Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi gospodărești

Prăjitorul de pâine se curăță ușor cu o pensulă

Foto: Shutterstock

Dacă prăjitorul de pâine este folosit mult, trebuie curățat în mod regulat pentru a evita rezi­duurile arse și firi­mitu­rile din interior. O pen­sulă ca aceea folo­sită pentru vopsit este idea­lă. Cu aju­torul ei, res­turile și firi­miturile pot fi înlă­tu­rate ușor.

Evitați sticlele lipicioase

Îndoiți un șervețel de hârtie, înfășurați-l în jurul gâtului sticlei cu untdelemn, apoi fixați-l cu un elastic. Astfel, sticlele și mâinile dumnea­voastră rămân curate și nu se scurge uleiul pe ele, atunci când turnați.

Cola pentru desfundat țevile

Acidul fosforic conținut în Cola poate ajuta, în cazul unor blocaje ușoare, care apar pe țe­vi­le de scurgere. Pur și simplu, tur­nați un litru de cola în țea­va de scur­gere și lă­sați-o să ac­țio­­ne­ze peste noap­­te, apoi clă­­tiți cu apă cu­rată.

Cum rămâne lămâia proaspătă

În loc să tăiați o lă­mâie proaspătă cu cu­țitul, puteți să-i faceți un ori­ficiu în coajă cu o sco­bitoare și să stoar­ceți sucul. Apoi reintro­duceți sco­bi­toarea în orificiu, pentru a în­chide lă­mâ­ia. Astfel, fruc­tul va rămâne proas­­păt și sucu­lent mai mult timp.

Cum se congelează carnea tocată

Cei care folosesc în general can­ti­tăți mici de carne tocată pentru gătit pot pune carnea într-o pungă de con­gelare și o pot presa cât mai plat posibil cu un obiect greu. Apoi, apăsați carnea cu o lingură de plastic în segmente înainte de a o congela, astfel încât să puteți scoate mai târziu porțiuni mai mici din pungă.

Păstrați proaspătă ceapa verde

Imediat după cumpă­rare, puneți ceapa verde într-un pahar cu apă, cu capetele albe în jos. Prin rădăcinile încă prezente, ceapa va fi alimentată cu apă și umiditate, astfel rămânând proaspătă mai mult timp.

Balsam pentru garnitura frigiderului

Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a garniturilor de cauciuc din frigider, puteți aplica pe ele un balsam de buze. Vor rămâne moi și flexibile.

Cum se curăță perfect salata și spanacul

Pentru a elimina ușor insectele mici de pe frunzele de salată sau de pe frunzele de spanac, culese direct din grădină sau de pe câmp, apa sărată este un bun ajutor. Puneți apă călduță într-un castron, adăugați pu­țină sare și lăsați salata ori spanacul în ea. In­sectele vor pluti la supra­față după scurt timp. Acest proces poate fi repetat de mai multe ori. La final, clătiți salata din nou cu apă curată.

Cu apa de la fiertul pastelor se spală perfect vasele

După ce pastele au fiert și au fost strecurate, turnați apa rămasă într-o sticlă cu pulverizator. Ea devine vâscoasă și poate fi aplicată pe zo­ne­le grase și cu cruste ale va­selor în care ați gătit. Lăsați să acționeze puțin și clătiți apoi cu apă curată.

Cum se scoate rugina de pe oale                                 

Petele de rugină de pe oale, tigăi sau tacâmuri, pot fi îndepărtate, folo­sind o jumătate de cartof crud, presărat cu praf de copt sau bicar­bo­nat de so­diu. Frecați cu el petele de rugină, apoi ștergeți cu o cârpă.

Vin roșu, în cuburi de gheață

Dacă aveți vin roșu ră­mas după masă, puteți să-l turnați într-o formă de cuburi de gheață și să-l congelați. Veți avea per­manent la îndemână o cantitate potrivită de vin pentru a prepara mâncă­ruri și sosuri, fără a fi ne­voiți să deschideți o sticlă nouă.

Crustă perfectă pentru șnițele

Născut în Austria, șnițelul a fost adoptat pe întreg mapamondul, suferind diferite interpretări. Un criteriu de calitate care nu poate fi încălcat ține de învelișul lui. Pentru a vă asigura că nu se lipește de carne și face bule, e necesar să nu bateți prea mult gălbenușul și albușul de ou împreună. Nu presați pesmetul prea tare, ci tăvăliți carnea în el. Stropiți din când în când peste șnițel puțin unt clarificat și întoarceți-l cu cleștele, mai degrabă decât cu furculița.

Diana Rouă

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian