Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ciupercile medicinale, o mare sperantă în lupta cu cancerul

Dr. Mădălina Mihai

Pe planeta noastră trăiesc peste un milion de fungi – organisme nevăzute, cu o fiziologie fascinantă. Organele fructifere ale fungilor le numim „ciuperci”. Unele au proprietăți terapeutice uluitoare și sunt o speranță în tratamentul bolilor oncologice, al diabetului sau al tulburărilor imunitare. Studii recente afirmă că aceste ciuperci au o acțiune neobișnuit de puternică și în bolile cerebrale sau respiratorii. Pentru a afla mai multe despre acest subiect ne-am adresat d-rei Mădălina Mihai, membru al echipei științifice de la DVR Pharm, firmă românească specializată în domeniul ciupercilor medicinale, care a adus în atenția publicului multe specii până de curând necunoscute.

„Cancerul este principala afecțiune vizată de ciupercile medicinale”

– Domeniul ciupercilor medicinale este unul relativ nou pentru adepții tratamentelor naturiste din România. Câte specii cu efect curativ sunt disponibile la noi în țară și în ce afecțiuni sunt eficiente?

– În lume sunt folosite în mod curent 50 de specii de ciuperci medicinale, din cele circa 30.000 cunoscute, dintre care 15 tipuri de ciuperci medicinale sunt disponibile în farmaciile și magazinele naturiste din România. Așadar, pot spune că suntem la început de practică medicală ca specii de ciuperci folosite, mai ales în comparație cu plantele medicinale, din care la noi în țară se administrează mai mult de 400.

– Apropo de această comparație, ciupercile medicinale nu sunt tot plante?

– Biologia modernă consideră fungii al treilea regn, total diferit de cel animal sau vegetal. Spre deosebire de plante, ciupercile nu au nevoie de fotosinteză pentru a se hrăni, trăind în aproape orice mediu. De altfel, ele sunt cele mai impresionante organisme din lume ca dimensiuni, longevitate și complexitate a biochimiei interne. Ciupercile au o capacitate de adaptare fantastică: se pot hrăni și cu deșeuri petroliere sau chiar cu plastic! În plus, se pot apăra de orice boală, motiv pentru care și utilizările lor terapeutice sunt atât de spectaculoase.

– În ce afecțiuni dau rezultatele cele mai bune?

– O singură specie de ciupercă medicinală – Maitake, provenită din Japonia, este eficientă în peste 30 de tipuri de cancer, conform studiilor clinice și de laborator existente. Cancerul este principala afecțiune vizată de ciupercile medicinale. Ele „otrăvesc” țintit doar celulele maligne din organismul uman, protejându-le pe cele sănătoase. De asemenea, împiedică vascularizarea tumorilor, înfometându-le astfel. Și mai au un efect important: declanșează mecanismul de autodistrugere a celulelor maligne și le sensibilizează la acțiunea citostaticelor. Dacă boala canceroasă este spaima lumii moderne, atunci ciupercile medicinale sunt coșmarul tumorilor maligne. În plus, fungii ajută la vindecarea a sute de alte boli: hepatice, pulmonare, imunitare, neurologice etc. Chiar și obezitatea poate fi tratată cu fungi, Ciuperca de cerneală (Tremella) fiind foarte eficientă în această problemă.

– Care sunt cele mai puternice ciuperci folosite împotriva cancerelor cu mortalitate ridicată, cum ar fi cel pulmonar, de sân sau intestinal?

– Trebuie menționat că ciupercile medicinale ajută foarte mult tratamentele alopate, mai ales chimioterapia. În cancerul la sân, de exemplu, Ciuperca tibetană face tandem excepțional cu citostatice ca taxolul, stimulând distrugerea tumorii, dar protejând imunitatea, sistemul cardiovascular și ficatul pacientului. În cancerul intestinal, pe lângă tratamentul oncologic, se folosește formula Reishi + Maitake. Câte 1.200 miligrame de extract din aceste ciuperci stimulează moartea programată a celulelor canceroase și previn răspândirea eventualelor metastaze!

– Cancerul pulmonar este o afecțiune cu incidență și mortalitate foarte ridicată în România. Există ciuperci medicinale eficiente în acest domeniu?

– Mortalitatea ridicată apare în cazul cancerului pulmonar cu celule mici, care este foarte rezistent la citostatice. În această situație, se recomandă două extracte din ciuperca medicinală Reishi – unul standardizat în așa-numitele polizaharide și altul în substanțe aromatice cunoscute drept „triterpene”. Administrate simultan, aceste extracte au calitatea unică de a sensibiliza cancerul pulmonar, la citostatice cum ar fi etoposidul sau doxorubicina. Este exemplul perfect pentru a ilustra felul în care medicina naturală și cea alopată trebuie să se completeze: o formă de cancer extrem de agresivă și care nu răspunde la citostatice devine tratabilă în prezența ciupercii medicinale Reishi!

– Ciupercile medicinale la care faceți referire sunt importate din țări ca Japonia sau China. La noi în țară există ciuperci medicinale?

– Ciuperca japoneză Maitake, extrem de activă contra cancerului ovarian sau intestinal, crește și în pădurile de câmpie de la noi, atâtea câte mai avem… Iar Ciuperca de cerneală se găsește în pădurile de fag din zonele submontane. În popor i se spune Pălăria șarpelui, deși nu este otrăvitoare, iar sub formă de extract este un adevărat elixir pentru ficat. Ciuperca de cerneală ajută la eliminarea excesului de grăsime hepatică, în cazul steatozei. De asemenea, ajută la menținerea funcțiilor ficatului în hepatită, dar previne și evoluția spre ciroză.

– Ciuperca de cerneală este eficientă și în hepatitele alcoolice, frecvente în rândul consumatorilor de băuturi tari?

– Ajutorul Ciupercii de cerneală în „reconstrucția” ficatului afectat de alcool este impresionant. Extractul din acest fung ajută la menținerea structurii hepatice normale, reduce inflamația hepatică și previne fibrozarea ficatului alcoolicilor. Dar are un secret foarte important: nu se ia niciodată cu mai puțin de trei ore înainte de a consuma alcool, nici mai repede de 12 ore după ce s-au consumat băuturi, pentru că poate afecta una dintre enzimele care descompun alcoolul din ficat, acesta rămânând mai mult timp în corp și conducând la intoxicație.

– Ciupercile medicinale au efecte și asupra creierului sau a proceselor de îmbătrânire?

– Ciuperca de zăpadă este un puternic reîntineritor pentru organism, în general, și pentru sistemul nervos, în special. Curele repetate ajută la menținerea flexibilității și supleței pielii. În combinație cu Maitake, menține densitatea osoasă normală și previne uzura articulară. Ciuperca de zăpadă previne și bolile metabolice care apar odată cu vârsta, cum ar fi diabetul de tip 2 sau obezitatea. Totodată, previne complicațiile grave ale diabetului: neuropatia, arteriopatiile sau pierderea vederii.

– Ați vorbit despre efectul Ciupercii de zăpadă în menținerea sănătății sistemului nervos. Este acest remediu la fel de eficient și pentru memorie sau pentru prevenirea demenței senile?

– Într-adevăr, extractul de Ciupercă de zăpadă stopează declinul unor funcții cognitive: memoria de scurtă durată, atenția, viteza de reacție. Mai mult, previne și formarea „plăcilor de amiloid”, care conduc la apariția maladiei Alzheimer. O altă ciupercă medicinală cu efecte extraordinare asupra creierului este Coama leului, care ajută, de asemenea, la stoparea maladiilor Alzheimer și Parkinson. Curele cu extract de Coama leului sunt la fel de utile în cazul adulților și tinerilor, pentru creșterea performanței cerebrale și pentru prevenirea bolilor degenerative ale creierului.

– Suntem în plin sezon de viroze respiratorii, și mii de pacienți cu forme severe de gripă sau pneumonie sunt spitalizați. Ciupercile medicinale ajută și persoanele cu sensibilitate la infecții respiratorii?

– În caz de viroză respiratorie, dozele mari și repetate de Reishi mobilizează rapid sistemul imunitar și, în plus, au efecte antivirale directe. Cu acest tratament simplu, pacientul are mari șanse ca răceala să devină asimptomatică sau măcar să se vindece fără manifestări neplăcute. Persoanele cu răceli recidivante au nevoie de o cură mai puternică, alături de Reishi fiind administrată ciuperca japoneză Shiitake. Cele două remedii ajută la reglarea rapidă a imunității, întrerupând șirul virozelor respiratorii recidivante.

– Ce se recomandă în cazul pacienților cu sechele respiratorii după viroze sau infecții bacteriene pulmonare?

– Produsul nostru Ciupercă tibetană Forte + conține, alături de extract din ciupercă, turmeric și mai multe uleiuri esențiale. Aceste componente sinergice reduc inflamația căilor bronșice și diminuează gradat secrețiile, facilitând respirația. Mulți medici cu care lucrăm ne-au relatat despre recuperarea capacității respiratorii a pacienților după curele succesive cu Ciupercă tibetană Forte +.

– Copiilor le sunt recomandate ciupercile medicinale?

– Din studiile existente știm că Ciuperca tibetană are cele mai bune efecte și este bine tolerată de copii. Acest remediu nu ajută doar la prevenirea și vindecarea infecțiilor respiratorii, ci și la construirea unui sistem imunitar puternic și mai ales echilibrat. De asemenea, Coama leului ajută imunitatea copiilor, dar și dezvoltarea lor intelectuală armonioasă.

EDUARD COMAN

Produsele Laboratoarelor DVR Pharm prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0736/27.09.98

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian