Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PISTRUII – pacoste sau șarm?

Foto: Shutterstock

Efelidele (sau pistruii) sunt mici der­matoze pigmentare de cu­loa­re galben-brună, ca­re apar de obi­cei pe față, mâini, bra­țe, gât, u­meri. Primăvara, sub in­flu­ența razelor sola­re, pistruii se ac­cen­tuează.

Persoanele care vor cu orice chip să scape de acest dar natural trebuie să știe că nu există un tratament ge­neral. Sub control medical, se poate aplica vita­mina PP – cu efect foto­protector. În schimb, în vederea unui tratament lo­cal profilactic, iată câteva rețete pe care le puteți prepara la far­macie:

* Evitarea expunerii la soa­re. În acest caz folosiți pudre fotopro­tec­toare, cre­me fotoprotectoare (cele pe bază de ex­tract de propolis) sau – pur și simplu – ungeți pielea pistruiată cu ulei de ricin.

* Decolorarea porțiunilor pis­truiate, aplicând una din urmă­toarele soluții:

a) 5 g perhidrol, 15 g lanolină, 15 g vaselină, 5 g hidrochinonă.

b) 1 g acid salicilic, 5 g glicerină, 90 ml alcool 70°. Zonele pistruiate, bine cu­ră­țate în prealabil, se șterg cu un tam­pon înmuiat într-una din so­luțiile ală­turate (ocoliți zona ochilor). Aplicați o dată la trei săptămâni.

* Exfolierea porțiunilor pis­truiate se poate face prin „peeling” (înlă­turarea stratului de celule moar­te). Co­man­dați, tot la farmacie, urmă­toa­rea cre­mă: 6 g talc, 6 g oxid de zinc, 6 g rezorcină, 2 g lanolină, 10 g vaselină. Unguentul se aplică, stând lungite, prin­tr-un automasaj făcut cu vârful de­ge­telor, timp de 20 de mi­nute. Apoi se spală zona respectivă cu apă. Acest pro­cedeu se aplică o dată la două săp­tă­mâni.

Este adevărat că procedeele enu­merate mai sus duc la o dispariție tem­­­porară a pistruilor, dar – atenție! – de­te­­riorează în același timp calitatea pie­lii, grăbind procesul de îmbă­trâ­nire.

Poate că n-ar fi rău ca, înainte de a dori să scăpați de pistrui, să vă gândiți ce mult contează să fii deosebit, să ai un plus de farmec. Mai bine învățați să vă puneți în valoare aceste mici da­ruri.

Cosmetica naturii

Ca să scăpăm de pistrui

Primăvara se produce nesuferita explozie de pistrui. Pentru cine vrea să scape de ei, recomandăm următoarea rețetă: o ceapă zdro­­bită se pune la ma­ce­rat câte­va zile în oțet; un hrean cu­rățat și ras se pune, de ase­­me­nea, la ma­ce­rat, vreme de-o săptă­mâ­nă, în oțet. Când sunt gata, se amestecă în­tr-un mixer cu 50 g frunze de pătrunjel proaspăt și 50 g suc de păpădie crudă. Cu sucul obținut (o pastă lichidă) se freacă de mai multe ori pe zi locurile cu pistrui.

Epilarea părului de prisos

Faceți un sirop preparat dintr-o cană de cafea umplută cu zahăr, o alta, de aceeași dimensiune, cu apă și sucul unei lă­mâi. Vărsați acest sirop pe o tigăi­ță în­cinsă și amestecați vreme de 10 mi­nute. Lăsați-l să se răcească și fo­lo­­siți-l ca pe o ceară obișnuită de epi­lat.

Îngrijirea buzelor

* Adăugați peste ru­jul de buze o pi­că­tură de glicerină. Ea va înlocui lacul de buze cu succes.

* Un amestec de miere lichidă (o lin­­gură) și una de untde­lemn de măs­line (o linguriță) vă va re­face buzele prea uscate, la fel ca o po­­madă scumpă, fa­bri­cată-n labo­ra­tor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian