Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu BĂNUȚEI

Foto: Shutterstock

Sunt printre primele flori ale lunii Martie. „Pui” de margarete cu petale ro­zalii, adu­nate în jurul unui bă­nuț de aur. Bă­nuțeii sunt bucu­ria copilăriei, florile din care se îm­pletesc coronițe de zâne sau se fac primele buchețele de dăruit mamelor. Cine să creadă că o plantă atât de mi­că și deli­cată as­cun­de, în gin­gă­șia ei, puteri mi­racu­loase de sănăta­te? Dar este adevă­rat! De sute de ani, Bă­­nuțeii sunt cunos­cuți și prețuiți pen­tru pu­terea lor de a birui in­fla­mațiile și infec­țiile, migrenele, bo­lile de ri­nichi și fi­cat, neplăcerile legate de naș­tere și durerile uterine. Iar laudele abia urmează! Puține plan­te au, ase­menea Bănuțeilor, pu­te­rea de a vin­deca afecțiunile epi­der­mei, tămă­du­ind mai repede decât su­rorile lor din na­tură rănile, bubele, tu­mo­rile, her­pe­sul și ac­neea. Suficiente motive ca să o alegem ca plantă de frunte în Far­macia de primăvară.

Tratamente de uz intern

Răceli de primăvară cu tuse – infuzie de Bă­nuței. 2 lingurițe de plantă proaspătă sau o linguriță de plan­tă uscată se opăresc cu 150 ml apă clocotită. Se lasă la infu­zat 7 minute, apoi se stre­coară. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi. Cura poate dura patru săptămâni.

Ceai depurativ de primăvară – se iau câte o linguriță de frunze proas­pete de mesteacăn, flori și frunze de Bănuței, flori de violete și frunze de mentă și se amestecă. O linguriță de amestec se opărește cu 150 ml apă. Se lasă la in­fuzat 7 minute, apoi se stre­coară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Migrene, dureri de cap, co­moții cerebrale – se beau 2-3 cești de suc de Bănuței, obți­nut în mixer, adău­gând și puțină apă. Se poate obține și prin zdro­birea ușoa­ră a plan­tei, cu pisălogul. To­că­­tura se pune într-o ceașcă, se toarnă apa, se la­să do­uă ore la macerat, apoi se consumă cu lin­gu­rița, mes­te­când bine plan­ta.

Infecții rena­le, boli de ficat – din frun­zele și flo­rile de Bănuței, bine spălate, se prepară o salată cu puțin unt­delemn de dovleac, cânepă sau floarea-soarelui presat la rece. (Se gă­sesc la magazinele natu­ris­te). Se ada­ugă un cățel de usturoi ras, fa­cul­tativ, și puțin suc de lămâie. Se con­su­mă dimineața, la prânz și seara.

Eliminarea retențiilor de li­chid, a gazelor intestinale, ușu­rarea dure­rilor nașterii – vin de Bă­nuței. Pre­parare: trei pumni de frunze și flori de Bănuței se pun la macerat într-o jumătate de litru de vin alb, vre­me de două săptămâni. Sticla se scutură zilnic. Lichidul se strecoară și se trece într-o sticlă de cu­­loare închisă. Se ia di­­mineața, pe sto­ma­cul gol, câte o ceșcuță.

Dureri uterine însoțite de hemo­ra­gii – tinctură de Bănuței. Preparare: 5 pumni de plan­tă proas­pătă (flori și frunze) se pun într-o sticlă steri­lizată. Se toarnă dea­supra alcool sau vodcă, cât să le aco­pere, și se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară. Se iau de 3-4 ori pe zi câte 10 picături, în puțină apă.

Tratamente externe

Răni, herpes, tu­mori – fiertură de Bă­nuței. 2 linguri de flori și frunze uscate de Bănuței se fierb 5 minute în 250 ml apă. După 10 minute se strecoară. Se aplică des comprese călduțe, pe lo­curile bolnave.

Inflamații oculare – un pumn de flori de Bă­nu­ței (proaspete) se pun la ma­cerat, în 250 ml apă plată. Se lasă peste noap­te, iar dimineața se stre­coa­ră. Se fac spălături locale, cu un tampon de vată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian