Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Arta de a dormi

• Milioane de oameni dorm prost. Mulți dintre ei sunt afectați de coșmaruri teribile. Insomnia e o bombă cu ceas pentru o mulțime de boli. Cum putem avea parte de odihna de care avem nevoie? Medicina clasică și terapiile naturale ne oferă ajutor •

Foto: Shutterstock

Omul își petrece aproximativ o treime din viață dormind. Cu toate astea, nu știm prea multe despre ce se întâm­plă în perioada pe care o petrecem cu ochii închiși. Ce se cunoaște e că, în timpul somnului, anumi­te funcții ale corpului și organele de simț sunt, într-o măsură mai mare sau mai mică, dezactivate. Când dormim, nu auzim, nu vedem și nu simțim nimic. Un fel de moarte. Doar nasul este încă activ într-o oa­recare măsură. Ce se mai știe aproape sigur e că în spatele somnului se află creierul. Deoarece creierul se folo­sește de timpul de odihnă fizică pentru a intra puternic în acțiune. Când dormim, în țeasta noastră se produce o activitate frenetică. Milioane de impulsuri electrice străbat ca niște fulgere masa gri, formată din 100 de mi­liarde de celule neuronale.

Ce se întâmplă în somn

Noaptea, creierul sortează emoțiile și infor­mațiile din timpul zilei, le organizează, caută să descopere un sens îndărătul lor, aruncă tot ce i se pare inutil și transformă ce reține în succese repurtate în cadrul procesului de învățare. De aceea, cine doarme după ce a învățat o lecție tinde să o știe a doua zi mai bine decât ceilalți. Iar uneori ne trezim dimineața cu soluția unei probleme care seara părea de nerezolvat.

Și în restul corpului au loc în timpul nopții ample lucrări de reorganizare și curățare. Siste­mul imunitar eliberează anticorpi și celule a căror sarcină este identificarea și distrugerea intrușilor periculoși. Metabolismul rulează la viteză maximă, mai ales în prima jumătate a nopții. Dușmanii morți ai sistemului imunitar sunt îndepărtați, în urma unui proces de curățare a locului crimei. Echipajele de cură­țenie lu­crea­ză și la nivel cerebral. În același timp, se for­mează noi proteine ​​și hormoni de creștere pentru regenerarea oaselor, mușchilor și organelor in­terne. Acesta este motivul pentru care putem arăta, dintr-o dată, întineriți, după ce am dormit bine peste noapte.

Somnul e supus unui ritm strict. Oamenii de știință au identificat patru faze ale somnului. N1 este faza de adormire, în care avem parte de un somn mai degrabă superficial, care durează doar câteva minute. Apoi alunecăm în faza N2, un somn ușor, iar apoi în faza importantă de somn profund, N3: în această etapă, mușchii se rela­xează și bătăile inimii înce­tinesc. În această fază ne este greu să ne tre­zim, iar când o facem, suntem extrem de con­fuzi. Avem nevoie de ceva timp până să ne dezmeticim și să ne dăm seama ce e cu noi și unde suntem. În situațiile ideale, fiecare dintre fazele de somn profund, care sunt foarte odih­nitoare, durează circa 40 de minute.

Stres și griji, cafea și nicotină

După N3 vine N4, când mintea ne e inundată de vise intense, iar ochii se mișcă frenetic în spatele pleoapelor. De aceea, N4 este nu­mită și faza REM. REM în­seam­nă „Rapid Eye Move­ment” („mișcare rapidă a ochi­lor”).

Iar apoi? Totul o ia de la capăt, de patru sau cinci ori pe noapte, până când ne trezim, a doua zi dimineața, simțindu-ne pe deplin reînnoiți. Asta, când reușim să dormim. Foarte mulți oameni întâmpină difi­cul­tăți în a adormi, mulți nu reușesc să ajungă în faza de somn profund și mulți sunt treziți din somn de visele pe care le au în faza REM.

Cauzele somnului prost

După cum au constat oamenii de știință, mo­tivele somnului de slabă calitate pot fi din­tre cele mai variate: stresul și grijile, durerea fizică, alcoolul, cafeaua și nicotina, anumite medicamente (antibiotice, medicamente pentru tensiune arterială și pentru astm), somnul prea înde­lungat de după-amiază, anumite predis­poziții, munca în schimburi, mai ales când presupune și ture de noapte.

Pentru un somn bun există două reguli de bază. Potrivit primei reguli, somnul de cea mai bună calitate se desfășoară noaptea, în pat. Potrivit celei de-a doua, dacă nu suntem obosiți, nu dormim bine. Unii medici cu com­petențe în somnologie ne recomandă să facem din când în când câte o noapte albă, astfel încât organismul să simtă din nou cu adevărat ne­voia de somn și să-și amintească ce în­seam­nă oboseala reală. Ei nu sunt de acord cu sies­tele îndelungate (este permis doar câte un pui de somn, de maximum 20 de mi­nute) și mo­țăielile în fața televizorului. Ambele pot reduce calitate somnului pe timp de noapte și pot favoriza insomnia.

Ce putem face pentru a dormi?

• Cele mai bune sfaturi date de somnologi •

Foto: 123RF

1. Inspirați, expirați, inspirați, expirați, adormiți

Funcționează de minune și nu costă nimic: respirația. Tehnica de respirație lentă pentru inducerea somnului este următoarea: inspirați încet pe nas în timp ce numărați până la trei. Țineți-vă un pic respirația și numărați apoi până la cinci pe măsură ce expirați. Repetați timp de trei până la cinci minute, concentrându-vă pe fluxul respirației. Într-o primă fază vă mai pot încă bântui gânduri sau griji. În cele din urmă, ele tind însă să dispară, permițându-vă să cădeți în mrejele somnului.

2. Patul e doar pentru somn și amor

Cine nu are probleme legate de somn poate face în pat tot ce dorește: să lucreze, să mănânce, să se uite la televizor. Dar pentru cine le are, e preferabil să se limiteze în pat la doar două acti­vități: sex și somn. Cel puțin asta spune Socie­tatea britanică pentru Cercetarea și Medicina Somnului.

3. Curățenie, răcoare, întuneric

Medicii o numesc igiena somnului. Dacă nu dormiți bine, ar trebui:

a) Să vă păstrați dormitorul sclipitor de curat – obiectele folosite la muncă, resturile de mân­care, scrumierele pe jumătate pline și mesele de călcat nu au ce căuta aici.

b) Să vă cumpărați o saltea bună, mai de­grabă tare decât moale.

c) Să nu dormiți direct pe podea, ci la o înăl­țime de minimum 30 cm.

d) Să vă asigurați că în dormitor aveți parte de întuneric, aer curat, temperaturi răcoroase (chiar și 15-18 grade) și de liniște. Dacă parte­nerul sforăie, e de preferat să doarmă în altă parte.

4. Paradoxal, dar eficient: treziți-vă pentru a putea dormi mai bine

Cine se trezește în timpul nopții și nu poate adormi la loc, n-ar trebui să se perpelească cu orele în pat, ci să se scoale. Faceți câteva exerciții de întindere, plimbați-vă prin apar­tament, spălați vasele, redactați e-mailuri. Reveniți în pat doar când vă simți foarte obo­siți. Iar astfel veți putea folosi bi­ne­fa­cerea somnului în timpul următo­rului ciclu de odihnă.   

5. Lapte fierbinte cu miere

De îndată ce afară se întunecă, glanda pineală din creier produce melatonină, su­pranumită hormonul somnului. Un pic mai multă melatonină nu ne poate strica, mai ales când lucrăm în schimburi și dorim să ne odihnim în mijlocul zilei. În acest sens ne poate ajuta o veche rețetă de băutură cu efect sedativ: lapte fierbinte cu miere. Am­bele conțin aminoacidul numit triptofan, de care organismul se slujește pentru a produce melatonină și serotonină, hormonul fericirii. Băutura induce o stare plăcută de somn.

6. Zi activă, noapte liniștită

Suficientă mișcare în timpul zilei, dublată, în mod ideal, de lumină și soare din belșug, re­prezintă un balsam pentru suflet și ajută corpul să-și găsească ritmul somn-veghe adecvat. Cu toate acestea, ar fi bine ca între antrenamentul intensiv și mersul la culcare, să treacă minimum două-trei ore.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian