– Sănătate cu ajutorul temperaturii –
Bărbații, mai călduroși, femeile, friguroase

Pățiți și dvs. la fel? Odată ce corpul ajunge la temperatura optimă de funcționare și se simte confortabil, multe lucruri decurg mai bine. Unii oameni se culcă de pildă seara cu șosete, pentru că somnul refuză adesea să-i cuprindă atâta timp cât au picioarele reci. Pe de altă parte, este bine cunoscut faptul că temperatura optimă diferă de la om la om, iar acest lucru provoacă adesea înfruntări. Diferențe pregnante se remarcă mai ales între sexe: în timp ce bărbații continuă să stea în mânecă scurtă, în avioanele cu aer condiționat, multe femei nu știu cum să-și pună mai repede jachetele sau eșarfele. În acest caz, joacă un rol important raportul dintre mușchi și grăsime. Mușchii generează căldură, în timp ce grăsimea o poate doar izola. În medie, corpul femeilor este alcătuit din 25% mușchi și 25% grăsime, în timp ce corpul bărbaților este format din 40% mușchi și 15% grăsime. În plus, pielea bărbaților este cu aproximativ 15% mai groasă și poate reține mai bine căldura. Acestea sunt diferențe de care trebuie să ținem seama: un studiu recent indică de pildă că femeile lucrează mai bine și obțin performanțe mai bune în birouri călduroase. În schimb, pentru bărbați este invers. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au investigat influența temperaturii asupra performanței mentale a bărbaților și femeilor. Cei 543 de subiecți de testare au rezolvat o serie de sarcini cognitive, care au fost efectuate la diferite temperaturi ambientale. Oamenii de știință au constatat că influența pe care a jucat-o temperatura a variat semnificativ între bărbați și femei. Când temperaturile au fost mai ridicate, femeile au calculat mai bine și au obținut rezultate mai bune. Fiecare grad suplimentar a crescut performanța femeilor, care a atins un punct maxim între 30 și 33 de grade. Bărbații au obținut, dimpotrivă, rezultate bune la temperaturi mai scăzute, în special când acestea au coborât sub 20 de grade. Pe măsură ce temperaturile au crescut, performanța lor a scăzut, chiar dacă nu într-un mod la fel de evident.
Puterea căldurii în medicină

Căldura poate chiar să amelioreze diferite afecțiuni. Celților, grecilor și romanilor le plăcea, de exemplu, să-și construiască orașele lângă izvoare termale. Terapeuții au decretat, încă din cele mai vechi timpuri, căldura drept remediu eficient împotriva bolilor. Cel mai vestit medic al Greciei antice, Hipocrate, spunea: „Cine nu poate fi vindecat cu căldură, nu poate fi ajutat să fie iar sănătos”. Astăzi, terapia cu căldură este o parte integrantă a medicinei. Bine-cunoscute sunt, de pildă, nămolul Fango sau lămpile cu căldură, care sunt folosite local în fizioterapie, pentru dureri de spate și probleme articulare, sau în medicina sportivă, pentru accidentări provocate prin suprasolicitare, precum întinderile musculare. În urma tratamentului, mușchii afectați se relaxează, iar activarea receptorilor de căldură face să treacă în plan secund receptorii de durere. Studiile au arătat că o terapie termică continuă, efectuată cu plasturi cu efect de încălzire (ca cei chinezești, existenți în farmacii), este mai eficientă decât analgezicele în tratamentul durerilor de spate. De compresele termice pot beneficia și femeile care se confruntă cu dureri menstruale. Căldura poate ajuta inclusiv la vindecarea rănilor, după cum a arătat un studiu din 2016, vizând tratarea ulcerului piciorului diabetic. În plus, căldura stimulează circulația prin dilatarea vaselor de sânge și are un efect relaxant și de reducere a stresului. Căldura din interior și exterior ne liniștește stomacul și ameliorează crampele și durerile. Stomacul și intestinul pot fi calmate cu ajutorul unei perne încălzitoare, dar și bând o ceașcă de ceai cald de mușețel. Iar temperaturile pot combate și răcelile. Băile de picioare în timpul cărora încălzim apa în mod progresiv ajută la încălzirea întregului corp. Începeți cu apă la 36 de grade și creșteți la fiecare două-trei minute temperatura cu două-trei grade, până ajungeți la 42 de grade. În schimb, plaja nu este recomandabilă dacă aveți gripă, pentru că lumina UV slăbește sistemul imunitar. Experții ne recomandă să evităm soarele, chiar și când ne confruntăm doar cu o răceală ușoară.
* Terapia prin hipertermie – în cadrul acestei proceduri medicale, temperatura centrală a corpului este crescută în scop terapeutic, la 38,5 până la maximum 40,5 grade Celsius. Această febră artificială este creată cu ajutorul unei băi complete sau al razelor infraroșii. Termoterapia este utilizată în cazul bolilor inflamatorii cronice, precum bolile autoimune și reumatologice, dar și în cazul sindromului colonului iritabil, osteoartritei, bolii Lyme și hipertensiunii arteriale rezistente la terapie. Efecte foarte bune se pot observa și în fibromialgie, afecțiune caracterizată de dureri musculo-scheletale. Procedura este folosită și în tratarea sindromului Long Covid, ca parte a unui concept de terapie integrativă, care utilizează hipertermia moderată, la nivelul întregului corp. Căldura relaxează totodată musculatura profundă, iar cu ajutorul ei se modifică percepția durerii și este reglat sistemul nervos autonom. Mulți pacienți constată în urma tratamentului o ameliorare semnificativă și de durată a simptomelor. Deși, la fel ca în cazul oricărei terapii, ea nu are aceleași efecte la toată lumea. Există chiar și dovezi potrivit cărora căldura are un efect pozitiv, inclusiv asupra psihicului. Oamenii de știință din SUA au arătat că hipertermia moderată, utilizată asupra întregului corp, îmbunătățește pe termen lung starea de spirit a pacienților depresivi.
La ce e bun frigul?

Pe cât de importantă este pentru noi căldura, pe atât de util se poate dovedi și frigul. În vreme ce strămoșii noștri erau expuși la diferențe mari de temperatură, noi trăim într-o lume mai stabilă din acest punct de vedere. Deși sistemele de încălzire și dușurile calde ne oferă o stare de confort, ele nu sunt întotdeauna sănătoase, deoarece stimulii termici antrenează vasele de sânge și mușchii, activează metabolismul și mențin în alertă sistemul imunitar. Deci, nu este de mirare că terapia prin frig redevine din ce în ce mai populară. Ea a fost practicată încă din vremuri străvechi: Hipocrate folosea afuziunea cu apă rece, pentru a ameliora tetanosul, guta și reumatismul, și folosea compresele reci și umede, pentru a trata pacienții cu stări febrile. În secolul al XIX-lea, Sebastian Kneipp s-a vindecat de tuberculoză, făcând băi în Dunărea rece ca gheața și a conceput o terapie care continuă să fie populară și în zilele noastre. În tratamentele Kneipp clasice, precum băile parțiale la genunchi, băile de brațe sau dușurile alternante, stimulul rece duce la o vasoconstricție pe termen scurt și apoi la o creștere reflexă a fluxului sanguin. Cine urmează aceste tratamente în mod regulat, devine mai rezistent la frig, își reglează tensiunea arterială, își întărește sistemul cardiovascular, previne dezvoltarea venelor varicoase, își stimulează sistemul imunitar și metabolismul și inhibă radicalii liberi nocivi. Chiar și nervii și psihicul au de câștigat: terapia cu apă rece frânează sistemul nervos simpatic, o diviziune a sistemului nervos autonom, și întărește în schimb omologul acestuia, sistemul nervos parasimpatic, care este responsabil pentru regenerare și calm. În plus, terapia prin frig ajută la eliberarea de hormoni ai fericirii, oferindu-le celor care o urmează o stare de bine.
Tratamente locale cu gheață: fac parte din repertoriul standard al medicilor sportivi: ele opresc sângerarea și durerea, previn vânătăile și ameliorează inflamația. Mai spectaculoasă este terapia cu frig extrem, în care temperaturile foarte scăzute sunt de obicei generate cu ajutorul azotului lichid. Ea ajută în cazul bolilor reumatice inflamatorii, al osteoartritei, al sindromului durerii cronice sau al tensiunii musculare. Pacienții pătrund într-o cameră care, la minus 110 grade, oferă un stimul atât de puternic de frig, încât creierul „uită” durerea provocată de reumatism. Frigul poate distruge și țesutul adipos nedorit: procedura numită criolipoliză folosește un dispozitiv prin care grăsimea e răcită până la minus nouă grade Celsius. Temperaturile de sub zero grade atacă și celulele bolnave: dermatologii îngheață cu azot lichid negii, hemangioamele și petele pigmentare.
O procedură criochirurgicală comună în care frigul este introdus în țesut este crioablația, pe care o folosesc, de pildă, specialiștii în inimă, pentru a trata fibrilația atrială. Ei introduc un lichid de răcire într-un „criobalon”, care este desfășurat în atriul stâng. Când balonul face contact cu peretele inimii, structurile nervoase situate acolo care sunt responsabile de fibrilația atrială îngheață și nu mai provoacă probleme.
Sfaturi practice
– O cale de a traversa cu bine toamna și iarna –

Stările de oboseală și frig pot indica o carență de vitamina B12. Dacă nu vă puteți satisface prin alimentație necesarul de patru micrograme pe zi, vă pot ajuta suplimentele alimentare.
* Mirodeniile, precum ghimbirul, scorțișoara, piperul negru, ardeiul cayenne, chimenul și turmericul încălzesc, la rândul lor, organismul. De reținut este că nu doar scorțișoara din mâncare ne poate ajuta să ne încălzim, ci și cea folosită la fabricarea branțurilor disponibile în magazinele naturiste, care stimulează circulația sângelui în tălpi.
* Băile ne încălzesc din interior – iar dacă adăugăm în apă și câteva picături de ulei esențial de brad, ele ne stimulează și mai mult circulația sângelui. Procedurile menite să stimuleze circulația sângelui și căldura sunt deosebit de bune pentru ameliorarea durerilor articulare cauzate de artroză.
* Pentru probleme articulare acute și accidentările suferite din cauza efortului fizic, se recomandă, în schimb, să ținem în sus membrul afectat și să ne folosim de puterea calmantă a terapiei prin frig. Întotdeauna e bine să vă puneți circulația în mișcare prin exerciții fizice. Antrenamentul de forță este ideal, pentru că ne încălzește și ne dezvoltă mușchii, care ne protejează apoi de frig chiar și când ne aflăm în repaus.
Terapie prin frig care poate fi efectuată acasă
* Baia parțială a genunchiului ajută, de pildă, la combaterea senzației de picioare grele, a afecțiunilor venoase, a hipertensiunii arteriale, a durerilor de cap, a migrenelor și a tulburărilor de somn. Turnați apă rece pe degetele de la piciorul drept și mutați apoi jetul de apă în sus, pe fluierul piciorului, până ajungeți deasupra genunchiului, unde lăsați să curgă apa rece timp de câteva secunde. Apoi treceți la partea interioară a piciorului, de la genunchi până la talpă. Repetați pe partea stângă. În final, lăsați apa să curgă pe tălpile ambelor picioare. Lăsați apa să se usuce fără să vă ștergeți, apoi puneți-vă șosetele.
* Dușul alternant întărește sistemul imunitar, activează și stabilizează circulația, îmbunătățește reglarea căldurii și antrenează vasele de sânge. Faceți mai întâi un duș cald, apoi direcționați un jet de apă rece întâi pe piciorul drept și apoi pe cel stâng, pornind pe exterior, de jos în sus, și apoi pe interior, de sus în jos. Procedați la fel cu brațele. La final, clătiți-vă cu apă rece pieptul, abdomenul, gâtul și fața.
* Mersul desculț prin zăpadă sau rouă îmbunătățește circulația sângelui, previne venele varicoase, întărește sistemul imunitar și nervos și ajută împotriva durerilor de cap. Pășiți cu picioarele goale prin zăpadă sau rouă proaspătă, timp de câteva secunde (durata poate fi mărită treptat, până la patru minute). Uscați-vă apoi picioarele și puneți-vă șosete.
Alte sfaturi
* „Doctorul gheață” oprește sângerarea, ameliorează durerea și reglează procesele inflamatorii. Frigul activează sistemul imunitar.
* Căldura este bună pentru răceli, dureri articulare și probleme de stomac și stimulează psihicul. Căldura și frigul pot fi de folos chiar și în tratamentele anti-cancer.