Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TIMPURI NOI

– Patruzeci de ani de rock în gura mare –

O adevărată legendă a vieții muzicale românești, trupa bucureșteană Timpuri Noi, înființată în 1983, a fost, în sensul adevărat al cuvântului, o formație underground, căci versurile lor erau considerate subversive de către regimul comunist, melodiile fiind ascultate doar pe ascuns. Abia după Revoluție, în 1991, melodiile celor de la Timpuri Noi au ajuns să se audă pe la radio și televiziuni, iar concertele lor au ajuns să fie promovate „în gura mare”.

Ani buni, Dan Iliescu și Adrian Pleșca (Ar­tan) au format nucleul trupei, ceilalți membri schim­bându-se periodic. Albumul lor de debut a fost scos împreună cu trupa suceveană Contrast (10), editat de Electrecord în 1989, și se numea „Formații Rock Nr. 11”. El conținea doar 3 piese ale celor de la Timpuri Noi: „Albele Furtuni”, „Seară De Mister” și „Am Să Rămân Cu Tine”. Au urmat discul „Timpuri Noi” (1992) iar mai apoi „De Regiune Superior” (1995), care le-au adus consacrare.

În anii ’94-’95, Timpuri Noi domina topurile mu­zicale și munca le era, în sfârșit, recu­noscută. Formația a primit o mulțime de distincții, printre care și un premiu acordat, în 1995, de Uniunea Compozitorilor și Mu­zicologilor din Ro­mânia, pentru „limbaj novator în rock”.

Au devenit nelip­siți de la festivalurile de profil și au susținut recitaluri în des­chiderea concertelor unor nume im­por­tante ale rockului in­ter­naţional, cum ar fi: Joe Cocker, Eros Ra­mazotti, Rod Stewart, Ian Gillan, Uriah Heep, Asia, Scor­pions, Saxon, Pa­ra­dise Lost, Jethro Tull, Iron Maiden şi Kreator.

În 1994, Timpuri Noi era prima for­maţie din România care apărea un­plugged într-un spec­tacol la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. Show-ul a fost preluat de TVR, iar banda sonoră a fost trans­pusă pe com­pact disc şi casetă.

Un alt album cu succes nebun a fost „Basca abun­den­ței”, din 1998, pen­tru ca în anul 2000, în plină glorie, Tim­puri Noi să se destrame, în urma unor disensiuni. Dan Iliescu și Ar­tan au luat-o fie­care pe alt drum. S-au reunit șase ani mai târziu și au lansat albumul „Back in Business” (2006), dar în 2009, Artan a părăsit din nou formația, dedicându-se trupei Partizan. De data aceasta, Dan Iliescu a hotărât să rămână și să meargă mai departe singur cu Timpuri Noi. De la înființarea formației, el a fost prezent în calitate de compozitor și chitarist, iar din 2011 și-a asumat și rolul de solist.

Pentru cei care nu știu încă, Dan Iliescu este com­pozitorul tuturor hit-urilor formației Timpuri Noi: „Stere”, „Adeline”, „Luca”, „Helga”, „Bor­­delul Mov”, „Catran”, „Nato”, „Ta­ta”, iar lista poa­te continua…

În cei 40 de ani de existență, Timpuri Noi a susținut mii de con­certe, a produs zeci de hit-uri și a încântat generații de fani. Fie­care dintre foștii mem­bri ai trupei și-a pus amprenta pe stilul ei, care poate fi re­cu­noscut încă de la pri­mele a­corduri de chi­tară.

Cel mai nou album al formației este „Mol­­dova Mon Amour” și a fost lansat în 2020. Azi, trupa e compusă din Dan Iliescu (chitară, voce), Felix Sfura (ba­terie) și Vlad Apo­tro­soaei (bas).

Turneul „Timpuri Noi – 40 de ani” a de­butat anul trecut, pe 20 Octombrie, la Timișoara, și a poposit și în Capitală, în Club Quantic, unde, pe 10 Decembrie, au reușit să um­ple sala la refuz. După concert, Dan Iliescu scria pe pagina de Face­boook a tru­pei: „Sunt Dan Iliescu, și de 40 de ani cânt și compun în trupa Timpuri Noi. Mul­țumesc pu­bli­cului sen­zațio­nal care a venit la aniversarea din București și tuturor rockerilor, la fel de senzaționali, care vin la con­certele din orașele în care tru­pa are concerte! Eu, Felix și Vlad vă salutăm respon­sabil, ne dați energie ca să dăm tot ce știm! Trupa Timpuri Noi va continua să facă bine ce face de 40 de ani încoace. Să ne vedem și la centenar! Rock’ n’roll, baby!”.

Vestea bună pen­tru bucureștenii care nu au ajuns atunci la concert este că se pot întâlni cu aceste legende ale rockului românesc pe 1 Februarie a.c. în clu­bul „The Pub”.

Iată care este traseul turneului Timpuri Noi: 19 Ianuarie, Baia Mare (Log Out); 20 Ianuarie, Cluj Napoca (Had­ward); 1 Februarie, București (The Pub); 3 Februarie, Cons­tanța (Club Phoenix); 16 Fe­bruarie, Bacău (Berăria Val­halla) și 17 Februa­rie, Bra­șov (Rock­stadt).

Membrii for­ma­ției vă pro­pun un spectacol-ma­raton de peste două ore în care vor trece prin toate albumele și toate hit-urile lor.

(Biletele pot fi achiziționate în re­țelele AmBilet.ro și IaBilet.ro)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian