„Sculați, sculați, boieri mari!”

Unul dintre elementele cele mai reprezentative din punct de vedere al tradiţiilor practicate de ţăranul român, în legătură cu sărbătoarea Crăciunului, îl reprezintă colindatul. Colindătorii sunt purtători de Dumnezeu, în sensul cel mai propriu al cuvântului, pentru că Dumnezeu este cu ei, în mijlocul lor, colindă împreună cu ei. Bucovinenii cred că Dumnezeu a lăsat colindele ca să-i scape de păcate, prin pomenirea în fiecare an a numelui celui sfânt al Domnului.
Crăciunul este o sărbătoare extrem de dinamică. Pe măsură ce se apropie, forfota domină satul. Un fel de zumzăit de albine. Iarna parcă sporeşte în frumuseţe. Mai ales dacă este omăt. Zarva copiilor creşte, pregătirile se-nmulţesc, oamenii trebăluiesc din zori până-n noapte târziu, din grajduri răzbat mugete şi zvoniri de tălăngi, pe hornuri se ridică fumuri ademenitoare.
De pe la Sfântul Nicolae, uneori şi mai devreme, colindătorii încep „repetiţiile”. Pe cete: copiii pe categorii de vârstă, dar şi feciorii de însurat, şi chiar şi cei proaspăt însuraţi. Nu arareori copiii repetă la şcoală, sub supravegherea învăţătorului. În satul vechi, învăţătorul şi preotul erau doi piloni bine implicaţi în pregătirea colindatului, şi aşa s-ar cuveni să fie şi astăzi. Este o fală să ştii cât mai multe colinde şi să le cânţi şi cât mai frumos.
În unele locuri din Transilvania, cu o seară înainte, copiii colindători rămân în şcoală şi dorm acolo. La miezul nopţii, ei se scoală şi se urcă pe dealul cel mai înalt care străjuieşte satul. Au pregătite, de cu ziuă, lemne şi aprind un foc mare. De acolo, de pe deal, încep să-şi strige, peste sat, repertoriul de colinde.
Era o pregătire pentru colindat, dar şi o pregătire pentru a primi colindători. Primirea colindătorilor era echivalentă cu primirea lui Hristos. De aceea, porţile sunt ţinute deschise. Hristos este acum oaspetele lumii, vestit de oaspeţii colindători. Noaptea de Ajun este noapte de privegheală bucuroasă, aşa cum apropierea naşterii oricărui copil pe lume este, în mod normal, întâmpinată cu emoţionată veghe. Şi atunci, cum să nu ceară colindătorii imperios: „sculaţi, sculaţi boieri mari!…”, „nu-i vremea de dormit,/ da-i vremea de’mpodobit”, „aprindeţi făcliile”. Venirea lui Hristos face din toţi cei care-L primesc boieri mari, iar curţile lor devin curţi împărăteşti.
Mesia chip luminos
La Naştere, Hristos ne este înfăţişat de colinde, pe de o parte, a fi un copil ca toţi copiii; El a luat firea omenească în toată fragilitatea ei: „Şi cu lapte S’a crescutu/ În scutece S’a’nfăşatu/ Şi în braţe S’a purtatu”. În multe texte, Maica Lui este atât de săracă, încât n-are scutece de înfăşat, nici hăinuţe de-mbrăcat. Şi totuşi, atunci, Îl vedem învăscut cu flori de crin şi ca un „Soare-n raze luminat”. Dar chiar sub acest chip, accesibil oamenilor, El are în vedere înfăptuirea misiunii pentru care a venit: „Cu chip de om a venitu/ Şi pe noi ne-a mântuitu”. Dacă apariţia unui copil obişnuit schimbă complet viaţa unei familii, venirea Pruncului Iisus schimbă viaţa întregii omeniri. Pruncul venit acum pe lume este un copil cum n-a mai fost altul, este Fiul Sfânt, lucru pe care colindele îl afirmă cum nu se poate mai direct şi mai clar. Este Fiul cerului şi Domnul pământului, un Domn preabun, un Domn frumos, „Mesia chip luminos”. Pruncul acesta este spălat cu vin, limpezit cu apă şi miruit cu mir, din trei râurele care vin anume din vârf de munte până la Maica Domnului. Şi mai vin mereu şi cinstiţii trei Crai de la Răsărit, cu darurile lor simbolic bogate: aur, smirnă şi tămâie.
La sfârşitul colindării se cântă un colind de încheiere, prin care se urează gazdelor să rămână sănătoase şi voioase şi „ca trandafirii frumoşi”. Tot în acest ultim colind se cere, cel mai adesea, de la gazde, plata colindatului. Şi acestea îi răsplăteau pe colindători îndeosebi cu colaci, covrigi, nuci, mere, poame, dar nu lipseau nici gologanii. Fiecare colindător are traista sa pregătită anume, din timp. După cum are şi câte un băţ, ca să se apere de câini. La sfârşit, împărţeala darurilor se face cu dreptate.
Stelașii
În ziua de Crăciun, după Liturghie, în multe locuri se colindă la biserică. Se împart pizărei (nişte colaci speciali) copiilor aşezaţi pe două rânduri, de o parte şi de alta a potecii din curtea bisericii. Afară de pizărei, se mai dau alune, nuci, mere… Câteodată, ca să se distreze pe seama copiilor, care doresc să adune cât mai mult, femeile aruncă merele pe jos, în zăpadă, unde se formează adevărate grămezi de copii în luptă pentru ele. De abia după Liturghie şi după împărţirea pizăreilor, preotul dă calea stelaşilor în sat. Ei se îmbracă la biserică cu stihare. Aici se face prima cântare. Înainte vreme, după aceea se mergea mai întâi la învăţătorul care i-a învăţat să cânte. În continuare, primele colindate erau notabilităţile satului: primarul, birăul etc. Abia după aceea se lua tot satul de-a rândul. Nici o casă nu trebuie să rămână necolindată, oricât de rea ar fi vremea. Uneori, după ce termină de colindat la ei în sat, colindătorii merg şi în sate vecine, dar asta mai ales a doua zi. Dacă în noaptea de Ajun se colindă îndeosebi afară, sub fereastră, acum, adesea, colindătorii sunt poftiţi în casă, să se bucure din bucatele dezlegate deja de preot, postul fiind încheiat.
La Bucureşti, pentru un timp, mahalalele au păstrat vechile rânduieli de colindat, apoi, după ce orașul a explodat, devenind uriaș, lucrul acesta a devenit imposibil. De aceea, aproape că nu mai afli colindat în duh autentic în Bucureştii zilelor noastre.
Uneori, din toată sărăcia, cum spune o exprimare, alteori din preaplinul dăruit de Dumnezeu, românul este chemat să nu uite că venirea lui Hristos s-a petrecut pentru ca el să fie creştin adevărat şi să nu uite de cei de lângă el, care sunt necăjiţi sau, oricum, mai necăjiţi decât el: „Şi nu uita, române, când eşti vesel să fii bun!”.
Iubiţi cititori, boieri dumneavoastră, am ezitat mult dacă în acest text să folosesc timpul trecut sau timpul prezent. Până la urmă, am ales prezentul. Dacă cele de mai sus se păstrează, desigur, într-o măsură mai mică în satul românesc contemporan, ele se păstrează deplin, negreşit, la Dumnezeu. Căutând în sate mai izolate sau în din acelea care încă mai ţin la seriozitatea statutului lor tradiţional, se vor mai putea afla urme ale colindatului strămoșesc: acela de viaţă implicată în viaţă, de trăire a prezentului continuu al Naşterii Fiului lui Dumnezeu. Oricum, fiţi, dacă se poate, în rândul vestitorilor de bine, către cei cu care aveţi îndeosebi de-a face: „Voi, acum, copiilor,/ Şi, voi, buni, părinţilor,// Lăudaţi Şi cântaţi, Şi vă bucuraţi.// (…)// Că ni s’a născut Hristos,/ Să ne fie de folos”.