Modestele frunze pe care le tocăm fără milă cu ghilotina cuțitului, ca să le punem în ciorbe, sunt zăcăminte absolut fabuloase de principii vitale, medicamente verzi, pe care primăvara le umple de forță. Reconsiderate cu demnitatea care li se cuvine, scoase din rolul de Cenușărese ale bucătăriei, ele vă pot dărui remedii de sănătate neprețuite. Folosiți-le!
MĂRARUL
Mărarul și bolile digestive
Mărarul verde are darul de a ne feri de o mulțime de probleme, cum ar fi: indigestia, hipoaciditatea sau balonarea. Mărarul este de un real folos și în colite, întrucât substanțele aromate pe care le conține împiedică bacteriile să se dezvolte în intestin. Persoanele care se confruntă cu aceste probleme ar trebui să consume mâncăruri condimentate cu mult mărar sau să mănânce salate de mărar cu ulei de măsline și suc de lămâie, iar vara, să adauge în compoziție și roșii.
Mărarul și sistemul nervos
În medicina tradițională a multor popoare europene, mărarul este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea câtorva tulpini de mărar verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv pe cele însoțite de amețeală și vărsături), redă acuitatea și claritatea simțurilor celor surmenați, combate astenia nervoasă.
Mărarul și aparatul urinar
Consumarea a patru linguri de suc proaspăt de mărar (obținut prin centrifugare), de 3-4 ori pe zi, în cure de două săptămâni, este un puternic stimulent al activității rinichilor, ajută la prevenirea și combaterea calculozelor, fiind și un bun adjuvant în combaterea cistitelor și a infecțiilor renale. Acest remediu este cu atât mai indicat cu cât nu are reacții adverse și poate fi administrat pe perioade lungi.
Mărarul și stările post-graviditate
Frunzele de mărar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au născut de curând, sunt un excelent tonic fizic și nervos, ajutând la recăpătarea apetitului, stimulând secreția lactică, îmbunătățind calitatea laptelui, favorizând recăpătarea tonusului psihic.
Mărarul și feminitatea
Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen, hormonul feminin care catifelează pielea, face ca pilozitățile să crească mult mai lent, ajută la creșterea naturală a sânilor, încetinește foarte mult procesele de îmbătrânire. Salatele asezonate cu mult mărar sunt așadar recomandate în această perioadă, când planta are maximum de forță terapeutică, fiind un adevărat elixir de frumusețe.
PĂTRUNJELUL VERDE
Pătrunjelul și pofta de mâncare
Câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare și activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greața, fiind de un real ajutor celor grav bolnavi, care nu pot mânca din cauza stărilor de vomă persistente.
Pătrunjelul și bolile hepatice
Studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă așadar bolnavilor de hepatită A, B și C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel (obținut prin centrifugare), câte cincisprezece linguri pe zi, luate de preferință pe stomacul gol, înainte de masă.
Pătrunjelul și respirația
Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respirației, acționează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii și superioare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de halenă, precum și celor cu boli respiratorii cronice.
Pătrunjelul și infecțiile
În medicina arabă, pătrunjelul verde tăiat fin și amestecat cu suc de lămâie și puțină ceapă (eventual câteva felii de roșii) este folosit ca salată, care se administrează celor care au boli infecțioase recidivante. Studii recente făcute la o universitate din Turcia au pus în evidență că acest remediu activează puternic sistemul imunitar și, în plus, combate direct foarte multe specii de bacterii și ciuperci parazite. Preventiv, mâncați și dvs. dimineața, la micul dejun, pâine unsă cu puțin ulei de dovleac sau măsline, presărată din abundență cu pătrunjel tocat. Dacă vă permite stomacul, adăugați și un cățel de usturoi ras.
Pătrunjelul contra cancerului
Salatele cu mult pătrunjel și sucul de pătrunjel sunt excelenți adjuvanți în tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspăt menține pofta de mâncare, activează sistemul imunitar susținând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului hormonal. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.
Precauții la consumul de pătrunjel
Femeile gravide nu vor consuma acest zarzavat, care în cantități mari favorizează apariția contracțiilor uterine, având un efect abortiv.
FRUNZELE DE ȚELINĂ
Țelina și bolile de piele
Frunzele de țelină sunt un excelent diuretic și depurativ, precum și un fin reglator hormonal, întrunind multe din calitățile necesare tratării unor boli de piele cu o cauzalitate complexă, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite forme de acnee, dermatozele alergice. Se țin cure de 2-3 săptămâni, timp în care se consumă la fiecare masă salate asezonate cu țelină verde din belșug.
Țelina și bolile cauzate de intoxicații
Zece-cincisprezece linguri de suc de țelină consumate zilnic, în cure de două săptămâni, sunt un excelent depurativ de primăvară, care accelerează puternic procesul de eliminare a substanțelor toxice din corp. Acest tratament este indicat în mod special persoanelor care lucrează într-un mediu poluat, celor care au consumat sau consumă carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau medicamente de sinteză cu efecte adverse puternice.
Țelina și echilibrul hormonal la femei
Studii făcute în China, Japonia, Rusia au pus în evidență faptul că o dietă în care se consumă multe legume și zarzavaturi proaspete, în special țelină, în cantități mari prelungește tinerețea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea și infertilitatea. Sucul de țelină este un puternic remediu contra menopauzei premature, precum și contra tulburărilor care apar la debutul climaxului.
Țelina și potența
Nu există în medicina populară românească un remediu sexual mai răspândit ca sucul proaspăt de țelină. Puțini știu însă că cel mai eficient nu este sucul obținut din rădăcină, ci din frunze. Din acesta se consumă câte o jumătate de pahar pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.
Țelina și reumatismul
Salatele cu multă țelină tăiată mărunt sunt un excelent preventiv și adjuvant în tratamentul reumatismului și al gutei. Ele au efect antiinflamator, depurativ și chiar ușor calmant pentru durere. Extern, se face următorul tratament contra reumatismului: frunzele de țelină opărite cu apă clocotită se lasă să se răcească un pic și se pun pe articulațiile dureroase, se învelesc cu un celofan și pe deasupra cu o țesătură de lână. Se ține această cataplasmă vreme de două ore. Este un tratament valabil și în vitiligo și în cancerul de piele.
Cum se prepară sucul de verdețuri
Se mixează o mână de frunze proaspete (de țelină, de pătrunjel sau de mărar) la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră să macereze și se filtrează. Licoarea obținută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt, obținut din zarzavaturi, este un puternic medicament, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.