– Sfaturi pentru părinți panicați –
– Ce trebuie făcut când mercurul termometrului trece de 37 de grade –
1. Anumite metode de măsurare dau rezultate diferite
Adevărat. Tehnica cea mai fiabilă este măsurarea rectală. Pentru a fi mai ușor, la spital, temperatura se ia în gură sau sub braț. Exceptând copiii mai mici de 3 luni, la care se optează pentru priza rectală. Bine de știut: părinții care iau temperatura bucal sau axilar trebuie să adauge 0,5 sau 1 grad, în funcție de termometru. Se poate folosi și termometrul auricular, dar canalul auditiv al copilului trebuie să fie suficient de larg (nu li se recomandă copiilor sub 6 luni). Temperatura luată la nivelul frunții nu este foarte precisă.
2. Copilul nu trebuie tratat, chiar dacă are febră
Adevărat. Dacă copilul tolerează bine febra (se joacă, mănâncă, vorbește, nu pare incomodat) este suficient să fie supravegheat regulat și să i se dea paracetamol. El poate fi lăsat și cu 39°, dacă nu prezintă niciun semn de disconfort. Unii copii ajung să facă și 40°, dar se comportă bine. Alții se simt rău la doar 38°. Dacă copilul nu suportă febra (este apatic, abătut, îi apar vinișoare pe piele) trebuie acționat rapid. Iar dacă face convulsii, trebuie chemată imediat Salvarea.
3. La cei foarte mici, febra poate fi gravă
Adevărat. La un sugar de mai puțin de 3 luni, orice febră cere o analiză profundă, pentru a elimina o eventuală infecție de origine maternă, apărută în timpul sarcinii. După 3 luni, febra îi îngrijorează mai puțin pe medici. Dacă copilul își suportă bine temperatura și nu are antecedente particulare (un deficit imunitar, o infecție urinară etc.), medicul trebuie consultat când febra persistă mai mult de 48 de ore, în ciuda medicamentelor.
4. De la 37,5° în sus, sunt motive de îngrijorare
Greșit. Nu trebuie să vă alarmați imediat dacă sunteți sunați de la școală sau de la creșă, pe motiv că copilul are 37,6° și trebuie să veniți imediat să-l luați. Copilul este considerat febril, dacă temperatura lui rectală depășește 38°. Și dacă acesta e singurul semn, chiar nu este un caz de urgență…
5. Părinții întârzie să-i reducă febra înainte de a merge la medic
Greșit. Prea mulți părinți cred că paracetamolul îi scade febra copilului și că la spital nu vor fi luați în serios. Și ajung, așadar, la urgență cu un copil care „arde”. Dar, de fapt, așteptarea este inutilă. „Dacă părinții certifică faptul că temperatura copilului lor, măsurată adecvat, cu un termometru, a atins 40°, medicii îi iau în serios, chiar dacă febra a scăzut mult”, spun specialiștii.
6. Cu cât e mai mare temperatura, cu-atât e mai gravă afecțiunea
Adevărat și greșit. Semnele veritabile ale gravității sunt un copil apatic, cu frisoane, cu pielea acoperită de vinișoare și de pete mici, care nu dispar la apăsare. În acest caz, este indispensabil un aviz medical rapid, pentru că o febră greu tolerată poate fi rezultatul unei infecții severe, ce necesită imediat administrarea unui antibiotic sau alte tratamente.
7. Febra poate reveni în mod periodic
Adevărat. Aceste accese care survin la intervale regulate pot duce la bănuiala că ar putea exista alte maladii subiacente: febră mediteraneană familială, febra lui Marshall, reumatisme inflamatorii… Dar acestea sunt rare. Medicul va căuta alte simptome asociate febrei (angine repetate, o inflamație sau o durere la nivelul articulațiilor). Este, însă, normal ca asemenea episoade să apară în perioada de iarnă.
8. Este un mijloc de apărare al organismului
Adevărat. Vreme îndelungată s-a apelat la apirexie, adică la reducerea temperaturii și menținerea ei sub 38°. În prezent, se consideră că febra reprezintă un mecanism de apărare și poate fi „respectată”, dacă copilul o suportă bine.
9. Se folosește doar paracetamol
Adevărat. Nu cu mult timp în urmă se recomanda alternarea, din trei în trei ore, a paracetamolului cu un antiinflamator nesteroidian, precum ibuprofenul. S-a terminat! Pentru că antiinflamatoarele au un inconvenient: luptând împotriva inflamației, pot favoriza producerea unor infecții. De-acum înainte, regula este administrarea de paracetamol din șase-n șase ore, asociată cu metode fizice (se dezbracă copilul, i se dă să bea…). Nu se mai recomandă nici baia călduță pentru reducerea febrei.
SFATUL MEDICULUI
Ce faceți în caz de convulsii?
Convulsiile febrile sunt impresionante, dar e important să vă păstrați calmul pentru a reacționa bine.
* Culcați copilul pe jos (pentru a evita o eventuală căzătură) fără să încercați să-l imobilizați. Și îndepărtați de el tot ce ar putea să-l rănească. * Întoarceți-l pe-o parte, în poziția laterală de securitate, ca să nu se sufoce cu voma. Și nu-i puneți nimic în gură. * Dezbrăcați-l. * Puneți-i un supozitor cu paracetamol. * Chemați Salvarea.