Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TUSE și RĂGUȘEALĂ

• Remedii naturale de prim ajutor •

PINUL: salvarea bronhiilor

Foto: Shutterstock – 2

Într-o oală de dimensiune medie, încălziți apă până ce ies aburi, apoi îndepărtați-o de pe foc și adăugați 250 ml de tinctură de Pin sau 2-3 picături de ulei esențial de Pin. Aplecați-vă fața deasupra oalei cu ochii închiși, astfel încât aburii să nu vă ardă, și acoperiți-vă capul cu un prosop. Respirați adânc aburul. După inhalare, odihniți-vă cel puțin jumătate de oră. Substanțele din Pin, care dizolvă secrețiile și acționează ca antimicrobiene, ajută la respirație ușoară și la calmarea bronhiilor.

Atenție: Nu folosiți procedeul în caz de tuse convulsivă și astm bronșic.

PĂTLAGINA: baie caldă, cu lapte

La primele semne de iritație în gât sau atunci când în jurul dvs. se tușește din greu, o baie cu Pătlagină vă poate întări rezistența. Puneți 6-8 linguri de Pătlagină uscată într-un vas cu 1 litru de apă, apoi adăugați 200 ml de lapte și lăsați să fiarbă, la foc mic, timp de 10 mi­nu­te. Strecurați în apa de baie, în care se recomandă să stați 15 minute. Aceeași combinație e bună și pen­tru gargară, contra durerilor de gât și a iritației provocate de tuse.

MIEREA: barieră contra virușilor

Mierea are proprietăți antiinfla­matorii, antibac­te­riene și antivi­rale. Amestecați o linguriță de mie­re cu 25 picături de tinctură de pro­polis și topiți-o în gură. Aco­peră și protejează membranele mu­coa­se afectate din gât și din zona gâtului. Pentru o hidratare de lungă durată, puteți folosi, de aseme­nea, pasti­lele pentru gât cu hialuron, care for­mează un depozit hidric de înal­tă calitate.

CEAPA – respirație ușoară

Amestecați ceapă tăiată în pro­por­ție de 1:1 cu zahăr, apoi lăsați-o să stea la rece cel puțin 3 ore. După aceasta, strecurați amestecul printr-o sită. Luați câte puțin din suc pe parcursul zilei, pentru a ameliora tusea și pentru a vă ușura respirația. De asemenea, este benefic să așezați o ceapă tăiată pe noptieră. Uleiurile din ceapă ajută la o respirație mai ușoară și la gestionarea tusei.­­

ZISTROSE: tratament cu tradiție contra tusei

Rețetă pentru pastilele de tuse: amestecați două lingurițe de Zistrose cu 250 ml de apă, puneți-le la fiert timp de 10 minute, cu capac, lăsați să se răcească, apoi strecurați. Amestecați esența rezultată (1:1) cu zahăr și fierbeți-le la foc mic, timp de 30 de minute, lăsând vasul descoperit. Turnați picături mari, pe hârtie de copt, cu o lingură, lăsați să se răcească puțin și apoi formați pastile rotunde.

FENICUL: eliminarea mucusului

Uleiurile esențiale amare din Fenicul ajută la dizolvarea mucusului din bronhii și la eliminarea acestuia. Pentru a obține cel mai bun efect, pisați o linguriță de semințe de Fenicul și apoi turnați peste ele 250 ml de apă clocotită, lăsându-le să infuzeze timp de 5 minute. Se bea ceaiul de două pri pe zi, fierbinte.

Pentru copiii mici, cărora nu le place ceaiul, mierea de fenicul poate fi o alternativă.

CIMBRU: sirop de tuse aromat

Cimbrul este un condiment nelipsit din mân­că­­ruri, dar și o plantă folosită pentru tratarea ră­celilor. Uleiul conținut în el are efect expec­torant, antiin­flamator și antispastic. Pentru a prepara un sirop pentru tuse, opăriți 4 lingurițe de Cimbru uscat cu 200 ml de apă clocotită și lăsați-l să stea timp de 15 minute. Strecurați amestecul într-o oală, adăugați 100 g de zahăr și 1 lingură de suc de lămâie și fierbeți timp de 15 minute. Luați 1 linguriță de sirop, de 3 ori pe zi. Poate fi păstrat în frigider timp de aproximativ o lună. Cimbrul este unul dintre principalele ingrediente din ceaiurile expectorante.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian