Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Desant basarabean – LUPII LUI CALANCEA

– Lecție muzicală oferită de muzicienii de peste Prut    –

Talentați peste măsură și bine școliți, basa­rabenii dau lecții pe piața muzicală din România. Este și cazul Lupilor lui Alex Calancea, o trupă ce îmbină cu mare succes muzica veche românească cu rockul și care anul acesta au început un turneu de lansare a noului lor album, “Lelea”. Primele concerte le-au dat peste ho­tare, în Canada și SUA, un turneu ce se va încheia în weekend-ul acesta, cu două spectacole, unul, vineri, în Sacramento, iar cel de-al doilea, sâmbătă, la Chicago. Urmează întoarcerea în România, unde vor avea un turneu în 11 orașe. Mare bucurie în aș­teptarea lor! Muzica lor “bântuitoare” este însoțită de spectacole haluci­nante. Concertele lor sunt ca niște povești, adevărate scenarii în care prota­goniștii sunt îmbrăcați în cămăși țărănești și piei de lup. Nu este de mirare, având în vedere că mai toți membrii formației sunt absolvenți de teatru.

Întemeietorul formației este Alexandrin Ca­lancea, cunoscut sub numele de scenă Alex, este pro­ducător, compozitor, orchestrator și chitarist talentat, are 47 de ani, născut pe 4 Ianuarie 1977, în Movileni, Moldova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, iar imediat după aceea, a fost angajat ca lector de chitară bas. O vreme a lucrat cu Dan Bălan (fon­datorul faimosului trio O-Zone), al cărui basist a fost, și a abordat alături de acesta genul pop-rock. Alex a avut colaborări cu producători din Los Angeles, dar nu a fost prins de mirajul Americii. Și-a creat propria for­mație, “Alex Ca­lan­cea Band”, în 2008, acasă, în Ba­sarabia. A organi­zat o serie de concerte – “Amintire de iu­bire”, “Alex Ca­lan­cea și prietenii”, de­di­cate unor mari ar­tiști de peste Prut, și a produs și filmul do­cumentar “Bucurie de Noroc, la Orizont de Plai”, o istorie a mu­zicii ba­sarabene din anii 1940-1998.

Inspirat de folclo­rul autentic moldo­ve­nesc, artistul se hotă­răște să facă o schim­bare în stilul lui muzi­cal și se implică în colaborări de succes, cu Orchestra Lăutarii și Orchestra Fraților Advahov din Re­publi­ca Moldova, dar și cu or­chestre simfonice din România.

În 2016, Alex Ca­lancea a lansat primul lui disc – “Basul Capricios”. Albumul este inspi­rat de locurile copilăriei artistului și cuprinde me­lodii cu influențe funk, folk, clasic și jazz, vedeta fiind chitara bas, la care cântă chiar el. În paralel, a creat și proiectul pop-rock “RUPT”, și a devenit producătorul mai multor artiști basarabeni.

La finalul lui 2017, a luat naștere cel mai nou proiect al lui – “Alex Calancea și Lupii”, un pro­iect ce aduce-n prim-plan baladele haiducești pe ritmuri contemporane, fuzionate cu muzică popu­lară.

Primul album a fost lansat în 2017 și se numește “Inimă Săl­batică”. Acesta in­clude com­po­ziții ale lui Alex Calancea, melo­dii trap, folk și rock. Apoi a ur­mat pandemia și toate proiectele lor au înghețat, dar imediat ce s-au ridicat inter­dicțiile, Lupii lui Calancea au por­nit din nou la drum, și în anul 2021, au început o colaborare fabuloasă cu Surorile Oșoianu. Au înre­gis­trat împre­ună 12 cân­tece și a re­zultat un nou al­bum “LUPII lui Ca­lancea & Suro­rile Oșo­ianu”. Anul tre­cut,    “aliații din Ba­sa­rabia” au horit prin toată țara, cu mare succes.

Azi, formația LU­PII lui Calancea e compusă din: Alex Calancea – bas; Ser­ghei Ivanov – instru­mente cu clape; Du­mitru Neculiseanu – trompetă, caval, flu­ier; Kristian Ursachi – voce; Toderașcu Vi­talie – voce; Andy Oncea – chitară și Stas Poraico – tobe.

O altă reușită a fost și spectacolul ca­ritabil “Povestea de iarnă a Lupilor”, un adevărat basm sce­nic, în care trupei lui Calancea i s-au alăturat Guz și Baletul Național JOC. Concertul a avut loc pe 20 Decembrie 2023, la Sala Palatului din Bucu­rești, și pe 22, 23 și 24 Decembrie, la Palatul Na­țional din Chișinău, cu săli arhipline. O poveste pe care au dus-o acum și peste Ocean, cu mini-tur­neul ame­rican de luna aceasta. Înregistrarea spectaco­lului poate fi urmărită integral pe pagina de YouTube a “Lupilor”. A fost postată pe 1 Ianuarie 2024 și a strâns deja peste 74 mii de vizualizări.

La finalul anului 2023, artiștii moldoveni au lansat și prima lor piesă, intitulată “Lelea”, de pe al­bumul omonim, într-o fuziune de ritmuri incen­dia­re, o nouă colaborare cu Baletul Național “JOC”. Videoclipul lansat pe YouTube are deja pes­te 200 de mii de vizua­lizări.

Și noaptea dintre ani și-au petrecut-o Lu­pii lui Calancea pe scenă, în Piaţa Mare din Sibiu, alături de Surorile Oșoianu.

“Lelea”, noul al­bum al Lupilor, rea­du­ce în actualitate tradi­țiile din vremurile în care lumea se-ncingea în hore, iar chiuiturile și strigăturile de joc se auzeau până la hota­rele lumii.    La horele satului, dansurile erau însoțite de muzică ins­trumentală, pocnete din degete, bătăi din palme, pași bătuți și chi­uituri. Iar când se așe­zau să-și tragă su­fletul după atâtea ho­re, bunii și străbunii treceau pe un repertoriu de ascul­tat, cu povești de dragoste și viață.

Turneul LUPII lui Alex Calancea începe cu spectacolul din 19 Februarie, la Galați, după care “Lelea” va ajunge și la publicul din alte 10 orașe, astfel: Bacău (20.02), Constanța (21.02), Ploiești (22.02), Brașov (23.02), Iași (26.02), Suceava (27.02), Cluj (28.02), Timișoara (29.02), Chișinău (17.05), București (23.05).

Biletele s-au pus în vânzare online pe IaBilet.ro, și entertix.ro, dar și la casele sălilor de spectacol.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian