– Cele 10 vinuri și rachiuri pe care vi le prezentăm sunt leacuri de sănătate extrem de prețioase. Cu condiția să fie folosite corect –
Rachiu din bulbi de leurdă
* Bulbi de leurdă
* Rachiu de fructe
Scoateți bulbii de leurdă din pământ, la sfârșitul lui Noiembrie, dar trebuie să fiți siguri că sunt cei potriviți!
După ce i-ați spălat, i-ați curățat și i-ați tăiat bucățele, umpleți cu bucățelele o treime dintr-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg. Turnați peste ele rachiul și țineți sticla într-un loc cald și însorit, circa 6 săptămâni. Și rachiul este gata!
Doza: de două ori pe zi, câte 12 picături, diluate în puțină apă.
Pentru sănătate: ajută la înlăturarea hipertensiunii arteriale.
Rachiu de urzici
* 2 pumni urzici
* 1/2 l rachiu de prune
Culegeți frunze tinere și crude de urzică și scuturați-le bine, ca să îndepărtați de pe ele murdăria și insectele. Puneți apoi frunzele într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, turnați peste ele o jumătate de litru de rachiu de fructe și astupați sticla.
Țineți sticla vreme de 6 săptămâni într-un loc cald și însorit, dar mai deschideți-o – din când în când – în această perioadă.
Doza: o lingură pe zi (la nevoie).
Pentru sănătate: bun pentru întregul organism, curăță stomacul și intestinul.
Rachiu din scoruș de munte
* Boabe de scoruș
* Rachiu de prune
Rachiul se face din fructele (boabele) de scoruș. Acestea se țin în congelator trei zile înainte de a prepara rachiul și se pun apoi, așa înghețate, într-o sticlă cu gâtul larg, până ce se umple cam pe jumătate. Se toarnă deasupra rachiul și se ține 6 săptămâni la soare sau la căldură. În acest răstimp, sticla trebuie scuturată din când în când. Se ia câte o lingură de rachiu, de trei ori pe zi.
Dacă nu reușiți să culegeți fructe de scoruș proaspete, le puteți cumpăra uscate de la Plafar. Le puneți într-un recipient, turnați peste ele apă, cât să le acopere, și le lăsați câteva zile să se umfle. Le scurgeți, apoi, printr-o strecurătoare și în continuare procedați exact ca la rețeta de mai sus.
Pentru sănătate: pentru tensiune oculară, se iau zilnic 20 de picături, adică o jumătate de linguriță.
Atenție: Toate afecțiunile oculare – inclusiv tensiunea – necesită tratament medical!
Gutui în rachiu de mere
* Gutui
* Rachiu de mere
Tăiați mărunt gutuile (după ce ați îndepărtat partea lemnoasă) și puneți bucățelele într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, cât să o umpleți de o treime.
Turnați apoi alcoolul, țineți sticla 8 săptămâni într-un loc cald, însorit, și scuturați-o din când în când.
Pentru sănătate: combate problemele stomacale (când aveți o senzație ciudată în stomac).
Vin de hrean
* 1 rădăcină de hrean
* 1 l de vin alb
Tăiați o rădăcină de hrean în felii groase de 2,5 cm. Puneți 10 asemenea felii într-un litru de vin alb și lăsați-le să se pătrundă bine, circa 10 ore.
Dacă aveți pietre la rinichi, beți – de două ori pe zi – câte-un păhărel. Ar fi bine să începeți când luna este în descreștere și să continuați tratamentul vreme de 3 săptămâni, fără întrerupere.
Pentru sănătate: ajută la eliminarea calculilor renali.
Atenție: În cazul calculilor prea mari, desprinderea ar putea produce o colică renală, de aceea este bine să consultați un medic.
Vin roșu cu salvie
* 1 pumn de frunze proaspete de salvie
* 1 l de vin roșu
Spălați frunzele de salvie, tăiați-le mărunt și puneți-le într-o oală, împreună cu vinul roșu. Lăsați-le să dea în clocot și apoi să fiarbă, nu mai mult de un minut. Luați oala de pe foc, lăsați vinul să se odihnească 24 de ore și strecurați-l. Se bea câte un păhărel de vin, de două ori pe zi.
Pentru sănătate: în probleme stomacale, împotriva arsurilor la stomac.
Rachiu de coada-șoricelului
* Coada-șoricelului proaspătă
* Rachiu de fructe
Umpleți o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, cam de o treime, cu coada-șoricelului, turnați deasupra alcoolul și țineți sticla circa 6 săptămâni într-un loc cald, însorit. Scuturați sticla din când în când.
Pentru sănătate: în caz de afecțiuni stomacale și intestinale (se bea câte un păhărel pe zi).
Rachiu de ienupăr pentru stomac
* Două crengi de ienupăr, cu boabe multe
* Un pumn de boabe de ienupăr
* Rachiu de fructe
Luați o sticlă transparentă, cu gâtul larg, și vârâți în ea crengile întregi cu bobițele pe ele, răsucindu-le ca o spirală. Adăugați și restul boabelor și turnați deasupra rachiu bun de fructe sau rachiu alb, limpede. Țineți sticla într-un loc cald și însorit, vreme de 6 săptămâni, timp în care rachiul devine maroniu.
Dacă aveți probleme cu stomacul sau cu intestinul, puteți bea o jumătate de păhărel de rachiu de ienupăr seara, înainte de culcare. Două păhărele în timpul zilei curăță sângele și sunt diuretice.
Pentru sănătate: bun pentru intestin și stomac, are efect diuretic, curăță sângele. În caz de reumatism și de dureri articulare, se freacă zonele dureroase cu tinctură.
Atenție: În caz de probleme renale și pe timpul sarcinii este interzis a se folosi sau a se înghiți boabe de ienupăr sau alimente și leacuri preparate din acestea.
Rachiu de păducel pentru inimă
* Frunze și flori de păducel
* Rachiu de fructe
Se umple cam o treime dintr-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, cu frunze și flori proaspete de păducel. Se toarnă peste ele rachiul de fructe și se ține sticla vreme de 6 săptămâni într-un loc cald și însorit.
Odată cu înaintarea în vârstă ar trebui să beți în fiecare dimineață, după micul dejun, 25 de picături din acest rachiu, împreună cu puțină apă. Dar și în cazul problemelor cardiace trebuie neapărat să consultați medicul.
Pentru sănătate: bun pentru inimă.
Rachiu cu ceapă
* 2 cepe roșii
* 2 linguri de miere naturală
* rachiu de fructe (38-43°)
Se curăță cepele, se dau pe răzătoare și se pun – împreună cu mierea – într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg. Se umple sticla cam de 3/4 cu rachiul de fructe, se agită bine, ca să se amestece ingredientele, și se ține 24 de ore într-un loc cald și însorit, scuturând-o din timp în timp.
În perioada răcelilor și gripelor, se bea zilnic câte un păhărel de rachiu, dar se pot lua și numai una sau două linguri, de preferință înainte de a pleca de-acasă.
Pentru sănătate: previne răceala și infecțiile gripale, este bun pentru stomac și intestin.