărurile minerale benefice din nămol. Suntem singura firmă din țară care folosește o astfel de formulă unică, pe baza brevetului obținut de domnul doctor Ștefan Ionescu-Călinești. Și încă un amănunt: nămolul al cărui extract îl folosim e strict de proveniență românească, iar asta ne și diferențiază de alte produse similare existente pe piață.
– De unde provine nămolul pe care-l prelucrați?
– Toate lacurile cu apă sărată din România sunt sau pot deveni sursa nămolului din care facem extractul: Amara, Lacu Sărat, Techirghiol, precum și multe altele, de o bogăție extraordinară pentru România. Din fericire, aceste zone au fost declarate „arii naturale protejate” și au fost luate măsuri administrative împotriva poluării lor și pentru a utiliza resursele lor balneare sub supraveghere medicală.
– Diferă compoziția nămolului în funcție de lacul din care provine?
– Compoziția nămolului poate fi diferită, de la o extracție la alta, chiar dacă provine din același loc. Nămolul rezultă din degradarea algelor marine din apa sărată, iar compoziția lui depinde de capriciile vremii, contează dacă anul a fost ploios sau secetos. În extractul pe care noi îl folosim, însă, rămân doar substanțele benefice, indiferent de calitatea în sine a nămolului.
– Există pe piața internațională produse similare?
– Da, sunt câteva firme care folosesc nămol de la Marea Moartă. Noi încercăm să ne poziționăm pe nișa celor care folosesc resurse naturale, dar și alte ingrediente naturale, strict de proveniență locală. Combinăm extractul de nămol cu extracte de cătină, urzică, nuc, tot felul de plante indigene.
„Avem nevoie de ambalaje vechi ale mărcii Pell Amar”
– Care e profilul actual al consumatorilor de produse Pell Amar?

– Ar fi două mari categorii: cei care cunosc de ani buni brandul clasic și au apucat să folosească și produsele medicamentoase Pell Amar, oameni care au astăzi o vârstă înaintată, dar avem și foarte mulți clienți tineri, care preferă produsele de îngrijire cu ingrediente naturale. Avem clienți care ne sunt fideli de 20 de ani, și cărora le adresăm rugămintea să ne ajute, dacă pot, cu ambalaje ale produselor mai vechi. Nu avem o astfel de arhivă și tare ne-am dori s-o putem realiza. Avem clienți care l-au cunoscut pe domnul doctor Ionescu-Călinești, care au făcut tratamente cu produsele sale și pe care-i leagă amintiri frumoase de Pell Amar.
– Ce planuri de viitor aveți?
– Din păcate, ultimii trei ani ne-au dezvățat să mai facem planuri. Cu toate acestea, avem în dezvoltare o gamă nouă de produse, pentru că trebuie să ne adaptăm tendințelor pieței. Acestea sunt dictate de marii producători din industria cosmetică, care au bugete suficient de mari ca să împingă pe piață concepte noi. Trebuie să ne adaptăm și noi acestor direcții. Asta nu înseamnă că vom renunța la extractul de nămol terapeutic. Pell Amar, așa cum l-a gândit domnul doctor Ștefan Ionescu-Călinești, a pornit de aici și așa va rămâne.
Șapte oameni și un singur vis
Echipa care lucrează la Pell Amar Cosmetics e formată din doar șapte oameni. Ingredientele pe care le folosesc sunt, așa cum spune Miruna Codeanu, de proveniență autohtonă, românească, iar mâna de lucru, la fel. „Deși brandul are vechime, echipa actuală e formată din oameni destul de tineri, toți specialiști în industria cosmetică. Oamenii implicați în producție sunt mândri să vadă la raft produsele realizate de ei, o parte chiar l-au cunoscut pe regretatul doctor Ștefan Ionescu-Călinești, creatorul mărcii Pell Amar. O parte din activități sunt externalizate, dar nucleul de producție e cel format din șapte oameni”.
Nu ne plângem, dar trebuie să recunosc că e foarte greu
– E lăudabil că vă zbateți să rezistați, în ciuda revărsării de produse cosmetice de import în magazinele românești.

– Este greu, pentru că suntem independenți, nu facem parte din nici un grup de multinaționale, iar produsele noastre fac parte din nișa mică a produselor naturale și din cea și mai mică a celor care folosesc în compoziție extractul de nămol. Produsele noastre nu se găsesc în supermarket, doar în magazine naturiste, farmacii sau retaileri specializați. Desigur, și on-line, pe site-ul nostru.
Avem o felie de piață mică, dar încercăm să ne extindem portofoliul, creând produse și pentru alte grupuri de consumatori.
Și afacerea noastră e o provocare, ca atâtea altele în România, pentru că nu există strategii integrate în nici un domeniu. Nu ne plângem, dar trebuie să recunosc că e foarte greu. Suntem pe cont propriu, scapă cine poate. Oamenii văd doar partea frumoasă, dar provocările administrării unui business sunt și pentru noi aceleași: angajații trebuie plătiți, furnizorii la fel, stocurile trebuie să fie echilibrate mereu și așa mai departe.
Se apropie sărbătorile. Listele de cadouri pentru cei dragi vor fi întocmite în curând. Adăugați pe ele și produse din gama Pell Amar. Textura și parfumul lor delicat vă vor întoarce în anii copilăriei, în timpul acela în care sărbătorile aveau nu doar tihnă, ci și miresme inconfundabile. Pell Amar e una dintre ele. În plus, minunata descoperire a doctorului Ștefan Ionescu-Călinești e o dovadă în plus că, dacă crezi cu adevărat în ceea ce faci, până și negrul cel mai negru poate deveni, nu fără efort, alb imaculat, parfumat și translucid.