RECAPITULĂRI NECESARE
„Câte-un pic, pic, până n-o mai rămânea nimic!”
– Lozinca sărbătorilor românești are ispite mărețe. Cu o condiție: să nu ajungi la Urgență! Câtă băutură putem bea fără risc pentru sănătate, aflați din interviul care urmează –
„Fiecare pahar trebuie «gustat» încet, cu înghițituri mici”
– Pe sub strălucirea sărbătorilor iernii curg, din păcate, torente de alcool. De ce nu pot fi celebrate Crăciunul și Anul Nou fără tone de băuturi?
– Majoritatea oamenilor au senzația că alcoolul este ceva deosebit. Se spune, de altfel, „a face cinste”. El funcționează ca o recompensă și simbolizează prețuirea și onoarea, atunci când îl servești altora. Din această cauză, mulți amfitrioni se simt ofensați dacă refuzi băutura pe care ți-o oferă. Sau musafirii se simt deranjați, dacă la masă, în loc de șampanie sau vin, li se servește ca aperitiv doar suc sau apă minerală.
– Succesul alcoolului ține, în primul rând, de efectul lui: produce bună dispoziție.
– Da. Un păhărel sau două au un efect foarte plăcut. Omul se simte ușor euforic, sigur pe el, sociabil. Momentul este trăit foarte intens. Emoțiile, sentimentele depresive și grijile pentru viitor sunt pur și simplu șterse, nu mai sunt percepute la adevărata lor gravitate.
– Cât se poate bea la o petrecere fără să ne periclităm sănătatea?
– Fiecare pahar de alcool este potențial dăunător, nu există doză total inofensivă. Dar ocazional, oamenii sănătoși, care nu beau în mod regulat, își pot permite câteva pahare. Dar fiecare pahar trebuie „gustat” încet, cu înghițituri mici și dublat de un pahar de apă.
– Care sunt alcoolurile cele mai puțin nocive?
– Cu cât este mai mică concentrația de alcool și cu cât sunt mai puține aditivele din ele ele, cu-atât se „descurcă” mai bine organismul. De aceea, berea și vinul alb sunt cele mai suportabile. Vinul roșu – un veritabil medicament – are adeseori substanțe taninate sau arome adăugate, care pot declanșa ulterior mahmureala. Șampania, vinul spumos se urcă repede la cap, datorită bioxidului de carbon pe care-l conțin. Băuturile tari pot fi și ele consumate doar în cantități mici. Cele mai periculoase sunt cocktailurile: amestecul de alcooluri diferite, cu băuturi care conțin zahăr și coloranți. Dacă sunteți amatori de tării, preferați țuica „fabricată” de țărani. Dar să fie curată și nu prea tare. Și limitată la 2-3 păhărele. Din cauza zahărului care se pune în ea, țuica fiartă, o „delicatesă” pur românească, e mult mai periculoasă în ce privește urmările. Mahmureala reală te doboară la pat.
„După fiecare pahar de băutură să se consume apă minerală plată”
– Mahmureala de a doua zi poate fi prevenită?
– Da. Multe din simptomele ei rezultă din deshidratarea organismului, de aceea, așa cum am spus, se recomandă ca după fiecare pahar de băutură să se consume 0,25 – 0,5 l de apă minerală plată. O altă recomandare este să ronțăiți pe parcursul întregii seri biscuiți sărați sau să vă serviți cu porții mici de mâncare, consumate în mai multe rânduri. Mâncarea protejează mucoasa stomacală de iritațiile produse de alcool și încetinește pătrunderea citoxinelor în circulația sanguină. Înainte de culcare, consumați din nou multe lichide și puneți o sticlă cu apă și pe noptieră. În felul acesta, dimineața următoare poate fi suportabilă.
– Multă lume combate mahmureala cu cafea…
– Nu e o idee prea bună. Cofeina extrage, și ea, lichidul din organism, la fel ca alcoolul. Cofeina este un adevărat stres și pentru circulație sau stomac.
– Cum influențează alcoolul circulația sângelui?
– Vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială și pulsul pot să crească. Chiar și persoanele care nu suferă de tulburări de circulație trebuie să fie atente, pentru că atunci când ești amețit și simți o căldură plăcută, chiar dacă afară crapă pietrele de ger, riști o răceală severă, dacă nu chiar degerături. Un alt factor de risc îl reprezintă suprasolicitarea fizică, de pildă dansul excesiv, când circulația poate suferi colapsuri, chiar și în cazul persoanelor tinere.
„Regula «cinci-la-doi»”
– Se spune că cel mai afectat organ de alcool e ficatul…
– Un singur pahar de vin poate face să crească valorile hepatice vreme de 24 de ore. Dar un ficat sănătos poate suporta consumul ocazional de alcool.
– Deci: cât alcool putem consuma fără să ne facem griji?
– Cea mai sigură este regula „cinci – la – doi”: două zile pe săptămână se beau 1-2 pahare de bere sau vin, iar în celelalte 5 zile, nu se bea deloc. În felul acesta, organismul se poate permanent regenera.
– Ce se întâmplă la nivelul creierului, atunci când bei ceva mai mult într-o seară „veselă”?
– Dacă în circulația sângelui intră prea mult alcool, acesta „paralizează” și alți centri importanți, împiedicând transmiterea corectă a unor impulsuri nervoase. Urmarea: se produc dereglări de vorbire, de percepție și de coordonare. Câmpul vizual se îngustează, acuitatea vederii scade, apar imaginile duble. Vorbirea devine incoerentă. Oamenii beți calcă nesigur, merg clătinându-se, au probleme cu menținerea echilibrului, adesea se prăbușesc. Este afectată și mișcarea mâinilor: nu pot apuca obiectele, răstoarnă pahare etc. Ce-i drept, toate aceste dereglări dispar după ce alcoolul a fost descompus, dar la fiecare stare de beție sunt lezate ireparabil sute de celule ale creierului.
– Ce poți să faci atunci când simți că ultimul pahar a fost în plus?
– Dacă ți se face rău, imediat, în primul sfert de oră, vomatul poate ajuta la eliminarea unei părți din acel ultim pahar. Altfel, trebuie să bei multă apă plată sau ceaiuri ușoare de plante și, dacă se poate, să mănânci ceva sărat. Și mișcarea afară, în aer liber, poate atenua simptomele. Important este ca atunci când te simți amețit, să te așezi imediat sau – și mai bine – să te întinzi pe pat, pentru că pericolul unei căzături este iminent. În cazurile grave, circulația sanguină se poate deteriora brusc și se poate intra în comă. De aceea, cei care au băut prea mult ar trebui să roage pe cineva să-i ajute și să-i însoțească.
– Beția poate fi periculoasă?
– În anumite condiții, o beție totală poate fi chiar mortală. Tinerii, cei care dau repede pe gât pahar după pahar, sau amatorii de rachiu sau de cocktailuri, își subestimează, adeseori, consumul, pentru că efectul complet al alcoolului apare abia la 30 de minute după ce a fost băut. Dar dacă cineva a băut în mod excepțional cu câteva pahare mai mult ca de obicei, un organism sănătos poate să facă față. Cu toate acestea, consumul mare de alcool nu trebuie subestimat, pentru că alcoolul este toxic și, pe durată lungă, poate provoca mari pagube organismului.
– Care sunt semnalele de avertisment ale unei dependențe incipiente?
– Faptul că simți nevoia neapărată de alcool pentru producerea anumitor sentimente trebuie să dea de gândit. Cantitatea și frecvența consumului de alcool sunt secundare. Dependenți sunt toți cei care nu-și pot imagina o viață fără alcool.
– Cine ne poate ajuta?
– Există cabinete de consiliere a celor dependenți, există asociații (Alcoolicii anonimi) și există medici specializați în acest domeniu. Important este să recunoști că alcoolismul este o boală ce poate fi tratată, și nu o dovadă a slăbiciunii de caracter. Dimpotrivă. Mulți dintre cei în cauză sunt personalități super-inteligente, implicate, și cu realizări deosebite.
Dr. MARIUS CIORTEA