Halba de bere a bunicului
– Veste mare! După o absență îndelungată, revii cu concerte în România, ba chiar într-un loc cu o magie aparte, „Grădina Alhambra” din București, celebră și în Micul Paris. Te leagă ceva special de ea?
– Da, pe 20 August am concert la Grădina Alhambra: mare bucurie să fiu acolo, împreună cu taraful meu. Locul acesta e mitic, nu-ţi zic ce surpriză şi ce fericire să aflu că a fost redeschis pentru spectacole. Cele mai mari voci ale muzicii lăutăreşti, ale romanţei şi tangoului din vremurile de strălucire ale Bucureştiului interbelic au cântat acolo. Cu atât mai mari emoţiile mele! Alhambra mă poartă cu gândul în istoria familiei, una de bucureşteni sadea. Bunicul meu a fost om de afaceri înainte de război, am în inimă nenumărate poveşti cu el şi bunica. Au iubit oraşul acesta. Bunicul avea halba lui, la Caru’ cu Bere. Agăţată pe perete, când intra acolo, i se înmâna ca unei vedete. Aşa erau vremurile, aşa se respectau clienţii fideli. În restaurantul acesta se încheiau majoritatea afacerilor, tot în spiritul acelor timpuri de neegalat: printr-o strângere bărbătească de mână şi un cuvânt dat. Promisiunea era fără excepţie ţinută, de aceea nu era nevoie de vreun contract scris. Bunicul venea acasă, nota într-un carnet o cifră, atât, fără nume, fără detalii. Respectul era sus de tot în Micul Paris, de aceea evolua lumea atât de frumos. Ce vremuri! Ce trai! În casa noastră, distrusă apoi de comunişti, nu a existat bucătărie până după război, nu gătea nimeni acasă. Un ceai de dimineaţă, apoi masa principală se lua la Capşa. Seara, doar un alt ceai, căci bunica ţinea la siluetă, era ca trasă prin inel. Mi-au rămas atât de vii în minte poveştile lor, promenadele, ieşirile cu maşina – un Buick de toată frumuseţea. Acum, să am spectacol la Alhambra, e ca şi cum le-aş cânta şi lor. Voi încerca să fur energia acelor ziduri, care au în ele sunetele unei epoci unicat în istoria noastră.
– Ce pregătiţi, tu şi Taraful Hopa, pentru acest spectacol?
– Punem la cale împreună un show complex, care ne este foarte drag şi care se numeşte „Natura”. Muzică lăutărească veche, dar interpretată în varianta noastră şi cântată la persoana întâi. Am ales melodii care de-a lungul timpului „mi-au vorbit”, care mi-au deschis inima către povestea lor, cântece care au şi o parte ludică. De ce? Fiindcă voi juca toate cele douăzeci şi cinci de personaje ale melodiilor interpretate cândva de Maria Tănase, Romica Puceanu, Gabi Luncă, Fărâmiţă Lambru, Ileana Sărăroiu şi alţii. Aşadar, va fi un soi de teatru muzical, pe care abia aştept să-l dăruiesc publicului.
„Înainte de orice, trebuie să-mi rezolv sufletul”
– Se simte că ţi-a fost dor de România…
– Mi-a fost tare dor de România, nici nu mi-ar fi trecut prin cap că va veni o perioadă care să mă ţină departe de ţară timp de doi ani, nu mi se mai întâmplase niciodată. Foarte ciudat. Eu sunt extrem de dinamică, un om care simte mereu nevoia să avanseze. Acasă, în Franţa, am continuat să fiu extrem de creativă, să compun, să scriu, să filmez, dar parcă ţintuită pe loc. Nu am înţeles iniţial de ce trebuie să trec prin încercarea asta. A durat puţin, iar apoi am priceput: nu a fost vorba despre pandemie, ci mai degrabă despre încercările mele personale, inclusiv divorţul. Cred că Dumnezeu mi-a blocat toată căile de evadare, pentru ca eu mai întâi să-mi rezolv sufletul, să înlătur piatra care-l apăsa, pentru ca apoi să pot zbura liber. Sunt evident pe calea cea bună, fiindcă iată-mă azi în România, plină de energie şi pusă pe fapte mari.
– Ai, într-adevăr, un tonus extraordinar. Te simţi bine cu sănătatea, după toate încercările prin care ai trecut?
– Mulţumesc lui Dumnezeu, am analize impecabile. Chiar cred că sunt un miracol pe picioare: să trec printr-un cancer, prin chimioterapie, şi să ies din treaba asta cu o sănătate de fier, cu o imunitate excelentă. Ajutor divin, incontestabil! Am descoperit boala destul de târziu, dar până să facă ravagii în tot organismul, am avut parte de medici geniali, dar să ştii că un mare rol a avut faptul că eram sănătoasă. Când am fost diagnosticată, în afară de boala în sine, totul era perfect la mine. De aceea îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă de ei, să nu fumeze, să nu bea alcool peste măsură, să nu piardă nopţi, să mănânce bine, să facă mişcare şi să se închine, din timp în timp. Dacă nenorocirea asta de boală apare, măcar să te găsească puternic şi gata de luptă. Alte şanse ai atunci. Aşadar, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt sănătoasă, El mi-a ascultat toate rugile şi a înfăptuit miracolul vindecării. Iar eu Îi mulţumesc prin rugăciune, dar şi având grijă de mine, de trup şi de suflet.
„În Franța, lumea fuge de lume”
– Rona, trăiești de multă vreme în Franţa. Care este atmosfera acolo, în perioada aceasta atât de grea pentru omenire?
– Destul de bizară atmosfera. În ceea ce priveşte războiul, există francezi care sunt pro Putin. Aceiaşi care au fost antivaccin, aceeaşi care se pretind creştini şi apărători ai tradiţiei. Există peste tot în lume această categorie: cum apare ceva, ei sunt pur şi simplu „anti”. Nu mă miră, cei care gândesc astfel nici nu ştiu ce e Rusia, nu înţeleg istoria, aşa cum nu au înţeles nici beneficiile ştiinţei aduse prin vaccin. Au o… inocenţă a lor, ca să folosesc un termen blând. Cât despre efectele pandemiei, pot spune că în Franţa s-a ajuns la momentul în care frica de ea a trecut. Nu se mai vorbeşte despre asta, nu se mai poartă mască. Din ce în ce mai mulţi francezi nu mai deschid televizoarele, ca să nu fie iar bombardaţi de negativism. La acest capitol, mă număr şi eu printre ei. Post pandemie a apărut o mişcare în Franţa, prin care multă lume fuge de lume, ca să zic aşa. Se mută în zone rurale, pe terenuri ieftine, dezafectate, îşi construiesc mici căsuţe cu energie solară şi se stabilesc de tot acolo. Formează comunităţi de vreo o sută de persoane, care se ajută unii pe alţii şi se străduiesc să fie autosuficiente. Vând ce produc şi aşa se întreţin. Copiii sunt educaţi în familie sau plătesc profesori online. Învaţă, de asemenea, tot felul de meşteşuguri, lucrează cu mâinile, ca pe timpuri. Astfel, sunt aproape de natură, liberi, fără presiunea oraşului. Mă întrebi dacă nu sunt văzuţi ca nişte ciudaţi… Nu, chiar nu, fiindcă nu sunt secte, nu merg după vreun mentor. Doar aleg un stil de trai simplu, pentru ei şi copiii lor. În România s-a păstrat contactul cu viaţa de la ţară, până şi corporatiştii mai au câte o bunică în vreun sat, la care să meargă şi să-şi limpezească mintea de presiunea oraşului. Francezii au pierdut asta, iar atunci, această mişcare, această retragere în natură, este alternativa cea mai ieftină de a ieşi cu totul din sistem. Cred că o fac mai degrabă pentru copiii lor, ei sunt într-un adevărat pericol, la felul în care a evoluat societatea, internetul, totul.
„Eu și Sumalya ținem calea dreaptă prin rugăciune”
– Fata ta e și ea adolescentă. Cum luptă cu „demonii” internetului?
– Sumalya are paisprezece ani, e adolescentă, cu tot ceea ce presupune vârsta asta. Mie îmi place cum se dezvoltă, îmi place personalitatea ei. Îi înţeleg zbaterea şi problemele, copiii de vârsta ei fiind total debusolaţi. De ce? Pentru că social media le creează nişte false modele, false valori. „Influenceri”, figuri de tot felul, care nu au absolut nicio substanţă, nici umană, nici culturală, ba chiar sunt periculoşi prin trivialităţile pe care le expun pe ecranele calculatoarelor. Câteodată, se lasă şi ea luată de val, dar are şi „cure de dezintoxicare” – câte şase luni de pauză totală de social media. E teribil de greu să fii tânăr azi şi să-ţi păstrezi o cale bună a valorilor adevărate, a credinţei. În aceasta din urmă, eu şi fata mea găsim mereu tărâm comun. Dacă suntem vreodată în pericolul de a nu ne înţelege, redescoperim imediat calea dreaptă prin rugăciune şi ne este minunat aşa. Altfel, e un copil meditativ, pictează, cântă la bas, are voce bună, alternează pasiunile, ca orice puşti: azi vrea să fie arhitect, mâine hair stylist. Ha, ha!
„Reconstruiesc ceea ce s-a zdruncinat în urma divorţului”
– Rona, e vară fierbinte și arșița a ajuns și în Franța. Unde evadezi în concediu?
– Cred că am un defect: nu simt nevoia unei vacanţe. Nu am simţit-o niciodată, nici când locuiam în România, nici la Paris. Aşadar, nu evadez nicăieri, dimpotrivă, chiar în perioada asta sunt „la muncă” în interiorul meu, reconstruiesc ceea ce s-a zdruncinat în urma divorţului. Pe de altă parte, sudul Franței, locul acesta în care trăiesc, îmi oferă un cadru propice pentru vacanță. În primul rând, înot în mare zilnic, ceea ce este esenţial pentru mine. Stau la soare cât de des pot, mă plimb mult pe jos. Dimineaţa, când merg spre biserică, trec pe lângă nişte grădini superbe. Mireasma lor mă poartă în trecut şi îmi aduce aminte de casa în care am locuit în Bucureşti. Aveam la intrare nişte leandri uriaşi, precum cei pe lângă care trec azi, zilnic. Curtea copilăriei era plină de flori, de dorul ei am umplut de plante şi curtea casei mele din Toulon. De fapt, înflorit e întreg sudul Franţei. O minunată stare de bine îţi dă frumuseţea locului în care îţi duci traiul. Însă, la fel de puternic e şi reversul medaliei: urâtul, neîngrijitul gârbovesc omul, îl determină să privească numai în jos. Dacă edilii noştri şi-ar da seama cât de bine îţi face la minte, la spirit, să trăieşti în localităţi în care se construieşte unitar, fără lucruri care distorsionează armonia, poate s-ar strădui să remedieze acest lucru şi în România. Aspectul haotic şi neîngrijit al multor oraşe, lipsa de respect față de casele vechi, tradiționale, creează traumatisme, de aceea românii fug în străinătate în vacanţe. Vestul Europei, mai ales orăşelele mici, ţin cu dinţii de armonie şi unitate, de frumosul lor. La fel e şi la Toulon, unde locuiesc eu. Taxele pot fi piperate, dar zău dacă nu le plătesc din toată inima, pentru că simt că sunt utilizate în folosul meu şi al comunităţii. Chiar urmăresc ce face primarul, îmi place de el, îşi iubeşte urbea, iar pe mine mă sprijină în tot ceea fac, în toate concertele şi activităţile culturale, care nu sunt deloc puţine.
„Minunile credinţei trebuie vorbite”
– Ce urmează în România după concertul de la Alhambra?
– După „Alhambra”, voi avea un concert pe 25 Septembrie la „Berăria H” din Bucureşti. Tot din toamnă, voi participa la un proiect foarte frumos la Antena 1. Apoi, pe 1 Decembrie, aş vrea să aduc în ţară proiecţia filmului „În căutarea sufletului românesc”, despre care noi am vorbit în precedentul interviu pentru „Formula AS”. Toată Europa l-a văzut între timp. Apoi, pentru Crăciun, îmi doresc foarte, foarte, foarte tare să prezint şi în România proiectul meu muzical de suflet, de maturitate, numit „Eternity”. Muzică gospel (cu influenţe simfonice şi pop), compusă exclusiv de mine, o muzică şi un proces artistic care m-au salvat, pur şi simplu. Concertul este extrem de bine primit în Franţa, voi mai avea încă cinci reprezentaţii cu el, în toamnă. Simt că muzica asta le face bine oamenilor, şi de aceea îmi doresc enorm să o pot prezenta şi românilor mei. Iar în rest, mă ocup cu multă aplecare şi patos de apariţiile mele în online. Vorbesc despre credinţă, despre ce trăiesc eu zi de zi în acest sens, este un fel de ţipăt al inimii mele. Simt că bucuria credinţei trebuie împărtăşită. Azi se vorbește enorm despre orice, nimicuri de tot felul sunt discutate în neştire, dar despre minunile credinţei, nu! Oameni buni, creştini care aţi trăit lucruri extraordinare în biserică, care aţi avut haruri speciale, aveţi curajul să vorbiţi despre ele! Eu aleg să spun deschis tot ceea ce experimentez prin credinţă, ştiu că astfel fac bine multora. Nu cred că este o virtute să taci şi să ţii pentru tine credinţa şi minunile ei. Dimpotrivă, ele trebuie împărţite, vorbite, slăvite. Asta cred, asta fac, sunt deja mulţi oameni alături de mine, iar „uşa” e deschisă pentru toată lumea.
(Interviu publicat în „Formula As” anul 2022, nr. 1532)