Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu arome

• Primăvara e anotimpul miresmelor. Aroma gingașă a unui ghiocel de pădure sau parfumul invadator al unui to­poraș înflorit au mult mai multe virtuți decât plăcerea și re­laxarea pe care le dăruiesc. Miresmele binecuvân­tate ale na­turii bi­ruie boli •

CEI 7 MAGNIFICI

• Cu următoarele 7 uleiuri vă puteți ame­naja o mică farmacie la domici­liu, ca să o aveți la îndemână în orice situație. Cumpărați doar uleiuri pure, esențiale, cu destinație internă, și ur­măriți instrucțiunile de la „modul de folosire” •

1. MENTĂ – împotriva durerilor de cap

Foto: Shutterstock

Limpezime, prospețime – men­ta ne menți­ne treji și ageri. Diluat, ule­iul de mentă aplicat pe tâmple cal­mea­ză pe dată durerile de cap pro­duse de starea de încordare. Liniș­teș­te, de asemenea, bufeurile peri­oa­dei de menopauză (picurat pe un bu­rete ud, cu care se masează brațele). Uti­lizat intern, cal­mea­ză durerile ab­dominale, datorită cantității mari de acid choleic pe care îl produce.

2. LĂMÂIE – pentru stomac și intestin

Limonenul, componenta prin­­cipală a uleiului pur de lă­mâie, este puternic an­tioxi­dant, anti­mi­cro­bian și ajută sis­temele lim­­fatic și imu­nitar. În că­lă­torii, uleiul de lămâie este un remediu de pri­mă ur­gență îm­po­triva diareei. Câte­va picături puse pe lim­bă anihilează bac­­teriile și cal­mea­ză nervii di­­ges­tivi iri­tați.

3. EUCALIPT – pentru căile respiratorii

Cineolul, uleiul eteric al ar­bo­relui de eucalipt, acțio­nează intens în caz de bronșită, îm­potriva in­flamației și blocării cu mu­cus a căilor respira­torii superioare. El intră și în compoziția unor remedii existente în farmacii. Folosit în spray-ul pentru interior, ne ușurează respirația și, în plus, reduce încărcătura bacteriană din aer, micșorând pericolul de con­taminare.

4. LEVĂNȚICĂ – probleme de piele

Levănțica este foarte eficientă în caz de iritații ale pielii, le­ziuni ușoa­re, tăieturi și zgârieturi. În același timp, efectul cal­mant alină spaimele și sta­rea de agitație. Mulți fo­losesc le­vănțica pentru a dormi mai bine și pentru relaxare.

5. CIMIȘIR – împotriva durerilor reumatice

Indiferent ce ne chi­nu­ie, ceafa înțepenită, spa­tele sau problemele re­u­matice, apli­când pe locurile dure­roase ulei de cimișir (Buxus semper­virens), ne vom simți imediat mai bine. Conține substanța activă metylsalicilat, care intră în componența a numeroase alifii anti-reumatice. Are un efect calmant și antiinflamator și, în plus, stimulează iri­garea sanguină. Deci: un remediu fierbinte pentru picioare reci. Se ma­sează pe tălpi, și gata cu senzația de frig!

6. BERGAMOTĂ – garant al bunei dispoziții

Influența ei pozitivă în cazul spai­melor și depre­siilor a fost cer­ce­tată înce­pând de prin anii ‘70. Ule­iul de berga­motă acțio­nează benefic asu­pra dispoziției su­fle­tești, dar rezul­tate bune s-au ob­ser­vat și în combaterea lip­sei poftei de mân­care și a proble­melor de concentrare.

7. TĂMÂIE – un remediu bun la toate

În Biblie se vorbește des­pre darul înțelep­ților din Ori­ent care foloseau tămâia și ca medi­cament, despre ungerea pielii regilor cu ulei de tămâie. Tămâia ne înar­mează pen­tru orice situații ne­plăcute ale vieții, atât fizice, cât și psi­hice. Ea ne sta­bili­zează emo­țional, ne echili­brează și ne ajută să rămâ­nem cu picioarele pe pământ dar, tot­odată, ea insuf­lă și zboruri spi­rituale înalte. Pe plan fizic, are proprietăți imunostimulatoare cal­mante, antiin­flamatoare și între­ține pielea.

Administrarea uleiurilor eterice – 5 REGULI DE AUR

1. Cumpărați produse de calitate

Uleiurile aromate și parfumurile sintetice din comerț sunt adesea contrafăcute. Când le cum­părați, fiți atenți la informația „Ulei eteric natural 100%”. Și no­tațiile „genuin” sau „autentic” indi­că o ca­litate nefalsificată. Pe etichetă tre­buie să apară întotdeauna denu­mirea bo­tanică completă, metoda de produ­ce­re, țara unde a fost produs și data expirării.

2. Nu aplicați uleiul eteric pur pe piele

Uleiurile eterice con­țin substanțe ac­ti­ve supercon­cen­­trate și pot irita, par­țial, pielea. De aceea, ar trebui folo­site doar în formă di­luată, cu excepția ule­iului de arbore de ceai, de tran­dafir, de lemn de santal și de levăn­țică, care sunt mai puțin iritante. Pentru a masa uleiurile eterice pe piele, aveți ne­voie de un așa-numit ulei purtător. În acest scop, cele mai adecvate sunt uleiu­rile vegetale gra­se, precum cele de măsline, migdale și susan.

3. Dozați-le cu grijă

Aten­ție: persoanelor sensibile uleiurile eterice le pot provoca reacții aler­gice. Iar be­belușilor și co­piilor mici uleiurile eterice nu le sunt, în ge­neral, recoman­date.

4. Depozitați-le corect

Producătorii pun uleiu­rile esen­țiale în sticluțe de culoare închisă, pentru a le proteja de lumină. În plus, fiind sensibile la tempe­ratură, ar tre­bui ținute în locuri mai reci, dar nu la frigider. Orientați-vă în func­ție de data expirării înscrisă pe etichetă. Unele uleiuri ar trebui con­sumate în­tr-un interval de 6 luni, al­tele pot fi păstrate mulți ani.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian