– Vreți ca brazii, coronițele, lumânările, precum și dulciurile pregătite pentru Crăciun să dureze și după ce se termină sărbătoarea? Iată câteva sfaturi de folos –
Modul corect de a păstra prăjiturile
Pentru a putea menține proaspete și gustoase prăjiturile făcute în casă, există câteva reguli simple. Ele preferă un mediu rece și uscat. Acest lucru poate fi asigurat cel mai bine de cutii metalice (în care au fost bomboane), care se căptușesc cu un șervețel. Cutiile metalice frumos decorate și pline cu prăjiturele făcute în casă sunt, de asemenea, un cadou ideal. Pentru turta dulce, steluțele cu scorțișoară, cornulețele cu nuci și alte tipuri de prăjituri cu miez moale, adăugarea unei felii de măr în cutie le va menține prospețimea. Pentru a preveni apariția mucegaiului, feliile de măr trebuie schimbate mai des.
Mai întâi frigul, apoi florile
În unele țări ale lumii există obiceiul ca în seara Crăciunului să existe în casă și ramuri înflorite de pomi sau tufe. Ele pot fi luate de pe margini de drum, din păduri sau livezi. Pentru a rezista cât mai bine, ele trebuie expuse, mai întâi, la temperaturi scăzute. Se recomandă plasarea ramurilor, pentru o noapte, în congelator, urmată de păstrarea lor într-un loc răcoros în zilele următoare. Când mugurii încep să se umfle, ramurile trebuie mutate în casă, în vase cu apă. Ideal este să fie și pulverizate ocazional cu apă, pentru a încuraja o înflorire cât mai abundentă.
Decorarea corectă a brazilor de Crăciun
Oricât ar părea de ciudat, brazii suferă, și ei, de stres, ceea ce le influențează durata de viață. Un factor major de nemulțumire este modul incorect în care sunt decorați. Podoabele mari și grele ar trebui să fie așezate pe ramurile mai solide, în partea de jos a bradului, iar cele mai ușoare ar trebui plasate în partea de sus. De asemenea, dacă decorațiunile sunt poziționate prea în exteriorul crengilor, provocând îndoirea lor, bradul va suferi. Și iată și un sfat ecologic: celor ce doresc să-și îmbrace brazii de Crăciun în zăpadă, li se recomandă să evite zăpada artificială, din plastic, care poate fi înlocuită, ideal, cu… făină. Făina este un produs natural și afectează mult mai puțin frunzele brazilor de Crăciun.
Pentru ca Steaua Crăciunului să strălucească…
Una dintre cele mai populare plante decorative de sărbători este Steaua Crăciunului (Crăciunița) cu frunze roșii-verzi – o plantă vie în mijlocul iernii reci. Pentru ca ea să fie în formă cât mai mult se recomandă să fie udată atunci când stratul superior al solului este uscat la atingere. Nu puneți prea multă apă, astfel încât să stagneze în tavă sau în vasul în care este plantată. Este important să evitați scufundarea completă a rădăcinilor în apă. De asemenea, ar fi bine să hrăniți această plantă ornamentală, o dată la două săptămâni, cu un îngrășământ bogat în potasiu.
Trunchiul bradului să fie alb
Pentru cei care doresc să se bucure mai mult de bradul lor de Crăciun, este important să verifice suprafața tăiată a trunchiului atunci când îl cumpără. Dacă este de culoare deschisă, aproape albă, înseamnă că bradul a fost tăiat recent și nu-și va pierde acele repede. Până în Ajunul Crăciunului, ar fi bine să țineți bradul într-o cameră răcoroasă, într-un vas cu apă, în care adăugați o lingură de zahăr.
Condiții optime pentru coronițe
Sunt cel mai frumos decor de Crăciun, pus pe ușile și în ferestrele caselor: coronițele mici, de brad, împletite cu panglici roșii. Dacă vi le confecționați singuri, cel mai bine este să folosiți ramuri de brad alb, cu cetina deasă (molidul se scutură repede). Acestea sunt cele mai rezistente și rămân verzi și proaspete pentru o perioadă mai îndelungată. Ca suport, când le faceți, se recomandă un cerc din paie de mătură sau nuielușe subțiri, care se umezește înainte de a fixa ramurile. Aceasta va adăuga umiditate suplimentară acelor. În timpul zilei, coroana ar trebui să stea în interior, însă noaptea, este mai bine să o țineți pe balcon sau terasă. Temperaturile mai scăzute mențin acele proaspete pentru o perioadă mai lungă. În niciun caz nu trebuie așezată în apropierea surselor de căldură.
Prelungirea duratei de ardere a lumânărilor
Pentru a prelungi durata de ardere a lumânărilor prinse în brad sau așezate pe pervazul ferestrei, trebuie să acordați atenție fitilului: dacă acesta este prea lung, flacăra devine instabilă, ceea ce determină arderea mai rapidă și neuniformă a lumânării. Lungimea corectă a fitilului pentru lumânările obișnuite ar trebui să fie de aproximativ un centimetru. Pentru a-i prelungi durata de ardere, puteți adăuga o cantitate mică de sare, în ceara călduță, imediat după ce lumânarea s-a stins.
Diana Roua