Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Poveștile Mărțișorului

Se spune că odată ca niciodată, o luptă pe viață și moarte  s-a încins între Iarnă și Primăvară. Frumoasa Primăvară a ieșit la margi­nea pădurii și a observat cum, într-o tufă de porumbari, răsare un ghiocel de sub zăpadă. Bucuroasă, a dat la o parte zăpada. Văzând aceasta, Iarna s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul, ali­ații ei, să distrugă floarea. Cum ghi­o­celul a înghețat, Primăvara l-a acope­rit protector cu mâinile ei. Dușmanii mărăcini au înțepat-o la un deget, și s-a prelins o picătură de sân­ge fierbinte, reînviind astfel ghiocelul. Pri­măvara a învins Iarna. De atunci, culorile mărți­șo­rului simbolizează picătura de sânge roșu, căzut pe zăpada albă.

O poveste și mai frumoasă a Mărțișorului e le­gată de daci, care îl celebrau, se spune, încă din urmă cu 6000 de ani. De curând, în urma unor săpături arheologice efectuate la Schela Cladovei (Mehedinți), dintr-un sit dacic au fost scoase la iveală amulete formate din pietricele albe și roșii, pe care femeile și le prindeau la gât și în păr.

Dar cele mai frumoase amintiri legate de Mărți­șor se află în copilăria mea. Țin minte ca azi cum mă duceam cu mama la Târgul Gorjului, de pe Jiu, și-i cumpăram surorii mele, Maria, o cruciuliță de ar­gint. Ce sărbătoare! Economiile mele, plus com­pletarea din lefușoara tatei, o făceau fericită pe mân­dra de Mărioară. Bietul tata, când îi venea rân­dul, nu se lăsa nici el bătut: lua din Cărbunești, atât pentru mama, cât și pentru Maria, mărțișoare vop­si­te în alb și roșu. Dacă mama mai uita tradiția, Ma­ria purta darul tatii 12 zile în șir, pe piept, pentru ca mai apoi să-l prindă în păr și să-l păstreze acolo, până la sosirea cocorilor și înflorirea merilor din grădinile satului. În veselia nețărmurită a primă­verii, fetele își scoteau Mărțișoarele și le atârnau de crengile înfrunzite ale unui pom fructifer. Des­cân­tece de dragoste și de rod. Vremuri de aur, când oa­menii știau să-și lumineze viața cu sărbători.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian