REȚETE DE SLĂBIT
– Poteca dintre Crăciun și Anul Nou trece prin Țara Făgăduinței. Cât vezi cu ochii, doar bunătăți. Reziști cât reziști, dar până la urmă tot te înfrupți. Dacă vreți ca poftele dvs. să nu se transforme în kilograme, apelați în perioada de iarnă la regimul cu citrice. Sunt cele mai puternice, când vine vorba de accelerarea metabolismului, dar și de energizare. Iată câteva rețete de prim-ajutor –
PORTOCALE
* Suc de portocale

Timp de de 3 săptămâni, beți câte un pahar cu suc de portocale, proaspăt stors, cu o oră înainte de masa de dimineață și de prânz. De asemenea, o zi sau două zile pe săptămână, consumați doar un litru de suc de portocale, împărțit în mai multe porții, de-a lungul zilei. În paralel, reduceți porțiile de mâncare, limitați grăsimile, zahărul, sarea și excludeți alcoolul.
* Zile de portocale
Se recomandă două zile de portocale pe săptămână, în care consumați numai portocale: 1 kg – 1 kg și jumătate, repartizate în 3 – 4 porții. Pe lângă portocale, sunt permise ceai și cafea fără zahăr. Se recomandă minimum 2 litri apă plată. Se pierd unul –două kilograme pe săptămână.
* Portocale la toate mesele
Consumați în fiecare zi, înainte de masa de dimineață, de prânz și de seară, câte o portocală. În paralel, reduceți porțiile de mâncare, și limitați grăsimile, zahărul, sarea, excludeți alcoolul. Această cură, pe care o țineți cel puțin 3 săptămâni, va avea ca rezultat 5 kilograme mai puțin la cântar.
* Dieta de 3 zile cu portocale
La micul dejun, portocalele oferă energia de care avem nevoie și taie foamea până la prânz. După amiază, portocalele reprezintă o gustare ideală, care alină pofta de dulciuri sau de ronțăieli mai puțin sănătoase.
Iată rețeta ideală pentru o zi:
Mic dejun: două portocale, 100 g brânză de vaci, un ou fiert, ceai sau cafea fără zahăr
Prânz: 150 g carne slabă fiartă sau la grătar, o felie de pâine integrală plus salată verde asezonată cu lămâie și ulei de măsline
Gustare între mese: două portocale.
Cină: 200 ml iaurt.
GRAPEFRUIT
* Suc de grapefruit

De două ori pe zi, înainte de mesele principale, cu o jumătate de oră, consumați câte o jumătate de pahar de suc de grapefruit proaspăt stors.
* Suc de grapefruit cu oțet de mere
Această băutură aromată și răcoritoare intensifică metabolismul, arde grăsimile și susține rapid pierderea în greutate.
Adăugați la o cană cu suc de grapefruit proaspăt stors, 3 linguri suc de portocale, o lingură suc de lămâie, 2 lingurițe oțet de mere și o linguriță de miere. Pentru rezultate maxime, beți întregul preparat, cu 20 de minute înainte de masa de prânz, în fiecare zi.
* Dieta Holywood
A fost la modă printre actrițele americane în anii 80 și a supraviețuit până astăzi, datorită efectelor ei rapide.
Mod de folosire: Consumă câte unul – două grapefruituri, înainte de mesele principale, cu o jumătate de oră. Pentru rezultate mai bune și mai rapide, reduceți porțiile de mâncare și evitați alimentele bogate în zaharuri, grăsimi și sare. Axați-vă, în schimb, pe legume crude sau fierte, preparate sub formă de salate, supe, mâncăruri, și pe ouă, brânzeturi, lactate și carne slabă.
Nu consumați grapefruit dacă urmați tratamente cu medicamente.
LĂMÂIA
* Suc de lămâie

Se consumă zi de zi apă cu lămâie, astfel: începeţi ziua cu sucul unei lămâi proaspăt stoarse, amestecat cu două pahare de apă, la temperatura camerei. Folosiţi doar recipiente de sticlă sau de porţelan. Adăugați în apa pe care o beți peste zi, câteva picături de suc de lămâie.
* Adăugaţi suc de lămâie proaspăt la salate, supe, ciorbe, mâncăruri gătite. Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi astfel evitaţi stocarea grăsimilor.
* Suc de lămâie cu scorţişoară și miere
Este o rețetă care topește grăsimea. Se prepară din 300 ml apă, un sfert pahar suc de lămâie proaspăt stors, o lingură de miere şi o linguriţă de scorţişoară pulbere. Turnați apa dată în clocot peste scorţişoară. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 5 minute. Strecuraţi, adăugaţi sucul de lămâie și mierea. Beţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
* Ceai de lămâie și flori de Mușețel
Puneți într-un vas o lămâie cu coajă, bine spălată și tăiată felii subțiri, și o lingură de flori de Mușețel. Turnați peste ele 500 ml apă clocotită. Acoperiți și lăsați 6-7 ore la macerat, apoi strecurați. Beți combinația rezultată, câte o cană, de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese. Cura se ţine cel puţin 3 săptămâni.
MANDARINE
* Cura cu mandarine

Faceți o cură de mandarine, timp de 3 săptămâni, mâncând în fiecare zi câte 2-3 mandarine, cu o oră înaintea mesei de prânz și a cinei. Alimentele trebuie să fie reduse la jumătate.
* Salată de mandarine și banane
Amestecați feliile de la cinci mandarine cu o banană tăiată rondele. Asezonați salata cu puțin suc de lămâie. Consumați această salată în locul mesei de seară, timp de două săptămâni. La celelalte mese, evitați mâncărurile bogate în grăsimi, sare și zahăr, cu accent pe lactate, brânzeturi slabe și legume. Mâncați cumpătat.
* Ceai de coajă de mandarine
Face parte din remediile tradiționale asiatice împotriva obezității și este deosebit de bun pentru toți cei care suferă din cauza kilogramelor în plus, dar mai ales pentru cei care au înregistrat o creștere bruscă a greutății.
Mod de folosire:
Spălați bine mandarinele, apoi îndepărtați-le coaja, având grijă să rețineți miezul alb. Lăsați coaja să se usuce în mod natural. (Coajă de mandarine uscată se găsește și în magazinele ce conțin produse alimentare asiatice.)
Puneți într-un vas 30 g de coji uscate de mandarine rupte în bucăți mici și turnați peste ele 500 ml de apă clocotită. Opriți focul, puneți capac pe vas și lăsați la infuzat ceaiul o oră. Strecurați. Rezultă o băutură aromată și parfumată, din care se beau 2-3 căni pe zi, caldă sau la temperatura camerei. De asemenea, puteți adăuga coajă de mandarină uscată în ceai negru fierbinte sau în lapte fierbinte.