Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

La marginea vieții – Sindromul de oboseală cronică

– „Mort de oboseală” nu e o vorbă în vânt. Oboseala în exces chiar poate să fie fatală. O boală modernă, neelucidată complet, în care psihicul joacă un rol important –

Foto: Shutterstock

Este o boală complexă și controversată, cu ori­gini încă neelucidate complet. Sigure sunt simp­to­mele: oboseală severă, tulburări cognitive, pro­bleme de somn, stare de rău după efort, mani­festări care persistă mai mult de 6 luni și care pot afecta sever calitatea vieții.

Posibile cauze

* Infecțiile: unele persoane dezvoltă sindromul de oboseală cronică după o infecție virală, ceea ce i-a determinat pe cercetători să incrimineze anumite virusuri, precum Epstein-Barr, Virusul hepatitic sau Parvovirusul B19. Oboseala cronică este unul dintre cele mai frecvente simptome raportate de persoanele cu Long-Covid (simptome care durează peste trei luni).

* Slăbirea sistemului imunitar: apare frecvent la persoanele cu Sindromul de oboseală cronică, dar este neclar dacă această afectare produce boala; un rol major se pare că îl joacă neuroinflamația, care duce la eliberarea excesivă de anumite substanțe care pot afecta creierul.

* Trauma fizică sau emoțională: unele persoane au explicat că înaintea apariției primelor simptome au suferit o traumă, o pierdere umană, un divorț, frica legată de o boală sau o intervenție chirurgicală, un stres emoțional semnificativ.

Factori de risc

* Vârsta: sindromul de oboseală cronică poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent este identificat la adulții tineri sau de vârstă medie.

* Sex: femeile sunt diagnosticate mai frecvent decât bărbații cu oboseală cronică.

* O traumă emoțională sau o traumă din copilărie.

* Infecțiile virale.

Simptome

* Scăderea capacității de a vă desfă­șu­ra activitățile: apare dinaintea debutului bolii și persistă mai mult de șase luni; frecvent, este asociată cu debutul unei oboseli severe, care nu este legată de un efort anume și care nu dispare în repaus.

* Starea de rău după efort: agravarea simptomelor după un efort fizic sau psihic care anterior era bine tolerat.

* Somn neodihnitor: oboseala este prezentă chiar și după o noapte de somn.

* Afectare cognitivă: memoria de scurtă durată este afectată, apare tulburarea de atenție și concentrare, puteți avea dificultăți de organizare sau dislexie (inabilitatea de a vă găsi cuvintele sau de a rosti un anumit cuvânt în cadrul unei discuții obișnuite); toate aceste manifestări sunt agravate de efort sau stres.

* Intoleranța ortostatică: accentuarea simp­tomelor la ridicarea în picioare și ameliorarea acestora în poziția culcat.

* Dureri musculare sau articulare.

Diagnosticare

Nu există un test direct pentru Sindromul de obo­seală cronică, diagnosticul fiind unul prin excludere. Pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a analizelor de laborator, medicul va exclude alte posibile cauze de oboseală, cum ar fi: dependența de droguri, boli imune sau autoimune, boli endo­cri­ne, boli cardiace, renale, pulmo­nare, anemie, tumori, boli psihiatrice (în spe­cial depresie), boli neuro­logice (în mod firesc, fa­tigabilitatea și intole­ranța la exer­cițiul fizic sunt trăsături tipice în afec­țiuni neu­rologice musculare: miopatii, miastenia gravis, dis­trofii musculare, precum și în scleroza late­rală amio­trofică, în poli­neu­ropatii cronice, după accidente vasculare cere­brale sau în boli neuro­degenerative).

Analizele de laborator fac parte și ele din testarea obișnuită a unei persoane cu sindrom de oboseală cronică. Acestea includ: hemoleucograma, analize biochimice: electroliți, funcție renală și hepatică; testarea funcției tiroidei; teste de inflamație; enzime musculare; titruri virale în sânge sau în alte lichide biologice; polisomnografie; teste de efort; CT/RMN cerebral (pot fi utile pentru excluderea afecțiunilor sistemului nervos central la pacienții cu simptome care nu pot fi altfel explicate).

Tratament

Nu există un tratament care să vindece sindromul de oboseală cronică. Scopul intervenției medicale este acela de a ameliora simptomele printr-o abor­dare bazată pe necesitățile individuale. Acesta constă în:

* Modificarea stilului de viață: dietă sănă­toasă, cu alimente variate; evitarea fumatului, a consumului de alcool; igiena somnului.

* Terapie cognitiv comportamentală: poate ajuta la gestionarea bolii și a problemelor emoționale asociate; între 24-40% din persoanele cu oboseală cronică resimt anxietate și depresie, iar terapia poate trata aceste probleme.

* Terapii complementare: acupunctură, masaj, meditație, homeopatie.

* Tratament farmacologic: are scopul de a ameliora simptomele (somn, durere, depresie, an­xietate).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian