Hrana plămânilor

În urmă cu câteva decenii era profund împământenită părerea că, pentru a avea plămânii sănătoși, oamenii trebuie să mănânce extrem de gras și de consistent, chiar peste puterile lor de a asimila. Iată însă că cercetările din ultimele decenii au ajuns la o altă concluzie: nu hrana abundentă determină sănătatea, ci forța sistemului imunitar. Așadar, hrana necesară sănătății plămânilor este cea care favorizează menținerea unui nivel ridicat al imunității. Dacă în timpul sezonului rece mâncarea trebuie să fie mai consistentă, organismul având nevoie de mai multe calorii pentru a face față frigului, primăvara hrana trebuie să conțină cât mai multe legume și fructe crude, așa încât organismul să fie despovărat de toxine și fortificat cu vitamine și cu enzime, pentru a lupta cât mai eficient împotriva bolii. Dar să vedem care sunt alimentele-medicament pentru plămâni și aparatul respirator:
* Ceapa și usturoiul – sunt o adevărată colecție de substanțe antimicrobiene, care acționează în special la nivelul plămânilor și al căilor respiratorii. Mai ales consumul zilnic de usturoi este indicat în perioada epidemiilor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor – anumite substanțe din usturoi (exact cele care îi dau mirosul specific) ajung direct în plămâni, fiind eliminate apoi prin respirație, timp în care fac o dezinfecție completă și continuă a întregului aparat respirator.
* Ridichea de lună și ridichea neagră – au efecte antiinfecțioase și antitusive puternice. Ambele tipuri de ridiche au substanțe foarte asemănătoare cu cele din usturoi, dar mai ușor de suportat de ficat și, important, fără miros neplăcut. Se recomandă consumul zilnic al ridichilor în salate, ciorbe, sucuri în amestec cu miere.
* Polenul de albine și mierea de albine – pe lângă faptul că stimulează imunitatea și conține antibiotice naturale, polenul ajută la restabilirea organismului slăbit de boală, fiind foarte util în revigorarea convalescenților după gripă, pneumonie, tuberculoză pulmonară și Covid.
* Zerul – este un remediu cu valențe aproape magice în vindecarea bolilor de piept, fiind menționată folosirea sa în acest scop în medicina populară din toate zonele țării. Se consumă un pahar înainte sau în timpul mesei, de două-trei ori pe zi.
* Gălbenușul de ou crud – la fel ca polenul, este o excelentă sursă de aminoacizi, care joacă un rol important în procesele imunitare. Este recomandat mai ales copiilor în creștere, bătrânilor, persoanelor surmenate și slăbite, care sunt mai vulnerabile la bolile respiratorii.
* Nucile, semințele de susan, de floarea-soarelui și de dovleac – nu acționează direct asupra aparatului respirator, dar sunt o sursă foarte importantă de energie pentru organism, fiind utile mai ales persoanelor care au deficit de masă corporală, care prezintă o stare evidentă de slăbiciune fizică și lipsă de energie.
Plantele medicinale
În flora medicinală din țara noastră, există o gamă impresionantă de plante de leac, cu efecte foarte puternice asupra aparatului respirator. Vă prezentăm câteva dintre cele mai eficiente.
* Arnica (Arnica montana). Proprietățile sale de stimulare imunitară sunt deosebite (mai puternice, se pare, decât ale echinaceei).
Se administrează ca tinctură: 50-60 de picături diluate în jumătate de pahar de apă se iau de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament preventiv durează minimum trei săptămâni.
* Iarba-mare (Inula helenium) – se folosește rădăcina sa, cu un gust picant puternic, care este considerată încă din vechime un elixir pentru plămâni.
Se ia sub formă de pulbere: o linguriță rasă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ține în gură vreme de zece minute, după care se înghite cu apă. (Toți cei care au afecțiuni pulmonare deja instalate sau au o sensibilitate mărită la bolile respiratorii ar trebui să încerce o cură de măcar douăzeci de zile cu această plantă.)
* Lichenul de piatră (Cetraria islandica) – se recomandă curele de lungă durată, cu lichen de piatră sub formă de tinctură.
Se iau 50-70 de picături diluate în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Persoanele care nu suportă tinctura pot lua un macerat la rece, obținut prin punerea unei lingurițe de plantă într-un pahar de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se beau două-trei pahare de macerat pe zi.
Aromoterapia
Administrate pe cale orală, dispersate în atmosfera pe care o respirăm ori adăugate în apa de baie, uleiurile aromate volatile ajung rapid în plămâni, unde acționează ca un adevărat purificator. Iată câteva din uleiurile aromatice care se găsesc acum în magazinele noastre naturiste și care au efecte benefice asupra plămânilor și respirației:
* Uleiul volatil de mentă – este un fel de rege printre remediile de acest gen, aroma sa răcoroasă fiind de un imens ajutor pentru bolile de piept. El dilată bronhiile, mărește spontan amplitudinea respirației, dezinfectează plămânii și căile respiratorii superioare, elimină senzația de sufocare la bolnavii cronici de astm și de bronșită.
* Uleiul volatil de eucalipt – oprește tusea și fluidifică secrețiile bronșice, ușurând respirația. Se folosește de asemenea în răcelile de tot felul, precum și în bronșitele cronice.
Cum se administrează uleiurile volatile:
* Intern, se iau 2-3 picături în miere de trei ori pe zi. Durata minimă a tratamentului este de șapte zile.
* În apa de baie se adaugă 10-20 de picături de ulei volatil, operațiunea repetându-se cam la 10 minute, deoarece în contact cu apa fierbinte aceste substanțe se evaporă foarte repede. Uleiurile volatile pătrund pe căile respiratorii în plămâni odată cu aerul inspirat, dar și prin piele, pe care o străbat cu ușurință, exercitându-și astfel efectele binefăcătoare direct și foarte rapid.
* Dispersarea în atmosfera pe care o respirăm a uleiurilor volatile este foarte importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii în timpul epidemiilor, dar și pentru tratarea unor boli respiratorii, mai ales infecțioase. Pentru încăperi, se folosesc așa-numitele lămpi de aromoterapie care se găsesc acum în mai toate Plafarurile și magazinele naturiste de la noi.