Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Recorduri de Crăciun

– În occident, vremea colindelor a murit. „Stea­ua” și „Viflaimul” sunt înlocuite de concursuri demne de Car­tea Recordurilor, iar Moș Crăciun a fost scos în șomaj. Tristețe bătută în perle și diamante –

555 de pomi de Crăciun într-o singură casă

Record de Moși Crăciuni – București, 2008 (Foto: Agerpes)

Totul a început acum 12 ani, când un bucătar din Germania a împodobit, ca tot creștinul, un brad de Crăciun, pe care l-a așezat în living. Dar apoi a avut o revelație neplăcută: când ieșea din încăpere, atmosfera Crăciunului pălea brusc. Nemulțumit profund, Thomas Jeromin, acum în vârstă de 57 de ani, a decis să schimbe lucrurile în mod radical. Și în loc să se mulțumească să mai plaseze, ici și colo, câte o de­corațiune de Crăciun, s-a a­pu­­cat să îm­po­dobească, an du­pă an, tot mai mulți brazi, în tot mai multe ca­mere. Nedu­me­rită, la început, soția lui, Su­sanne, a intrat până la urmă în horă. „Întâi a tre­buit să mă o­bișnuiesc, dar în­tre timp îmi face și mie foarte mul­tă plăcere”, a declarat ea, po­trivit presei ger­mane. Cuplul a devenit atât de obsedat de îm­po­­dobirea bra­zilor de Crăciun, încât a ajuns să do­boare în decursul anilor șase recorduri mon­diale. În 2020, cei doi soți au decorat 350 de brazi, iar în 2021, au crescut la 444. Anul acesta, cuplul s-a întrecut din nou pe sine, împodobind 555 de brazi de Crăciun. Și să nu vă închipuiți că cei doi soți trăiesc în vreun palat. Locuința lui Thomas și a lui Susanne măsura anul trecut doar 100 de metri pătrați. Între timp, cei doi au mai adăugat o încăpere. Dar pomii de Crăciun nu sunt amplasați doar în camerele de locuit, precum sufrageria și dormi­toarele, ci și pe holuri, pe scări și chiar și în băi. Pentru a decora toată această pădu­re (brazii sunt din plastic), soții au folosit anul acesta 108.000 de globulețe, cu ca­re au împodobit de sus până jos fiecare brad în parte, inspirându-se dintr-o tematică diferită. Unul dintre pomii de Crăciun a fost decorat cu o mulțime de pinguini, altul e inspirat din „Războiul stelelor”, iar altul din „Batman”. Pentru a putea realiza toate acestea, soții s-au apucat de decorat încă din toiul verii și și-au impus, în stil nemțesc, un program extrem de riguros de lucru, cu începere de la ora 15.00 până seara și chiar și în weekenduri. Cât au chel­tuit în total, rămâne un mister. Fapt cert e că au reușit să atragă vi­zi­tatori din întreaga lu­me, curioși să vadă cu ochii lor casa ticsită de pomi de Crăciun. Unii au venit din Elveția, iar alții chiar și din Japo­nia. Thomas și Su­sanne au mărturisit însă că nu mai intenționează să-și doboare recordul. „Cu 555 de pomi, capa­ci­tatea noastră a fost epu­izată”, a declarat Thomas Jeromin.

Cum poate ajunge un pom de Crăciun să coste milioane de dolari

Publicația „The Sun” relata în urmă cu câțiva ani, că Joanne, o fe­meie din Marea Bri­tanie, a scos din bu­zu­nar 35.000 de lire ster­line, pentru decora­țiunile de Crăciun, numai bradul, înalt de trei metri, costând 800 de lire. Dar oricât de incredibile ni s-ar părea aceste sume, ele sunt o nimica toată, dacă le comparăm cu cele cheltuite la case mai mari. În 2019, presa internațională relata, de pildă, că hotelul de lux Kempinski Bahia din Estepona, lângă Marbella, Spania, a fost împodobit cu un pom de Crăciun în valoare de 15 milioane de dolari. Cum așa? Păi simplu. Printre ornamentele sale s-au numă­rat unele încrustate cu pietre prețioase, inclusiv diamante negre, roz și roșii, bancnote lucrate în aur de 24 de karate, dar și poșete în valoare de mii și mii de euro. Bradul a fost decorat de Debbie Wingham, un designer celebru, care a bătut de-a lungul carierei și alte recorduri, concepând, de pildă, pentru un client din Dubai, cel mai scump tort de nuntă din lume, în valoare de 75 de milioane de dolari! Și dacă tot am ajuns în lumea arabă, nu putem să nu amintim pomul de Crăciun care a împodobit în 2010 hotelul Emirates Palace din Abu Dhabi și care a fost evaluat la peste 11 milioane de dolari, făcându-și astfel loc în Cartea Recordurilor. Bradul în sine a costat doar câteva mii de dolari, însă pomul a fost decorat din belșug, cu ornamente încrustate cu aur, diamante, perle, safire și smaralde. Cul­mea e că în Asia, unde tradiția Crăciunului este împrumutată, au fost realizați cei mai mulți dintre restul celor mai scumpi pomi de Crăciun din lume. Unul dintre ei, evaluat la peste 4 milioane de dolari, a fost realizat pentru a decora un magazin de bijuterii din Tokyo. Neobișnuitul pom de Crăciun, înalt de 2,4 metri și cântărind 12 kilograme, a fost împodobit cu peste 60 de ornamente făcute din aur de 24 de karate. Hong Kongul s-a lăudat și el cu un brad uluitor de Crăciun, împodobit cu nu mai puțin de 20 de milioane de cristale Swarovski. Un magazin din Japonia a ținut să demonstreze că și un pom mic de Crăciun poate fi extrem de valoros. Cu o înălțime de doar 40 cm, el a fost estimat la 1,8 milioane de dolari, fiind realizat din trandafiri decorați cu diamante extrase din Africa și Australia. Într-un mall din Singapore a fost expus un alt pom spectaculos de Crăciun, parcă des­prins dintr-un basm, și a cărui valoare a fost esti­mată la un milion de dolari. Pomul înalt de 6 metri a fost decorat cu 21.798 de diamante, 3.762 de mărgele de cristal și 500 de becuri.

Cei mai scumpi brazi de Crăciun din România

Presa din țara noastră a anunțat la începutul lunii decembrie că un site specializat în comerț online vinde un brad artificial, înalt de 6 metri, contra sumei de 46.200 de lei, echivalentul a aproximativ 9.350 de euro – bani cu care se poate achiziționa cu ușurință și o mașină. Sau chiar mai multe, dacă sunt la mâna a doua. Dar adevăratul record a fost stabilit la Festivalul Brazilor de Crăciun, unde au fost licitați 22 de brazi con­cepuți și donați de către designeri și artiști recu­noscuți din România. Festivalul a reușit să adune fonduri de un milion de euro, bani care urmează să fie cheltuiți pentru a oferi sprijin socio-edu­cațional unui număr de 16.000 de copii. Brazii au fost licitați cu sume care au pornit de la 10.000 de euro. La cel mai mare preț au fost lici­tați doi brazi, care au fost cumpărați fiecare, în schimbul sumei de 140.000 de euro: bradul UNTOLD, numit „Metamorphosis”, realizat din pene în culori delicate, și bradul auriu realizat de Salvați Copiii cu sprijinul Ștefaniei Mircea, care a fost confecționat din instrumente muzicale și decorațiuni clasice de Crăciun.

Recordurile lui Moș Crăciun

V-ați întrebat cam cât de mult îi ia Moșului să-și pună costumul lui cel roșu? Ei bine, Andre Ortolf a avut nevoie de numai 24,18 secunde. E însă drept că nu e „moș” deloc, ci un tânăr de 29 de ani, cât se poate de sprinten, și pentru care ob­ținerea unor re­corduri mon­diale a deve­nit un fel de hobby în sine. Andre Ortolf este de altfel primul german și cea mai tânără persoană din lume care a reușit să dețină 100 de recorduri în același timp. Ceea ce repre­zintă în sine un record…

În Cartea Recordurilor a reușit să intre și Bucureştiul, în 2008, când 3.939 de Moşi Crăciuni s-au adunat în cen­trul Capitalei României, pen­­tru a împărți daruri am­balate în cutii roșii. De fapt, tocmai acest fapt le-a per­mis să bată un record. Pen­tru că cei mai mulți Moș Crăciuni adunați la un loc fuseseră consemnați până atunci la Sydney, în Aus­tra­lia, unde au defilat 14.000 dintre ei (dar fără cutii de cadouri ca în România). În 2014, a fost însă doborât și acest record, 18.112 persoa­ne îmbrăcate în ţinuta Mo­şului s-au adunat într-un oraş situat în sudul Indiei, în scopul nobil de a strânge fonduri pentru cei săraci.

Cei mai înalți brazi de Crăciun

Potrivit Guiness Book of Records, cel mai înalt brad de Crăciun a fost un pom de 67,36 m și care a împodobit, în anul 1950, un centru co­mercial din capitala Statelor Unite ale Americii. Cel mai înalt brad pe care-l avem în România și care măsoară „numai” 62,5 metri se află într-o pădure. El a fost descoperit de cercetătorii Facultății de Silvicultură din Suceava în pădurea Șinca Veche, din județul Brașov, unde majoritatea brazilor au o înălțime impresionantă, de peste 50 de metri.

În ceea ce privește cel mai înalt brad artificial de Crăciun, acesta a fost ridicat în 2016, în Sri Lanka, care este o țară majoritar budistă. Bradul a fost ridicat la inițiativa campionului la cricket Arjuna Ranatunga, în capitala Colombo, și a atins o înălțime de 72,1 metri și o lățime de 20,2 metri.

„Obiectivul nostru a fost un pom de 100 de metri, însă întârzierile de construcție ne-au forțat să îi reducem înălțimea”, a explicat spor­tivul pentru AFP. Proiectul, al cărui cost s-a ridicat la circa 200.000 de dolari, a întâmpinat și alte probleme, fiind aspru criticat de reprezen­tanții bisericii catolice, care au apreciat că banii puteau fi cheltuiți mai cu folos, dacă erau investiți în    proiecte caritabile.

În Guiness Book of Records figurează și cel mai mare brad de Crăciun realizat din oameni. Culmea, tot într-o țară necreștină, respectiv India. La realizarea neobișnuitului pom de Crăciun din Chengannur au participat, în anul 2015, peste 4.000 de oameni, majoritatea elevi. Unii dintre ei, reprezentând trunchiul bradului, au fost îmbrăcați în maro, iar ceilalți au purtat haine roșii și verzi.

Un alt record este deținut de cel mai mare brad plutitor de Crăciun, care a fost ridicat în laguna Rodrigo De Freitas, din Rio De Janeiro, Brazilia. El este construit din metal, măsoară 85 de metri, cântărește sute de tone și este luminat cu ajutorul a peste două milioane de beculețe.

În ceea ce privește cel mai vechi brad de Cră­ciun, acesta este un pom artifi­cial de 30 centimetri înălțime, ca­re a fost cumpărat în 1886 de o fa­mi­lie britanică. În 2008, el se afla încă în posesia acestei fa­milii, fiind deținut de Paul Par­ker, care l-a moștenit de la mama lui.

Cele mai mari ornamente de Crăciun

Potrivit Guinness Book of Re­cords, cel mai mare glob de Cră­ciun a fost consemnat în 2018, în Dubai Mall, din Emiratele Arabe Unite. Glo­bul cântărește 1.100 de kilograme, are 6,6 metri înălțime și un diametru de 4,68 metri. Mall-ul în care a fost expus se întinde pe mai mult de 111 hectare, fiind unul dintre cele mai mari centre comerciale din lume și putându-se lăuda și cu alte recorduri, între care se numără cel mai mare acvariu, care conține 10 milioane de litri de apă.

În cartea recordurilor a intrat, în 2019, un alt ornament de Crăciun care e de forma unui fulg de nea, are un diametru de peste 3 metri și a fost realizat de Universal Studios Japan în Osaka.

Un alt record interesant este cel vizând viteza decorării unui brad de Crăciun. Acest record a fost obținut la 12 noiembrie 2018 în cadrul unei emisiuni TV pentru copii, de britanicul Sam Home­wood, care a reușit să decoreze un pom de Crăciun în doar 34,52 de secunde.

Case și sate din turtă dulce

Texas A&M Traditions Club a construit recent cea mai mare casă de turtă dulce din lume, care are o lungime de 18,28 de metri, o lățime de 12,8 metri și o înălțime maximă de 3,07 metri. Potrivit Guinnessworldrecords.com, casa din turtă dulce, în care ar putea să încapă fără probleme o în­treagă familie, conține în total 35.823.400 calorii. Dar, deși e perfect comestibilă, a reușit până la urmă să scape neatinsă. În spiritul Crăciunului, cei circa 150.000 de dolari obținuți din vânzarea biletelor către copiii și adulții curioși să viziteze casa din turtă dulce au fost donați unui spital de copii, aflat în apropiere.

Pe lume există și sate întregi din turtă dulce – însă e drept că acestea sunt miniaturale. Cel mai mare asemenea sat din Europa, dacă nu chiar din lume, se află    în orașul norvegian Bergen și este format din adevărate căsuțe de basm, una mai bogat decorată și mai drăgălașă ca alta. Satul, care se întinde pe un peisaj deluros, cuprinde inclusiv o rețea de drumuri, o biserică, o cale ferată, gărdulețe și felinare și chiar și terenuri de sport din turtă dulce. Însă, în fiecare an, el arată un pic diferit, pentru că e construit de la zero de o întreagă armată formată din mii de voluntari, între care se numără și copii. Satul poate fi vizitat în fiecare an, de pe la mijlocul lui no­iem­brie până la finalul lunii de­cem­brie.

Casa cu cele mai multe luminițe de Crăciun

În 2011, reședința privată care se putea lăuda cu cele mai multe luminițe de Crăciun era o proprietate din Australia pe care străluceau feeric 331.038 de mici becuri în diverse culori. Australia a fost însă de mult detronată de Statele Unite. În 2014, familia Gay din statul New York a intrat în cartea re­cor­durilor, după ce și-a luminat casa de Crăciun cu 601.736 de luminițe. Iar în 2021, și-a de­pășit propriul record, aprin­zând 686.526 de luminițe. Nebunia luminițelor de Crăciun a început în 1995, când a venit pe lume fiica soților Gay, Emily, iar părinții au fost atât de încântați, încât s-au gândit să celebreze momentul aprinzând 600    de luminițe. Pe măsură ce cei trei copii ai cuplului au crescut, au început să se implice și ei, cu tot entuziasmul. Iar numărul luminițelor a crescut și el de la an la an. Pentru a-și pregăti reședința de Crăciun, familia muncește din greu timp de opt weekenduri. Profitând de atenția pe care au în­ceput inevitabil să o atragă din partea marelui pu­blic, familia Gay a decis să facă și o faptă bu­nă, adunând bani, pe care apoi îi donează în sco­puri caritabile. În 2020, familia a reușit, de pildă, să strângă 80.000 de dolari.

Cea mai mare colecție de globuri de zăpadă

În urmă cu peste 20 de ani, Wendy Suen a primit de la soțul ei, ca dar de Crăciun, un glob de zăpadă acoperit cu fulgi de sticlă. Și i-a plăcut atât de mult, încât s-a apucat să facă o întreagă colecție, care a devenit, din 2005 încoace, cea mai mare din lume. Publicația „The Indepen­dent” scria în anul 2021 că Wendy Suen a chel­tuit în decursul anilor peste 120.000 de lire ster­line pentru cele 4.328 de globuri de zăpadă adu­nate. Cel mai scump din colecție este un    glob de zăpadă marca Louis Vuitton, care a costat-o 7.500 de lire. „Globurile de zăpadă mă distrag de la realitate și mă ajută să scap un pic de stres și să-mi amintesc de trecut”, a spus femeia de 50 de ani, pentru care globul preferat a continuat și azi să rămână cel primit cu două decenii în urmă de la soțul ei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian