Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

5 idei cu flori de magnolie

• Pe la jumătatea lui Martie, magnoliile încep să în­florească, oferind primul spectacol de gală al primă­ve­rii. Frumusețea lor ascunde, însă, și virtuți tămă­dui­­toa­re, de care e bine să profităm •

Relaxare și frumusețe

Foto: Getty Images

Florile de magnolie sunt apreciate în medicina tradițională chineză pentru efectul lor calmant și relaxant. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți anti­inflamatori. Uleiurile esențiale conținute de ele pot ajuta la ameliorarea răce­lilor, a alergiilor sezoniere, a durerilor de dinți și de cap. În produsele de în­gri­jire a pielii, extractele din muguri de magnolie sunt utilizate ca iluminator pentru piele și pentru minimizarea iritațiilor. Proprietățile lor antioxidante le fac, de asemenea, partenerul ideal în îngrijirea pielii cu probleme.

Sirop calmant

Siropul de flori de magnolie conferă deser­turilor, apei minerale sau unui prosecco, o aromă aparte, având, tot­odată, efect calmant contra per­turbărilor primăverii. Pentru o sticlă mare (1,5 l) sunt necesare aproximativ 20 de petale de floare, 1 litru de apă clocotită și 300 g de zahăr. Se înde­păr­tează staminele florilor, se smulg petalele și se pun într-un castron. Se toarnă imediat apă clocotită peste ele și se lasă să stea peste noapte. A doua zi, se strecoară lichidul printr-un tifon fin într-o oală, se adaugă zahărul și se fierbe totul timp de 5 minute. Apoi se stinge focul. Siropul se toarnă în sticle curate și se lasă să se răcească.

Parfum de magnolie

Mirosul magnoliei are un efect echilibrant și calmant. Se amestecă 2 căni de flori proaspete, cu 20 ml de alcool pur. Se adaugă 5 ml de ulei de jojoba, deoarece uleiul leagă mai bine alcoolul. Se ames­tecă bine totul, se lasă la loc întunecat și răcoros, ames­tecând ocazional. Esența ob­ți­nu­­tă se toarnă printr-un filtru de hârtie într-un flacon cu pulverizator.

Petale fermentate – un probiotic gustos

Un deliciu de adăugat în salate de legume crude sau fierte. Aproximativ 500 g de petale de flori de magnolie se spală, se zvântă și se pun în straturi compacte, până la gura unui borcan. Se­parat, se fierb 250 ml de oțet de mere, 2 linguri de miere și 1 lingură de sare. După preferință, se pot adăuga semințe de muștar și cuișoare. Se toarnă lichidul fierbinte, peste florile de mag­no­lie, apoi se închide borcanul. Lă­sați-l să stea cel puțin două săptămâni înainte de consum.

Sare cu aromă de magnolie

Sarea de mag­no­lie încântă atât ochii, cât și papile­le gustative. Cu aro­ma sa florală și proaspătă și cu­loa­rea sa roz minu­na­tă, este ideală pen­tru sărarea căr­nii de pasăre, dar și pen­tru paste și pre­parate de orez cu legume. Rețeta: se mă­runțesc într-un blender două mâini de petale de flori proaspete și 3 linguri de sare de mare. Apoi se pun pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt și se lasă să se usuce 2-3 ore în cuptor, la 60 de grade Celsius. De asemenea, petalele se pot amesteca cu zahăr și se pot lăsa să se usuce – ingredient perfect pentru a rafina deserturile.

Ulei reconfortant

Câteva picături de ulei de magnolie (pus de exemplu în lampa de aromaterapie) ajută la găsirea liniștii sufletești. Aplicat extern, are un efect de hidratare și curățare a pielii. Pentru asta, se amestecă 10 g de petale de flori usca­te cu 100 ml de ulei vegetal și se lasă să stea timp de 10 zile. Se agită zilnic, odată sau de două ori. La final, se toarnă prin filtru de ceai, într-un recipient etanș, de culoare închisă.

Sfat pentru uscare

Pentru multe rețete sunt ne­ce­sare petale de mag­­nolie uscate. Pentru a le deține, se culeg peta­le­­le, preferabil dimineața. Mai întâi, se desprind de lângă pistil și se taie vârfurile albe cu o foar­fecă. Apoi, se pot usca la maxim 50 de grade Celsius, în cup­tor sau într-un deshi­dra­tor. Se păs­trează cel mai bine într-un recipient etanș.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian