„Prima invitată a fost Stela Popescu”
– Emisiunea pe care o realizezi pe TVR 3, „Din arhiva TVR”, compusă din interviuri cu personalităţi ale lumii artistice româneşti, merită aplaudată în primul rând pentru că este o selecţie de valori. Într-o lume în care internetul oferă drept de cuvânt cui vrei și cui nu vrei, creând un surogat cultural de tipul răposatei „Cântarea României”, intervievaţii tăi sunt… unul şi unul: oameni de cultură şi artă, cu celebritatea confirmată în timp. Cum ţi-a venit ideea acestei emisiuni?

– La momentul naşterii postului TVR 3, în 2008, directorul de atunci, Mura Frânculescu, m-a cooptat în ideea de a realiza această emisiune. Eu aveam douăzeci şi un pic de ani, lucram ca prezentator şi moderator la TVR 2, iar această mutare a fost o oportunitate de a deveni producător, a fost şansa de a trece profesional într-o altă etapă, superioară. O bucurie imensă! Sigur că ineditul situaţiei m-a şi speriat: la drept vorbind, eu, personal, nu mă prea credeam în stare să fiu şi producător, alţii au fost cei convinşi de capacitatea mea de a îndeplini acest rol. (râde) În orice caz, ne-am pus pe treabă: ne-am aşezat cu toţii la o masă şi ne-am gândit cum să facem emisiunea, ca să fie importantă şi relevantă. Canalul era proaspăt lansat, deci avea audienţă… zero, iar eu, din cauza tinereţii, eram o cvasi-necunoscută, şi-atunci a devenit evident că trebuia neapărat să facem din invitat centrul de greutate. Pe firul ăsta, am zis „OK, hai să facem nişte interviuri cu nişte oameni cu-adevărat valoroşi, care să capteze atenţia celor care apasă telecomanda pe TV!”. Că dacă omul dă, să zicem, de Stela Popescu, e clar că se opreşte s-o asculte, iar ceea ce află îi captează atenţia şi-l ţine pe loc. Apropo, chiar Stela Popescu a fost prima invitată a emisiunii. Totodată, pentru că în perioada aceea arhiva televiziunii nu era atât de uzitată ca azi, am zis „Avem o sursă inepuizabilă de materiale, deci, putem să facem şi o retrospectivă a ceea ce a fost important în viața marilor oameni de cultură ai României, deci, hai s-o folosim!”, dar ancorând totul în prezent, cu mărturisiri și despre viața lor actuală, despre proiectele lor… Asta a fost strategia cu care am plecat la drum: au fost şapte ani de difuzări neîntrerupte, a urmat o pauză de alţi şapte ani, iar din toamna lui 2022, „Din arhiva TVR” a fost reluată.
Lista cu idoli
– În confuzia culturală de astăzi ţi-e la fel de uşor să găseşti valori? Artişti care să merite a fi promovaţi?

– Din fericire, încă da, încă nu am ajuns la fundul sacului, ca să zic aşa. Sunt încă mulţi actori sau oameni de cultură care au ieşit un pic din sfera publică sau au intrat într-un oarecare con de umbră, dar asta nu înseamnă că nu mai au nimic de spus sau că nu mai sunt valoroşi. Deci, interesul meu principal către ei se îndreaptă. Sigur, există şi generaţiile mai tinere de actori, şi către ele se îndreaptă focusul meu, însă atât timp cât încă mai avem în viaţă oameni care au scris istorie în peisajul cultural românesc, ei rămân ţinta mea predilectă. Atât în beneficiul emisiunii, cât şi dintr-o pasiune personală. Îţi spun sincer că am o listă cu diverse personalităţi din generaţiile vechi şi, de fiecare dată când reuşesc să mai fac un astfel de interviu, e o bucurie şi de suflet, nu doar o victorie profesională. Pentru mine, emisiunea asta a fost o şcoală de viaţă, la nivel personal. Simt că m-a format extrem de mult, inclusiv ca om. În anumite momente, când căutam nişte răspunsuri în existenţa mea le-am primit prin poveştile sau prin vorbele înţelepte rostite de invitaţii cu care mă întâlneam în emisiune. Ceea ce mi-a dat convingerea că, în viaţă, nici o întâlnire nu e întâmplătoare. Sunt o privilegiată că am avut ocazia, prin intermediul emisiunii, să mă întâlnesc cu atât de multe persoane, care m-au îmbogăţit ca om.
– Cu experienţa pe care o ai, cum crezi că arată prezentul? Generaţiile de azi sunt la nivelul înaintaşilor?

– Din punctul de vedere al talentului, eu zic că da: există în continuare oameni talentaţi şi care îşi doresc să demonstreze ce sunt şi ce pot. Ceea ce mi se pare că s-a schimbat este raportarea la meserie. Am constatat, şi nu o dată, că generaţiile vechi aveau un adevărat cult pentru meseria lor, iar acest cult se manifesta prin modul, la fel de riguros şi respectuos, în care se pregăteau atât pentru o filmare banală, cât şi pentru intrarea pe scena teatrului, pentru o piesă de calibru. Din ceea ce am văzut, cei din generaţiile mai dincoace au, mai curând, o atitudine de bifare a angajamentelor profesionale. Mi se pare că respectul faţă de public şi de meserie s-a diluat. Actoria pare să se fi transformat într-un job, îndepărtându-se de ideea de vocaţie şi de fel de a fi. Sigur, înţeleg că şi epoca e alta, dar…
„Sunt ploieşteancă și declar cu mândrie că am absolvit liceul lui Nichita Stănescu”
– Una din marile calităţi ale interviurilor tale este… liniştea lor, o siguranţă delicată a întrebărilor, care-i face pe interlocutori să se deschidă. Ai studii care să te ajute în ceea ce faci? Spune-ne ceva despre povestea vieţii tale. De fapt, cine eşti? De unde vii?

– Sunt ploieşteancă și declar cu mândrie că am absolvit liceul lui Nichita Stănescu, care e şi poetul meu favorit. Nu pentru că am păşit pe aceleaşi holuri ale școlii, ci pentru că rezonez cel mai mult cu versurile lui, pentru că Nichita avea un fel aparte de a privi lumea, un fel… altfel decât al oricărui alt poet. Aplecarea umanistă mi s-a manifestat de timpuriu, probabil venind şi ca o moştenire de familie: mama a absolvit Conservatorul, dar ulterior s-a specializat pe regia de televiziune (a lucrat în TVR, cu foarte mulţi oameni de cultură: cu Mariana Nicolesco, cu Marioara Murărescu, a fost regizorul lui Iosif Sava…); sora mamei a făcut tot Conservatorul şi, foarte mulţi ani, a lucrat în radio – ea a fost Magdalena Săvescu, una dintre vocile foarte cunoscute ale radioului public, vreme de mulţi ani; iar fratele mamei a fost, de formaţie, dirijor, după care, foarte mulţi ani, a lucrat în Ministerul Culturii. Ei, în cazul meu, lucrurile nu s-au legat cu muzica, deşi mi-ar fi plăcut. Fiind pasionată de literatură – cartea e companionul de nădejde al vieţii mele –, am început să scriu critică literară în liceu şi am continuat în facultate, cochetând cu ideea de a deveni critic literar, dar viaţa m-a dus pe un alt drum. Am ajuns în Capitală odată cu admiterea la Facultatea de Litere, specializarea Română-Franceză, şi tot atunci, încă din anul I, m-am angajat în TVR. Ca prompterist la „Jurnalul cultural”. (râde) Deci, am luat-o foarte de jos. Dar în primii doi ani, am avut şansa să lucrez cu doamna Luminiţa Besoiu, soţia actorului Ion Besoiu, o femeie de o formaţie culturală şi profesională impecabile şi de o mare nobleţe sufletească. Dânsa m-a şcolit în munca de televiziune: m-a învăţat cum să citesc pentru televiziune, cum să scriu o ştire etc. A fost unul dintre mentorii mei! După aceea, m-am mutat la Departamentul Religie, unde am făcut documentare religioase şi am trecut, pentru întâia dată, prin experienţa unei prezentări live, pe viu. Doamne, ce de emoţii am avut! Deşi mi se spune că nu par aşa, realitatea este că sunt o timidă, mereu lucrez întru ţinerea în frâu a emoţiilor. Aşa a debutat aventura mea în televiziune… După ce-am terminat Filologia, am simţit nevoia ca, dincolo de cunoştinţele dobândite „în câmpul muncii”, să am şi o bază teoretică solidă, astfel că am făcut şi Facultatea de Jurnalism, pe care am completat-o cu un master de „Managementul instituţiilor media”, unde l-am avut ca profesor pe domnul Valentin Nicolau, care – ca să vezi cum se leagă lucrurile în viaţă – fusese cel care semnase angajarea mea în TVR, în 2003.
– Vorbeşti cu multă pasiune despre profesie, dar ea n-a fost exclusivistă, nu te-a împiedicat să-ți împlinești, la fel de frumos, și viața…

– Într-adevăr, am simţit nevoia să mă împlinesc şi ca femeie, nu doar ca profesionist. Pentru că meseria, cu oricât de multă pasiune ai face-o, nu-ţi ocupă integral inima, nu poate să ţină locul familiei, nu poate să ţină locul iubirii, nu poate să ţină locul armoniei din cuplu şi al seninului din casă… Şi, uite-aşa, am împlinit zece ani de când sunt cu Cătălin, soţul meu, iar fetiţa noastră, Anais, urmează să sărbătorească tot zece ani.
– Cătălin lucrează tot în televiziune?
– Nu, el e inginer. Lucrăm în domenii total diferite, dar suntem personalităţi complementare: eu sunt partea boemă din cuplu, iar el e partea exactă. (râde) Nu cred în povestea cu contrariile care se atrag, cred însă în complementaritatea firilor: noi ne completăm unul pe celălalt şi am izbutit să acoperim şi spaţiile lipsă. Am evoluat împreună armonios şi în aceeaşi direcţie, ceea ce mi se pare a fi esenţial pentru funcţionarea unei relaţii pe termen lung. Că dacă fiecare evoluează, dar pe direcţii diferite, atunci relaţia se dezintegrează.
Manina și Tataie
– Tocmai ce-am publicat în revista noastră o pagină dedicată bunicilor. În convorbirea noastră „de încălzire”, dinainte de interviu, mi-ai spus că ai fost crescută și tu de bunici. Ce-au însemnat în viața ta? Azi, importanța lor pare să se stingă…

– Cel mai important dar pe care mi l-au făcut bunicii mei a fost modelul familiei lor. Modelul pe care şi eu mă străduiesc acum, zi de zi, să-l construiesc pentru fetiţa mea. Bunica, Mamina, cum îi spuneam eu, şi bunicul, adică Tataie, au fost doi oameni care s-au iubit extraordinar de mult şi care nu s-au certat niciodată. Au trăit în perfectă armonie unul cu celălalt, s-au respectat unul pe altul şi aşa au împlinit cincizeci de ani de căsătorie cu doar o lună înainte ca Tataie să se stingă… Dar i-au împlinit, iar acea zi a rămas un moment definitoriu în amintirea mea. După plecarea lui Tataie, Mamina a fost distrusă: eu aveam doisprezece ani, la acel moment, şi doar grija şi iubirea pentru mine au reuşit s-o smulgă din mrejele disperării. Concentrându-se pe creşterea mea, a găsit, totuşi, un sens pentru viaţa trăită fără Tataie. Mamina şi Tataie sunt modelul meu de familie şi de cuplu, iar datorită lor, spre acest model am aspirat şi eu: mi-am dorit să-l găsesc pe omul cu care să ştiu c-o să îmbătrânesc şi c-o să îmbătrânesc frumos. Ceea ce – slavă Domnului! – după unele decepţii, aşa cum se întâmplă în viaţa fiecăruia, mi s-a și dăruit: l-am întâlnit pe Cătălin, împreună o avem pe Anais, iar acum alcătuim o familie armonioasă, în care domnesc iubirea, respectul şi buna înţelegere. Sunt recunoscătoare pentru acest dar! Căci nu toată lumea are parte de el. Acum vreo lună de zile, am moderat o ediţie a emisiunii „Sfatul Popular”, despre violenţa domestică, iar poveştile pe care le-am aflat acolo m-au cutremurat: sunt de-a dreptul inimaginabile abuzurile prin care trec unele femei, bietele de ele! Or, având în minte modelul bunicilor şi familia mea de azi, antiteza mi s-a părut cruntă!
„Când domnul Rebengiuc a acceptat interviul, am avut sentimentul unui vis împlinit”
– Dar dintre personalităţile intervievate până acum, există cineva care să te fi impresionat în mod special?

– Sunt câteva şi-o să ţi le enumăr în ordine cronologică, deşi, când vine vorba de emoţie, nu cred că există cronologie. Primii au fost Carmen Stănescu şi Damian Crâşmaru, care, dincolo de arta cu care şi-au slujit profesia, reprezintă, pentru mine, un alt model de cuplu. Mai întâi am avut bucuria să-l intervievez pe domnul Crâşmaru: doamna Stănescu l-a trimis „să testeze apele”. (râde) Dar apoi, fiindcă i-a plăcut foarte mult emisiunea, a acceptat să-mi fie şi dânsa interlocutor. Aceşti doi oameni, asemenea bunicilor mei, s-au respectat unul pe celălalt şi s-au iubit atât de mult, încât au fost capabili să depăşească provocările cu care s-au confruntat în cuplu din cauza profesiei, inclusiv o despărţire. Au avut inteligenţa să-şi repare relaţia şi s-o ducă mai departe. O altă întâlnire emoţionantă a fost aceea cu domnul Adrian Păunescu, care-mi era profesor la Facultatea de Jurnalism. Ţin minte că la cursul dumnealui, amfiteatrul era întotdeauna arhiplin, fiindcă nu ţinea un curs clasic, ci ne vorbea cu totul diferit… era absolut fascinant! Recunosc că mi-a fost teamă ca în calitate de studentă să mă duc să-l invit la emisiunea mea, dar dânsul nu doar că a acceptat, dar a fost şi foarte mândru: „Eşti studenta mea!” Ceea ce m-a marcat însă şi mai mult a fost melancolia pe care am simţit-o la el. A venit la mine în emisiune cam cu un an înainte să dispară, când deja avea probleme de sănătate, şi era trist, din cauza felului în care se desfăşurau lucrurile atunci… Iar cea mai recentă întâlnire, care a însemnat enorm pentru mine, a fost aceea cu domnul Victor Rebengiuc, pe care îl iubesc, îl respect şi pe care mi-am dorit foarte mult să-l intervievez. Am vrut să-l aduc în emisiune încă din perioada primilor şapte ani, dar lucrurile nu s-au legat atunci, aşa că acum, când „Din arhiva TVR” s-a reluat, am zis că trebuie neapărat să încerc. Mă temeam de un refuz, dar, până la urmă, mi-am spus că „Măcar voi fi încercat!”. Când am primit acceptul dânsului, iar întâlnirea s-a materializat, am avut sentimentul de vis împlinit. În plus, aflându-mă faţă în faţă cu el, am primit şi un răspuns personal, asta, apropo de ce discutam mai devreme: de foarte multe ori, până atunci, mă îndoisem că eram pe drumul cel bun, mă întrebasem dacă nu cumva ar fi trebuit, totuşi, să fac altceva. Ei, cumva, întâlnirea cu domnul Rebengiuc mi-a dat certitudinea că fac ce trebuie să fac, că sunt la locul potrivit, că nu mi-am greşit drumul. În clipa când am realizat asta, m-am simţit eliberată de o povară uriaşă, s-a făcut linişte în capul meu şi-am zis „OK, nu doar că trebuie să merg înainte, dar trebuie să merg înainte în cea mai bună versiune a mea, încercând ca, de fiecare dată, să aduc ceva în plus, să fac să fie şi mai bine decât data anterioară!”.
Prioritate pentru „sectorul suflet”
– Ce nume figurează în agenda ta pentru anul 2024?

– Pot să-ţi spun cu cine am făcut deja interviuri: se vor difuza ediţii cu domnul Ion Haiduc, cu Marius Manole şi Marcel Pavel. În rest, pentru că suntem încă în tratative, n-aş vrea să mă aventurez şi să avansez nişte nume fără a avea acoperirea certitudinii.
– Atunci, draga Irninis, spune-mi cu ce speranţe ai pornit la drum în 2024?
– În primul şi-n primul rând, îmi doresc să fim sănătoşi. Am tot avut prieteni care au trecut prin încercări medicale, astfel că am înţeles şi mai clar că să-ţi păstrezi sănătatea chiar e o provocare. În al doilea rând, mi-am pus în minte să petrec mai mult timp cu familia mea. În general, când pregătesc un nou sezon al emisiunii, fiindcă am un timp limitat de înregistrare şi fiindcă echipa editorială se reduce doar la mine, am foarte mult de muncă, şi-atunci îmi cam pun viaţa personală în stand-by. Aşa că plănuiesc să fiu ceva mai organizată la capitolul ăsta, astfel încât să pot să stau mai mult cu ai mei, pentru că, aşa cum spuneam şi mai devreme, viaţa e într-adevăr foarte scurtă, timpul trece repede, iar profesia nu e totul. Eu vreau să mă bucur de acest timp care trece nu doar prin prisma muncii, oricât de pasionantă ar fi ea, ci şi prin prisma vieţii de dincolo de ea. Trebuie să avem grijă şi de sufletele noastre. Iar un al treilea plan, încă o sămânţă pe care o plantez în speranţa că va rodi cândva, chiar şi după ce voi ieşi la pensie (râde), este să încerc să scriu mai mult. La un moment dat, la mine a intervenit un blocaj pe zona asta şi sper să-l depăşesc. Probabil c-o să se întâmple la momentul cel mai potrivit din existenţa mea. Nu mi-am fixat un termen, că ştii cum se zice: „Spune-I lui Dumnezeu planurile tale, dacă vrei să-L faci să râdă.” Între timp, lucrez să-mi cultiv răbdarea. (râde)