Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256.43.18.91, 0747.22.20.24, e-mail: [email protected]
Că nu ați primit un tratament adecvat de la medicul specialist este cel puțin ciudat, însă la fel de halucinant este faptul că diagnosticul de epididimită s-a pus fără niciun fel de examinare complementară, cu țintă diagnostică sau etiologică. Așa stând lucrurile, dorința dvs. de a cunoaște amănunte privind metodele de diagnosticare și medicație, în caz de epididimită, este perfect justificată.
În acest context, vă informez că inflamația bacteriană acută a epididimului este produsă cel mai frecvent de bacili Gram-negativi, gonococ, trichomonas și, mai rar, Chlamydia, Mycoplasma sau Stafilococ pe cale hematogenă, pe cale canalară, în cadrul unei uretrite, prostatite sau infecții urinare, pe cale limfatică, după o intervenție chirurgicală pelviană sau după manevre endoscopice (citoscopie, sondaj vezical etc.).
Examinările complementare cu țintă diagnostică presupun, de la caz la caz: precizarea antibiogramei, după ce s-a individualizat germenul patogen, hemocultura în caz de febră ridicată și/sau frisoane, prelevarea uretrală, în cazul unei secreții, bilanțul serologic pentru HIV, TPHA (Treponema Pallidum, Hemagglutination Assay) etc.
Examinările cu țintă etiologică presupun: efectuarea UIV (urografie intravenoasă), pentru căutarea unei eventuale anomalii a căilor urinare, și ecografia prostatică, pentru căutarea unui adenom sau a unei prostatite cronice.
În privința evoluției și prognosticului afecțiunii, trebuie să știți că vindecarea este posibilă în caz de tratament precoce, adaptat și capabil să înlăture apariția complicațiilor – extinderea infecției la nivel testicular, abcedarea sau fistulizarea, mai rar azoospermia prin stenoză canalară bilaterală. La fel ca și evoluția, prognosticul depinde de rapiditatea de acțiune terapeutică, uni – sau bilateralitatea afectării și patologia subiacentă (uretrită, prostatită etc.). Tratamentul simptomatic (durere la nivelul scrotului, durere în general limitată la un testicul, febră, tumefacție, micțiune dureroasă) se bazează pe antibioterapie cu Ampicilină – 2 g/zi pentru bacili gram-negativi, tetracicline pentru Chlamydia etc. În caz de bacteriurie importantă (evidențierea germenului în urină), tratamentul poate fi făcut pe cale intravenoasă, în asociere cu Gentamicină, intramuscular, timp de o săptămână, continuându-se apoi cu imunoterapie pe cale orală. Tratamentului simptomatic i se vor asocia: repausul la pat, purtarea unui suspensor, analgezicele sau antiinflamatoarele nesteroidiene plus/minus corticoizi în doze reduse (timp de câteva zile).
Tratamentul etiologic vizează prezența unui adenom, a unui obstacol uretral sau a complicațiilor (drenarea unui abces, tratarea unei fistule etc.). Un amănunt important pentru tratarea epididimitei (și nu numai) îl constituie faptul că există situații în care și partenerul sexual prezintă aceeași infecție bacteriană, caz în care tratamentul trebuie urmat și de acesta.
Oricând, tratamentul alopat poate fi completat și susținut prin administrarea unor remedii naturiste specifice pentru patologiile din sfera uro-genitală. Aceste remedii includ plantele-antibiotic (usturoi, Mușețel, Cimbru, Oregano, Eucalipt), care combat bacteriile dăunătoare din organism, întăresc sistemul imunitar, ajutând în acest fel nu doar la vindecarea, ci și la prevenirea infecțiilor care se pot croniciza sau recidivează frecvent. Aceste antibiotice naturale se pot administra sub formă de infuzii, tincturi, pulberi sau uleiuri eterice, în dozele prevăzute în prospect. În plus, combaterea febrei și a inflamației locale se realizează cu ajutorul scoarței de Salcie (capsule) și al uleiului esențial de Mușețel (aplicații locale), a cărui putere antiinflamatorie se apropie de cea a cortizonului. Nu în ultimul rând, folosirea supozitoarelor cu Propolis și rășină de conifere este indicată pentru acțiunile antimicrobiene, antiinflamatoare și antiseptice, în caz de uretrită sau prostatită. Să auzim numai de bine!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Negii mi-au invadat tot corpul” (Răspuns pentru CORNELIA B. – Arad, F. AS nr. 1595)
Pentru că ați încercat diferite metode – prin aplicații locale – fără rezultat, vă recomand să apelați la un medic homeopat experimentat (din Arad sau Timișoara), care să găsească remediul homeopat individualizat, util pentru situația dumneavoastră. Este abordarea care poate da rezultate foarte bune, cu dispariția negilor. Până veți ajunge la medic, eu vă recomand și o cură gemoterapică cu Extract din muguri de Viță-de-vie dimineața, Extract din muguri de Smochin la prânz și Extract din mlădițe de Măceș împreună cu Extract din muguri de Viță-de-vie, seara. De administrat timp de 3 luni de zile. Nu veți găsi în prospectul produselor gemoterapice aceste recomandări (fiind avizate ca suplimente alimentare), dar ele sunt precizate în literatura de specialitate din domeniu. Pentru alte precizări sau recomandarea unui medic homeopat, ne puteți scrie pe email: [email protected].
Multă sănătate!
„Băiețelul meu face otite repetate, cu complicații ” (Răspuns pentru MARIA S. – Brașov, F. AS nr. 1594)
Doamnă Maria, în cazul băiețelului dumneavoastră de 5 ani, care a urmat numeroase cure de antibiotice, se poate presupune că are o imunitate scăzută, ce generează aceste recidive ale bolii. Vă sugerez să îi administrați o cură gemoterapică pentru întărire imunitară și protecție în caz de apariție a simptomelor bolii. Extractele gemoterapice din muguri de Cătină, muguri de Porumbar, mlădițe de Măceș și muguri de Arin negru – administrate timp de 2 luni de zile îl pot ajuta (Porumbar și Arin negru dimineața, iar Cătina și Măceșul după masă, câte 1 ml din fiecare). La primele semne de boală, de adăugat în cura gemoterapică și Extractul din muguri de Nuc. Duceți această cură la bun sfârșit, chiar dacă băiețelul se va mai îmbolnăvi pe parcursul ei. În final, gemoterapia va reduce recidivele, iar boala va avea manifestări mai ușoare. Ne puteți contacta și pe e-mail: [email protected].
Multă sănătate băiețelului!
Dr. Li Luo Xi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021.210.41.64, 0766.56.46.69 e-mail: [email protected] www.focdevara.ro
„Cum să prevenim recidiva unei tumori ovariene?” (Răspuns pentru Adina – Mahmudia)
În urma histerectomiei, ați fost diagnosticată cu adenocarcinom papilar G2. Chiar dacă faceți ședințele de citostatice, puteți urma și un tratament naturist, care să diminueze efectele acestora. Pentru aceasta, vă invit la cabinetul nostru, unde veți beneficia de consultație gratuită. Cabinetul de tratamente naturiste Dr. Li Luo Xi, relații la tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33.
„Cum mă pot vindeca de noduli tiroidieni?” (Răspuns pentru Mihaela – Sighișoara)
Se pare că la dvs. este vorba de un dezechilibru energetic sever, având în vedere că au fost afectate și ficatul, și pancreasul. Vă recomand tratament naturist pentru afecțiunile ficatului, pancreasului și tiroidei. Pentru aceasta vă invit la cabinetul nostru unde beneficiați de consultație gratuită. Relații la tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33.
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Negii mi-au invadat tot corpul” (Răspuns pentru CORNELIA B. – Arad, F. AS nr. 1595)
Verucile sunt rezultatul unei infecții virale. Ele apar atunci când pielea intrăîn contact cu papilomavirusul uman (HPV). Acest virus determină acumularea de prea multă keratină în diferite zone ale epidermei, motiv pentru care apar aceste formațiuni cunoscute drept negi. În general, virusul HPV pătrunde în piele printr-un mic orificiu, ca de exemplu o mică rană sau zgârietură. Varianta naturală a diferitelor remedii topice existente în comerţ sunt produsele Imunyze ce conţin anticorpi cu specificitate pentru o paletă largă de microorganisme. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Terapia în astfel de situații se aplică topic și pe cale generală. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.
Multă sănătate!
Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze: Telefon: 0722/85.12.77; 031/421.09.23, E-mail: [email protected], Site web: www.imunyze.me