• Pe la jumătatea lui Martie, magnoliile încep să înflorească, oferind primul spectacol de gală al primăverii. Frumusețea lor ascunde, însă, și virtuți tămăduitoare, de care e bine să profităm •
Relaxare și frumusețe
Florile de magnolie sunt apreciate în medicina tradițională chineză pentru efectul lor calmant și relaxant. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți antiinflamatori. Uleiurile esențiale conținute de ele pot ajuta la ameliorarea răcelilor, a alergiilor sezoniere, a durerilor de dinți și de cap. În produsele de îngrijire a pielii, extractele din muguri de magnolie sunt utilizate ca iluminator pentru piele și pentru minimizarea iritațiilor. Proprietățile lor antioxidante le fac, de asemenea, partenerul ideal în îngrijirea pielii cu probleme.
Sirop calmant
Siropul de flori de magnolie conferă deserturilor, apei minerale sau unui prosecco, o aromă aparte, având, totodată, efect calmant contra perturbărilor primăverii. Pentru o sticlă mare (1,5 l) sunt necesare aproximativ 20 de petale de floare, 1 litru de apă clocotită și 300 g de zahăr. Se îndepărtează staminele florilor, se smulg petalele și se pun într-un castron. Se toarnă imediat apă clocotită peste ele și se lasă să stea peste noapte. A doua zi, se strecoară lichidul printr-un tifon fin într-o oală, se adaugă zahărul și se fierbe totul timp de 5 minute. Apoi se stinge focul. Siropul se toarnă în sticle curate și se lasă să se răcească.
Parfum de magnolie
Mirosul magnoliei are un efect echilibrant și calmant. Se amestecă 2 căni de flori proaspete, cu 20 ml de alcool pur. Se adaugă 5 ml de ulei de jojoba, deoarece uleiul leagă mai bine alcoolul. Se amestecă bine totul, se lasă la loc întunecat și răcoros, amestecând ocazional. Esența obținută se toarnă printr-un filtru de hârtie într-un flacon cu pulverizator.
Petale fermentate – un probiotic gustos
Un deliciu de adăugat în salate de legume crude sau fierte. Aproximativ 500 g de petale de flori de magnolie se spală, se zvântă și se pun în straturi compacte, până la gura unui borcan. Separat, se fierb 250 ml de oțet de mere, 2 linguri de miere și 1 lingură de sare. După preferință, se pot adăuga semințe de muștar și cuișoare. Se toarnă lichidul fierbinte, peste florile de magnolie, apoi se închide borcanul. Lăsați-l să stea cel puțin două săptămâni înainte de consum.
Sare cu aromă de magnolie
Sarea de magnolie încântă atât ochii, cât și papilele gustative. Cu aroma sa florală și proaspătă și culoarea sa roz minunată, este ideală pentru sărarea cărnii de pasăre, dar și pentru paste și preparate de orez cu legume. Rețeta: se mărunțesc într-un blender două mâini de petale de flori proaspete și 3 linguri de sare de mare. Apoi se pun pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt și se lasă să se usuce 2-3 ore în cuptor, la 60 de grade Celsius. De asemenea, petalele se pot amesteca cu zahăr și se pot lăsa să se usuce – ingredient perfect pentru a rafina deserturile.
Ulei reconfortant
Câteva picături de ulei de magnolie (pus de exemplu în lampa de aromaterapie) ajută la găsirea liniștii sufletești. Aplicat extern, are un efect de hidratare și curățare a pielii. Pentru asta, se amestecă 10 g de petale de flori uscate cu 100 ml de ulei vegetal și se lasă să stea timp de 10 zile. Se agită zilnic, odată sau de două ori. La final, se toarnă prin filtru de ceai, într-un recipient etanș, de culoare închisă.
Sfat pentru uscare
Pentru multe rețete sunt necesare petale de magnolie uscate. Pentru a le deține, se culeg petalele, preferabil dimineața. Mai întâi, se desprind de lângă pistil și se taie vârfurile albe cu o foarfecă. Apoi, se pot usca la maxim 50 de grade Celsius, în cuptor sau într-un deshidrator. Se păstrează cel mai bine într-un recipient etanș.
Diana Roua