• Sărbătorile au trecut, lăsând în urmă amintiri de neșters, dar și o mare doză de oboseală. Recuperați-vă în trei zile! De vineri până duminică, vă puteți regăsi forma maximă. Ideal este să combinați acțiunea cu relaxarea. Recomandările noastre vi le oferă pe amândouă. Succes! •
Întinde-te!
Dimineața, după trezire, nu vă dați brusc jos din pat. Trecerea de la orizontală la verticală trebuie făcută încet. Întindeți-vă din toate încheieturile, inspirați profund, cu corpul întins, apoi expirați și relaxați-vă. Masați-vă picioarele, de la vârfuri până la coapse, cu mișcări ușoare și prelungi. Frecați-vă palmele între ele, apoi brațele. Acum vă puteți ridica pe marginea patului pentru a vă masa ceafa, capul și umerii. Ziua poate să înceapă. Sunteți pregătiți pentru ea.
Alungă lenea
Lovindu-vă corpul cu pumnii, scăpați de oboseală. Strângeți ușor pumnul și loviți-vă, ritmic, mai întâi brațul stâng și apoi brațul drept, de sus în jos și de jos în sus. Aplecați-vă înainte și loviți-vă, cu ambii pumni deodată, picioarele, de sus în jos – întâi pe partea exterioară și pe urmă pe cea interioară.
Vioiciune cu cristale de stâncă
Masajul tibetan, cu ajutorul unui cristal de stâncă energizant, este extraordinar de revitalizant. Se face la picioare, pe tălpi, cu mișcări în formă de opturi, așa cum circulă în corp energia vitală, conform medicinii tibetane. Stimulează și zonele reflexe, care se află în legătură cu absolut toate organele.
Pete de culoare
Rozul simbolizează dragostea și împăcarea. S-a dovedit științific că el alungă gândurile negative și are un efect liniștitor. Puneți în vaze trandafiri roz sau atârnați din loc în loc pernuțe roz umplute cu flori.
Jocul cu degetele
Ajută la reîncărcarea interioară cu energie. Apropiați palmele, lipiți degetele mari și degetele mici ale celor două mâini și răsfirați, în sus, celelalte degete formând un potir. Ridicați mâinile – la un lat de palmă – deasupra capului și mențineți aceeași poziție a degetelor pe durata a 12 respirații (cel puțin).
Un antidot pentru inerție: activitățile casnice
Apucați-vă să faceți ordine și scoateți din dulapuri și sertare tot ce nu vă mai folosește: haine vechi, ziare, veselă. Camerele înțesate cu obiecte inutile obosesc, stimulează lâncezeala și plictiseala. Cei ce renunță la aceste vechituri se simt mai ușori și mai liberi.
Votați soarele!
Profitați de razele soarelui, ori de câte ori se arată pe cer. Afară din casă sau în dreptul ferestrei deschise, lumina stopează producția de melatonină, hormonul de somn, care ne face să ne simțim obosiți și fără vlagă. În plus, stimulează sinteza vitaminei D (vitamina oaselor).
Esențe de flori pentru limpezirea sufletului
O recomandare pentru persoanele nervoase și agitate: amestecați în apa de baie 6-10 picături de ulei aromat de flori (de ex. de levănțică) și starea de neliniște dispare. În comerț există și uleiuri gata preparate, sub formă de lapte pentru baie.
Pauza de ceai
Ca să uitați de tumultul lumii de-afară, aprindeți o lumânare și beți ceai verde. Aroma lui este mai puternică dacă temperatura apei nu depășește 70-80°. Lăsați să se infuzeze 5 minute, dacă vreți să fie calmant. Dacă infuzia durează mai puțin, ceaiul este excitant. În comerț se găsesc tot felul de combinații de ceai verde cu fructe exotice. Sunt, efectiv, un răsfăț!
Bețișoare parfumate pentru armonie în casă
Maeștrii Feng-Shui recomandă apromderea bețișoarelor parfumate, care, după spusele lor, purifică atmosfera încărcată (cele cu aromă de lămâie) și împrăștie liniște în casă (cele cu aromă de levănțică).
Bucuria dansului!
Indiferent de stilul muzical preferat, vals, tango sau hip-hop, dansul face să se reverse în organism dopamina, hormonul bunei dispoziții, care are un efect euforizant. Puneți-vă muzica preferată și dansați cum vă vine prin cap: învârtiți-vă, săriți, încercând să sincronizați mișcarea brațelor cu aceea a picioarelor (armonizează cele două emisfere cerebrale).
De ce avem nevoie de pauze de recuperare?
Lupta zilnică pentru a învinge stimulii mediului înconjurător, puhoaiele de informații și nenumăratele cerințe ale vieții cotidiene duc, în mod frecvent, la apariția unor simptome de stres și – în final – la afecțiuni precum hipertensiunea arterială, dereglările de somn etc. Pentru a le preveni, ar fi ideal să ne oprim, din când în când, să ne creăm ritualuri de odihnă. Dar nu doar atunci când începem să ne simțim rău. Starea naturală a spiritului n-ar trebui să fie una de alarmă permanentă, ci de liniște și calm, așa, ca suprafața încremenită a unui lac. Din păcate, la mulți dintre noi, starea aceasta a trecut pe planul al doilea. Dar ea poate fi „re-creată” cu ajutorul unor tehnici de echilibrare, precum cele pe care le prezentăm.
Cum ne programăm „senin”, când vremea este mohorâtă?
Nu putem influența în niciun fel vremea posomorâtă de-afară, dar avem libertatea să decidem propria atitudine față de ea. Este hotărârea noastră, dacă întâmpinăm un sfârșit de săptămână ploios cu bucurie sau cu aversiune. Nu ajută la nimic să stăm pe canapea și să ne văităm toată ziua. Este exact ca în viață: dacă vrem să obținem ceva, trebuie să fim activi. În loc să ne plângem tot timpul, putem fi recunoscători în fiecare zi pentru tot ce e bun și frumos în viața noastră. De noi depinde cum privim lumea. Programați-vă de dimineață o zi senină și liniștită și ea se va împlini. Și-o să vi se pară senină și însorită, indiferent dacă afară plouă sau viscolește.