22% dintre speciile migratoare sunt amenințate cu dispariția
O știre de-a dreptul tulburătoare a venit în Februarie din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a publicat primul său raport privind animalele migratoare, după ce a analizat 1.189 de specii. Potrivit documentului, 44% dintre acestea au înregistrat o scădere a numărului de exemplare, iar 22% riscă să dispară complet. Cea mai mare amenințare la adresa animalelor migratoare o reprezintă activitățile umane, care afectează 70% dintre speciile aflate pe lista ONU. O altă problemă majoră este legată de diferite infrastructuri, precum barajele sau turbinele eoliene, care perturbă habitatele și căile de migrație ale păsărilor. Situația e agravată de schimbările climatice care vin adesea la pachet cu temperaturi extreme, inundații și secete devastatoare, incendii de vegetație produse pe suprafețe întinse și multe alte asemenea fenomene, care pun în dificultate nu doar animalele migratoare, ci și multe alte viețuitoare. Un raport realizat de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a estimat, de exemplu, că aproape 3 miliarde de animale s-au aflat în calea incendiilor care au mistuit în urmă cu câțiva ani aproape 20 de milioane de hectare din sudul şi estul Australiei. Iar în 2021, CNN relata că, potrivit datelor Australian Koala Foundation, aproximativ o treime din populația de urși koala din Australia a dispărut în decurs de numai trei ani din cauza secetei, a incendiilor violente de vegetație și a proiectelor de construcții care le-au distrus habitatul.
Luna se stafidește
Un studiu publicat în luna Ianuarie în revista „The Planetary Science Journal” de Societatea Americană de Astronomie relevă că suprafața Lunii se încrețește, circumferința ei micșorându-se deja în ultimele câteva milioane de ani cu 45 de metri. „Există un miez exterior care este topit și se răcește. Pe măsură ce se răcește, Luna se micșorează, volumul interior se schimbă, iar crusta trebuie să se adapteze la această schimbare”, a explicat autorul principal al studiului, Thomas R. Watters. Potrivit cercetătorului, această comprimare a Lunii provoacă frecvent cutremure, avalanșe, fisuri și alte tipuri de deformări. Oamenii de știință se tem că, în aceste condiții, nu este exclus ca viitoarele misiuni pe Lună cu echipaj uman să fie încă și mai riscante decât se estima anterior. O problemă care s-ar putea dovedi destul de spinoasă, în condițiile în care, după decenii întregi de acalmie, cursa către Lună pare să se fi reintensificat. Printre țările care și-au exprimat în ultima perioadă intenția de a trimite oameni pe Lună se numără SUA (în 2025), China (până în 2030) și Rusia (cândva, în deceniul următor).
Lupii din Cernobîl – rezistenți la cancer
Curioși să afle cum au evoluat animalele din zonă după cumplitul accident nuclear produs la Cernobîl în 1986, doi biologi americani din cadrul Universității Princeton au început încă din 2014 să preleveze mostre de sânge de la lupii care trăiesc în acea zonă. Ei le-au pus gulere GPS, cu aparate de măsurare a radiațiilor, pentru a putea face măsurători în timp real și a putea stabili cu exactitate la ce nivel de radiații au fost expuși. În luna Ianuarie, descoperirile celor doi cercetători au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, stârnind rumoare la nivel internațional. Pentru că, deși au fost expuși la un nivel de radiații de șase ori mai mare decât limita considerată sigură, sistemul imunitar al lupilor nu a clacat. În schimb, genomul lor a suferit anumite mutații, care par să le fi sporit rezistența la cancer. Din nefericire, declanșarea pandemiei Covid-19 și apoi a războiului din Ucraina i-a împiedicat pe cei doi oameni de știință să revină în ultima perioadă în zona Cernobîlului pentru a-și continua cercetările.
De ce au câinii ochii atât de diferiți de cei ai lupilor?
Cercetătorii Departamentului de Zoologie al Universităţii Teikyo din Japonia au prezentat în Decembrie, în revista „Royal Society Open Science”, rezultatele primului studiu care și-a propus să descopere de ce există diferențe atât de mari între ochii lupilor și cei ai câinilor. Ochii lupilor cenușii, din care se crede că se trag și câinii noștri, sunt în general oblici, gălbui și au irisul deschis la culoare. Însă de acum 50.000 – 15.000 de ani, când a început procesul lor de domesticire, aspectul li s-a transformat, iar irisul câinilor a devenit mare şi închis la culoare, cu tente roșiatice. Dorind să înțeleagă cum de au apărut aceste modificări, cercetătorii niponi au ajuns la concluzia uluitoare că ochii câinilor s-au schimbat la „cererea” oamenilor, care asociază pupilele dilatate cu emoţiile pozitive. Adaptare sentimentală! În plus, schimburile de priviri, adesea pline de tâlc, cu cel mai bun prieten al omului par astfel mai ușor de făcut. Potrivit AFP, un alt studiu recent a arătat că până și mușchii faciali ai câinilor s-au dezvoltat în timp, astfel încât să le facilizeze interacțiunea cu oamenii, permițându-le, de pildă, să-și moduleze mult mai bine decât lupii și alte viețuitoare expresia privirii. Știința transformată în magie…