Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Crăciun pe termen lung

– Vreți ca brazii, coronițele, lumânările, precum și dul­ciu­rile pregătite pentru Crăciun să dureze și după ce se ter­mină sărbătoarea? Iată câteva sfaturi de folos –

Modul corect de a păstra prăjiturile

Foto: Shutterstock

Pentru a putea menține proaspete și gus­toa­se prăjiturile făcute în casă, există câteva reguli simple. Ele preferă un mediu rece și uscat. Acest lucru poate fi asigurat cel mai bine de cutii me­talice (în care au fost bomboane), care se căp­tușesc cu un șervețel. Cutiile metalice frumos decorate și pline cu prăjiturele făcute în casă sunt, de asemenea, un cadou ideal. Pentru turta dulce, steluțele cu scorțișoară, cor­nulețele cu nuci și alte tipuri de prăjituri cu miez moale, adău­ga­rea unei felii de măr în cutie le va menți­ne pros­pețimea. Pentru a preveni apariția muce­ga­iului, feliile de măr trebuie schimbate mai des.

Mai întâi frigul, apoi florile

În unele țări ale lumii există obiceiul ca în seara Crăciunului să existe în casă și ramuri înflorite de pomi sau tufe. Ele pot fi luate de pe margini de drum, din păduri sau livezi. Pentru a rezista cât mai bine, ele trebuie expuse, mai întâi, la temperaturi scăzute. Se recomandă plasarea ramurilor, pentru o noapte, în congelator, urmată de păstrarea lor într-un loc răcoros în zilele următoare. Când mugurii încep să se umfle, ramurile trebuie mutate în casă, în vase cu apă. Ideal este să fie și pulverizate oca­zio­nal cu apă, pentru a încuraja o înflorire cât mai abundentă.

Decorarea corectă a brazilor de Crăciun

Oricât ar părea de ciudat, brazii suferă, și ei, de stres, ceea ce le influențează durata de viață. Un factor major de nemulțumire este modul incorect în care sunt decorați. Podoabele mari și grele ar trebui să fie așezate pe ramurile mai solide, în partea de jos a bra­dului, iar cele mai ușoare ar trebui plasate în partea de sus. De ase­menea, dacă decorațiunile sunt poziționate prea în exteriorul cren­gilor, provocând îndoirea lor, bradul va suferi. Și iată și un sfat eco­logic: celor ce doresc să-și îmbrace brazii de Crăciun în zăpadă, li se recomandă să evite zăpada artificială, din plastic, care poate fi înlocuită, ideal, cu… făină. Făina este un produs natural și afectează mult mai puțin frunzele brazilor de Crăciun.

Pentru ca Steaua Crăciunului să strălucească…

Una dintre cele mai populare plante decorative de sărbători este Steaua Crăciunului (Crăciunița) cu frunze roșii-verzi – o plantă vie în mijlocul iernii reci. Pentru ca ea să fie în formă cât mai mult se recomandă să fie udată atunci când stratul superior al solului este uscat la atingere. Nu puneți prea multă apă, astfel încât să stagneze în tavă sau în vasul în care este plantată. Este important să evitați scufundarea completă a rădăcinilor în apă. De asemenea, ar fi bine să hrăniți această plantă ornamentală, o dată la două săptămâni, cu un îngrășă­mânt bogat în potasiu.

Trunchiul bradului să fie alb

Pentru cei care doresc să se bu­cu­­re mai mult de bradul lor de Cră­ciun, este important să verifi­ce su­prafața tăiată a trunchiului atunci când îl cumpără. Dacă este de cu­loare des­chi­să, aproape albă, în­seam­­nă că bra­dul a fost tăiat recent și nu-și va pier­de acele re­pede. Până în Ajunul Cră­ciu­nului, ar fi bine să țineți bradul într-o cameră răcoroasă, într-un vas cu apă, în care adăugați o lingură de zahăr.

Condiții optime pentru coronițe

Sunt cel mai frumos decor de Crăciun, pus pe ușile și în ferestrele caselor: coro­­­nițele mici, de brad, împletite cu panglici roșii. Dacă vi le confecționați singuri, cel mai bine este să folosiți ramuri de brad alb, cu cetina deasă (molidul se scutură repede). Acestea sunt cele mai rezistente și rămân verzi și proaspete pentru o perioadă mai îndelungată. Ca suport, când le faceți, se re­co­mandă un cerc din paie de mătură sau nuielușe subțiri, care se umezește înainte de a fixa ramurile. Aceasta va adăuga umiditate suplimentară acelor. În timpul zilei, coroana ar trebui să stea în interior, însă noaptea, este mai bine să o țineți pe balcon sau terasă. Temperaturile mai scăzute mențin acele proaspete pentru o perioadă mai lungă. În niciun caz nu trebuie așezată în apropierea surselor de căldură.

Prelungirea duratei de ardere a lumânărilor

Pentru a prelungi durata de ardere a lu­mâ­nărilor prinse în brad sau așezate pe per­vazul ferestrei, trebuie să acordați aten­ție fitilului: dacă acesta este prea lung, fla­căra devine instabilă, ceea ce de­termină ar­de­rea mai rapidă și neuniformă a lumâ­nă­rii. Lungimea corectă a fitilului pentru lu­mâ­nările obișnuite ar trebui să fie de apro­xi­mativ un centimetru. Pentru a-i prelungi durata de ardere, puteți adău­ga o cantitate mică de sare, în ceara călduță, imediat după ce lumâ­na­rea s-a stins.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian