• Unde vă întâlneați cu primăvara, în anii copilăriei? •
GEORGE ARUN
Când pleznesc mugurii în copaci
În anul acela fusese o iarnă blândă, cum nu se întâmpla prea des în satul de munte al copilăriei mele. În Martie, deja crescuseră urzicile, ca în anul în care mama m-a născut, la dispensarul din Fundata-Brașov, iar tata a mers pe jos cinci kilometri și i-a dus o oală cu mâncare de urzici și o mămăligă rece, ca să se întremeze. Asta mi-a povestit mama, când am crescut. Iar eu am înțeles că ceea ce făcuse tata era un semn de iubire pentru femeia lui, care îi născuse, în sfârșit, un băiat, după cinci fete, una după alta.
M-am întrebat de multe ori, de-a lungul timpului, dacă bucuria aproape insuportabilă pe care o simt atunci când se așterne primăvara nu se datorează și faptului că am fost adus pe lume în luna Martie. Poate că e doar o închipuire, dar îmi place să cred că timpul nașterii rânduiește chipul sufletului. Așa se face că în copilărie, colindam mereu prin pădurile din Poiana Stânii, de la Oborul Cailor, de la Podul Ancului. Când veneam de la școală, mâncam repede, după care mergeam cu oile și mieii la păscut, în poienile străjuite de păduri. Nu era mare lucru să păzesc oile, care pășteau iarba crudă din poieni, dar intrau și în pădure, unde iarba era mai crescută datorită umezelii. Stăteam ore în șir pe o lespede de piatră, și parcă vedeam cum plesnesc mugurii în copaci, cum înfloresc sub ochii mei ghioceii, brebeneii, viorelele, liliacul sălbatic, floarea-paștelui. Când se așterne primăvara, timpul are o altă dimensiune, pentru că natura e în mișcare, în devenire, nimic nu stă pe loc, ci se supune pământului care rodește.
Odată, pe când mă aflam cu oile în pădure, nu am luat seama cum trece timpul și s-a lăsat întunericul. Oițele pășteau liniștite, mieii încă neînțărcați se dedau la supt, iar eu trăiam o stare magică, între bucurie și teamă. Fantasmele pădurii și foșnetul liniștitor al copacilor, lespezile care luau forme ciudate de animale sălbatice și Carul Mare pe cerul cu puzderie de stele, cântecul bufnițelor și susurul unui izvor din apropiere, toate conduceau la o stare de grație pe care o trăia un copil de nouă ani. Alarmat că nu mai veneam acasă, tata a venit în Poiana Stânii, la vreo doi kilometri de vatra satului, și m-a găsit acolo, pe lespedea din pădure. Fluieram, ca să-mi țin oile aproape, să nu se piardă în întuneric. „Aici erai, măi Gogule, ai rămas lipit de bolovanul ăsta, ca să vezi din pădure secera lunii?”, mi-a zis tata. „Aici eram, tată, păi nu se vede?”. Asta a fost tot, apoi am mers unul lângă altul acasă, în urma oilor.
Peste câteva săptămâni, eram tot cu oile în Poiana Stânii, când am văzut cum o codobatură tot intra într-o scorbură de fag, apoi își lua zborul și iarăși se întorcea în scorbură. După mai multe zboruri, m-am urcat în copac, am băgat mâna până la cot în buzunarul fagului și am simțit trupul călduț al păsării căreia soțul grijuliu îi ducea de mâncare la cuib. Doar puțin am mișcat-o și am simțit în palmă și ouăle, tot călduțe. După ce am coborât din copac, mi-a fost teamă că pasărea o să-și părăsească cuibul și n-o să se mai întoarcă să clocească ouăle. Nici vorbă. Am rămas mult timp cu ochii pe scorbură, dar codobatura nu și-a părăsit cuibul. În schimb, cât am stat eu acolo, soțul ei nu s-a mai întors la cuib. Probabil că prin limbajul păsărilor fusese alertat că e în pericol.
Primăvara aceea și jumătatea verii le-am petrecut, într-un fel, împreună cu codobatura mea, cu masculul și puii lor. Erau șapte. Le-am simțit mai întâi puful, apoi fulgii firavi, apoi penele. Parcă pasărea se obișnuise cu mine. Când mă apropiam de cuibul din scorbură mă simțea și își lua zborul, iar după ce eu inspectam cât au mai crescut puii, se întorcea acasă. Era o minune când mă nimeream să văd cum mama își învăța puii să zboare, din lespede în lespede, din creangă în creangă. Erau așa de firavi, câteodată își pierdeau echilibrul și cădeau pe mușchiul moale care îmbrăca pietrele. Pe la jumătatea verii, am găsit cuibul gol. Dar bucuria a fost mai mare că puii de codobatură își luaseră zborul, decât tristețea că nu aveam să-i mai văd niciodată.
Când „se lega codrul”, cum spun muntenii, mergeam în pădure și mâncam pe săturate frunze fragede de fag. Aveau un gust acrișor, apropiat de gustul măcrișului. Într-o zi, tata m-a luat cu el în pădurea din spatele casei, să adunăm lemne uscate pentru foc. „Am uitat să luăm apă cu noi, Gogule, hai să facem rost să ne potolim setea”, a zis tata. A căutat un paltin mai mare și a început să taie cu toporișca trunchiul copacului, făcând un fel de buzunar, cam cât palma lui făcută căuș. Până să mă dezmeticesc, buzunarul din paltin se umpluse deja cu mustul care începuse să dea pe-afară. „Adu repede două paie mai groase”, a zis tata. Am început să bem cu paiele licoarea dulceagă, limpede ca apa de izvor, până am golit tot buzunarul făcut de tata în trunchiul paltinului. După ce ne-am ostoit setea, ne-am întors la treaba noastră. Dar mie îmi tot stătea gândul la cum să fac pentru a nu se pierde în van elixirul care te înviora și parcă îți dădea vigoare. După ce ne-am întors acasă, am luat cu mine un furtunaș, o sfoară și o damigeană și m-am dus la paltinul din pădure, am legat cu sfoara unul din capetele furtunașului ca să nu alunece, iar celălalt capăt l-am vârât în gura damigenei. Până seara, damigeana de vreo cinci litri se umpluse cu licoarea dulceagă și miros de pădure trezită la viață.
După vreo trei-patru zile, fântâna din paltin a secat. Nu știu de ce oamenii locului îi spuneau acelui suc minunat „mustăreață”. Uneori, când ajung primăvara în satul copilăriei mele, pun mâna pe toporișcă, fac un buzunar în trunchiul unui paltin și sorb cu paiul câteva guri de mustăreață. Dar gustul nu mai e la fel cu cel pe care l-am simțit prima oară pe când aveam vreo nouă ani.
DIA RADU
Locul meu preferat de tăcut
Cred că s-a întâmplat cândva demult, la vârsta la care pui prea puține gânduri în cuvinte, când, preocupat să descoperi viața, o încerci din plin cu toate simțurile. Și mai cred că eram undeva la poalele Pietrii Craiului, în satul bunicilor mei paterni, păzit de stânci colțoase și măturat de vânturi. Acolo, pe dealurile care pe vremea aia se dezgoleau de zăpadă abia în Aprilie, într-o dimineață în care am fost trimisă la joacă, înfofolită-n năframă, m-am întâlnit și eu cu primăvara. Pentru prima oară. I-am auzit întâi pâraiele, șerpuind în jos pe dealuri, i-am văzut ultimele petice de zăpadă, murdare, micșorându-se sub povara neiertătoare a soarelui. Și i-am simțit vântul, coborând rece, cu miros de sălbăticiuni, de pe coasta cu brazi, unde într-o zi se plimbau cerbii. Nu știu dacă de vină era vârsta, sau dacă anotimpurile erau altfel, dar pe atunci, primăvara te izbea cu furie în față. Îi simțeai venirea cu fiecare centimetru de piele, o simțeai în neastâmpărul care punea dintr-o dată stăpânire pe tine.
Azi, rătăcită în uruitul tramvaiului și printre claxoanele apăsate cu ostentație, primăvara ajunge la mine tot mai palidă, mai obosită, mai decolorată. E viciul orașelor mari, cu enormele lor cantități de beton, să te îndepărteze tot mai mult de tresăririle primăverii, de pământul viu, reavăn și crud. La București, primăvara nu te mai zguduie cu violența de altădată, nu te mai seduce cu dulceața mirosurilor, trebuie s-o cauți tu, cu îndârjire, privind în fiecare zi mai atent. Și, uneori, dacă ai răbdare, chiar o găsești. O întâlnești în ploaia cu miros proaspăt, care te face să-ți deschizi larg ferestrele, în rododendronul înflorit din balcon, în cartierele vechi, unde verdeața se asortează cu firidele caselor, unde peste gardurile de piatră se revarsă liliacul, iasomia și mâna maicii domnului. Asta e primăvara mea, ce pare interbelică, pe care o întâlnesc câteodată în weekend, primăvara mea îmbrăcată ca un festival de stradă, care mă scoate la plimbare prin cartiere vechi, printre tarabe cu cărți, viniluri și gogoși la cornet.
Mai e apoi cealaltă, primăvara spațiilor largi, pe care o trăiesc uneori în pădurile Mogoșoaiei, la cules de untișor și ghiocei, uimindu-mă neîncetat de fragilitatea cu care, primăvara, pământul se lasă văzut în pielea goală. Fără haina splendidă și protectoare a zăpezii, fiecare mugur de copac reînvață să se deschidă, să recunoască soarele bun de soarele rău, soarele care păcălește de soarele care stă. Și mai e și o a treia, primăvara din cartierul meu, fostul cartier evreiesc, ras cândva de buldozere, din care n-au mai rămas azi decât câteva urme. Aici, lângă un gard albastru de zorele, din spatele căruia pândesc nenumărate pisici, pe scările de ciment ale unei case părăsite, mă așteaptă cea mai prietenoasă primăvară a mea. E locul meu preferat de tăcut, în care soarele cade întotdeauna în unghi perfect. E locul în care mă așez să beau uneori o cafea, pe care o cumpăr de la prăjitoria de-alături, în care urmăresc dârele avioanelor pe cer, visând la călătorii îndepărtate și la bărbați apropiați. Dar e și locul în care, sub soarele de Martie, în zile exact ca cea de azi, fac liniște în capul meu, amintindu-mi cum se mângâie o pisică. Și reînvăț încrederea, ca să pot s-o iau din nou de la capăt.
CĂTĂLIN MANOLE
Albuța
În Bărăgan, unde am petrecut o bună parte a copilăriei, la întâlnirea cu primăvară mă ducea… o capră. O chema Albuța și era, ca orice capră – când blândă, cu privirea galeșă, răsfățându-se cu scărpinatul între cornițe, când nebună și greu de stăpânit, de ziceai că s-a băgat dracul în ea. Cam pe la începutul lui Martie, când dădeau primele fire de iarbă, mie îmi revenea misiunea de-a merge cu Albuța la păscut „devale”, adică pe malul Mostiștei. Teoretic, eu trebuia să scot capra la întâlnirea cu primăvara, însă, de fapt, se întâmpla tocmai invers, pentru că Albuța știa toate cotloanele pe unde izbucnea primăvara și mă târa în tot felul de râpe și văioage înverzite, pe care nici nu le bănuiam. Pentru un astfel de eveniment, învățasem un fel de protocol, pe care capra părea că îl acceptă, până la un anumit moment. Adică, după o iarnă de stat în grajd, nu o scoteam oricum pe ulița ce ducea la gârlă: o țesălam un pic, îi prindeam la cornițe șnur roșu cu alb, în chip de mărțișor, și îi legam o sfoară nouă la gât. Asta era partea cu care și ea era de acord. Însă în momentul în care ieșeam pe poartă, Albuța se transforma într-un drac de capră, care mă târa la orice smoc de iarbă apărut într-o margine sau alta a drumului. Dar așa descopeream primăvara: ba un fir de troscot, aici, ba un fir de păpădie, dincolo, ba o crenguță de salcâm înmugurit, la care Albuța mă trăgea cu tot cu sfoară, cățărându-se pe gardurile vecinilor. Și cum era primăvară și vecinii erau toți ieșiți prin grădini, la săpat, ne vedeau și strigau la noi: babele ne blestemau, eu strigam la capră și o trăgeam, capra behăia și se încăpățâna, ridicată în două picioare pe garduri, încât până ajungeam la capătul uliței era ditamai tărăboiul și zarva. Câte o pisică, în vârf de uluc, adormită de soarele primăverii, mă privea cu dispreț și indiferență, în timp ce eu mă chinuiam să o țin pe Albuța pe drum. Și când credeam c-am scăpat, la colțul uliței ne întâlneam cu un cârd de gâște, și ele ieșite la întâlnirea cu primăvara, la mâncat iarbă proaspătă și la primul scăldat. Capra se lua după ele, să le gonească de la „iarba ei”, iar mie mi se făcea inima cât un purice, când vedeam gânsacii înfoiați, venind sâsâind amenințător către picioarele mele.
Cu chiu, cu vai, tot smucind de sfoara cu care o țineam, trecând pe lângă oamenii care își reparau grădinile după iarnă și se uitau mirați la alaiul ciudat format din capra nebună, cârdul de gâște scandalizate și câte un câine care se lua și el după noi, lătrând aiurea, ajungeam la casa lui Moș Căcău, de unde începea izlazul. Semn că venise primăvara cu adevărat, moșul, care toată iarna stătea în casă și doar privea pe după perdele, acum era afară, îmbrăcat tot ca de iarnă, cu cojoc și căciulă de miel în cap, dar stătea și observa tăcut și înciudat de pe băncuța din fața casei capra, câinele, gâștele și pe mine în urma lor. Odată ajunși la izlaz, gâștele plecau, Albuța se liniștea și descopeream mai departe, împreună, primăvara: mă ducea unde apăruseră primele urzici, gonea vrăbiile gălăgioase din tufele de spini ce scoseseră primele frunzulițe, mă trăgea departe de primele albine înfometate, țopăiam amândoi uimiți la vederea primilor fluturi. Și când apăreau alți copii din sat cu câte un măgăruș, o văcuță sau un cârd de găini după ei, lăsam animalele în voia lor și noi ne puneam la jucat „cuțitașul” în pământul reavăn și moale. Cam așa o țineam mai bine de o lună, până descopeream uimiți că a înflorit primul cireș în vreo grădină. Rămâneam nemișcați, ne uitam cu poftă la florile lui, pe care le vedeam deja cireșe mari, roș-gălbui. Și începeam să facem planuri pe unde sărim gardul și cum să ne strecurăm să furăm primele fructe de Mai. Albuța behăia pe izlaz, semn că nici pentru ea primăvara n-ar veni cu adevărat, dacă n-ar ronțăi câteva crenguțe furate de prin grădini. „Așa capră, așa căprar, fire-ați ai boalii!”, ne striga câte o bătrână, în timp ce Albuța ronțăia fericită mugurii proaspeți, abia ieșiți.
ANDRA OCNARU
Toate zânele din grădină
Când eram mică, îmi plăcea să-mi imaginez că o zână bună a rostit o vrajă, a rotit o baghetă magică în aer de trei ori, aerul s-a umplut de milioane de steluțe mici, strălucitoare, și puf: lunile, săptămânile și zilele din calendar s-au așezat în așa fel încât să mă nasc în cel mai frumos anotimp posibil. Pentru că, dintotdeauna, primăvara a fost anotimpul meu preferat, și pentru că, mă gândeam atunci, cu mintea mea de copil, că nu există anotimp mai potrivit pentru venirea pe lume. Îmi imaginam că oamenii născuți vara sunt prea agitați, cei născuți toamna sunt prea serioși, iar cei născuți iarna sunt triști. În logica mea de atunci, copiii născuți primăvara erau cei mai bucuroși copii din lume și nu exista pentru ei un noroc mai mare decât ăsta. Credeam cu tărie că nu doar zânele și ursitoarele îți fac daruri atunci când te naști, ci și anotimpul în care vii pe lume îți aduce darul său. Și, cu siguranță, darul primăverii pentru copiii ei nu putea fi altul decât bucuria. Tot pe atunci mă gândeam că zâna mea bună a amestecat cu mare iscusință poțiunile ei magice, așa încât eu să fiu fix copilul părinților mei, și nu al altora. Pentru că erau o grămadă de alți părinți care nu mi-ar fi plăcut, fiindcă erau sobri și ursuzi. Și tot zâna mea bună mi-a dat o grădină nesfârșită, plină de minunății. Pentru că, evident, erau multe alte grădini, dar niciuna nu era ca a mea. Grădini care nu erau atât de verzi, de însorite, de colorate. Și mai credeam că fiecare grădină are, la rândul ei, o zână care ajută la grădinărit. Înțelegeam foarte bine că, asemeni ființelor umane, sunt zâne mai harnice și zâne mai leneșe.
Așa am înțeles că noi avem cea mai harnică zână, pentru că avem și cea mai frumoasă grădină. O grădină pe care nu o puteam cuprinde în întregime cu ochii mei de copil, o grădină în care mă ascundeam, mă pierdeam fără să mă tem, plecând în căutare de mici miracole. O grădină în care mă simțeam protejată, un loc în care niciodată, nicicum, nimic rău nu avea să se întâmple. Un univers întreg în care primăvara dădea năvală: înverzea totul și înflorea totul. An de an, primăvara mi se părea că vine ca o vrajă, miraculos. Mai întâi înfloreau ghioceii, apoi iarba devenea mai deasă și mai verde, apăreau tufe întregi de narcise albe și galbene. Iar eu știam sigur, pentru că visasem asta, că acolo, în tufele alea, locuiesc trei zâne surori și ăsta e motivul pentru care mama niciodată, dar niciodată, nu rupe nicio narcisă ca s-o pună în vază. Mai erau și zambilele. Cel mai mult îmi plăcea să stau lângă ele, să mă umplu de mirosul lor. Mă gândeam că atunci când o să fiu mare, o să-mi iau un parfum care să miroasă fix așa: a zambile albe și doar un pic a zambile mov. Și țin bine minte cum așteptam cu mare nerăbdare să înflorească lalelele. În fiecare seară le făceam inspecția, cât au crescut, câte au bobocul format, încercam să ghicesc ce culoare va avea fiecare. Momentul meu preferat era când, în vreo dimineață, ieșeam din casă și, puf, vreo lalea era gata înflorită. Asta însemna că una din zâne, în zborul ei de la răsărit, a atins bobocul cu aripa și bobocul, vrăjit, s-a deschis. După ce înfloreau toate lalelele, pierdeam șirul minunilor, mi se părea că lucrurile intrau pe un făgaș normal, iarna n-avea cum să mai vină și pentru o vreme lungă o să fie doar primăvară. În grădină începea zarva, se tundeau pomi, se dădeau cu var, se săpa pământul, se puneau semințe. Livada se umplea de toporași, apoi pomii se umpleau de flori și păsări, veneau gâze, gâzele se amestecau cu zânele, de nu mai știam care-i care. Apoi venea vara, iar vara nu era decât o primăvară coaptă și din ce în ce mai fierbinte. Apoi toamna, apoi iarna. Iar în nopțile geroase, când zăpada strălucea albastră, știam că acolo, înăuntrul ei, ascunse, se află zânele mele, care își pregătesc poțiunile pentru o nouă primăvară. An de an, mereu.