Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru TRAIAN – Brașov, F. AS nr. 1580: „Toate articulațiile de pe partea dreaptă a corpului mă dor”

Georgiana Căucean – consilier nutriţie, ALIMENTE GERIATRICE, Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08, e-mail: [email protected]; www.alimente-geriatrice.ro

Georgiana Căucean

În absența unui diagnostic medical precis, este dificil să identific clar cauzele care conduc la du­re­rea poliarticulară dreaptă. Există peste 115 maladii ale articulațiilor, dar cele mai importante sunt artro­za (uzura degenerativă a cartila­je­lor), artrita (inflamația membranei sino­viale), entorsa (afectarea liga­men­telor), tendinita și bursita. În ge­ne­ral, durerile articulare sunt asi­me­trice, acționând atât pe partea dreaptă a corpului, cât și pe partea stângă. Îngrijo­rarea dvs. pare totuși reală, deoarece există și posi­bi­litatea existenței unor surse maladive ascunse, care ar putea afecta doar partea dreaptă a corpului. Bazându-mă pe descoperirile recente ale cercetă­torilor din Israel și Franța, care susțin că problema artrozelor nu este exclusiv locală, ci depinde de anu­mite zone din creier, este posibil ca durerea pe care o resimțiți să fie legată de o func­ționare defi­ci­tară a unor sisteme cere­brale. Soluțiile de trata­ment pentru acest caz sunt însă în faza de încercări ex­perimentale…

Pe de altă parte, din faptul că ați avut probleme cu ochii, urechea și plămâ­nii, putem bănui pre­zența unui început de artrită reumatoidă, care este o boa­lă autoimună severă. În cca 40% din ca­zuri, artrita reumatoidă atacă și deteriorează țesu­tul conjunc­tiv, nu numai din articulații, ci și din ochi, urechi, plămâni etc.

Revenind la posibila uzură a țesu­tu­rilor carti­lagi­noase din articulații (artroză), vreau să vă spun că această boală nu este cauzată exclusiv de vârstă. Cunosc persoane octogenare sprintene, cu o mobi­li­tate de invidiat…    Reumatologia mo­der­nă, bazată pe cercetări, recunoaște că, în afară de vârstă, există și alte cauze importante ale apariției artrozei: ali­men­tația preponderent acidă și proin­flamatorie; ca­ren­țele minerale și nutritive; deterio­ra­rea micro­bio­tei intestinale; activitatea fizică insu­ficientă (seden­ta­ris­mul); extenuarea fizică în poziții neergo­no­mi­ce; greutatea corporală excesivă; expu­ne­rea prelun­gi­tă la intemperii și umezeală; medi­camentele de sinteză, luate fără să se țină seama de efectele se­cundare și adverse; substanțele chimice nocive: alcoolul, fumul de țigară, produsele chimi­ce toxice, folosite în igiena corporală sau în între­ți­nerea lo­cuinței etc. Este important să se țină sea­ma de toate aceste cauze, atât în prevenția, cât și în tratarea artrozei.

De-a lungul timpului, am avut și eu în familie cazuri grave de suferință articulară. Surprinzător, acestea n-au fost tratate cu medicamente sofisticate la clinici de renume din țară sau stră­i­nă­tate, ci folosind pulberi mine­rali­za­te din plante, după o rețetă stră­ve­che din Munții Apuseni. Vindecările și rezultatele pozitive din familie ne-au încurajat să producem și pentru alții. În cei peste zece ani de activitate, pul­berile mineralizate din plante produ­se de noi au alinat durerea și au vindecat mii de bolnavi. Succesul nostru s-a bazat pe acțiu­nea sa­no­genă certă a produselor și pe transmiterea ver­bală a mesajului binefăcător de la bolnav la bolnav, fără să recurgem la reclame televizate. Deși mo­des­te și simple, produsele noastre sunt unice în lume și au la bază un procedeu de obținere brevetat.

În cazul durerilor articulare, produsul nostru star este pulberea mineralizată de muguri de brad, care poate fi asociată cu pulberile mineralizate de coacăze negre și ardei iute. Iată, foarte condensat, cum acționează aceste pulberi mineralizate:

Mugurii de brad posedă proprietatea de a inhi­ba activitatea osteoclastelor, celule care distrug țe­su­tul osos, stimulând, în același timp, activitatea osteo­blastelor, celule care permit reconstrucția țesu­tu­lui osos. Este dovedit faptul că mugurii de brad re­glează echilibrul fosforului și calciului în orga­nism și asigură fixarea optimă a calciului la nivel osos. În plus, mugurii de brad înre­gis­trează o acțiune multiplă antiinflamatorie, anti­oxi­dantă și analgezică, care conduce la regresia pro­cesului inflamator și la calmarea durerii.

Coacăzele negre conțin molecule care calmează eficient durerea, cu un efect asemănător cortizo­nu­lui. Ele înlocuiesc cu succes antiinflamatoarele convenționale pe bază de cortizon, fără a prezenta însă efectele secundare nocive ale medicamentelor alopate. Coacăzele negre reduc riscul de tulburări legate de oase, cum ar fi inflamația articulațiilor, osteoporoza și artrita, fiind o sursă incredibil de bogată de minerale prietenoase cu oasele: potasiul, manganul și cuprul. Vitamina C, care se găsește, și ea, din abundență în Coacăzele negre, contribuie la refacerea țesutului conjunctiv din articulații și inhi­bă componentele pro-inflamatorii din sistemul imunitar.

Ardeiul iute conține multe vitamine și minerale care sunt capabile să contracareze procesele infla­ma­torii din organism, inclusiv la nivelul articula­țiilor. Ardeiul iute are proprietăți puternice de calmare a durerii, fiind recomandat în cazul osteo­ar­tritei, artritei reumatoide și durerilor articulare sau musculare. Să nu uităm însă că ardeiul iute este și un tonic remarcabil al organismului. Pe lângă re­ducerea durerilor de orice tip, ardeiul iute cal­mează stresul și îmbunătățește starea de spirit. Pentru diminuarea iu­ți­mii, noi recomandăm adesea ames­­te­cul pulberii de ardei iute cu pulberea de coacăze negre, în părți egale. Cele două produse se poten­țea­ză reciproc și acționează sinergic în procesul de vindecare.

Modul de administrare: Pulberile mineralizate de muguri de brad, coacăze negre și ardei iute se iau de trei ori pe zi, câte o lingu­ri­ță plină de produs (cca 5 g), înainte cu 15 minute de mesele prin­ci­pale. E re­co­mandabil să se țină câte­va minute în gură, ameste­cân­du-se cu puțină salivă, după care se pot înghiți cu un pahar de apă. E bine ca trata­mentul să se facă mi­nim 3 luni, deși primele rezultate po­zitive se obțin doar în câteva zile de administrare.

Pentru eventuale detalii suplimentare, puteți să mă contactați telefonic sau pu­teți să-mi trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail.

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

„Soțul meu are o formă de stomatită care nu cedează la tratament” (Răspuns pentru INA G. – Craiova, F. AS nr. 1602)

Cavitatea bucală găzduiește o varietate de nișe ecologice, locuri în care microbii pot supraviețui și crește. Compoziția microbiană din cavitatea bucală este cunoscută sub numele de microbiom oral. Majo­ri­tatea microbilor din microbiomul oral sunt bacterii. Aceste bacterii trăiesc pe dinți, între dinți și gingii, pe limbă, obraji și în toată gura. Varianta naturală a diferitelor re­me­dii topice existente în comerţ sunt produsele Imunyze Defense 20 ml, soluție ora­lă, care conţine anticorpi cu specificitate pentru o paletă largă de microorganisme. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimi­crobiană, antiinflamatoare și imunomodula­toare. Mod de administrare: se fac aplicații (pufuri) de 3-4 ori/zi pe mucoasa orală afectată, fără a se mai introduce nimic în gură, nici lichide, evitân­du-se a se consuma alimente sau lichide timp de 1 oră după administrare. Poate fi folosit şi ȋn mod pre­ventiv, prin aplicații de 2-3 ori pe zi, dimineaţa şi sea­ra, după periajul dentar, evitându-se, de ase­me­nea, consumul de alimente sau lichide timp de 1 oră după administrare. Menţionez faptul că produ­se­le din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou. Pentru mai multe informații, contac­taţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Me­dicină Complementară Imunyze.

Multă sănătate!

ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]

„Am condropatie la ambii genunchi” (Răspuns pentru LAURENȚIU – Craiova, F. AS nr. 1601)

Condropatia este o leziune a cartilajului articu­lar care poate apărea după o activitate sportivă în­delungată (traumatisme, acci­den­tări repetate), o suprasolicitare a arti­culației sau drept urmare a uzu­rii acesteia. Cele mai întâlnite ma­ni­festări sunt dure­rea, inflamația, zgomotele și rigiditatea arti­cu­lației care reduce amplitudinea mișcării.                                                                                                                                                                                                           

Tratament naturist

1. Medicina pe bază de plante medi­cinale și suplimente alimen­tare pune la dispoziție o multitudine de remedii care vin în sprijinul refacerii și regenerării cartila­ju­lui articular. Printre acestea, cele mai eficiente sunt:

• Siliciul Organic: se regăsește din plin în ali­men­tele naturale și, mai ales, în coaja fructelor și le­gumelor. Două plante abun­­dă în acest mineral, respectiv Urzica și Coada-Calului. Siliciul stimulează producția de colagen în organism și contribuie la asimilarea Calciului, Mag­neziului și a Borului.

• Borul Organic (Fruc­toboratul de calciu): parti­ci­pă la construirea unui sis­tem osos și cartilaginos puternic.

• Vitamina C naturală: se găsește din plin în fructele și legumele proas­pe­te, mai ales în fructele de pădure (afine, mure, zme­ură, coacăze, măceșe și cătină). Vitamina C mai putem obține și din lămâie, portocală și pătrun­jel proas­păt. Este esențială pentru sănătatea arti­cu­lațiilor.

• Grăsimile sănătoase le găsim în nuci, mig­dale, alune, semințe (in, cânepă, chia, susan, do­vleac, floarea-soarelui) și din pește (în special cel ocea­nic). Există pe piață inclusiv capsule de Ome­ga 3 și Omega 6 obținute din cânepă, in și Negri­lică, de foarte bună calitate. Acest tip de grăsimi combat inflamația ce apare la orice nivel (articular, cardiovascular, muscular, digestiv).

2. Gemoterapia este o ramură a fitoterapiei care valorifică țesuturile tinere din plante, bogate în celule stem. Cele mai bune remedii gemo­te­rapice sunt:

• Extractul din Muguri de Coacăz-negru: are o acțiune asemănătoare cortizonului, combate pro­cesele inflamatorii de la nivelul articulațiilor și mu­coaselor.

• Extractul din Muguri de Viță-de-Vie: susține regenerarea articulară.

3. Masajul local cu loțiune de Untul-pă­mân­tu­lui – este deosebit de eficientă în orice suferință articulară. Se face masaj prin mișcări circulare, dimineața și seara, apoi se poate aplica o cremă pe bază de Arnică, Ghiara-diavolului și sare de Bazna.

Pentru clarificări suplimentare, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail! Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian