Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce trădează despre noi pulsul

– Ritmul cardiac reprezintă un semnal important al organismului și oferă informații prețioase despre starea noastră de sănătate –

Foto: Shutterstock

De ce nu-mi dispare odată durerea asta de cap? De unde vine țiuitul pe care-l aud în urechi? Pulsul poate oferi un răspuns la aceste întrebări, dar și la altele care vizează starea noastră de sănătate. El nu ne semnalează doar că facem efort sau că dăm afară din oala de entuziasm, ci ne stabilește ritmul vieții și al sănătății. Pulsul ne poate indica unde anume în corpul nostru a apărut un dezechilibru. Așa-numitul diagnostic al pulsului este utilizat în Medicina Tradițională Chineză (MTC), de mai bine de 2.000 de ani.

E bine să cunoaștem frecvența cardiacă normală

În general, copiii și vârstnicii au o frecvență cardiacă de repaus mai mare decât cea a adulților. Pentru un adult sănătos, cu o vârstă cuprinsă între 18 și 64 de ani, este considerat puls normal un interval de 60 până la 90 bpm (= bătăi pe minut). Pulsul optim este între 60 și 74 bpm, în cazul femeilor adulte sănătoase, și între 50 și 69 bpm, în cazul bărbaților sănătoși. Ritmul cardiac în repaus poate fi influențat de diverși factori, precum forma fizică, greutatea corporală, înălțimea, bolile preexistente (diabet zaharat, colesterol ridicat) și medicamentele administrate, dar și de diversele emoții și de starea psihologică.

Cum ne măsurăm corect pulsul

Frecvența cardiacă în repaus trebuie măsurată întotdeauna când suntem într-o stare relaxată. Artera radială din interiorul încheieturii este una dintre cele mai bune zone ale corpului, pentru a ne măsura pulsul. Așezați două sau trei degete chiar la baza degetului mare, între os și tendon, și numărați bătăile inimii timp de 30 de secunde. Înmulțiți cu doi pentru a obține pulsul pe minut. Cele mai relevante rezultate se obțin dimineața, la scurt timp după ce ne-am trezit.

Frecvența cardiacă în repaus spune multe

Experții din întreaga lume consideră că numărul de bătăi ale inimii înregistrate în decurs de un minut, în stare de repaus poate reprezenta chiar și în cazul persoanelor care nu suferă de boli cardiovasculare un indiciu privind speranța de viață, el putând de pildă trăda dacă ne confruntăm cu un risc sporit de infarct miocardic.

Bine de știut

Noi studii de anvergură au arătat că o inimă bine antrenată poate transporta prin corp, chiar și cu puține bătăi, cantități mari de sânge (până la 35 de litri) și, implicit, oxigenul vital. În cazul persoanelor neantrenate, sunt transportați la fiecare bătaie a inimii doar circa 20 de litri de sânge, pentru care e nevoie de mai multe pulsații.

Pulsul crește când ne mișcăm. Dar cu cât suntem mai în formă, cu atât se calmează mai repede.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian