Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Curățenie de primăvară

• Martie este o lună în care înnoirile nu ating doar natura, ci ne ating și pe noi. Scăpărăm ca amnarul, ca    să începem pregătirile pentru Paști, chiar dacă mai sunt până atunci două luni. Dar cine se trezește de dimi­nea­ță departe ajunge. Veți ajunge și dvs., dacă porniți ma­rea curățenie a primăverii, încă de pe acum. Vă oferim un îndrumar de folos •

Dero din mentă, pentru oglinzi curate

Foto: Shutterstock

Pentru a face un detergent natural din mentă, adăugați 1 ceașcă de apă distilată, ½ ceașcă de oțet de mere, ¼ ceașcă de alcool (99,9%) și o mână de frunze de mentă mă­runțite într-o oală. Adu­ceți to­tul la fierbere, cu va­sul aco­perit, apoi luați-l de pe foc și lăsați-l să stea acoperit încă 10 minute. După ce s-a ră­cit complet, strecu­rați lichidul prin sită și adă­ugați 5-10 picături de ulei esențial de mentă. Turnați totul într-o sticlă cu pul­veri­zator și folosiți-l drept detergent pentru geamuri. Păs­trați-l la rece.

Abraziv de lavandă, pentru depuneri de calcar și mirosuri neplăcute

Abrazivul de lavandă este antibacterian, anti­mi­co­tic și elimină eficient murdăria persistentă. Depu­ne­rile de calcar și petele din toaletă și baie pot fi în­depărtate cu ușurință. Pentru asta, amestecați 5 lin­guri de bicarbonat de sodiu, 5 linguri de sare, 10-15 picături de ulei esențial de lavandă și 800 ml de săpun lichid într-un borcan sufi­cient de mare și amestecați bine toate in­gre­dientele până obțineți o pastă omo­ge­nă. Înainte de uti­lizare, ames­te­cați pre­pa­ra­tul și apli­cați-l cu o câr­­pă u­me­dă. La final, șter­geți cu o câr­pă u­me­­dă și apă curată.

Abraziv de lavandă, pentru depuneri de calcar și mirosuri neplăcute

Abrazivul de lavandă este anti­bac­terian, anti­mi­­co­tic și elimină efi­ci­ent murdăria persistentă. Depu­ne­rile de calcar și petele din toaletă și baie pot fi în­de­părtate cu ușurință. Pentru asta, amestecați 5 lin­guri de bicarbonat de so­diu, 5 linguri de sare, 10-15 picături de ulei esențial de lavandă și 800 ml de săpun lichid într-un borcan suficient de mare și ames­te­cați bine toate in­gre­di­en­tele până obțineți o pas­­tă omo­ge­nă. Înainte de utilizare, amestecați pre­­pa­­ratul și apli­cați-l cu o câr­pă u­me­dă. La final, șter­geți cu o câr­pă u­me­­dă și apă curată.

Frunze și suc de rubarbă, pentru oale de cupru pătate

Oalele de cupru de calitate se pătează foarte repede, și curățarea lor este destul de dificilă. Cu frunze de rubarbă proaspăt măcinate sau suc de rubarbă, oalele de cupru strălucesc din nou, ca noi. Zdrobiți frunzele într-un mojar sau blender, până când se eliberează sucul, sau stoarceți manual câteva frunze pentru a obține suc. Frecați oalele de cupru cu sucul obținut și lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Apoi pregătiți o pastă dintr-o linguriță de sare și puțin suc de rubarbă și curățați oala cu partea aspră a unui burete de vase înmuiat în pasta pregătită. Îndepărtați patina verde cu hârtie de ziar puțin șifonată în mâini. Apoi clătiți cu apă rece și aplicați puțin ulei de gătit, pentru a preveni reacția rapidă a cuprului în contact cu aerul.

Salvia împotriva mirosurilor neplăcute, cum ar fi cele de la mâncăruri cu pește sau varză

Salvia a fost întotdeauna un re­­me­diu pentru reîmprospătarea miro­su­lui în casă. Puneți câte­va frunze uscate de salvie pe un suport de fumigație. Fu­mul care se ridică va neutra­liza îndată aerul neplăcut. Apoi, aerisiți puțin, și aerul va fi din nou agreabil și proaspăt.

Coada-calului curăță cratițele arse și ghivecele acoperite cu mușchi

Coada-calului conține o cantitate mare de acid silicic, ceea ce o face să fie foarte caustică. Prin urmare, este perfectă pentru curățarea fundurilor de cratițe arse și a ghivecelor acoperite cu mucegai verde. Pur și simplu, strângeți puțină plantă într-un mănunchi și înmuiați-o în apă caldă. Apoi frecați oalele cu ea. După utilizare, puteți pune ierburile la compostul pentru grădină.

Cojile de cartofi scot grăsimea

Substanța solanină, similară cu săpunul, con­ți­nu­tă în cartofi, este un solvent ideal pentru grăsimi. Pentru a face un produs de curățat, aveți nevoie 8 cartofi de mă­ri­me medie. Curățați-i de coajă și puneți cojile rezultate într-un vas mare. Adă­u­gați o linguriță de sodă de spălat, astfel încât produsul de curățare să fie mai durabil. Adăugați 700 ml de apă peste cojile de cartofi într-o oală și puneți-le la fiert. Lăsați-le pe foc timp de 5 minute, ameste­când, apoi acoperiți va­sul și lăsați fiertura să stea peste noapte. A doua zi, strecurați prin sită și turnați soluția într-o sticlă cu pulveri­za­tor. Pentru un miros plăcut, puteți adăuga 5-10 picături de ulei esențial de mentă. Păstrați preparatul la rece.

Apă de rozmarin pentru curățarea mobilierului de grădină

Turnați două lingurițe de rozmarin uscat sau două mâini de rozmarin proaspăt într-un litru de apă clocotită și lăsați vasul acoperit timp de 10 minute. Lăsați să se răcească infuzia, strecurați-o și turnați-o într-o sticlă cu pulverizator. Apa de rozmarin poate fi folosită pentru curățarea mobilierului de grădină și a suprafețelor din baie.

Pete de funingine

Petele de funingine din jurul șemineului pot fi curățate cu o pastă pre­parată acasă. Turnați 200 ml de săpun lichid într-o găleată cu apă fierbinte și lăsați să se răcească. Adă­ugați 700 g de praf (pu­dră) de piatră ponce și puțin amoniac și ames­tecați până ce obți­neți o masă omo­ge­nă. Apli­cați-o apoi cu un bu­rete, în strat subțire, pe locurile mur­dare și lăsați-o să acționeze o oră. Fre­cați zonele cu o perie as­pră și puțin săpun, după care clătiți cu apă, pentru a îndepărta res­turile.

Tacâmurile de argint

Tacâmurile dvs. de ar­gint își reca­pătă strălu­ci­rea cu ajutorul alu­mi­niu­lui. Puneți într-un reci­pient o bucată de folie de alu­miniu și peste ea tacâ­murile. Turnați dea­supra apă clocotită și lăsați să acționeze o jumătate de oră. De­punerea subți­re și mată este în­depărtată de pe ta­câmuri și se strânge pe folia de alumi­niu.

Curățarea aramei

Există un procedeu sim­plu, prin care arama își recapătă lus­trul, fără să fie afectată. Puneți făină (mai multă) într-o covată de pâine, faceți o gropiță la mij­loc și adăugați un al­buș, puțin oțet, zeama unei lămâi și puțină sare grunjoasă. Amestecați-le pe toate și frământați o pastă moa­le. Întindeți pas­ta pe ara­mă, lăsați-o să acționeze 1/2 oră, în­de­părtați-o și clătiți cu apă.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian