Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pericolul din legume și fructe

• În alimentația noastră vegetală nu există doar vitamine, ci și numeroase substanțe toxice. Ca să le evităm, e nevoie să le cunoaștem •

Nucșoara

Foto: Shutterstock

 Substanțele existente în acest condiment sunt miristicina și elemicina. Dacă omul consumă între 5 și 30 g de nucșoară, poate suferi de halucinații și de tulburări ale stării de conștiență, care dispar, de regulă, după 2-3 zile. Rămâne, însă, o repulsie față de mirosul și gustul nucșoarei. În plus, nucșoara în cantități mari este toxică pentru ficat.

Două nucșoare crude pot omorî un copil!

Busuiocul, pătrunjelul și spanacul

Nitritul din spanac poate produce – la sugari – cianoza, dar nu este periculos pentru adulți. Deoarece cantitatea consumată zilnic per kilogram/corp nu depășește 0,07 mg, și este, deci, acceptabilă.

Estragolul din busuioc s-a dovedit a fi cancerigen, în cadrul experimentelor pe animale. Miristicina din pătrunjel se transformă, în ficat, în amfetamină, un narcotic.

33 mg de nitrit per kilogram/ corp sunt mortale, apreciază experții.

Mărul și para

În sâmburii lor se găsește amigdalina, care intră și în compoziția migdalelor amare și care este transformată – în organism – în acid cianhidric. În măr se mai găsesc, de asemenea, cantități mici de acid cafeic. 140 g de acid cafeic pe zi ar putea produce cancer de stomac, estimează specialiștii. Dar omul asimilează zilnic doar circa 200 mg de acid cafeic.

Un miligram de acid cianhidric există, potențial, într-un kg de sâmburi de măr.

Roșia

Părțile verzi și pedunculul conțin tomatină, o substanță din grupa alcaloidelor (în general, toxice). Cei ce consumă 80 g de tomatină au o stare de greață și le vine să verse. Deși în roșia coaptă această substanță există doar în cantități foarte mici, se recomandă înlăturarea codiței și a părților verzi.

50 mg de tomatină se găsesc într-un kilogram de roșii verzi.

Migdalele amare și nucile caju

Nucile caju neprăjite conțin o rășină care poate declanșa alergii ale pielii. În migdalele amare există amigdalină, care în timpul digestiei este descompusă, eliberând acidul cianhidric.

1-2 mg per kilogram/corp sunt mortale pentru om. La copt, însă, se volatilizează, astfel că migdalele nu mai reprezintă un pericol.

50 de sâmburi de migdale amare crude pot omorî un adult!

Cireșele, piersicile și caisele

Sâmburii de cireșe și de piersici conțin amigdalină, care se descompune în organism eliberând acid cianhidric. Dar câțiva sâmburi nu sunt un pericol pentru sănătate. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel în cazul sâmburilor amari de caisă. Adulții n-ar trebui să mănânce mai mult de 2 sâmburi pe zi, deoarece conțin o cantitate mare de amigdalină și, deci, potențial, și cantități mari de acid cianhidric.

Un sâmbure amar de caisă conține – potențial – 0,5 mg de acid cianhidric.

Chili

Responsabile pentru gustul „fierbinte” al ardeiului iute sunt capsaicinoidele. Specialiștii apreciază că un adult suportă maximum 5 mg de capsaicină per kilogram/corp. Spre comparație: 1 kg de ardei iute conține sub 1 mg de capsaicină, iar sosul Tabasco (foarte iute) până la 300 mg.

Fiecare kg de praf de chili conține 1 g sau mai mult de capsaicină.

Scorțișoara

Cumarina existentă în scorțișoară este o substanță aromată naturală. O cantitate prea mare de cumarină poate produce amețeli, vomă și chiar hepatită.

De aceea, copiii n-ar trebui să mănânce decât o turtă dulce pe zi, iar adulții, maximum trei. În general, conținutul de cumarină din alimente nu trebuie să depășească 2 mg la 1 kg.

Doza zilnică maximă ar trebui să fie de 0,1 mg per kilogram/ corp.

Cartoful

Solanina este alcaloidul preponderent al cartofului. Părțile verzi și coaja conțin până la 0,01% solanină. Intoxicațiile grave pot produce insuficiență cardiacă. Dar o persoană în greutate de 60 kg ar trebui să mănânce 800 g de cartofi, cu coajă cu tot, pentru a asimila 1 mg de solanină per kg/ corp.

Două mg de solanină pe kg/corp sunt deja toxice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian