Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Apatia de primăvară

Pri­măvara, când termometrele trec rapid de pe minus pe plus și când lipsa de vitamine adevărate și „verzi” în­cepe să-și spună cuvântul, foarte mulți oameni se simt sfârșiți. Ce e de făcut, când energia ne lipsește cu desă­vârșire, când căscăm toată ziua și picioarele ne par turnate în plumb? Pentru că nu există un me­dicament care să vindece dintr-o lovitură apa­tia, salvarea vine de la modificări aduse stilului de viață. Se pare că au succes.

Energia din farfurie

Foto: Shutterstock – 4

• Glucide suficiente. Luați dimineața un mic dejun consistent, compus din cereale inte­gra­le, pen­tru a ofe­ri cre­ie­rului glu­cidele necesare care îl țin activ. Amâ­nați cu câteva ore prânzul spre după-amia­ză, și com­­puneți-l tot din glu­cide (pas­te inte­grale, orez) pentru a menține echi­librul gli­ce­miei (ni­ve­lul zahă­rului în sân­ge). Acest regim de do­uă me­se, dimi­neața și du­pă-a­mia­za, e prefera­bil celor trei me­se cla­sice de peste zi, fiind­că se evită căderile și creș­te­rile bruște de energie.

• Fără zahăr. Nu contați pe dulciuri, pentru a vă energiza. Ce-i drept, ele provoacă o creștere brus­că a glicemiei, urmată însă de o cădere la fel de bruscă. Pre­ferați glucidele complexe: paste făi­noa­se, pâine in­te­grală, legume uscate, care vă ajută să vă stabilizați glicemia.

• Fără grăsimi. Reduceți consumul de ali­mente grase, pentru a îmbunătăți funcția glan­de­lor supra­renale, care vă influențează metabolismul alimentar. Limitați mai ales grăsimile saturate, de origine ani­mală (carne, ouă, unt).

• Macerat de cartofi. Spălați bine un cartof, tăiați-l în rondele fără să-l curățați și puneți-l la macerat în apă, până a doua zi dimineața. Beți doar lichidul, foar­te bogat în potasiu. Organismul nostru are nevoie de acest element, pentru a transmite impulsurile ner­voa­se care comandă mușchii.

• Combateți carențele. Oboseala de primă­vară poate fi semnul unei carențe în vitamine. Cel mai bun mijloc de a remedia situația este să dați năvală în ver­zi­turi, imediat ce apar pe piață.

Stimulente ușoare

• Mentă. Pentru a depăși un acces de obo­sea­lă, văr­sați câteva picături de ulei de mentă pe o batistă. Du­ceți-o la nas și respirați din străfundul plămânilor.

• Rozmarin. Faceți o baie în care adăugați 5 pică­turi de ulei aro­mat de rozmarin. Are virtuți stimu­lative imediate.

• Picioare ridicate. Culcați-vă pe spa­te, cu picioa­rele ridicate pe o pernă. În In­dia, yoghinii luptă în felul acesta cu obo­sea­la, stimulând irigația sanguină a creierului, ceea ce îi ajută să rămână alerți și treji.

Energie din farmacia naturii

• Ginseng. Este un sti­mulent tradițio­nal, reputat pen­tru combaterea eficientă a obo­­selii. Cel mai indi­cat este ginsen­gul sibe­rian, existent în farmacii și ma­ga­zinele na­turiste. Se ia de două ori pe zi, în doze de 300-400 mg. Stimu­lează sistemul nervos și apără or­ga­nis­mul de stres. Atenție: evitați gin­sen­gul, dacă su­feriți de hipertensiune.

• Magneziu. Fa­ceți o cură de magne­ziu, vreme de două luni, luând zilnic o do­ză de 150 mg. Acest mine­ral participă la sute de reac­ții chimice din organism, prin­tre care și la trans­formarea hranei în energie. O carență de magneziu se poate afla la originea unei pe­ri­oade de oboseală accentuată.

• Gingko biloba. Stimulează circulația sân­ge­lui în­spre creier, provocând alertețe și dinamism. Luați 15 picături de tinctură în fiecare dimineață, sau gelule administrate conform prospectului.

• Carnitină. Stimulează activitatea celulelor care produc energie. Se găsește în anumite ali­men­te (mai ales în carnea roșie), dar aportul este insufi­cient. Soli­citați în farmacii preparatele care conțin carnitină.

• Coenzima Q10. Participă, de asemenea, la fabri­ca­rea energiei. Luați două pastile pe zi, de 50 mg, în tim­pul micului dejun și al cinei, pentru a-i optimiza asi­milarea. Se găsește și în anumite ule­iuri vegetale (soia, rapiță) și în fructe uscate.

Faceți plinul cotidian de lichide

• Beți apă de-a lungul zilei, cel puțin 6 pahare. Nu așteptați să vă fie sete pentru a bea, căci sem­nalul de sete nu e tot­dea­una bine reglat. O des­hi­dratare, chiar și pu­țin importantă, poate pro­vo­ca sen­zația de obo­seală.

• Evitați băuturile care conțin cofei­nă. Du­pă o scurtă în­vio­rare, agra­vea­ză obosea­la.

• Limitați consu­mul de alcool. Slă­beș­te sistemul nervos central și pro­voacă hipogli­ce­mie, deci oboseală.

Încărcați-vă bateriile

• Gimnastică. Faceți cel puțin 30 de minute de gim­nastică tonică pe zi. Efortul fizic nu doar că arde calo­riile (kilogramele în plus con­tri­buie la oboseală), dar ne dă ener­gie. În general, persoa­nele care fac mișcare constant n-au proble­me cu obo­seala și somnul.

• Gimnastică blândă. Dacă vă simțiți apatici, faceți 10 mi­nute de gimnastică blândă. Bateriile descărcate se re­în­­carcă ușor cântând, respirând profund, mer­gând sau, pur și simplu, întinzându-vă ca pisica.

Dormiți pentru a rămâne treji

• Treziți-vă în fiecare dimineață la aceeași oră, chiar și în week-end. Organismul dvs. va asi­mi­la repe­de binefacerile unui ritm de somn regulat.

• Culcați-vă cât mai de­vre­­me, dacă aveți de recu­pe­rat ore de somn. Cu condiția să vă treziți mereu la aceeași oră, nimic nu vă împiedică să modulați durata somnului.

• Renunțați la siestele în­de­lungate. Dacă dormiți mai mult de 20 de minute, riscați să vă simțiți și mai obosiți după-amiaza.

Elixiruri naturale

Vin de mărar

Puneți la macerat 50 de grame de semințe de mă­rar într-un litru de vin roșu natural, vreme de 10 zile. Strecurați și înfundați sticla cu dop de plută. Se bea câte un păhărel după fiecare masă. Combate atât obo­seala, cât și anemia.

Vin de gențiană

Puneți la macerat 40 g ră­dă­cină de gențiană într-un litru de vin alb na­tural, vreme de două săp­tă­mâni. Strecurați. Beți o jumătate de pa­har îna­inte de fiecare masă.

Vin de pere

Puneți la fiert 500 g pulpă de pere tăiată bucăți, într-un litru de vin alb sec. Lăsați-l pe foc până scade la jumătate. Stre­curați și țineți li­chidul în sti­cle, la fri­gider. Se bea un păhărel de vin di­mineața și seara, pe stomacul gol. Energizează, dar to­pește și kilogramele de prisos. (Câte unul pe lună.)

Câteva trucuri sigure

• Lămâi și miere. Dați între 2 și 4 lămâi prin mixer (cojite de partea galbenă, dar nu și de învelișul alb), amestecați-le cu o cană mare de apă plată și o lin­gu­riță de miere și beți conținutul, imediat ce simțiți că ați obosit. Vă reenergizează rapid.

• Oxigen. Câteva respirații (12) în fața feres­trei des­chi­se sau pe balcon, combinate cu câteva mișcări de gim­nastică, ne scapă repede de accesele de obo­sea­lă. La fel de eficient este și culcatul pe spate, pe podea, vreme de 5 minute. Aceste tehnici simple sunt suficiente pentru a ne reda energia pierdută.

• Apă rece. Scoateți capul dușului și spălați-vă cu apă cât se poate de rece pe brațe (exterior și in­terior), palme (pe ambele părți), după ceafă (micșorați debitul), pe piept și la subsuori (luați apa cu pumnii de la robi­net, e mai ușor). Jetul trebuie să fie de intensitate me­die. Dacă veți folosi procedeul și pe picioare (fețe late­rale, genunchi, dosul genun­chi­lor, tălpi) vă veți simți în stare să mutați un munte din loc.

• Reiki. Lipiți palmele una de alta, cu degetele în­dreptate în sus, ca la rugă­ciune. Așteptați până sim­țiți că se încălzesc. Aplicați-le mai în­tâi pe creș­tetul capului, direcția fa­ță în față, cu dege­tele întinse. Ți­neți-le 2 minute. În­cercând să sim­țiți cum ener­gia pe care o degajă intră în cap. Mutați apoi palmele pe cea­fă, în aceeași poziție, cu de­ge­tele întinse, față în față (vâr­furile îndreptate unele spre altele), sim­țind din nou cum prin ele curge o ener­gie care vă pătrun­de în creie­rul mic. În final, apli­cați pal­mele, fie­ca­re pe câte o ureche, ți­nân­du-le ușor bombate (ro­tun­jite). La sfâr­șit, scutu­rați-vă bra­țele bine, de­parte de corp, ca și când ați vrea să scă­pați de ce­va ne­plă­cut. Veți scăpa! Obo­­seala se du­ce pe apa sâm­betei!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian