Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Accidente în vacanță – ENTORSE, LOVITURI, RĂNI UȘOARE

• A venit anotimpul vacanței și ne avântăm către zările albastre mai năvalnic decât s-ar cuveni. Riscul de accidente este în creștere. Dacă vă alegeți și dvs. cu lovituri, leziuni ori scrântituri dureroase, sfaturile care urmează vă pot fi de ajutor •

Tinctură de tătăneasă

Foto: Shutterstock

Tătăneasa este un remediu clasic pentru leziuni și dureri. Ca măsură preventivă pentru sezonul de drumeții, tăiați 30 g de rădăcină proaspătă de tătăneasă în felii subțiri, puneți-o într-un borcan cu capac filetat și umpleți-l cu 150 ml de alcool (70%). Se păstrează într-un loc răcoros timp de două-trei săptămâni, apoi se strecoară și se toarnă într-o sticlă, împreună cu 150 ml de apă distilată. Dacă este necesar, diluați 10 ml de tinctură cu 250 ml de apă și folosiți-o ca pe o compresă.

Deodorant roll-on răcoritor

Turnați 20 ml de ceai de mentă și câte 3 picături de ulei esențial de lămâie și ienupăr într-o sticluță cu capac de roll-on și agitați. Amestecul de plante în recipient cu biluță este foarte ușor de luat în excursie. Pur și simplu, se agită, apoi se aplică și se masează pe zona afectată a corpului. Efectul acestor plante reîmprospătează și reduce mai repede umflăturile și durerile.                 

Cataplasmă de argilă

Pentru o vânătaie dureroasă, nu trebuie decât să amestecați 10 lingurițe de argilă cu 1 linguriță de tinctură de arnică și 250 ml de apă, să faceți din ele o pastă și să o aplicați pe locul dureros. Deasupra puneți o compresă umedă și peste ea o pânză de in. Lăsați să acționeze timp de 60-90 de minute. Compresa are un efect de răcire și de ameliorare a durerii și ajută, de asemenea, la eliminarea excesului de lichid tisular.

Prevenție

Afecțiunile musculare pot fi prevenite prin aprovizionarea organismului cu mult potasiu și magneziu, luate dimineața, într-o zi de efort fizic intens. În plus, faceți pauze și exerciții de încălzire înainte de efort.

Comprese reci

În caz de durere acută, mențineți partea afectată a corpului nemișcată, ridicată ceva mai sus. În plus, răciți cât mai repede locul pentru a ameliora durerea și inflamația. Pentru a face acest lucru, aplicați o compresă rece (cu gheață sau apă de la frigider) înfășurată într-un prosop, timp de 15 minute, la fiecare trei ore, cel puțin în prima zi. Dacă durerea apare în timpul drumeției sau al turei cu bicicleta, cel mai bine este să găsiți o apă curgătoare, pentru a răci locul dureros.

Fără masaj!

Nu masați zona învinețită sau scrântitura în primele câteva zile, pentru a nu întrerupe procesul de vindecare. În plus, masajele pot împiedica și drenajul sângelui și al lichidului limfatic. Căldura este, de asemenea, interzisă, deoarece dilată vasele de sânge, ceea ce face ca lichidul și umflătura să se răspândească și mai mult.

Unguent din rozmarin și ienupăr

Zdrobiți 1 pumn de rozmarin proaspăt și puneți-l într-un borcan de dulceață curat. Zdrobiți 10 g de fructe de ienupăr uscate și adăugați-le în borcan. Se toarnă deasupra 50 ml de ulei de măsline și se încălzește totul cu grijă, pe bain-marie, la maximum 70 de grade. Lăsați apoi ierburile să se infuzeze în ulei timp de două ore, amestecând din când în când. Apoi se strecoară. Turnați uleiul de plante într-un borcan curat și adăugați 5 g de ceară de albine. Se încălzește din nou borcanul pe o baie de apă caldă și se amestecă până când ceara se dizolvă. Turnați unguentul în borcane mici și curate și nu închideți până când preparatul nu s-a răcit complet. Acesta poate fi păstrat timp de cel puțin un an. Unguentul cu rozmarin și ienupăr are un efect antiinflamator, ameliorează durerea și stimulează circulația sângelui.

Comprese cu ghimbir

Ați făcut o întindere de mușchi? Amestecați niște pudră de ghimbir și ulei de jojoba pentru a obține o pastă cremoasă. Întindeți-o pe o cârpă și apli­cați-o pe zona afectată, timp de 10 până la 20 de ­minute.

Măghiran

Uleiul esențial de măghiran ameliorează durerile acute și previne inflamația. Zdrobiți câteva frunze și amestecați-le cu miere. Aplicați pe zonă și lăsați să acționeze timp de aproximativ o jumătate de oră.

Compresie

Un bandaj de compresie poate fi aplicat pe zona afectată pentru a crea presiune, pentru a împiedica umflarea țesutului și scurgerea sângelui în țesutul din jur.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian