Succesul nu concurează cu fericirea
– Joci rolul principal într-un serial care se bucură de mare audiență: „Lia – Soția soțului meu”. Care este explicația succesului tău? Există o rețetă anume care-i garantează unui film sau serial de televiziune succesul?

– De multe ori mă uit în urmă, la toate lucrurile pe care le-am făcut până acum. La toate amintirile frumoase și la toate momentele de fericire pe care le-am trăit, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Și de fiecare dată îmi pun aceeași întrebare: „Cum am ajuns aici?”. Am căutat mulți ani un răspuns concret, ca să-mi dau seama care este „rețeta” momentelor în care chiar am avut succes. Cum am reușit să fac toate lucrurile astea, cum am putut să dansez atât de mult, apoi să mă las și s-o iau de la început, pe un drum despre care nu știam nimic? Și, vă spun sincer, n-am găsit încă un răspuns. Dacă aș fi găsit o „rețetă” a succesului, aș fi împărtășit-o cu cei din jurul meu. Aș fi scris probabil o carte și aș fi fost autoarea unui bestseller. (râde) Într-un final, am tras o singură concluzie: succesul nu este atât de important pentru mine. Fericirea, însă, este! Mereu am luptat pentru a fi mai fericită. Pentru a fi mulțumită de mine. Fericirea e strâns legată de realizări. Când am realizat că baletul mă făcea fericită, am dat tot ce-am avut mai bun pentru a ajunge la Academia de Balet a Teatrului Bolshoi. Când mi-am dat seama că actoria ar putea să mă facă și mai fericită decât dansul, am luat-o pe drumul ei. Așadar, am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a lucra într-un domeniu care mă bucură în fiecare zi și care mă face să mă trezesc, chiar și la 6 dimineața, cu zâmbetul pe buze…
– Totuși, erai o necunoscută când ai obținut rolul principal din serialul de la Antena 1. Cum s-a întâmplat?

– Am fost la locul potrivit, în momentul potrivit. Pentru că nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge atât de departe, atunci când dădeam castingul pentru acest rol. Nici când am început filmările nu eram 100% conștientă de ce avea să mi se întâmple și de câte momente de-a dreptul magice urma să trăiesc, datorită acestui serial. Cert este că fericirea mea a continuat.
– Cum îți explici audiența de care se bucură serialul?
– Nu știu ce să vă spun sigur… Sunt multe persoane care lucrează de mult timp în industria filmului, persoane care au avut și au o carieră strălucită în această lume magică a serialelor de televiziune. O asemenea persoană, pe care o apreciez nemărginit, este doamna Ruxandra Ion. Dânsa este producătorul serialului, iar într-un interviu realizat de echipa Observator Antena 1, interviu pe care l-am urmărit recent, spune: „Cheia este ADEVĂRUL.” O astfel de poveste cum este cea a Liei trebuie să aibă adevăr. Fără adevăr, povestea nu poate fi înțeleasă, nu este credibilă, deci nu ajunge la telespectatori.
„N-o iau pe Lia acasă”
– Tu cum îi imprimi personajului tău adevărul? Cum îl joci așa de firesc și de convingător?

– Când eram studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, nu mă gândeam decât la rolurile pe care le interpretam la cursuri. Uitam parcă să trăiesc, să mă bucur de viață, de experiențele pe care trebuia să le am la acea vârstă. Trăiam cu crispare, în pielea personajelor. Când mi-am dat seama c-ar trebui să mă relaxez, să mă las să fiu eu, să-mi permit să fac și greșeli și să învăț din ele, lucrurile au mers mult mai bine. Când am început filmările pentru serialul „Lia, soția soțului meu”, mi-am propus să nu iau personajul cu mine acasă, să mă desprind de Lia când plec de la filmări, să nu-i preiau problemele și trăirile în spațiul meu de libertate personală. Ușor nu e! Uneori am de interpretat situații foarte emoționante, probleme prin care am trecut și eu, iar trăirile sunt atât de puternice, încât atunci când ajung acasă, parcă mă urmăresc în continuare… Nici să le reprimi de tot nu e bine. E foarte important ca emoția conținută în jocul actorului să treacă de partea cealaltă a ecranului și să ajungă la cei care ne urmăresc. O magie care nu se poate învăța. Ea există sau nu. Sigur, mă pregătesc cât de mult pot de acasă, analizez textul, încerc cât mai multe variante de a rosti replicile și de a interpreta, dar nu îmi fac un plan fix, de la care să nu mă abat, las loc pentru fărâma aceea de imprevizibil, de „stare”, care nu poate fi învățată. În plus, pe platoul de filmare se pot schimba multe, în funcție de conceptul regizoral, de aceea, ca actor, trebuie să fii flexibil și să te adaptezi repede la orice indicație.
– Cum e viaţa în echipă? Doar munciţi sau vă şi distraţi uneori împreună?

– Extrapolând întrebarea, aș spune că viața în echipă, fie că este vorba de familie, de parteneri sau echipa de la locul de muncă, este, după părerea mea, mai bună decât o viață de unul singur. În ceea ce privește echipa serialului, am norocul să am în jurul meu oameni dedicați, buni la suflet și care iubesc ce fac. Lucrez într-un mediu în care mă simt respectată, iar eu, la rândul meu, îi respect pe cei din jur. Pe platourile de filmare am creat relații de prietenie care ne permit să fim deschiși, să râdem, să ne distrăm în fiecare zi. Avem multe momente în care râdem de murim, cum se spune. Totuși, știm și când e momentul să ne mobilizăm și să ne concentrăm.
„Prima mea mare dragoste a fost baletul”
– Eşti absolventă de UNATC, dar, aşa cum spuneai, ai început cu baletul. Şi nu cu orice balet, ci cu marea şcoală de dans rusească. O poveste pe care abia așteptăm să ne-o spui…

– Prima amintire pe care o am e dintr-o sală de balet. Eram atât de micuţă când am început să dansez, încât nu-mi aduc aminte cum eram înainte de balet… Ca și cum nici n-aş fi existat până să învăț primii pași de dans. Aveam trei ani, când am intrat pe poarta Academiei de Balet „La Sylphide”, din București. Părinții m-au înscris la cursuri de balet, fiindcă voiau să învăț să dansez, să-mi consum energia și să am o postură corectă. Dar eu, cu fiecare pas pe care-l învăţam, am început, ușor-ușor, să mă îndrăgostesc de-a dreptul de balet. Dacă mi-ar fi spus cineva atunci câte experiențe minunate avea să-mi ofere baletul sau că aveam să fiu admisă la Academia Teatrului Bolshoi, aș fi zis că visează trăsnăi. Dar visurile au devenit realitate: la doisprezece ani, am fost admisă la Academia de Balet de Stat din Berlin, la treisprezece ani, la Academiile de Balet Naționale din Cannes și Marsilia, iar la paisprezece ani, după o audiție, am primit invitația să studiez la Academia de Balet a Teatrului Bolshoi din Moscova. Adevărul e că, la început, nu aveam neapărat un plan legat de balet, dar m-am lăsat purtată de frumusețea și de magia lui prin toată lumea. Iar în final, mi-am dat seama că mă îndrăgostisem de el iremediabil! Chiar și acum, când mă întreabă lumea care a fost prima mea dragoste, răspunsul este mereu același: „Baletul!”. Indiferent de greutățile la care m-a supus, trebuie să-i mulțumesc pentru că mi-a arătat cine sunt. Mi-a arătat cât de mult pot să muncesc pentru un vis. M-a învățat ce înseamnă să iubești. Mi-a arătat ce înseamnă sacrificiul, încă de la o vârstă fragedă, m-a maturizat, arătându-mi că nu trebuie să mă dau bătută. Mi-a dat un sens în viață. În final, m-a transformat în ceea ce sunt acum… și, totuși, am decis să-l las. Baletul a fost toată viața mea, de la trei la nouăsprezece ani, dar pe măsură ce am crescut, am realizat că voiam să explorez și alte orizonturi, să mă dezvolt într-un fel în care nu puteam s-o fac prin balet. N-a fost ușor să renunț la el. A fost nevoie de mult curaj! Pe de altă parte, nu cred că m-am lăsat în totalitate de balet. (râde) Ştiți cum se zice: „Poți scoate omul din balet, dar baletul din om, nu!”. Dansez în continuare, de fiecare dată când am ocazia. Lia, personajul pe care-l interpretez, e și ea balerină. Așa că baletul m-a urmărit și sper că mă va urmări pentru totdeauna… Pe calea actoriei am luat-o fiindcă a fost un alt vis din copilărie: mi-am dorit din tot sufletul să devin actriță. Cred că aveam şapte ani când am participat la un workshop de actorie. În 2019, am fost admisă la UNATC, la Facultatea de Actorie. Am absolvit în vara lui 2022, și am avut norocul să fiu distribuită într-un rol principal încă de când eram pe holurile facultății. Şi cum ziceam mai devreme: am muncit pentru fericire, nu mi-a picat din cer. Sunt foarte bucuroasă că lucrurile s-au aşezat aşa cum s-au aşezat…
Prin culisele de la Teatrul Bolshoi
– O paranteză, Ana: şi-a păstrat baletul rusesc măreţia de odinioară?

– În cazul baletului rusesc vorbim despre o mare tradiție, iar eu consider că tradițiile se vor perpetua, indiferent de circumstanțe. Acolo, oamenii apreciază arta și îi susțin pe artiști, fie că ne referim la balerini, actori, pictori sau muzicieni. Eram în al nouălea cer, când pășeam prin culisele Teatrului Bolshoi: tot ce mă înconjura, de la decoruri până la linoleumul de pe scenă, avea o energie aparte, te făcea să te simți special. Vă dezvălui şi un secret despre Teatrul Bolshoi, pe care probabil nu îl știți: scena lor este înclinată! A fost construită aşa de la început, pentru ca picioarele balerinelor să fie vizibile și pentru cei care au bilete în primul rând.
– În general, se mai potriveşte dansul pe poante cu ritmul vieţii în care trăim?
– Văd în jurul meu din ce în ce mai mulți oameni care se grăbesc și care nu mai sunt atenți la detalii și la micile evenimente care se petrec în jurul lor. Dansul pe poante necesită atenție, muncă, grijă și meticulozitate. Pe când noi suntem din în ce mai nepăsători. Cred că uneori trebuie să ne oprim și să ne gândim cum vrem să ne trăim viața. Momentele mici, momentele de sinceritate și momentele în care observăm cât de fericiți ar trebui, de fapt, să fim sunt cele mai importante. În momentele astea, cei care vor, pot să danseze cu-adevărat și să-şi îndeplinească visurile.
– Crezi că formaţia ta de balerină – o meserie extrem de grea – ţi-a impus un anume stil de viaţă, mai multă disciplină, mai multă rezistenţă la muncă, dar şi un fel de a „pluti peste lume”?
– Cum spuneam, baletul m-a format din toate punctele de vedere. Susțin cu tărie că nu aș fi fost la fel de ambițioasă și nu aș fi avut disciplina pe care o am acum, dacă nu aș fi trecut prin experiențele de la Bolshoi. Acolo nu puteai să întârzii, nu puteai să-ți uiți acasă echipamentul ori să nu-ți amintești pașii din coregrafiile marilor balete. Pe de altă parte, am învățat să visez și, da, „să plutesc peste lume”. Baletul mi-a dezvoltat un simț artistic pe care nu aş fi putut să mi-l dezvolt în alt mediu. Am crescut pe scenă, așa că am căpătat, de la o vârstă fragedă, un mare interes pentru artă. Am învățat singură să cânt la pian, am urmat, timp de patru ani, cât am locuit în Moscova, cursuri de istoria artei, am început să citesc din ce în ce mai mult și să merg la spectacole de operă și teatru. M-am înconjurat de frumos și a devenit foarte ușor să plutesc, efectiv, prin viață, să percep lucrurile altfel decât par ele la prima vedere.
„Îmi găsesc în fiecare zi fericirea”
– Te simţi împlinită profesional la vârsta ta?

– Tot ce trăiesc în momentul ăsta mă face fericită și nu regret nicio decizie luată, în viața profesională sau personală. Totuși, consider că mai am multe lucruri de învățat, multe lucruri de îmbunătățit, până în momentul în care voi putea spune că mă simt împlinită profesional. Vreau să încerc lucruri noi, să deschid o școală de cursuri de balet şi teatru, să rămân, în același timp, în televiziune, să fac un master, să greșesc și să învăț din greșeli, să cresc…
– Dar sufleteşte? Cum arată viaţa la douăzeci şi trei de ani?
– Dacă pe plan profesional nu pot să spun că mă simt împlinită încă, sufleteşte pot să afirm cu zâmbetul pe buze că sunt împlinită. Îmi găsesc în fiecare zi fericirea, în momentele petrecute alături de cei la care ţin. Ştiţi, recent am realizat cât de greu mi-ar fi dacă nu i-aș avea alături… Am douăzeci şi trei de ani, mă aflu într-o perioadă a vieții în care încă mi se pare că am destul timp, dar, de multe ori mă uit în jur și-mi dau seama cât de repede trece timpul. De fiecare dată realizez că n-ar trebui să-l irosesc, ci să mă bucur de fiecare secundă prețioasă, fiindcă tot ce trăiesc în perioada asta e magic. Învăț să fiu mai calmă – la asta mai am de lucrat (râde) -, învăț să-i înțeleg pe cei din jur și încerc să nu mă mai îngrijorez în legătură cu ce-ar putea să se întâmple în viitor. În rest, după cum am zis, mă bucur mult de familie, de prieteni și de persoana iubită.
– Au sosit sărbătorile! Unde-ţi dai întâlnire cu Moş Crăciun? Şi ce-ţi doreşti cel mai mult de la anul ce vine?

– Abia aștept sărbătorile! Deja mi-am decorat locuința, am început să cumpăr cadouri și deja am mâncat câteva porții de sarmale: aşa, ca să mă pregătesc. (râde) Voi sărbători Crăciunul acasă, așa fac în fiecare an. Nu cred că există loc mai frumos de Crăciun! Până la urmă, „acasă” înseamnă familia, prietenii, oamenii pe care-i iubim și amintirile pe care le punem deoparte an de an, alături de ei. Pentru Revelion, nu mi-am făcut încă planuri, însă nu contează unde voi fi, atât timp cât ştiu că voi avea lângă mine persoana iubită. 2023 a fost un an cu suișuri și coborâșuri, dar a fost mai mult bun decât greu. Aşa că-mi doresc să am un 2024 și mai bun, care să mă facă și mai fericită. Îmi doresc să am putere să lupt în continuare pentru visul meu, să fiu fericită, să-i inspir pe cei care mă urmăresc, iar pe cei pe care-i iubesc să-i am aproape și sănătoși.