Ca arbore, Carpenul se adaptează cu ușurință la aproape toate terenurile care au o oarecare umiditate, ameliorând calitatea solului în favoarea altor specii, precum fagul, alunul, păducelul sau stejarul, cu care se însoțește în păduri. Are o vitalitate și o rezistență deosebite, putând face față vântului și frigului. Lemnul său extrem de dur, cu fibre contorsionate, îl face extrem de prețuit în confecționarea de obiecte rezistente – cozi de topor, roți dințate, mese de măcelărie –, o însușire care a dat în limba română cuvântul „cărpănos”, om inflexibil, zgârcit. Carpenul are și o mare capacitate de a invada teritorii, ducând la fenomenul de „carpinizare” a spațiilor. Iar mugurii acestui arbore ascund în ei caracteristicile „părintelui”.
Despre forța mugurelui de Carpen, dr. Fernando Piterà di Clima, practician și cercetător în domeniul gemoterapiei din Italia, arăta că acesta acționează în organism la patru niveluri fundamentale, fapt dovedit atât experimental, cât și clinic. „Primul nivel, cel mai profund, interesează stimularea măduvei osoase, o parte din lumea interioară ancestrală, locul regenerării, al hematopoiezei (formarea elementelor celulare sanguine: eritrocite, trombocite, leucocite) și al forței vitale. Al doilea nivel, intermediar și circulant, ce derivă din primul, implică trombocitele, elemente celulare lipsite de nucleu, deci fără capacitate de reproducere și implicit sângele, fluidul vital care riscă să fie pierdut în hemoragii dacă aceste trombocite sunt insuficiente sau disfuncționale. Al treila nivel interesează ficatul, care reprezintă legătura strânsă cu viața și puterea de regenerare. Al patrulea nivel este sfera respiratorie, căile respiratorii superioare și plămânul”.
Iată o „carpinizare” benefică pe care o produc mugurii Carpenului la nivelul organismului uman și la care ne vom referi în continuare.
Căile respiratorii și plămânii (cea mai frecventă recomandare)
Acțiunea Extractului din muguri de Carpen se extinde la nivelul întregului aparat respirator. În procesul respirației, după o prealabilă filtrare a aerului cu ajutorul firelor de păr și al mucusului de la nivelul nasului, aerul trece prin sinusuri, ce au rol de reglare a temperaturii și umidității aerului inspirat către faringe, laringe și plămâni, destinația finală. Aici are loc schimbul de gaze, iar aerul încărcat cu oxigen trece, prin inspirație, de la nivel pulmonar la nivelul sistemului circulator, de unde ajunge la nivel celular, în întregul organism, întreținând viața celulelor.
Extractul din muguri de Carpen reduce inflamația și cicatrizează mucoasele pe tot acest parcurs, în cazul afecțiunilor respiratorii de tipul: adenoidite, rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite, bronșite.
Se asociază cu alte extracte gemoterapice cu acțiune la nivel respirator: în rinite și rinofaringite, în special cu Extractul din muguri de Mesteacăn și Extractul din mlădițe de Măceș, în sinuzite, cu Mesteacănul, Extractul din muguri de Arin negru și Extractul din muguri de Coacăz negru, iar în faringitele streptococice, cu Extractul din muguri de Viță-de-vie și Extractul din muguri de Coacăz negru. Este considerat a fi „gemoterapicul tusei”, reducând accesele de tuse și cicatrizând mucoasa lezată. În formele cu tuse seacă, se va asocia cu Extractul din muguri de Călin, în tusea productivă, cu Extractul din muguri de Plop, iar în afectările de la nivelul laringelui însoțite de răgușeală, cu Extractul din mlădițe de Caprifoi.
O combinație gemoterapică de Carpen, Caprifoi și Călin se găsește în Polygemma 3 – Tuse, acoperind întreg spectrul manifestărilor tusei, iar o alta, de Carpen, Mesteacăn, Arin negru și Coacăz negru, în Polygemma 4 – Sinusuri, utilă în sinuzitele acute și cronice, cu recomandare și în perioada de convalescență.
Ficatul și mugurii Carpenului
Acțiunea antiinflamatorie și cicatrizantă a Extractului din muguri de Carpen se extinde și la nivel hepatic, astfel încât asigură o bună funcționare a acestuia, util atât în stări cu insuficiență hepatică, precum și, în general, pentru o bună revenire după boală, ficatul fiind o importantă uzină energetică a organismului.
În afectările de la nivel hepatic, se poate asocia cu alte gemoterapice cu tropism hepatic, precum Extractul din muguri de Alun (pentru refacerea elasticității țesutului hepatic), Extractul din mlădițe de Rozmarin (în special în afectări hepato-biliare), Extractul din mlădițe de Ienupăr (pentru susținerea detoxifierii de la nivel hepatic) sau Extractul din radicele de Secară (pentru regenerare hepatică). Combinația optimă o va putea stabili medicul specializat în gemoterapie. Chiar dacă extractele gemoterapice conțin și alcool, utilizarea lor în afecțiuni hepatice s-a dovedit extrem de benefică, fără reacții adverse.
Ajutor în trombocitopenii
Trombocitele, numite și plachete sanguine, sunt celule ale sângelui cu rol în coagulare. Când numărul lor este redus (sub valorile normale de 150.000 – 350.000 trombocite/microlitru de sânge), este vorba de trombocitopenie. Cauzele trombocitopeniilor pot fi multiple și necesită în mod obligatoriu consult medical hematologic pentru clarificarea diagnosticului. Dar, cu excepția unor defecte genetice, este important de avut în vedere Extractul gemoterapic din muguri de Carpen, care, administrat în cure de 2-3 luni, poate crește numărul trombocitelor, observabil și prin normalizarea timpului de sângerare. Este o recomandare extrem de importantă a acestui gemoterapic, mai ales că nu există opțiuni eficiente prin medicația clasică. Se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie, cu acțiune și la nivel splenic, existând o legătură strânsă: splină – sânge – limfă, ce contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
Stimularea măduvei osoase
Acțiunea mugurilor de Carpen la nivelul măduvei osoase exemplifică efectul profund pe care acest extract gemoterapic îl are pentru întregul organism. Măduva osoasă este cea care produce celulele stem, din care se dezvoltă la acest nivel celulele sângelui (eritrocite, trombocite, leucocite) și, de asemenea, împiedică curgerea inversă a limfei, fiind astfel o parte importantă a sistemului limfatic. De aceea, nu vom greși asociind schemelor gemoterapice profilactice (pentru prevenirea îmbolnăvirilor), curative (pentru tratament) sau de refacere după boală, acest extract gemoterapic.
Un univers întreg într-un mugure
Acțiunea antiinflamatoare și cicatrizantă a gemoterapicului din Muguri de Carpen se pare că acționează și la nivelul mucoaselor aparatului digestiv, iar cea antispasmodică s-a dovedit utilă și în cazurile de avort habitual (spontan). Arborele de Carpen se caracterizează printr-o mare vitalitate și rezistență, putere de adaptare, dar și de protejare a altor specii de arbori și arbuști din arealul în care conviețuiește cu aceștia. Aceeași rezistență, vitalitate și protecție ne-o oferă nouă mugurii săi atunci când apelăm la gemoterapie, ca modalitate bioterapică ce merge la esența vindecătoare a plantelor.
Farm. sp. CARMEN PONORAN