Privesc înapoi cu mânie
– Ți-a apărut de curând un nou roman. Ce ne poți spune despre el?

– Da… Sunt la fel de prolific ca debutant în ale literaturii, pe cât eram de productiv la începuturile mele în regia de teatru. Probabil că, precum în iubire, o relație se uzează. Nevoia permanentă de a face ceva nou, de a merge pe cărări neumblate mă împinge să-mi schimb „dragostea” de câte ori mă întâlnesc cu o provocare nouă. Mi-am schimbat de mai multe ori „meseria”, și de fiecare dată m-am aruncat cu toată ființa mea în noua aventură. Romanele din ciclul Trilogia gălățeană; Diversiune în eter, apărut în 2022, Confreria Tropicană, apărut în 2023, și Copacul veronese, care este în lucru acum, prezintă aventuri reale și inventate prin care am trecut sau mi-ar fi plăcut să trec, pe decursul a trei cincinale diferite din viața mea. Trecutul se îmbină cu prezentul și cele trei romane fac demonstrația incomodă că totul se repetă, că omul nu s-a schimbat prea mult, în structura sa de bază și doar rama tabloului e mai colorată, mai evoluată, mai tehnologizată… Romanele sunt acompaniate și de un site web, care conține multe din informațiile necesare unei documentări adecvate asupra unor perioade, locuri, lucruri din trecut și de azi, pe care eu am preferat să nu pierd timpul descriindu-le în paginile mele… ci să le pun la dispoziția cititorului meu prin câteva sute de QR-uri prezente în corpul textelor. Nu vă imaginați câtă muncă… de echipă… este în spatele acestei idei năstrușnice!
– De ce simți nevoia să revizitezi și literar locurile copilăriei?
– Pentru a putea privi înapoi cu mânie! Am ajuns deja la anul 1980, când aveam 24 de ani! Am trăit, încă din copilărie, extrem de diferit de marea majoritate a prietenilor și colegilor mei. M-am băgat în atât de multe lucruri… nu toate tocmai corecte, încât nu-mi ajung paginile și timpul pentru cât aș avea de povestit. Pe urmă, am încercat și încerc în mod continuu să universalizez poveștile și să caut un numitor comun al Galațiului, ca spațiu cosmopolit și comunist în același timp, a gălățenilor, cu deschiderea lor la mare (Dunărea este maritimă până la Brăila), cu alte spații la fel de aventuroase din lumea largă. Poate și pentru că eu am umblat mult prin lumea largă, și nu ca turist! Pe urmă, orice metaforă are un picior în realitate și realitatea pe care o cunosc cel mai bine este cea de la Galați și, mai apoi, de la București, până la 24 de ani… De la aceste realități am pornit ca să pot, mai întâi, fabula, și mai apoi, să pot compara cu ceea ce se întâmplă cu alte nații, în alte spații, în timpuri diferite…
„Nimeni nu citea «Scânteia» în Galați”
– Cum era Galațiul adolescenței tale în plin comunism?

– Nu prea era comunist Galațiul! Cum puteai să faci dintr-o masă de oameni atât de eteroclită, venită din toată țara la muncă, dar lângă un port european plin de vase din toată lumea, unul dintre cele mai mari combinate siderurgice unde lucrau și englezi, nemți, francezi, suedezi, belgieni, polonezi… într-o turmă de oameni ideali? Iar eu locuiam lângă „Francezi”… lângă blocurile unde stătea marea majoritate a străinilor care lucrau în Combinatul Siderurgic. Nimeni nu citea „Scânteia”… încet-încet, nimeni nu a mai crezut în Ceaușescu și în alții ca el… nimeni nu trăia numai din salariu… nimeni nu accepta situația, până a explodat mămăliga. Dar tot atât de adevărat este și faptul că mulți au știut să profite de regimul comunist, așa cum era el. Aceștia formau, de fapt, o burghezie, „burghezia comunistă”, un produs rezidual, pe drumul construirii „omului ideal”.
Neliniștit ca argintul viu
– Care erau „supapele” adolescenților în acele vremuri?

– Eu aveam multe „supape” la dispoziție, printre care sportul și teatrul. Am făcut volei, baschet și ciclism de performanță. Iar teatru… am jucat de la 5 ani în tot ce exista ca formă de încadrare, ajungând pe la 14 ani să joc pe scena Teatrului de Stat din Galați. Și acum mă întreb când mai aveam timp să învăț. Am fost neliniștit tot timpul și, precum argintul viu, în tot și în toate. Singura mea durere a fost că nu am cântat la pian. Mi-am dorit atât de mult! Dar părinții mei s-au despărțit, și mama, ingineră, nu m-a încurajat în direcția asta. A fost mulțumită că, din economii, a cumpărat o casă! Pentru restul tinerilor de vârsta mea, erau muzica la Europa Liberă, „ceaiurile” de sâmbătă seară, cu o veșnică și neliniștită căutare a unei partenere, discotecile și litoralul Mării Negre, pe timpul vacanței de vară. Eram cu toții destul de egali. Purtam un fel de uniformă pe trupul nostru tânăr și în mintea noastră în formare. Și mai era școala… obligatorie, unde se învățau atât de multe lucruri inutile, din care abia așteptam să evadăm, când suna ultimul clopoțel… Și mulți dintre noi reușeau să evadeze, prin diferite forme, chiar și dincolo de granițele terestre ale României. Pentru că exista un miraj al fructului interzis, ținta permanentă a propagandei comuniste: „dincolo” – Occidentul.
– De ce regizorul Radu Dinulescu virează spre literatură?
– În decursul anilor, mi-am schimbat de mai multe ori ocupația principală. Cea din care mi-am câștigat existența și mi-a oferit plăcerea de a munci. Am fost actor de teatru, de film, regizor, scenarist, scenograf, fotograf, constructor de păpuși gigant, de caruri alegorice pentru carnavaluri, de păpuși și măști pentru teatru, costume de cabaret și „jeu de rôle”. De fiecare dată, am părăsit câmpul de luptă când ajungeam la un prag de unde aveam teama că nu mai pot evolua și găsi bucuria noului și a surprinzătorului… În tinerețe, am fost cel mai tânăr regizor (24 ani) cu premiul ATM (UNITER de azi), pentru regia spectacolului „Leonce și Lena”. Când am făcut păpuși-gigant, câteva zeci de carnavaluri din sudul Franței aveau obiecte construite de echipe, aflate sub conducerea mea… Când am făcut teatru de marionete, am ajuns în IN la Charleville Mézières, cel mai mare festival al păpușarilor din lume, unde România nu mai fusese selecționată de 15 ani… Ca fotograf, am avut expoziție în Tel-Aviv, când am început să fac teatru în franceză, am luat „Coup de cœur de la presse”, cea mai înaltă distincție din Avignon Off… Când am început să fac spectacole multimedia, am ajuns să joc la Kennedy Center în Washington, la New York, Rio de Janeiro și în toată Europa. Și când ești pe Everest… trebuie să cucerești alt vârf, să o iei de la zero… Eu am preferat să pornesc de fiecare dată de la zero, altfel riscam… melancolia!
– Ești un cetățean al lumii. Unde e acasă pentru tine sau câte „acasă” ai avut și ai?

– Din fericire, am locuit în multe locuri, dar cel mai fericit am fost la Marsilia. Acolo am trăit cel mai intens și m-am simțit cel mai integrat în natură. Cred că zona geografică influențează cu energia ei trăirile individuale, inclusiv cariera. De altfel, și cele mai mari succese au fost legate de zona aceea. Avignon este la numai 80 de km de Marsilia! Dacă vreodată voi avea posibilitatea să mă retrag undeva, unde să stau și să scriu, ar fi satul Les Goudes, de lângă Marsilia.