Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SOS – Scrisoarea săptămânii

„Mânăstirea are nevoie de un corp de chilii”

Doamne ajută! Stimată doamnă Sânziana Pop,

Sunt protosinghelul Ciprian, Starețul Mânăs­tirii „Sf. M. Mc Dimitrie” din localitatea Coșoteni, ju­dețul Teleorman, și apelez la dvs. și la publicația „For­mula AS”, pentru a vă cere sprijinul, în­demnat de atâtea gesturi de umanitate, pe care le faceți alături de cititori.

Mânăstirea Coșoteni, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, făcătorul de mi­nuni, se află la 35 kilometri de Municipiul Alexan­dria – reședința județului Teleorman, pe drumul dintre Municipiul Roșiori de Vede și comuna Ve­dea, într-o zonă unde cândva existau păduri dese, la poalele dealului Coșoteni.

Biserica, monument istoric, este tot ce a mai ră­mas din vechea Mânăstire Drăgănești, ctitorie dom­nească ridicată de Matei Basarab, cu rudele din partea mamei sale, Stanca, pe locul unei mai vechi vetre monahale, așa după cum este menționat și în textul pisaniei ce se află în prezent la Muzeul Na­țional de Artă din București. Biserica a fost ctitorită în anul 1647 și a fost ridicată în doar 26 de zile. De-a lungul timpului, aceasta a cunoscut mai multe răs­tigniri și învieri, nu doar o dată a fost lăsată în pă­răsire din pricina lipsurilor materiale și finan­ciare, călugării de aici fiind nevoiți să meargă în alte chinovii.

După mai bine de 100 ani de la ultima părăsire, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, am primit ascultarea de a reînvia vechea lavră monahală, pen­tru a începe oficierea sfintelor slujbe. Tot de atunci am început demersurile pentru a obține auto­rizațiile necesare construirii unei case monahale (corp de chilii) pentru a nu mai fi nevoiți să facem zilnic naveta. 10 ani vor fi anul acesta, de când am tot îm­plinit cerințe și formalități, de la săpături arheo­logice și până la documentații tehnice, pentru a obține autorizația de construire, pe care, într-un final, am obținut-o pe data de 20 Decembrie 2023.

Vă mărturisesc că, în acești 10 ani, nu doar odată am vrut să fug și eu, să mă retrag în altă mânăstire, însă de fiecare dată continuam să sper și să visez că într-o zi călugării vor locui iar lângă vechea bisericuță din valea liniștii. Acum, după atâtea încercări și lipsuri, nu mai avem banii necesari pentru a putea construi casa în care să putem locui, și de aceea am hotărât să vă cer aju­torul, atât dumneavoastră, cât și cititorilor dum­neavoastră. Deși știu că în ziua de astăzi mai greu poți găsi un samarinean milostiv, totuși îmi pun încrederea în Dumnezeu, căci El prin oameni lucrează, și vă rog să ne ajutați, fiecare cum poate, unul financiar, altul material, ba chiar și cu o Sfântă Cruce făcută înaintea unei icoane, căci înseamnă că nu suntem singuri în această încercare. Ridicând această casă, ne-am muta acolo, așa cum se cuvine fiecărui călugăr, am putea răspunde zilnic tuturor credincioșilor care au nevoie de rugăciune, de un sfat, de un ajutor, apoi, am vrea ca după fiecare liturghie de duminică sau sărbători, toți creștinii care au participat la slujbă să poata lua o masă caldă cu noi, obștea mânăstirii.

Ar mai fi multe de spus despre această mânăs­tire și multe de făcut pentru ca ea să recapete fru­mu­sețea de odinioară, mai sunt atâtea de achizi­țio­nat (Sfinte Vase, Evanghelie, Covoare noi, sfeșnice etc.) pe toate le vom face dacă vom avea ajutor din partea lui Dumnezeu, dar și a oamenilor.

Vă mulțumesc mult că ați citit aceste rânduri și nădăjduiesc că veți acorda un mic spațiu și pentru Mâ­năstirea Coșoteni, în publicația pe care o con­duceți, astfel încât Mânăstirea Sfinților Dimitrie și Efrem cel Nou din localitatea Coșoteni, județul Te­leorman, să nu mai cunoască iar… răstignirea.

Cont în lei, deschis la banca BCR, RO63RNCB0245142154840001, titular cont Mâ­năs­­ti­rea Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Cu aleasă considerație,

Protosinghel CIPRIAN (ROBERT-CRISTIAN) FLOREA, Starețul Mânăstirii Coșoteni, Tel. 0765/71.36.33

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian