Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. MARIUS CIORTEA (nutriționist): „În anumite condiții, o beție totală poate fi chiar mortală”

RECAPITULĂRI NECESARE

„Câte-un pic, pic, până n-o mai rămânea nimic!”

– Lozinca sărbătorilor românești are ispite mărețe. Cu o condiție: să nu ajungi la Urgență! Câtă băutură putem bea fără risc pentru sănătate, aflați din interviul care urmează –

„Fiecare pahar trebuie «gustat» încet, cu înghițituri mici”

– Pe sub strălucirea sărbătorilor iernii curg, din păcate, torente de alcool. De ce nu pot fi ce­le­brate Crăciunul și Anul Nou fără tone de băuturi?

Foto: Shutterstock

– Majoritatea oa­menilor au senzația că alcoolul este ceva deosebit. Se spune, de alt­fel, „a face cinste”. El func­țio­nează ca o recompensă și sim­bo­lizează prețuirea și onoarea, atunci când îl servești altora. Din aceas­tă cauză, mulți amfitrioni se simt ofensați dacă refuzi băutura pe care ți-o oferă. Sau musafirii se simt deranjați, dacă la masă, în loc de șam­pa­nie sau vin, li se ser­vește ca ape­ritiv doar suc sau apă minerală.

– Succesul al­coolu­lui ține, în pri­mul rând, de efectul lui: produce bună dis­poziție.

– Da. Un păhărel sau două au un efect foarte plăcut. Omul se simte ușor euforic, sigur pe el, sociabil. Momentul este trăit foarte intens. Emo­țiile, sentimentele depre­sive și grijile pentru viitor sunt pur și simplu șter­se, nu mai sunt perce­pute la ade­vărata lor gravitate.

– Cât se poate bea la o petrecere fără să ne peri­cli­tăm sănătatea?

– Fiecare pahar de alcool este potențial dău­nător, nu există doză total inofensivă. Dar ocazional, oamenii sănătoși, care nu beau în mod re­gu­lat, își pot permite câteva pahare. Dar fiecare pahar trebuie „gustat” încet, cu înghițituri mici și dublat de un pahar de apă.

– Care sunt alcoolurile cele mai puțin nocive?

– Cu cât este mai mică concentrația de alcool și cu cât sunt mai puține aditivele din ele ele, cu-atât se „descurcă” mai bine organismul. De aceea, berea și vinul alb sunt cele mai suportabile. Vinul roșu – un veritabil medicament – are adeseori substan­țe ta­ninate sau arome adăugate, care pot de­clanșa ulterior mah­mu­reala. Șampania, vinul spumos se urcă re­pede la cap, dato­rită bioxidului de carbon pe care-l conțin. Bău­turile tari pot fi și ele consumate doar în cantități mici. Cele mai periculoase sunt cocktailu­rile: amestecul de al­cooluri diferite, cu băuturi care conțin zahăr și colo­ranți. Dacă sun­teți amatori de tării, preferați țuica „fabricată” de țărani. Dar să fie curată și nu prea tare. Și limitată la 2-3 păhărele. Din cauza zahărului care se pune în ea, țuica fiartă, o „delica­tesă” pur ro­mâ­nească, e mult mai pericu­loasă în ce privește urmă­rile. Mah­mureala reală te doboară la pat.

„După fiecare pahar de băutură să se consume apă minerală plată”

– Mahmureala de a doua zi poate fi prevenită?

– Da. Multe din simptomele ei rezul­tă din des­hidratarea organismului, de aceea, așa cum am spus, se re­comandă ca după fiecare pahar de băutură să se consume 0,25 – 0,5 l de apă minerală plată. O altă recomandare este să ronțăiți pe parcursul în­tregii seri biscuiți sărați sau să vă serviți cu porții mici de mâncare, consumate în mai multe rân­duri. Mân­carea pro­tejea­ză mucoasa stoma­cală de iritațiile pro­duse de alcool și în­cetinește pă­trun­de­rea cito­xine­lor în cir­culația san­gu­i­nă. Îna­­inte de cul­care, con­sumați din nou multe li­chide și puneți o sticlă cu apă și pe nop­tieră. În felul acesta, dimi­neața următoare poate fi supor­tabilă.

– Multă lume combate mah­mureala cu cafea…

– Nu e o idee prea bună. Co­feina extrage, și ea, lichidul din orga­nism, la fel ca alcoolul. Co­feina este un adevărat stres și pentru circu­lație sau sto­mac.

– Cum influențează al­coolul circulația sân­gelui?

– Vasele de sânge se dilată, ten­siunea arterială și pulsul pot să crească. Chiar și persoanele care nu su­fe­ră de tulburări de circu­lație trebuie să fie atente, pen­tru că atunci când ești amețit și simți o căl­dură plăcută, chiar dacă afară crapă pietrele de ger, riști o răceală severă, dacă nu chiar degerături. Un alt factor de risc îl reprezintă suprasolicitarea fizică, de pildă dansul excesiv, când cir­culația poate suferi colapsuri, chiar și în cazul persoanelor ti­nere.

„Regula «cinci-la-doi»”

– Se spune că cel mai afec­tat or­gan de alcool e fi­catul…

– Un singur pahar de vin poa­te face să crească valorile he­patice vre­me de 24 de ore. Dar un ficat sănătos poate su­porta con­sumul ocazio­nal de alcool.

– Deci: cât alcool putem consuma fără să ne facem griji?

– Cea mai sigură este regu­la „cinci – la – doi”: două zile pe săptămână se beau 1-2 pahare de bere sau vin, iar în ce­lelalte 5 zile, nu se bea deloc. În felul aces­ta, orga­nismul se poate perma­nent regenera.

– Ce se întâmplă la nivelul creierului, atunci când bei ceva mai mult într-o seară „veselă”?

– Dacă în circulația sân­gelui intră prea mult alcool, acesta „paralizează” și alți centri impor­tanți, împie­dicând transmiterea corectă a unor impulsuri ner­voase. Urmarea: se produc dereglări de vorbire, de percepție și de coor­donare. Câmpul vizual se îngus­tează, acui­tatea vederii scade, apar imaginile duble. Vorbirea devine incoerentă. Oamenii beți cal­că ne­sigur, merg clă­tinându-se, au probleme cu men­ține­rea echilibrului, adesea se prăbușesc. Este afec­tată și mișcarea mâini­lor: nu pot apuca obiec­tele, răstoarnă pahare etc. Ce-i drept, toate aceste dereglări dispar după ce alcoolul a fost descompus, dar la fiecare stare de beție sunt lezate ireparabil sute de celule ale creierului.

– Ce poți să faci atunci când simți că ultimul pahar a fost în plus?

– Dacă ți se face rău, imediat, în primul sfert de oră, vomatul poate ajuta la elimi­narea unei părți din acel ultim pahar. Altfel, trebuie să bei multă apă plată sau ceaiuri ușoare de plante și, dacă se poate, să mă­nânci ceva sărat. Și mișcarea afară, în aer liber, poate atenua simpto­mele. Im­portant este ca atunci când te simți amețit, să te așezi imediat sau – și mai bine – să te întinzi pe pat, pentru că pericolul unei căzături este iminent. În ca­zurile grave, cir­culația sanguină se poate deteriora brusc și se poate intra în comă. De aceea, cei care au băut prea mult ar trebui să roage pe cineva să-i ajute și să-i înso­țească.

– Beția poate fi periculoasă?

– În anumite condiții, o beție totală poate fi chiar mortală. Tinerii, cei care dau repede pe gât pahar du­pă pahar, sau amatorii de rachiu sau de cocktailuri, își subestimează, ade­seori, consumul, pentru că efectul complet al al­coolului apare abia la 30 de minute după ce a fost băut. Dar dacă cineva a băut în mod excep­țional cu câteva pahare mai mult ca de obicei, un orga­nism sănătos poate să facă față. Cu toate acestea, con­sumul mare de alcool nu trebuie sub­es­timat, pentru că alcoolul este toxic și, pe durată lungă, poate provoca mari pagube organismului.

– Care sunt semnalele de avertisment ale unei dependențe incipiente?

– Faptul că simți nevoia neapărată de alcool pentru producerea anumitor sentimente trebuie să dea de gân­dit. Cantitatea și frecvența consumului de alcool sunt secundare. Dependenți sunt toți cei care nu-și pot ima­gina o viață fără alcool.

– Cine ne poate ajuta?

– Există cabinete de consiliere a celor depen­denți, există asociații (Alcoolicii anonimi) și există medici specializați în acest domeniu. Important este să recu­noști că alcoolis­mul este o boală ce poate fi tra­­tată, și nu o dovadă a slăbiciunii de caracter. Dim­­­po­trivă. Mulți din­tre cei în cauză sunt perso­nalități su­per-inteli­gen­te, im­plicate, și cu realizări deosebite.

Dr. MARIUS CIORTEA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian