Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GEMOTERAPIE: Sănătatea copilului

Un părinte va pune întotdeauna pe primul loc sănătatea copiilor săi, iar când va apela la terapii naturale pentru a-i menține sănătoși, răspunsul se va instala rapid. Gemoterapia este una dintre bioterapiile de luat în considerare, cu aplicabilitate extinsă în multe situații pe care părintele le poate gestiona cu ajutorul ei.

Oase și dinți puternici

Foto: Shutterstock – 2

De la vârste fragede, o preocupare importantă este prevenția rahitismului și măsurile de luat în cazul întârzierilor erupției dentare. Extractul din muguri de Brad este considerat principalul gemo­terapic destinat creșterii armonioase a copiilor. In­fluențând pozitiv metabolismul calciului și fos­forului, el susține procesul de fixare a acestor mi­nerale în oase și dinți. Ulterior, la copilul mai mare, extractul din muguri de Brad poate reduce durerile osoase provocate de creștere și va bloca de­calcifierile osoase sau dentare, prevenind defor­mările coloanei vertebrale și reducând incidența cariilor dentare. (Nu se va administra seara, putând întârzia instalarea somnului copilului.)

Iată câteva asocieri gemoterapice ce vor susține dezvoltarea armonioasă a copilului:

* În decalcifieri osoase sau dentare (ra­hitism, tendință la carie dentară), Extract din mu­guri de Brad și Extract din muguri de Mesteacăn argintiu – ca pre­venție sau trata­ment, timp de 1-2 luni, cură repe­tată de 2 ori pe an.

* Ca stimulent al creşterii – Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din mlădiţe de Măceş, cură de o lună, repetată de 2 ori pe an.

* Pentru copiii cu tulbu­rări de creştere – cure repetate cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Porumbar, un fortifiant pentru stările astenice, care stimulează și pofta de mâncare, şi Extract din mlădiţe de Măceş.

* Pentru susținerea consolidării oa­se­lor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Jneapăn, timp de două luni.

Răcelile din perioada copilăriei

Sunt cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă pe perioada copilăriei, a căror inten­sitate, durată și frecvență poate fi redusă cu aju­torul gemoterapiei. Nasul înfundat sau nasul care curge este des întâlnit la copii, iar prin adminis­trarea de extracte gemoterapice din muguri de Mesteacăn și muguri de Carpen – cu efect drenor al secrețiilor și de reducere a inflamației, se va obține o refacere rapidă. Dacă au apărut și pusee de febră, se adăugă la schema de tratament și Extractul din muguri de Arin negru.

De la primele semne de disconfort observate la copil, se vor administra    Arin negru și Mesteacăn dimineața, Carpen și Mesteacăn la prânz, Arin negru seara.    Se continuă tratamentul timp de 3-4 zile și după dispariția simptomelor.

Convalescența

De multe ori, după ce învinge boala, copilul este readus în colectivitate prea repede, con­siderându-se că dispariția simp­tomelor înseamnă o recuperare completă. Să ținem cont de perioada de convalescență (refacere după boală) când organismul este încă slăbit și predispus re­îm­bolnăvirii. De aceea, extractele gemoterapice se vor administra în continuare și după ce nu mai exis­tă simp­tome evidente, timp de câteva zile, chiar două săp­tămâni. La nevoie, apelați la Extractul din muguri de Po­rumbar, care reduce convalescențele prelun­gite.

Un sistem imunitar puternic

Carmen Ponoran

Copiii în general răcesc ușor, astfel încât trebuie avută în vedere creșterea rezistenței organismului lor. Cure gemoterapice periodice, timp de două luni, în special toamna și primăvara, îi vor face pe copii mai puternici la con­tactul cu virusuri și bacterii.

Extractele din Muguri de Mesteacăn argintiu, Muguri de Cătină și Mlădițe de Măceș contribuie semnificativ la creșterea rezistenței organismului. Pentru copiii slabi, anemici, care fac foarte des infecții respiratorii, acestor gemoterapice li se va adăuga și Extractul din muguri de Po­rumbar, un revitalizant puternic, care se recomandă și în cazul influenţei negative a unor factori ambientali, chimici, bac­terieni sau virali.

Dacă urmează să vaccinați copilul, curele gemoterapice să fie administrate la distanță de 2-3 săptămâni de momentul vaccinării, pentru a nu suprapune cele două tipuri de abordare (prin vaccin și prin gemoterapie).

Infecțiile urinare și enurezisul nocturn

Infecțiile urinare nu-i ocolesc nici pe cei mici. Sunt copii care de la vârste fragede ajung în spital ca urmare complicațiilor declanșate în special de viroze (adenovirusuri). Ce pot face părinții? Pre­ventiv, să se îngrijească de echilibrul emoțional al copilului, pentru că emoții precum tea­ma și ne­liniștea pot duce și la manifestări (soma­ti­zări) de tipul infecțiilor urinare sau enurezis.

În cazul infecțiilor urinare, se pot asocia tratamentului inițiat de medic urmă­toarele remedii gemote­rapeutice: Extractul din mlădițe de Merișor și Extractul din muguri de Tei argintiu (de la vârsta de 1 an, câte două administrări pe zi).

Pentru comba­terea enure­zi­sului, se re­comandă cure de 1-2 luni cu Extract din mlădițe de Afin, di­mineața, iar seara, aso­ciat cu Extract din muguri de Stejar. De ase­menea, homeopatia poate ajuta copilul prin sta­bilirea remediului homeopatic cons­tituțional, care să readucă echili­brul, rezolvând cauza.

Copilul anemic

Extractul din mlădițe de Cătină roșie este principalul gemoterapic re­comandat în anemie atât copiilor, cât și adulților, stimulând formarea de glo­bule roşii. În cazul copiilor este re­comandată asocierea acestuia cu Ex­tractul din mu­guri de Brad, care are și efect an­tiane­mic, pe lângă cel remi­ne­ralizant, și cu Extractul din muguri de Porumbar, care va crește pofta de mâncare.

Copilul hiperemotiv

Blocajele emoționale generate de hiperemo­ti­vitate sunt bariere care nu îi vor permite copilului să se bucure cu adevărat de viață. În funcție de manifestările pe care le observăm la copil, putem interveni cu Extractul din muguri de Smochin, în spe­cial dacă este vorba de diverse dezechilibre la nivelul tubului digestiv (sto­mac, in­testin) sau cu Extractul din mu­guri de Măr pădureț, ce poate reechilibra starea interioa­ră, relaxează, calmează frica. La acestea se poate adăuga și Ex­tractul din muguri de Tei ar­gintiu, care poate acționa și de-sine-stă­tător, prin efectul cal­mant, li­niștitor.

Copilul hiperagitat

A devenit destul de frec­ventă tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). În ge­neral, o indivi­dualizare a tipologiei, prin ho­meo­patie, pe lângă ajutorul dat de psiholog, poate fi de ajutor. Gemo­terapic, se poate interveni cu Extractul din muguri de Tei argintiu sau cu Extractul din muguri de Sal­cie, în administrări de mai multe ori pe zi, cu doză redusă, de câteva picături.

Ajutor pentru școlarul obosit

În stări de astenie psihică, cu dificultăți de con­centrare, este util Extractul din semințe de Mes­tea­căn, tonic al sistemului nervos. Elevii și stu­denții, în perioadele din an în care sunt supra­so­licitați psihic, cum sunt cele de pregătire a exa­menelor, vor fi ajutați de acest gemoterapic pentru a-și îmbu­nătăți randamentul la învățare. Este bine ca în acest scop să fie administrat cu 1-2 săptămâni înaintea examenelor, precum și pe perioada des­fășurării acestora. Pă­rinții pot asocia în cura ge­moterapică și Ex­tractul din mu­guri de Cătină, cu efect vi­ta­minizant, imu­no­­mo­dulator, tonic la nivel fizic și psi­hic, cu ac­țiune neuro­sti­mulantă.

DE REȚINUT

Extractele gemoterapice se administrează în doze adaptate vârstei – după 1 an, câte 1 ml, iar de la vârsta de 7 ani, câte 2 ml de preparat, diluat în 20-30 ml de apă, preferabil înainte de masă cu 20-30 de minute, sau între mese.

Propunerile prezentate aici se referă doar la câteva dintre situațiile de îmbolnăvire pe care părintele trebuie să le prevină sau să le gestioneze cât mai eficient.

În special în cazul copilului mic, părintele să apeleze obligatoriu și la medicul pediatru, pe lângă medicația gemoterapică de susținere pe care o poate institui de la primele semne de disconfort.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian