Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIRELA – Brăila, Formula AS nr. 1597 – „Caut tratament naturist pentru mastoză fibrochistică”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766.29.84.58

Mastoza fibrochistică este o afecțiune a glandei mamare. Se caracterizează prin apariția unor noduli sau chisturi la nivelul sânilor. Este cea mai frecventă afecțiune benignă a sânului. Femeile care au această afecțiune au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. Acest risc apare din cauza fondului pe care apare mastopatia fibrochistică, fond care poate favoriza și cancerul mamar. Este important de reținut acest aspect, pentru a putea lua măsuri de siguranță în acest sens. Femeile care suferă de mastopatie trebuie să efectueze control periodic, tocmai pentru a putea identifica din timp eventuala apariție a neoplaziei. În plus, este important ca tratamentul să se adreseze și terenului pe care a apărut boala, și nu doar leziunilor în sine. Mastopatia fibrochistică este destul de frecventă în rândul femeilor în special între 30 și 50 de ani, cu un procent de 30-50%. Cea mai frecventă formă este fibroadenomul care reprezintă o proliferare locală a ductelor și stromei glandei mamare. Nu se cunoaște exact cauza acestei afecțiuni, dar este clar că sunt implicați factori hormonali. Variațiile hormonale, în special ale estrogenului, pe parcursul ciclului menstrual produc disconfort și inflamație la nivelul zonelor afectate și al glandei mamare în general. Manifestările mastopatiei tind să fie mai accentuate înainte de menstră și se ameliorează după ce aceasta se oprește. Printre factorii de risc pentru apariția bolii se numără prima menstră instalată devreme (legată de exces de estrogeni), lipsa ovulației (cicluri anovulatorii), consumul excesiv de alcool, cofeină și teină pot agrava, și ele, manifestările bolii. Ea se manifestă prin apariția unor zone mai dure, dureroase, sensibilitatea în general a sânului, senzația de sân greu, mâncărime în zona areolei mamare sau chiar scurgeri la acest nivel, simptome care se agravează premenstrual. Pentru diagnostic, sunt utile ecografia cu elastografie, mamografia, RMN mamar. În cazurile în care nu se poate stabili un diagnostic clar poate fi indicată puncția biopsie. În general, tratamentele clasice recomandate se adresează simptomelor și includ purtarea unor bustiere care să susțină în mod adecvat sânul și să reducă durerea, limitarea consumului de alcool și cofeină, un regim alimentar sărac în grăsimi animale saturate, analgezice și antiinflamatoare pentru reducerea durerii. Atunci când există un chist care se bănuiește că este plin cu lichid, se poate face puncție aspirativă, ceea ce duce la reducerea dimensiunilor chistului și implicit a durerii. Ca ultimă soluție, se intervine chirurgical, cu excizia nodulului care pune probleme.

În cazul dvs., vă recomand schimbarea stilului de viață cu adoptarea unei alimentații de tip alcalin. Aceasta ar presupune eliminarea sau reducerea consumului de carne și lactate, în special, dar și cafeaua, alcoolul, tutunul, făina albă, zahărul rafinat, anumite legume și fructe care sunt acide. Apoi, o echilibrare emoțională e de asemenea necesară, deoarece majoritatea problemelor de acest tip apar, de fapt, pe fondul unor traume emoționale pe care, uneori, pacienta nici nu le bănuiește. În acest sens, ar fi utilă o evaluare la un psihoterapeut cu experiență. Ca tratament alternativ-complementar, vă recomand următoarele remedii, care pot asigura un echilibru hormonal adecvat: Agnus castus, Evening primerose și Cordyceps (cure de 3 luni, cu pauză 3-4 săptămâni). Acestea se pot asocia cu Arin alb – extract gemoterapic, pentru tropismul la nivelul sânilor, și Noni, care are un efect imunomodular foarte bun și ajută sistemul imun să distrugă leziunile fibrochistice. Vă recomand, de asemenea, două remedii homeopate, Bryonia ch30 și Conium d6, administrate de 2 ori pe zi, în cură de 3 luni. Nu în ultimul rând, vă recomand o terapie care a avut efecte foarte bune la pacientele din cadrul clinicii noastre, Centrul de Viață și Sănătate Armonia, o echilibrare energetică prin radiofrecvență. Aceasta presupune un număr de minim 10 ședințe, cu frecvență de trei pe săptămână, după care se face o reevaluare ecografică pentru a urmări răspunsul la terapie.

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897, Tel. 0239.61.59.31, 0749.04.26.61, e-mail: [email protected]

„Anticoncepționalele m-au dezechilibrat hormonal” (Răspuns pentru ANDREEA – Timișoara, F. AS nr. 1603)

Ion Bobaru

Folosirea anticoncepționalelor timp îndelungat poate fi o cauză a stopării ciclului. La 29 de ani, perioadă încă de fertilitate, se poate relua ciclul menstrual și există posibilitatea de a rămâne însărcinată cu condiția să nu existe și alte comorbidități la nivelul organelor genitale. Deci, urmați în primul rând o schemă de tratament pentru refacerea echilibrului hormonal, dată de un medic ginecolog sau endocrinolog. O reglare hormonală totală nu este posibilă decât cu un astfel de tratament.

Complementar la această medicație alopată, vă recomand o terapie naturistă cu produse farmaceutice din Crețișoară, Lemn-dulce și Piciorul-lupului. Din aceste plante se pot prepara acasă pulbere, decoct (fiertură), tinctură și vin terapeutic. Iată rețeta lor:

• Pulbere: planta bine uscată se macină foarte fin, într-o râșniță de cafea. Pulberea se folosește amestecând-o cu un suc, compot sau lapte fermentat.

• Decoct (fiertură): 2 linguri plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, în 500 ml apă. Se filtrează cât este încă fierbinte, prin tifon sau vată medicinală.

• Tinctura: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 200 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Termenul de valabilitate: 2 ani de zile.

• Vin terapeutic: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la infuzat timp de 10 zile, agitându-se zilnic, după care se filtrează. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.

Dacă nu aveți răbdarea sau priceperea de a le prepara în casă, Farmacia Faltis are pe stoc pulbere, ceai, vinuri și tincturi din plantele menționate.

Crețișoară (Alchemilla vulgaris) – este des folosită în reglarea ciclului menstrual. Se folosește partea aeriană a plantei.

Mod de administrare:

Pulbere: o jumătate de linguriță, de două ori pe zi, împreună cu puțină miere sau lapte fermentat.

Decoct: câte o ceaşcă, de două ori pe zi.

Tinctură: 30 de picături, de două ori pe zi.

Vin terapeutic: 15 ml (o lingură) pe zi, de obicei seara.

Aceste preparate farmaceutice se folosesc alternativ. De exemplu, dimineața o cană de ceai, iar seara o lingură de vin sau 30 picături de tinctură.

Se fac cure timp de trei luni de zile, pauză de 2 săptămâni, după care se reia tratamentul, dacă este nevoie.

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – se folosește rădăcina.

Mod de administrare:

Pulbere: o jumătate de linguriță, de două ori pe zi, împreună cu puțină miere sau lapte fermentat.

Decoct: câte o ceaşcă, de două ori pe zi.

Tinctură: 30 de picături, de două ori pe zi.

Vin terapeutic: 15 ml (o lingură) pe zi.

Notă – Preparatele din Lemn-dulce se pot amesteca cu preparatele de Crețișoară sau Piciorul-lupului. Acest amestec este mai plăcut la administrare.

Piciorul-lupului (Lycopus europeus) – se folosește partea aeriană, recoltată înainte de înflorire.

Mod de administrare

Pulbere: o jumătate de linguriță, de două ori pe zi, împreună cu puțină miere sau lapte fermentat.

Decoct: câte o ceaşcă, de două ori pe zi.

Tinctură: 30 de picături, de două ori pe zi.

Vin terapeutic: 15 ml (o lingură) pe zi.

Nota farmacistului – Răspunsul meu la întrebările cititorilor este punctul de vedere al unui farmacist cu o experiență de 48 de ani de activitate farmaceutică continuă. Cu toate astea, recomandările mele nu se substituie unui control medical și nu înlocuiesc o terapie recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată. Dacă sunteți interesat de unele din preparatele noastre, le puteți comanda la telefon sau e-mail.

Sunt necesare: nume, prenume, adresa, număr de telefon. Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Română cu plata ramburs, la primirea coletului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian