• Multora li se poate părea o invenție, dar caietele cu rețete ale bunicilor noastre au existat cu adevărat. Legate cu panglică sau nu, ele conțineau rețete de prăjituri, dar și rețete de frumusețe, pe care, la vremurile de restriște care se anunță, e bine să le recuperăm. Par naive, dar eficiența lor e dovedită în timp •
* Miere pentru buze crăpate
Iarna, când gerul crapă nu doar pietrele, ci și pielea, bunicile noastre își protejau buzele aplicând, cu masaj ușor, puțină miere, pe care o lăsau să acționeze 15 minute. Efectul de înmuiere și reparare a buzelor este garantat.
* Apă rece pentru obraz
Pentru a înviora pielea feței dimineața, când e ofilită de somn, cel mai eficient lucru este o clătire bună cu apă rece ca gheața. Activează circulația sângelui, trezește obrazul și oferă frumusețe la minut.
* Gheață pentru decolteu
Pentru a avea decolteu și sâni frumoși, fermi bunicile noastre nu recurgeau la operații estetice, ci își masau în fiecare zi zona sânilor și a decolteului cu un cub de gheață, timp de 3 -4 minute. Rezultatul este și imediat, și pe termen lung.
* Masca din pânză
Măștile de tifon, aplicate peste diverse preparate de plante sau fructe, erau nelipsite din ritualurile vechi de înfrumusețare. Se puneau umede și se lăsau până se uscau. Un alt procedeu era îmbibarea lor cu ingrediente precum gălbenușul de ou, ceaiul de gălbenele, miere, ulei de măsline, ulei de parafină sau alte cosmetice naturale. Se lasă totul pe față circa o jumătate de oră. Au un efect intens de hidratare, vizibil imediat.
* Bureți naturali
Buretele natural, lufa, nu poate fi comparat, nici ca senzație, nici ca eficiență, cu bureții de plastic. Cu ajutorul lui se realizează o exfoliere delicată și nepericuloasă a corpului, pentru că nu conține componente chimice. Îndepărtează celulele moarte și toxinele, stimulează drenajul limfatic și îmbunătățește circulația sângelui.
* Săpun de glicerină
Un truc de frumusețe prețios pe vremea bunicii era folosirea săpunului de glicerină. Curăță bine, dar în același timp îngrijește și pielea, pe care o lasă catifelată. Glicerina e un ingredient nelipsit din cremele pentru obraz.
* Mușețel pentru păr blond
În lipsa vopselelor și a șampoanelor colorante de azi, părul se făcea blond cu ajutorul florilor de Mușețel. 50 g de flori se fierb în 500 ml apă trei minute, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Combinat cu sucul de la o lămâie, se folosește pentru a clăti părul pentru ultima dată, după șamponare. După aceea, se lasă să se usuce la aer. Se fac spălări de două ori pe săptămână.
* Păr pe moațe
Pentru coafuri lejere și naturale, femeile foloseau în trecut o tehnică simplă: își înfășurau părul pe „moațe””, fașe de cârpă, cu un sul de hîrtie pe mijloc, pe care le înnodau. În funcție de aspectul dorit – păr umflat sau mai moale – le lăsau pe cap o jumătate de oră sau toată noaptea. Metoda este eficientă şi la îndemâna oricui, în plus, nu deteriorează părul.
* Fixativ cu bere sau zahăr
Pe post de spray-uri de păr, bunicile noastre foloseau apă în care dizolvau puțin zahăr sau turnau două-trei linguri de bere. Părul prindea apret și ținea coafura fixă.
* Unt pentru conturul ochilor
Pe vremuri, femeile aplicau unt, pe post de cremă de ochi. Este un preparat care conţine grăsime şi apă în proporţiile unei creme de bună calitate, bine absorbite de piele. Se masează uşor în jurul ochilor după demachiere, se şterge surplusul cu un şerveţel.
* Maioneză împotriva ridurilor
Când preparau salata de beuf, gospodinele puneau deoparte un strop de maioneză, pe care apoi o întindeau pe față, gât și decolteu. Se lasă să acționeze cel puțin 15 minute, și se clătește cu apă caldă. Aplicați masca o dată pe săptămână, și veți avea beneficii mari.
* Oțet pentru păr
Bunicile noastre foloseau unul dintre cele mai bune trucuri pentru un păr strălucitor: clătirea cu oțet. Se pun patru linguri de oțet, diluate într-un lighean cu apă, la ultima clătire a părului. Oferă părului suplețe și reflexe strălucitoare.
* Ulei de ricin pe gene și sprâncene
Este un ingredient excelent pentru stimularea creșterii genelor și sprâncenelor. Se aplică în fiecare seară, după demachiere, dinspre rădăcină spre vârf, cu un bețișor de vată. Se lasă să acționeze peste noapte. Sprâncenele se masează uşor, cu mici mişcări circulare. Se folosește o cantitate mică de ulei. Evitaţi să vă intre în ochi, şi ştergeţi excesul cu un şerveţel.