Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

COPIII și FEBRA

– Sfaturi pentru părinți panicați –

– Ce trebuie făcut când mercurul termometrului trece de 37 de grade –

1. Anumite metode de măsurare dau rezultate diferite

Foto: Shutterstock

Adevărat. Tehnica cea mai fiabilă este măsurarea rectală. Pentru a fi mai ușor, la spital, temperatura se ia în gură sau sub braț. Exceptând copiii mai mici de 3 luni, la care se optează pentru priza rectală. Bine de știut: părinții care iau temperatura bucal sau axi­lar trebuie să adauge 0,5 sau 1 grad, în funcție de termometru. Se poate folosi și termo­metrul auri­cular, dar canalul auditiv al copilului trebuie să fie suficient de larg (nu li se recomandă copiilor sub 6 luni). Temperatura luată la nivelul frunții nu este foarte precisă.

2. Copilul nu trebuie tratat, chiar dacă are febră

Adevărat. Dacă copilul tolerează bine febra (se joacă, mănâncă, vor­bește, nu pare incomodat) este sufi­cient să fie supravegheat regulat și să i se dea paracetamol. El poate fi lăsat și cu 39°, dacă nu prezintă niciun semn de disconfort. Unii copii ajung să facă și 40°, dar se comportă bine. Alții se simt rău la doar 38°. Dacă copilul nu suportă fe­bra (este apatic, abă­tut, îi apar vini­șoare pe piele) trebuie acționat rapid. Iar dacă face convulsii, trebuie che­mată imediat Sal­varea.

3. La cei foarte mici, febra poate fi gravă

Adevărat. La un sugar de mai pu­țin de 3 luni, orice febră cere o ana­liză profundă, pentru a elimina o even­tua­lă infecție de origine mater­nă, apă­rută în timpul sarcinii. După 3 luni, febra îi în­gri­jorează mai puțin pe medici. Dacă copilul își suportă bine temperatura și nu are antecedente par­ticulare (un deficit imunitar, o in­fecție urinară etc.), medicul trebuie consultat când febra persistă mai mult de 48 de ore, în ciuda medica­men­telor.

4. De la 37,5° în sus, sunt motive de îngrijorare

Greșit. Nu trebuie să vă alarmați imediat dacă sunteți sunați de la școa­lă sau de la creșă, pe motiv că co­pilul are 37,6° și trebuie să veniți imediat să-l luați. Copilul este con­siderat fe­bril, dacă tem­pe­ratura lui rectală de­pă­șește 38°. Și dacă acesta e sin­gurul semn, chiar nu este un caz de urgență…

5. Părinții întârzie să-i reducă febra înainte de a merge la medic

Greșit. Prea mulți părinți cred că paracetamolul îi scade febra copi­lului și că la spital nu vor fi luați în serios. Și ajung, așadar, la ur­gență cu un copil care „arde”. Dar, de fapt, aș­teptarea este inutilă. „Dacă părin­ții certi­fi­că faptul că tempe­ra­tura copilului lor, mă­surată adecvat, cu un ter­mometru, a atins 40°, medicii îi iau în serios, chiar dacă febra a scăzut mult”, spun spe­cialiștii.

6. Cu cât e mai mare temperatura, cu-atât e mai gravă afecțiunea

Adevărat și greșit. Semnele veri­tabile ale gra­vității sunt un copil apa­tic, cu frisoane, cu pielea aco­perită de vinișoare și de pete mici, care nu dis­par la apăsare. În acest caz, este indis­pensabil un aviz medical rapid, pentru că o febră greu tole­rată poate fi rezultatul unei infecții severe, ce necesită imediat adminis­tra­rea unui antibiotic sau alte trata­men­te.

7. Febra poate reveni în mod periodic

Adevărat. Aceste accese care sur­vin la intervale regulate pot duce la bănuiala că ar putea exista alte mala­dii subiacente: febră medi­te­raneană familială, febra lui Marshall, reuma­tisme inflamatorii… Dar acestea sunt rare. Me­dicul va căuta alte simp­tome aso­ciate febrei (angine re­pe­tate, o infla­mație sau o du­rere la nive­lul articulațiilor). Este, însă, normal ca asemenea episoa­de să apară în perioada de iarnă.

8. Este un mijloc de apărare al organismului

Adevărat. Vreme îndelungată s-a apelat la api­rexie, adică la reducerea temperaturii și menținerea ei sub 38°. În prezent, se consideră că febra re­pre­zintă un mecanism de apărare și poate fi „respec­tată”, dacă copilul o suportă bine.

9. Se folosește doar paracetamol

Adevărat. Nu cu mult timp în ur­mă se recomanda alternarea, din trei în trei ore, a parace­tamolului cu un anti­inflamator neste­roi­­dian, pre­cum ibu­pro­­fenul. S-a terminat! Pen­tru că antiinfla­matoarele au un incon­ve­ni­ent: lup­tând împo­triva infla­ma­ției, pot favoriza pro­ducerea unor infec­ții. De-acum înainte, regula este ad­mi­nis­trarea de paracetamol din șase-n șase ore, asociată cu me­tode fizice (se dez­bracă copilul, i se dă să bea…). Nu se mai recomandă ­nici baia călduță pentru reducerea febrei.

SFATUL MEDICULUI

Ce faceți în caz de convulsii?

Convulsiile febrile sunt impre­sio­nante, dar e important să vă păstrați calmul pentru a reacționa bine.

* Culcați copilul pe jos (pentru a evita o eventuală căzătură) fără să în­cercați să-l imo­bi­lizați. Și îndepărtați de el tot ce ar putea să-l rănească. * Întoarceți-l pe-o parte, în po­ziția laterală de securitate, ca să nu se sufoce cu voma. Și nu-i puneți nimic în gură. * Dezbrăcați-l. * Puneți-i un supozitor cu para­ce­ta­mol. * Chemați Salvarea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian