Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LENUȚA – Sighetu Marmației, F. AS nr. 1588: „Alergia se ține de mine ca un scai”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766.29.84.58

În cazul dvs., informațiile pe care le oferiți sunt destul de sumare. De multe ori, în cazul afecțiunilor pielii, pentru a stabili un diag­nostic exact, este nevoie de o biop­sie din leziune. Din cele descrise, pare să fie vorba des­pre o dermatită numulară. Nu­mită eczemă, în termeni uzu­ali, este o afecțiune infla­matorie cro­nică a pielii. Cau­ze­le sunt multiple. Printre cele mai im­por­tante se numără fac­to­rii ge­ne­tici, dereglările imunologice, dere­glă­rile din me­canismul de barieră de protecție de la su­prafața pielii, dar și factorii de mediu. Principalele mani­fes­tări ale dermatitei numulare constau în primul rând în apariția unor puncte sau zone roșii cu mâncărime la nivelul pielii. Această erupție poate fi localizată doar în anumite zone sau pe întregul corp. În fazele acute apar erupții, pielea este roșie, tumefiată, se poate descuama sau pot apărea chiar și vezicule. În faza cronică, pielea devine uscată, apar răni din cauza scărpinatului, care ulterior se pot infecta, iar pielea se îngroașă și devine scor­țoasă în zonele în care mâncărimea este mai in­ten­să. De multe ori, bol­navii confundă der­ma­ti­ta cu o reacție aler­gică ori cred că o alergie le-a declanșat boala. Der­ma­tita nu­mu­lară nu este o boală alergică, însă reacțiile alergice pot avea un rol im­por­tant în declan­șa­rea și agravarea bolii. Stratul superficial al pielii nu mai poate ju­ca pe deplin rolul de barieră față de mediul extern, și pielea este mult mai vulne­ra­bilă la agre­­siunile facto­ri­lor ex­terni (variații de tem­pe­ratură, microbi, bac­terii, viruși, ciu­perci) și alergeni ali­mentari. Toți acești fac­tori favo­ri­zanți joacă un rol în declanșarea sau agravarea dermatitei numulare, nicidecum nu sunt o cauză clară a aces­teia. La fel e și alergia: are doar rolul de a declanșa sau agra­va un episod acut de dermatită numulară, dar nu este factorul cauzal al bolii. Fac­torii cel mai frec­vent implicați în apariția dermatitei numulare sunt: alimentele (lactate, ouă, grâu, soia, pește), bacteriile – coloniile de stafilo­coci de pe pie­­le, sub­stanțele chimice din produsele de cu­rățenie sau igie­nă per­so­nală (săpun, gel de duș, parfumuri, deo­dorante, detergenți, dezinfec­tanți etc.) sau contactul cu diverse substanțe chi­mi­ce industriale (combus­tibili, solvenți, îngrășăminte chimice etc.).

Tratamentul dermatitei numulare nu este deloc simplu. Evoluția bolii poate fi oscilantă, cu perioa­de mai bune și perioade mai proaste, fără o cauză evidentă. De multe ori se observă ameliorări sau agra­vări sezoniere – mai bine în sezonul cald și mai rău în sezonul rece, frigul fiind unul dintre factorii de mediu implicați în agravarea bolii. Expunerea moderată la razele soarelui și băile cu apă de mare sunt pentru foarte mulți pacienți extrem de eficiente!

Tratamentul medicamentos constă, în primul rând, în tratamentul topic local. Sunt indicate creme cu efect imunosupresor, cu corticoizi, sau alte imu­nosupresoare – tracolimus sau pimecrolimus, sau foto­terapia cu raze UV. Atunci când pruritul este foar­te intens se recomandă administrarea de anti­his­taminice orale – ketotifen, loratadina, deslo­ra­ta­dina, cetirizina, levocetirizina. Trebuie folosită o cremă hidratantă și emolientă, care se potrivește cel mai bine cu pielea dvs., prin testare. Principalii factori care agravează reacția la nivelul pielii sunt transpirația, săpunurile, detergenții etc. – iar expu­nerea la aceștia trebuie redusă. Trebuie folosite doar săpunuri blânde cu pielea. Alimentele pot influența evoluția dermatitei numulare, atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui ali­ment. De aceea, este important să efectuați ana­lize prin care pot fi identificate alimentele implicate în agravarea dermatitei. Cele mai frecvente sunt: glutenul, gră­simile saturate și proteinele animale, lactatele, peștele. Aceste alimente ar trebui reduse sau chiar eliminate din dieta dvs., chiar și fără să fie făcute teste de alergie prealabile sau chiar dacă testele nu pun în evidență nicio reacție la vreun aliment. Alimentele bogate în histamine, ca brân­ze­­turile maturate, mezelurile afumate (salam, câr­nați, șuncă afumată), năutul, soia, fasolea, lintea, roșiile, nucile, germenii de grâu, cacao (aici este inclusă și ciocolata), dulciurile sau snacksurile cu aditivi alimentari (benzoat, sulfiți, nitriți, glutamat, coloranți alimentari etc.), oțetul, unele fructe (kiwi, lămâie, ananas, prune, căpșuni) trebuie eliminate complet din alimentație.

Vă recomand să urmați o cură de echilibrare a sis­te­mului imunitar cu ajuto­rul următoarelor ex­trac­te: Trei-frați-pătați, Urzică, Salvie, Soc, Coacăz-ne­gru, Plop negru. Acizii grași esen­țiali de tip Ome­ga 3 au efecte foarte bune atât antiinflamatorii cât și de protecție a pielii. Un efect pozitiv îl are administrarea de vitamina D. Un procent important al populației are deficit de vitamina D, da­to­rat absenței expunerii la soare. Această vitamină joacă un rol important în asigurarea unui echilibru la nivelul sistemului imunitar, fiind recomandată în dermatita numulară, în bolile alergice și bolile autoimune. Necesarul zil­nic este în jur de 1000-2000 ui /zi la adulți. De ase­menea, vă recomand următoarea cură cu su­curi de Noni și Aloe: 3 luni Aloe, 3 luni Noni, pâ­nă la re­mi­sia completă a bolii. De asemenea, ră­dă­cina de Lemn-dulce are efecte antiinfla­ma­toa­­­re și efecte protective direct asupra pielii. O puteți folosi atât în ad­mi­nistrare topic-locală, cât și în administrare pe cale internă, mai ales ales în perioadele de acutizare a bolii. Administrată intern, această plantă are efecte de stimulare a glandei suprarenale, cu efecte imu­nomodulatoare puternice. Totuși, nu este reco­man­dată administrarea timp îndelungat. Având în ve­de­re rolul de protecție a florei intestinale, sunt reco­mandate și cure cu probiotice, eubiotice, care să echilibreze cât mai bine această floră. Curele tre­bu­ie făcute pe perioade mai lungi, de câte 3 luni, și repetate periodic. De asemenea, vă recomand urmă­toarele remedii ho­meopate: Antimonium cru­dum ch5, Bovista ch30, Arsenicum album ch9 și Hepar sulphur ch9, administrate împreună, o doză dimi­nea­ța și o doză seara, zilnic, 3 luni.

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

„Băiețelul meu face otite repetate, cu complicații” (Răspuns pentru MARIA S. – Brașov, F. AS nr. 1594)

Utilizarea produselor din gama IMUNYZE au activitate antimicrobiană, antiinflamatoare. Prote­i­nele imunologic active conţinute în ele asigură imunizarea pasivă a organismului şi au efect de sti­mu­lare a funcțiilor sistemului imu­­nitar. Tratamentul este de lun­gă durată (de câteva luni). Pe­rioada administrării imunoglo­bu­li­nei precum şi protocolul tera­pe­utic se modulează de la pacient la pacient. În plus, terapia pe bază de IgY aviară reacţionează dife­rit, de la un organism la altul. Terapia cu IgY se poate administra tuturor categoriilor de pacienţi, în scop preventiv (pentru susţinere imunitară), singura contraindicaţie fiind alergia la ou. Pentru a bene­fi­cia de un protocol terapeutic adecvat, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medi­cină Complementară Imunyze, producătorul aces­tor produse.

Multă sănătate!

„Caut tratament pentru incontinență urinară și vezică neurogenă spastică” (Răspuns pentru STELIAN T. – București, F. AS nr. 1594)

Suplimentele alimentare din gama Imunyze s-au dovedit a fi deosebit de eficiente în cazul pa­cien­ţilor diagnosticaţi cu astfel de afecțiuni. Aces­tea sunt produse pe bază de imunoglobulină Y, având specificitate faţă de diverşii agenţi patogeni loca­li­zaţi la nivelul aparatului genital. Pacienţii care au ape­lat la această terapie comple­mentară s-au vindecat respec­tând cu stricteţe indica­ţii­le medicilor terapeuţi aparţi­nând Cabinetului de Me­di­cină Complemen­tară Imu­nyze. Aceste pro­du­se au pro­prietăţi antiinflamatorii, anti­mi­crobiene şi imu­no­modula­toare, în plus, au rolul de a regla dis­func­tiile sistemului imunitar. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic adec­vat, contactaţi medi­cii te­ra­peuţi ai Cabinetului de Medi­cină Com­plementară Imunyze, producătorul acestor pre­parate.

Multă sănătate!

ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]

„Sufăr cumplit de la instalarea menopauzei” (Răspuns pentru VIORICA – Târgu Jiu, F. AS nr. 1590)

Menopauza este acel moment din viața unei femei în care ovulația încetează, iar perioada de fertilitate se oprește. Evoluția aces­tui proces are loc prin re­du­cerea și, în cele din urmă, stoparea pro­ducției de hormoni estrogeni, progesteron și testosteron de către ovare. Deși nivelul de estrogen scade semnificativ după instalarea menopauzei, acest lucru nu se oprește în totalitate. Alte organe preiau funcția ovarelor și continuă să producă o formă mai puțin concentrată a acestui hormon. În Medicina Tradițională Chineză (MTC), menopauza este legată în principal de declinul natural al energiei „sistemului renal”.

Abordarea naturistă:

• Acizii grași Omega 7 din nucile de maca­da­mia și din Cătină albă reduc uscăciunea din zona intimă, din ochi, gură și căi nazale.

• Suplimentele pe bază de Zinc mențin să­nă­ta­tea membranelor vaginale și încurajează producția nor­mală de mucus.

• Derivatele din soia fermentată (miso, tempeh, natto și tamari) conțin cantități importante de izoflavone (un tip de fitoestrogeni).

• Trifoiul roșu, Dong Quai și Salvia calmează bufeurile și uscăciunea vaginală. Trifoiul roșu ac­țio­nează favorabil și asupra densității masei osoase.

• Lemnul-dulce este foarte bogat în estrogeni naturali, substanțe hormonale care favorizează re­du­cerea efectelor neplăcute legate de menopauză și premenopauză, ușurând inclusiv asimilarea calciului și menținerea densității osoase normale.

• Black cohosh reduce transpirațiile nocturne și bufeurile.

Pentru întrebări suplimentare, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail: [email protected]

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian