Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu muguri de primăvară

• Spre sfârșitul anotimpului rece, șamanii siberieni îi învățau pe țărani cum să-și primenească trupul pentru a rezista schimbării de climă și alimentație. Remediile lor sunt perfect actuale și azi •

Muguri de brad 

• Afecțiuni respiratorii, alergii specifice pri­mă­verii, infecții și inflamații urinare, in­fla­mații os­teoarticulare, afecțiuni diges­tive, osteo­poroză, fracturi, mialgii •

Foto: Shutterstock – 2

✔ Infuzie de muguri de brad

Turnați o cană cu apă clocotită peste două lin­guri de muguri de brad proas­peți sau uscați. Aco­pe­riți vasul și lăsați la infuzat o ju­mătate de oră. Se beau 3 căni pe zi.

✔ Pulbere de muguri de brad

Se găsește la magazine na­tu­ris­te și farmacii, sau o puteți prepara acasă.

Mugurii se adună acum, pri­mă­vara, când sunt fragezi și de cu­loare ver­de deschis. Pul­berea se ob­ține prin măcinarea fină a mu­gurilor de brad uscați. Se ia câte o linguriță, în ames­tec cu apă, între mese, de 3 ori pe zi.

✔ Tinctură de muguri de brad                                                                               

Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de brad tăiați mărunt, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la ma­ce­rat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticle de cu­loare închisă și se păstrează în loc ră­co­ros. Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere sau diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

Muguri de pin

• Pneumonie, pleurezie, bronşită acută și cronică, astm, tuberculoză, infecții uri­na­re, litiază urinară, pielită, uretrită, reduce­rea inflamaţiei prostatei •

✔ Infuzie de muguri de pin

Două linguri de muguri de pin mărunțiți, proas­­peți sau uscați, se opăresc cu o cană de apă clo­co­ti­tă. Se acoperă vasul și se lasă ceaiul la in­fuzat o ju­mătate de oră. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi.

✔ Tinctură de muguri de pin

Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de pin mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml al­cool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se pune în sticluțe de cu­loare în­chisă, la rece. Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere sau diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi. Tincturile de brad și pin se găsesc și în farmacii.

Muguri de alun

• Hepatită cronică, insuficiență hepa­tică, silicoză pulmonară, astm, emfizem pulmonar •

✔ Infuzie de muguri de alun

Două linguri cu muguri de alun proas­­­peți sau uscați mărunțiți, se opăresc cu o cană de apă clo­cotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni de infuzie pe zi.

✔ Tinctură de muguri de alun

Se iau câte 40 de picături de tinctură de muguri de alun, diluate în jumătate de pahar cu apă, îna­inte de mese, de 2-3 ori pe zi.

Muguri de salcie

• Ajută la formarea glo­bu­lelor roşii (hematopoieză), ameliorează dereglările hor­­monale la femei și bărbați și susțin func­ția sexuală, com­bat anxietatea și in­somnia •

✔ Infuzie de muguri de salcie

Două linguri de muguri de salcie mărunțiți, proaspeți sau uscați, se opă­resc cu o cană de apă clo­cotită, se lasă la infuzat o ju­mătate de oră, apoi se stre­coară. Se beau 2-3 căni de infuzie pe zi.

✔ Tinctură de muguri de salcie (se găsește în farmacii)

Se iau câte 30 de pică­turi de tinctură de muguri de sal­cie, diluate în jumă­tate de pa­har cu apă, îna­inte de mese, de 3 ori pe zi. În cazul insom­ni­ei, se iau 40 de picături de tinc­tură, diluate în jumătate pahar de apă, cu o oră înainte de culcare.

Muguri de mesteacăn

• Litiază urinară, nefrită cronică, reu­matism, ede­me cauzate de boli renale sau cardiace, hipertensiune arte­rială, hiperco­lestero­le­mie, ate­roscleroză, osteo­po­roză • 

✔ Ceai din muguri de mesteacăn

Două linguri de muguri de mesteacăn mărunțiți se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se adăugă un vârf de cuțit de bicar­bonat de sodiu. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

✔ Decoct din muguri de mesteacăn (în cazul retenției de lichide)

Se pun la fiert 800 ml apă, cu 100 g muguri de mesteacăn, și se lasă pe foc mic, timp de 10 mi­nute. Apoi se lasă vasul acoperit o jumătate de oră, și se strecoară. Se adaugă o linguriță de miere. Se bea repartizat de-a lungul unei zile. Tratamentul durează 3 zile.

✔ Tinctură de muguri de mesteacăn

Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de mesteacăn mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticluțe și se pun în loc răcoros. Se iau câte 40 de picături, di­luate în jumătate pahar de apă, de 2 ori pe zi.

Muguri de plop-negru

• Tuse, laringită, bronșită acută și cro­nică, astm, tuberculoză, infecții și infla­mații ale sistemului urinar, afecţiuni he­pa­tice, ulcer gastroduodenal, diaree, colită, pa­ra­zitoze intestinale, pentru a elimina ex­ce­sul de acid uric, artrite, artoze, retenție de lichi­de, oboseală, stimularea imunității •

✔ Infuzie de muguri de plop-negru

O lingură de muguri de plop-negru mărunțiți, proaspeți sau uscați, se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se beau 4 căni de infuzie pe zi.

✔ Decoct de muguri de plop-negru

Se pun pe foc un litru de apă cu 6 linguri de muguri de plop mărunțiți, proaspeți sau uscați. Se fierb la foc mic 3 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.

Se beau 4-5 căni de decoct pe zi, îndulcite cu miere de salcâm.

✔ Tinctură de muguri de plop-negru

Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de plop proaspeți mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticluțe și se păstrează în loc răcoros.

Se iau câte 40 de picături, puse pe pâine uscată, sau diluate în jumătate pahar de apă, de 4 ori pe zi.

✔ Pulbere de muguri de plop-negru

Mugurii de plop-negru uscați se macină, până se transformă în pulbere, cu ajutorul râșniței.

Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu apă, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Uz extern:

• Cancer de piele, eczeme, răni, herpes, he­moroizi, fisuri anale, foliculită, acnee, con­tu­zii, entorse, tăieturi, ulce­ra­ții ale pielii, infecții și infla­ma­ții ale cavității bucale, ar­trite, artroze •

✔ Comprese cu decoct de muguri de plop-negru

Se pun la fiert 500 ml apă, cu 4 linguri muguri de plop mă­run­țiți, proaspeți sau uscați, și se fierb 10 minute, la foc mic. Se trage vasul deoparte, se lasă fier­tura să se răcească, apoi se stre­coară.

Aplicați pe zonele afectate com­prese din tifon înmuiate în de­coct.

Pentru afecțiunile ca­vității bucale, clătiți gura și faceți gar­gară de mai multe ori pe zi, cu de­coct de muguri de plop-negru.

În cazul artritelor sau artrozelor, se pun com­prese din tifon, înmuiate în decoct, pe zonele du­reroase și inflamate, de două ori pe zi, câte o ju­mătate de oră.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian