Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SĂNĂTATE CU FRUNZE VERZI – Mărarul, pătrunjelul și țelina

Modestele frunze pe care le tocăm fără mi­lă cu ghilotina cuțitului, ca să le pu­nem în ciorbe, sunt zăcă­min­te absolut fabuloase de principii vitale, medica­mente verzi, pe care primăvara le umple de forță. Re­con­siderate cu demnitatea care li se cuvine, scoase din rolul de Cenușărese ale bucătăriei, ele vă pot dărui remedii de sănătate neprețuite. Folosiți-le!

MĂRARUL

Mărarul și bolile digestive

Foto: Shutterstock – 3

Mărarul verde are da­rul de a ne feri de o mul­țime de probleme, cum ar fi: indigestia, hipoaci­di­tatea sau ba­lo­­na­rea. Mărarul este de un real folos și în colite, în­tru­cât sub­stan­țele aromate pe care le con­­ține îm­pie­dică bac­te­riile să se dezvolte în in­testin. Per­­soanele care se con­fruntă cu aces­te pro­­ble­­me ar tre­bui să con­sume mâncăruri con­­di­men­tate cu mult mă­­rar sau să mă­nân­ce sa­late de mărar cu ulei de măs­line și suc de lă­mâie, iar vara, să adauge în com­­poziție și roșii.

Mărarul și sistemul nervos

În medicina tradițională a multor popoare euro­pene, mărarul este renumit pentru efectele sale echi­li­­brante asupra sistemului nervos. Mestecarea câtor­va tulpini de mărar verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv pe cele însoțite de amețeală și vărsă­turi), redă acuitatea și claritatea simțurilor celor sur­me­nați, combate astenia ner­voa­să.

Mărarul și aparatul urinar

Consumarea a patru linguri de suc proas­păt de mărar (obținut prin centri­fu­gare), de 3-4 ori pe zi, în cure de două săptămâni, este un puternic stimulent al activității rinichilor, ajută la prevenirea și comba­te­­rea calculozelor, fiind și un bun adjuvant în com­ba­­terea cistitelor și a infecțiilor renale. Acest reme­diu este cu atât mai indicat cu cât nu are reacții ad­verse și poate fi administrat pe perioade lungi.

Mărarul și stările post-graviditate

Frunzele de mărar proaspete, meste­ca­te zilnic de femeile care au născut de cu­rând, sunt un excelent tonic fizic și ner­vos, ajutând la recăpătarea apetitu­lui, stimulând secreția lactică, îmbunătățind calitatea laptelui, favorizând recăpătarea tonusului psihic.

Mărarul și feminitatea

Frunzele de mărar conțin mici cantități de estro­gen, hormonul feminin care catifelează pielea, face ca pilozitățile să crească mult mai lent, ajută la creș­terea naturală a sânilor, încetinește foarte mult pro­ce­sele de îmbătrânire. Salatele asezonate cu mult mărar sunt așadar recomandate în această perioadă, când planta are maximum de forță terapeutică, fiind un adevărat elixir de frumusețe.

PĂTRUNJELUL VERDE

Pătrunjelul și pofta de mâncare

Câteva frunze de pătrunjel mes­­tecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare și activează digestia, fiind un exce­lent re­mediu contra ano­rexiei. De ase­me­nea, acest zarzavat combate grea­ța, fiind de un real ajutor celor grav bolnavi, care nu pot mânca din cauza stărilor de vomă persistente.

Pătrunjelul și bolile hepatice

Studii recente au arătat că pătrunjelul are un neo­bișnuit efect de combatere a virusurilor care atacă fica­tul. Se recomandă așadar bolnavilor de hepatită A, B și C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proas­păt de frunze de pătrunjel (obținut prin centri­fu­gare), câte cincisprezece linguri pe zi, luate de pre­fe­rință pe stomacul gol, înainte de masă.

Pătrunjelul și respirația

Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut res­pirației, acționează ca un dezin­fec­tant exce­lent asupra căi­lor respiratorii medii și supe­ri­oare. Se reco­man­dă ca tra­ta­ment celor care suferă de halenă, pre­cum și celor cu boli respi­ratorii cronice.

Pătrunjelul și infecțiile

În medicina arabă, pătrun­je­lul verde tăiat fin și ames­te­cat cu suc de lămâie și puțină ceapă (eventual câteva felii de roșii) este folosit ca sa­la­tă, care se adminis­trea­ză celor care au boli in­fec­ți­oase reci­di­van­te. Studii re­cente făcute la o uni­versi­tate din Turcia au pus în evidență că acest remediu activează puternic sis­temul imu­nitar și, în plus, combate direct foarte mul­te spe­­­cii de bacterii și ciu­perci pa­ra­zite. Pre­ventiv, mân­cați și dvs. dimineața, la micul dejun, pâine unsă cu puțin ulei de do­vleac sau măsline, presărată din abun­dență cu pă­trunjel tocat. Dacă vă permite stomacul, adăugați și un cățel de usturoi ras.

Pătrunjelul contra cancerului

Salatele cu mult pă­­trunjel și sucul de pă­­trun­­jel sunt exce­lenți adjuvanți în tra­tamentul cancerului. Acest zar­za­vat proas­păt menține pofta de mâncare, ac­ti­vează sis­temul imunitar sus­ținând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echili­bru­lui hor­mo­nal. În plus, pă­trunjelul verde com­bate multe din­tre reacțiile adverse ale citostati­ce­lor și ale radiote­rapiei.

Precauții la consumul de pătrunjel

Femeile gravide nu vor consuma acest zarzavat, care în cantități mari favorizează apariția contrac­țiilor uterine, având un efect abortiv.

FRUNZELE DE ȚELINĂ

Țelina și bolile de piele

Frunzele de țelină sunt un excelent diuretic și depurativ, precum și un fin reglator hormonal, întru­nind multe din calitățile necesare tratării unor boli de piele cu o cauzalitate complexă, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite forme de acnee, der­ma­tozele alergice. Se țin cure de 2-3 săptămâni, timp în care se consumă la fiecare masă salate asezonate cu țelină verde din belșug.

Țelina și bolile cauzate de intoxicații

Zece-cincisprezece linguri de suc de țeli­nă con­su­mate zilnic, în cure de două săptă­mâni, sunt un exce­lent depurativ de primă­vară, care acce­le­rează puternic pro­cesul de eliminare a substanțelor toxice din corp. Acest trata­ment este indicat în mod spe­cial per­soa­nelor care lucrează într-un me­diu poluat, celor care au con­sumat sau con­sumă car­ne, alimente cu adi­tivi ali­mentari, tutun sau medi­ca­men­te de sin­teză cu efecte adverse puternice.

Țelina și echilibrul hormonal la femei

Studii făcute în China, Japonia, Ru­sia au pus în evidență faptul că o dietă în care se con­sumă multe legume și zar­za­vaturi proas­pete, în special țelină, în cantități mari prelungește tinerețea biologică a fe­meii, combate foar­te eficient dismeno­reea și infer­tilitatea. Sucul de țeli­nă este un puternic re­mediu contra menopauzei pre­mature, precum și con­tra tulburărilor care apar la de­butul climaxului.

Țelina și potența

Nu există în medicina populară românească un remediu sexual mai răspândit ca sucul proaspăt de țelină. Puțini știu însă că cel mai eficient nu este sucul obținut din rădăcină, ci din frunze. Din acesta se consumă câte o jumătate de pahar pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.

Țelina și reumatismul

Salatele cu multă țelină tăiată mărunt sunt un ex­ce­lent preventiv și adjuvant în tratamentul reu­ma­tis­mu­lui și al gutei. Ele au efect antiin­fla­mator, depu­ra­tiv și chiar ușor calmant pen­tru durere. Extern, se face urmă­to­rul tratament contra reumatismului: frun­zele de țelină opărite cu apă clo­cotită se lasă să se răcească un pic și se pun pe articulațiile dureroase, se învelesc cu un celofan și pe deasupra cu o țesătură de lână. Se ține această cataplasmă vreme de două ore. Este un tratament valabil și în vitiligo și în cancerul de piele.

Cum se prepară sucul de verdețuri

Se mixează o mână de frunze proaspete (de țelină, de pătrunjel sau de mărar) la care s-au adăugat patru lin­guri de apă, după care se lasă jumătate de oră să ma­ce­reze și se filtrează. Licoarea obținută este bine să se con­sume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt, obținut din zarzava­turi, este un puternic medicament, care de obicei nu se ad­mi­nistrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de mor­cov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian