Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mai sănătos, mai în formă, mai relaxat – ÎNVIORARE ÎN 5 MINUTE

• Cu ajutorul sfaturilor care urmează vă puteți revigora corpul în timp-record, în paralel cu alte activități •

Exerciții pentru o circulație mai bună

Foto: Shutterstock – 3

Modificările hor­mo­­­na­le ale corpului scad sim­­țitor circulația sânge­lui în venele pi­cioa­relor. Și sta­tul pre­lun­­git în po­ziția așe­zat, pe scaun sau pe fotoliu, are același efect. Iată un exer­cițiu de doar 5 minute, care vă poate ajuta: în po­zi­ția în pi­cioa­re sau așezat, ridicați și coborâți de­getele de la pi­cioare. Re­petați mișcarea de zece ori. Faceți ace­lași lucru și cu călcâiele. Repetați de cinci ori.

Exerciții de respirație pentru relaxare

Tensiunea emoțională, dar și sentimentele ne­gative, ca enervarea și furia, pot crește tensiunea arterială și pot pune presiune asupra inimii. Ca protecție, faceți următorul exercițiu de respirație: în poziție culcat, inspirați adânc timp de 4 secun­de pe nas și expirați timp de 7 secunde pe gură, vreme de 5 minute, în fiecare zi. Ritmul calm și profund de respirație relaxează mintea și corpul și ajută în momentele stresante.

Dușurile Kneipp contribuie la prevenirea trombozei

Cu ajutorul dușurilor Kneipp, realizate cu jeturi de apă rece, putem reduce riscul de tromboză și preveni apariția varicelor. Iată cum să procedați: direcționați jetul de apă de la talpă în sus, până la aproximativ o palmă deasupra genunchiului, apoi înapoi atât pe interiorul picioarelor, cât și pe exterior. Cel mai bine este să efectuați acest exercițiu zilnic, cu cinci repetări pentru fiecare picior.

Muzica bucură sufletul

Muzica as­cul­ta­tă dimineața, du­pă ce ne tre­zim, ne poate sal­va ziua. Doar cinci minute, și mo­tivația crește, iar grijile zilei dis­­par. Sunetele sti­mu­­lează elibe­ra­rea de hormoni ai feri­cirii. O idee chiar mai bună: dansați pe melodia voastră preferată. Miș­carea stimulează metabo­lismul și ne face și mai fericiți.

Confortul – antecamera fericirii

Danemarca se numără printre cele mai fericite țări din lume. Acest lucru se datorează stilului lor „Hygge”, o formă specială de confort. Hygge în­seamnă să fii bun cu tine și să te răsfeți. Lumina lumânărilor, șosete de lână și o ceașcă de cioco­la­tă caldă… Această abordare conștientă a relațiilor cu oamenii și lucrurile din jur creează o atmosferă de armonie în doar câteva minute.

Plimbările ajută inima

Organul nostru de pompare a sângelui are nevoie de antrenament regulat. Vestea bună este că nu sunt necesare performanțe sportive de mare intensitate care implică efort și transpirație. Studii recente arată că doar cinci minute de mers rapid pe zi îmbunătățesc sănătatea inimii. Mai ales când ne mișcăm afară, în natură, corpul se activează, starea de spirit se înviorează, iar activitatea cerebrală crește. Motivul constă în oxigenarea puternică a organismului.

Concentrarea atenției crește bucuria de a trăi

Focalizarea atentă asu­pra mediului încon­ju­­rător poate avea un efect si­milar cu o internare într-un centru de trata­ment. Într-un experiment realizat în Suedia, participanții au fost puși să fotografieze păsări sau flori și să noteze senti­men­tele pe care le-au avut în legătură cu aceste acti­vități. Chiar după o singură zi, s-a constatat că toți participanții la test erau mai relaxați și mai bucuroși de viață. Un alt exercițiu alternativ: stați timp de cinci minute cu ochii închiși și încercați să vă simțiți corpul. Luați-o încetișor, de la cap spre picioare.

Condimente pentru mușchi și articulații

Mușchii și articulațiile pot fi întărite eficient cu ajutorul Chimenului, Coriandrului și Nucșoa­rei. Ames­tecând câte o vârf de cuțit din fiecare dintre aceste condimente cu puțin untdelemn și adău­gân­du-le în mâncare, s-a constatat că ele reduc discon­for­tul la 80% dintre pacienții cu artrită. De aseme­nea, condimentele picante pre­cum piperul și arde­iul iute revigorează meta­bolismul și sprijină arde­rea grăsimilor în mod natural.

Cafeaua – răsfăț, dar și medicament

Cafeaua este considerată fa­vo­rita absolută a românilor, cu un con­sum mediu personal de 162 de litri pe an. Dar ca­feaua nu tre­buie apreciată doar pen­tru gustul ei plă­cut, cafeina con­ținută în ea ne ajută să ne sim­țim mai activi și mai con­cen­trați. Totodată, stimu­lea­ză ritmul cardiac și activitatea in­tes­tinală, având astfel efecte eviden­te asupra organis­mului. De asemenea, se pare că reduce riscul de demență.

Animalele reduc tensiunea arterială

Câinii, pisicile și ceilalți prieteni necu­vân­tători au capacitatea de a reduce tensiunea arterială ridicată. Acest lucru se realizează printr-o simplă mângâiere. Deja în câteva se­cunde, tensiunea arterială scade. Conform unui studiu, mângâierea unui câine poate îmbună­tăți chiar funcția pulmonară și cardiacă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian