Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din caietul bunicii

• Multora li se poate pă­rea o invenție, dar caietele cu re­țete ale bunicilor noas­tre au exis­tat cu adevărat. Le­ga­te cu panglică sau nu, ele conți­neau rețete de prăjituri, dar și rețete de frumusețe, pe care, la vremurile de res­triște care se anunță, e bine să le recu­pe­răm. Par naive, dar efi­cien­ța lor e dovedită în timp •

* Miere pentru buze crăpate

Foto: Shutterstock

Iarna, când gerul crapă nu doar pie­trele, ci și pielea, bunicile noastre își pro­tejau buzele aplicând, cu masaj ușor, puțină miere, pe care o lăsau să ac­ționeze 15 minute. Efectul de în­mu­iere și reparare a buzelor este garantat.

* Apă rece pentru obraz

Pentru a înviora pielea feței dimi­neața, când e ofilită de somn, cel mai eficient lucru este o clătire bună cu apă rece ca gheața. Activează circulația sângelui, trezește obrazul și oferă frumusețe la minut.

* Gheață pentru decolteu

Pentru a avea decolteu și sâni frumoși, fermi bunicile noastre nu recurgeau la ope­rații este­tice, ci își masau în fie­care zi zona sânilor și a de­colteului cu un cub de gheață, timp de 3 -4 minute. Rezultatul este și imediat, și pe termen lung.

* Masca din pânză

Măștile de tifon, aplicate peste di­verse preparate de plante sau fructe, erau ne­lipsite din ritualurile vechi de înfru­musețare. Se puneau umede și se lăsau până se uscau. Un alt procedeu era îmbibarea lor cu ingrediente pre­cum gălbenușul de ou, ceaiul de găl­benele, miere, ulei de măsline, ulei de parafină sau alte cosmetice naturale. Se lasă totul pe față circa o jumătate de oră. Au un efect intens de hidratare, vizibil imediat.

* Bureți naturali

Buretele natural, lufa, nu poate fi comparat, nici ca senzație, nici ca efi­ciență, cu bureții de plastic. Cu ajuto­rul lui se realizează o exfoliere delicată și nepe­ricu­loa­­să a cor­pului, pentru că nu conține com­ponente chi­mice. În­de­păr­tează ce­­lulele moar­te și to­xi­nele, sti­mu­lează dre­najul limfatic și îm­bună­tă­țește cir­cu­la­ția sângelui.

* Săpun de glicerină

Un truc de frumusețe prețios pe vremea bunicii era folosirea săpunului de glicerină. Curăță bine, dar în același timp îngrijește și pielea, pe care o lasă catifelată. Glicerina e un ingredient nelipsit din cremele pentru obraz.

* Mușețel pentru păr blond

În lipsa vopselelor și a șam­poa­nelor colorante de azi, părul se făcea blond cu ajutorul florilor de Mușețel. 50 g de flori se fierb în 500 ml apă trei minute, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Combinat cu sucul de la o lămâie, se folosește pentru a clă­ti părul pentru ultima dată, după șamponare. După aceea, se lasă să se usuce la aer. Se fac spălări de două ori pe săptămână.

* Păr pe moațe

Pentru coafuri lejere și naturale, femeile foloseau în trecut o tehnică simplă: își înfășurau părul pe „moa­țe””, fașe de cârpă, cu un sul de hîrtie pe mij­loc, pe care le înno­dau. În func­ție de as­pec­tul dorit – păr um­flat sau mai moa­le – le lăsau pe cap o ju­mă­­tate de oră sau toa­tă noaptea. Me­toda este eficientă şi la în­de­mâna oricui, în plus, nu dete­rio­rează pă­rul.

* Fixativ cu bere sau zahăr

Pe post de spray-uri de păr, bu­ni­cile noastre foloseau apă în care dizol­vau puțin zahăr sau turnau două-trei linguri de bere. Părul prindea apret și ținea coafura fixă.

* Unt pentru conturul ochilor

Pe vremuri, femeile aplicau unt, pe post de cremă de ochi. Este un prepa­rat care conţine grăsime şi apă în pro­por­ţiile unei creme de bună calitate, bine absorbite de piele. Se masează uşor în jurul ochilor după demachiere, se şterge surplusul cu un şerveţel.

* Maioneză împotriva ridurilor

Când preparau salata de beuf, gos­podinele puneau deoparte un strop de ma­ioneză, pe care apoi o întindeau pe față, gât și decolteu. Se lasă să acțio­neze cel puțin 15 minute, și se clătește cu apă caldă. Aplicați masca o dată pe săptămână, și veți avea beneficii mari.

* Oțet pentru păr

Bunicile noastre foloseau unul dintre cele mai bune trucuri pentru un păr strălucitor: clătirea cu oțet. Se pun pa­tru linguri de oțet, diluate într-un lighean cu apă, la ultima clătire a pă­rului. Oferă părului suplețe și reflexe strălucitoare.

* Ulei de ricin pe gene și sprâncene

Este un ingredient excelent pentru sti­mularea creșterii genelor și sprân­cenelor. Se aplică în fiecare seară, du­pă demachiere, dinspre rădăcină spre vârf, cu un bețișor de vată. Se lasă să acționeze peste noapte. Sprân­ce­nele se masează uşor, cu mici mişcări cir­cu­lare. Se folosește o cantitate mică de ulei. Evitaţi să vă intre în ochi, şi şter­geţi excesul cu un şerveţel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian