• Spre sfârșitul anotimpului rece, șamanii siberieni îi învățau pe țărani cum să-și primenească trupul pentru a rezista schimbării de climă și alimentație. Remediile lor sunt perfect actuale și azi •
Muguri de brad
• Afecțiuni respiratorii, alergii specifice primăverii, infecții și inflamații urinare, inflamații osteoarticulare, afecțiuni digestive, osteoporoză, fracturi, mialgii •

✔ Infuzie de muguri de brad
Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri de muguri de brad proaspeți sau uscați. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat o jumătate de oră. Se beau 3 căni pe zi.
✔ Pulbere de muguri de brad
Se găsește la magazine naturiste și farmacii, sau o puteți prepara acasă.
Mugurii se adună acum, primăvara, când sunt fragezi și de culoare verde deschis. Pulberea se obține prin măcinarea fină a mugurilor de brad uscați. Se ia câte o linguriță, în amestec cu apă, între mese, de 3 ori pe zi.
✔ Tinctură de muguri de brad
Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de brad tăiați mărunt, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă și se păstrează în loc răcoros. Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere sau diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
Muguri de pin
• Pneumonie, pleurezie, bronşită acută și cronică, astm, tuberculoză, infecții urinare, litiază urinară, pielită, uretrită, reducerea inflamaţiei prostatei •
✔ Infuzie de muguri de pin
Două linguri de muguri de pin mărunțiți, proaspeți sau uscați, se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă ceaiul la infuzat o jumătate de oră. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi.
✔ Tinctură de muguri de pin
Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de pin mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se pune în sticluțe de culoare închisă, la rece. Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere sau diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi. Tincturile de brad și pin se găsesc și în farmacii.
Muguri de alun
• Hepatită cronică, insuficiență hepatică, silicoză pulmonară, astm, emfizem pulmonar •
✔ Infuzie de muguri de alun
Două linguri cu muguri de alun proaspeți sau uscați mărunțiți, se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni de infuzie pe zi.
✔ Tinctură de muguri de alun
Se iau câte 40 de picături de tinctură de muguri de alun, diluate în jumătate de pahar cu apă, înainte de mese, de 2-3 ori pe zi.
Muguri de salcie
• Ajută la formarea globulelor roşii (hematopoieză), ameliorează dereglările hormonale la femei și bărbați și susțin funcția sexuală, combat anxietatea și insomnia •

✔ Infuzie de muguri de salcie
Două linguri de muguri de salcie mărunțiți, proaspeți sau uscați, se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de infuzie pe zi.
✔ Tinctură de muguri de salcie (se găsește în farmacii)
Se iau câte 30 de picături de tinctură de muguri de salcie, diluate în jumătate de pahar cu apă, înainte de mese, de 3 ori pe zi. În cazul insomniei, se iau 40 de picături de tinctură, diluate în jumătate pahar de apă, cu o oră înainte de culcare.
Muguri de mesteacăn
• Litiază urinară, nefrită cronică, reumatism, edeme cauzate de boli renale sau cardiace, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, ateroscleroză, osteoporoză •
✔ Ceai din muguri de mesteacăn
Două linguri de muguri de mesteacăn mărunțiți se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se adăugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
✔ Decoct din muguri de mesteacăn (în cazul retenției de lichide)
Se pun la fiert 800 ml apă, cu 100 g muguri de mesteacăn, și se lasă pe foc mic, timp de 10 minute. Apoi se lasă vasul acoperit o jumătate de oră, și se strecoară. Se adaugă o linguriță de miere. Se bea repartizat de-a lungul unei zile. Tratamentul durează 3 zile.
✔ Tinctură de muguri de mesteacăn
Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de mesteacăn mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticluțe și se pun în loc răcoros. Se iau câte 40 de picături, diluate în jumătate pahar de apă, de 2 ori pe zi.
Muguri de plop-negru
• Tuse, laringită, bronșită acută și cronică, astm, tuberculoză, infecții și inflamații ale sistemului urinar, afecţiuni hepatice, ulcer gastroduodenal, diaree, colită, parazitoze intestinale, pentru a elimina excesul de acid uric, artrite, artoze, retenție de lichide, oboseală, stimularea imunității •
✔ Infuzie de muguri de plop-negru
O lingură de muguri de plop-negru mărunțiți, proaspeți sau uscați, se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se beau 4 căni de infuzie pe zi.
✔ Decoct de muguri de plop-negru
Se pun pe foc un litru de apă cu 6 linguri de muguri de plop mărunțiți, proaspeți sau uscați. Se fierb la foc mic 3 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.
Se beau 4-5 căni de decoct pe zi, îndulcite cu miere de salcâm.
✔ Tinctură de muguri de plop-negru
Într-un recipient de sticlă se pun 100 g muguri de plop proaspeți mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară, se toarnă în sticluțe și se păstrează în loc răcoros.
Se iau câte 40 de picături, puse pe pâine uscată, sau diluate în jumătate pahar de apă, de 4 ori pe zi.
✔ Pulbere de muguri de plop-negru
Mugurii de plop-negru uscați se macină, până se transformă în pulbere, cu ajutorul râșniței.
Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu apă, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Uz extern:
• Cancer de piele, eczeme, răni, herpes, hemoroizi, fisuri anale, foliculită, acnee, contuzii, entorse, tăieturi, ulcerații ale pielii, infecții și inflamații ale cavității bucale, artrite, artroze •
✔ Comprese cu decoct de muguri de plop-negru
Se pun la fiert 500 ml apă, cu 4 linguri muguri de plop mărunțiți, proaspeți sau uscați, și se fierb 10 minute, la foc mic. Se trage vasul deoparte, se lasă fiertura să se răcească, apoi se strecoară.
Aplicați pe zonele afectate comprese din tifon înmuiate în decoct.
Pentru afecțiunile cavității bucale, clătiți gura și faceți gargară de mai multe ori pe zi, cu decoct de muguri de plop-negru.
În cazul artritelor sau artrozelor, se pun comprese din tifon, înmuiate în decoct, pe zonele dureroase și inflamate, de două ori pe zi, câte o jumătate de oră.