Un părinte va pune întotdeauna pe primul loc sănătatea copiilor săi, iar când va apela la terapii naturale pentru a-i menține sănătoși, răspunsul se va instala rapid. Gemoterapia este una dintre bioterapiile de luat în considerare, cu aplicabilitate extinsă în multe situații pe care părintele le poate gestiona cu ajutorul ei.
Oase și dinți puternici

De la vârste fragede, o preocupare importantă este prevenția rahitismului și măsurile de luat în cazul întârzierilor erupției dentare. Extractul din muguri de Brad este considerat principalul gemoterapic destinat creșterii armonioase a copiilor. Influențând pozitiv metabolismul calciului și fosforului, el susține procesul de fixare a acestor minerale în oase și dinți. Ulterior, la copilul mai mare, extractul din muguri de Brad poate reduce durerile osoase provocate de creștere și va bloca decalcifierile osoase sau dentare, prevenind deformările coloanei vertebrale și reducând incidența cariilor dentare. (Nu se va administra seara, putând întârzia instalarea somnului copilului.)
Iată câteva asocieri gemoterapice ce vor susține dezvoltarea armonioasă a copilului:
* În decalcifieri osoase sau dentare (rahitism, tendință la carie dentară), Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Mesteacăn argintiu – ca prevenție sau tratament, timp de 1-2 luni, cură repetată de 2 ori pe an.
* Ca stimulent al creşterii – Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din mlădiţe de Măceş, cură de o lună, repetată de 2 ori pe an.
* Pentru copiii cu tulburări de creştere – cure repetate cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Porumbar, un fortifiant pentru stările astenice, care stimulează și pofta de mâncare, şi Extract din mlădiţe de Măceş.
* Pentru susținerea consolidării oaselor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Jneapăn, timp de două luni.
Răcelile din perioada copilăriei
Sunt cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă pe perioada copilăriei, a căror intensitate, durată și frecvență poate fi redusă cu ajutorul gemoterapiei. Nasul înfundat sau nasul care curge este des întâlnit la copii, iar prin administrarea de extracte gemoterapice din muguri de Mesteacăn și muguri de Carpen – cu efect drenor al secrețiilor și de reducere a inflamației, se va obține o refacere rapidă. Dacă au apărut și pusee de febră, se adăugă la schema de tratament și Extractul din muguri de Arin negru.
De la primele semne de disconfort observate la copil, se vor administra Arin negru și Mesteacăn dimineața, Carpen și Mesteacăn la prânz, Arin negru seara. Se continuă tratamentul timp de 3-4 zile și după dispariția simptomelor.
Convalescența
De multe ori, după ce învinge boala, copilul este readus în colectivitate prea repede, considerându-se că dispariția simptomelor înseamnă o recuperare completă. Să ținem cont de perioada de convalescență (refacere după boală) când organismul este încă slăbit și predispus reîmbolnăvirii. De aceea, extractele gemoterapice se vor administra în continuare și după ce nu mai există simptome evidente, timp de câteva zile, chiar două săptămâni. La nevoie, apelați la Extractul din muguri de Porumbar, care reduce convalescențele prelungite.
Un sistem imunitar puternic

Copiii în general răcesc ușor, astfel încât trebuie avută în vedere creșterea rezistenței organismului lor. Cure gemoterapice periodice, timp de două luni, în special toamna și primăvara, îi vor face pe copii mai puternici la contactul cu virusuri și bacterii.
Extractele din Muguri de Mesteacăn argintiu, Muguri de Cătină și Mlădițe de Măceș contribuie semnificativ la creșterea rezistenței organismului. Pentru copiii slabi, anemici, care fac foarte des infecții respiratorii, acestor gemoterapice li se va adăuga și Extractul din muguri de Porumbar, un revitalizant puternic, care se recomandă și în cazul influenţei negative a unor factori ambientali, chimici, bacterieni sau virali.
Dacă urmează să vaccinați copilul, curele gemoterapice să fie administrate la distanță de 2-3 săptămâni de momentul vaccinării, pentru a nu suprapune cele două tipuri de abordare (prin vaccin și prin gemoterapie).
Infecțiile urinare și enurezisul nocturn
Infecțiile urinare nu-i ocolesc nici pe cei mici. Sunt copii care de la vârste fragede ajung în spital ca urmare complicațiilor declanșate în special de viroze (adenovirusuri). Ce pot face părinții? Preventiv, să se îngrijească de echilibrul emoțional al copilului, pentru că emoții precum teama și neliniștea pot duce și la manifestări (somatizări) de tipul infecțiilor urinare sau enurezis.
În cazul infecțiilor urinare, se pot asocia tratamentului inițiat de medic următoarele remedii gemoterapeutice: Extractul din mlădițe de Merișor și Extractul din muguri de Tei argintiu (de la vârsta de 1 an, câte două administrări pe zi).
Pentru combaterea enurezisului, se recomandă cure de 1-2 luni cu Extract din mlădițe de Afin, dimineața, iar seara, asociat cu Extract din muguri de Stejar. De asemenea, homeopatia poate ajuta copilul prin stabilirea remediului homeopatic constituțional, care să readucă echilibrul, rezolvând cauza.
Copilul anemic
Extractul din mlădițe de Cătină roșie este principalul gemoterapic recomandat în anemie atât copiilor, cât și adulților, stimulând formarea de globule roşii. În cazul copiilor este recomandată asocierea acestuia cu Extractul din muguri de Brad, care are și efect antianemic, pe lângă cel remineralizant, și cu Extractul din muguri de Porumbar, care va crește pofta de mâncare.
Copilul hiperemotiv
Blocajele emoționale generate de hiperemotivitate sunt bariere care nu îi vor permite copilului să se bucure cu adevărat de viață. În funcție de manifestările pe care le observăm la copil, putem interveni cu Extractul din muguri de Smochin, în special dacă este vorba de diverse dezechilibre la nivelul tubului digestiv (stomac, intestin) sau cu Extractul din muguri de Măr pădureț, ce poate reechilibra starea interioară, relaxează, calmează frica. La acestea se poate adăuga și Extractul din muguri de Tei argintiu, care poate acționa și de-sine-stătător, prin efectul calmant, liniștitor.
Copilul hiperagitat

A devenit destul de frecventă tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). În general, o individualizare a tipologiei, prin homeopatie, pe lângă ajutorul dat de psiholog, poate fi de ajutor. Gemoterapic, se poate interveni cu Extractul din muguri de Tei argintiu sau cu Extractul din muguri de Salcie, în administrări de mai multe ori pe zi, cu doză redusă, de câteva picături.
Ajutor pentru școlarul obosit
În stări de astenie psihică, cu dificultăți de concentrare, este util Extractul din semințe de Mesteacăn, tonic al sistemului nervos. Elevii și studenții, în perioadele din an în care sunt suprasolicitați psihic, cum sunt cele de pregătire a examenelor, vor fi ajutați de acest gemoterapic pentru a-și îmbunătăți randamentul la învățare. Este bine ca în acest scop să fie administrat cu 1-2 săptămâni înaintea examenelor, precum și pe perioada desfășurării acestora. Părinții pot asocia în cura gemoterapică și Extractul din muguri de Cătină, cu efect vitaminizant, imunomodulator, tonic la nivel fizic și psihic, cu acțiune neurostimulantă.
DE REȚINUT
Extractele gemoterapice se administrează în doze adaptate vârstei – după 1 an, câte 1 ml, iar de la vârsta de 7 ani, câte 2 ml de preparat, diluat în 20-30 ml de apă, preferabil înainte de masă cu 20-30 de minute, sau între mese.
Propunerile prezentate aici se referă doar la câteva dintre situațiile de îmbolnăvire pe care părintele trebuie să le prevină sau să le gestioneze cât mai eficient.
În special în cazul copilului mic, părintele să apeleze obligatoriu și la medicul pediatru, pe lângă medicația gemoterapică de susținere pe care o poate institui de la primele semne de disconfort.
Farm. sp. CARMEN PONORAN