Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ținere de minte și concentrare

• Să nu uiți de la mână pân’ la gură și să nu pui sare în cafea sunt două deziderate importante când soarele vieții începe să coboare spre asfințit. Iată câteva sfaturi de prim-ajutor •

* Apă pentru gânduri limpezi

Foto: Shutterstock – 2

Conform unor studii recente, nivelul de concentrare scade atunci când nu se bea suficientă apă. Lichidul ajută celulele nervoase din creier (și nu doar pe ele) să comunice bine și să stimuleze conexiunile necesare. Un mic sfat: cine observă că începe să aibă dureri de cap sau migrene ar trebui să bea mai întâi un pahar mare cu apă, deoarece un creier nehidratat se manifestă de obicei prin durere.

* Ocrotiți-vă somnul

Lipsa somnului este una dintre cauzele principale ale neputinței de a ne concentra. Ceaiul de valeriană favorizează ador­mirea și menținerea somnului profund, astfel încât creierul să se poată regenera în timpul nopții. La fel de eficiente sunt remediile homeopatice Opium și Cofeea cruda. Au efect rapid și nu dau dependență.

* Nelipsitele vitamine B

Vitamina B6, împreună cu vi­ta­mina B12, contribuie la formarea de neurotransmițători importanți, cum ar fi serotonina. Găsim o cantitate mai mare de vitamina B în semințe de in, varză de Bruxelles, broccoli, nuci, năut și banane.

* Stimulent energetic cu carbohidrați naturali

Zaharurile și carbohidrații sunt une­le dintre cele mai importante surse de energie pentru creierul nostru. Tre­buie făcută o distincție între monoza­ha­ride, dizaharide și polizaharide. Primele do­uă au proprietatea de a face ca ni­velul de zahăr din sânge să crească ra­pid, dar să scadă la fel de repede. Zahărul simplu, industrial, nu este nici el reco­mandat, fiind clasificat ca o substanță care creează dependență. Cei mai buni carbohidrați pentru performanța creie­ru­lui sunt cei care conțin polizaharide, de exemplu, legume crude, cereale integrale, orez și fructe.

* Stimulent mental – ceaiul verde

Cine este nevoit să muncească mental un timp mai îndelungat prefe­ră să bea o ceașcă de cafea. Cu toate acestea, s-a dovedit că infuzia de ceai verde este mai sănătoasă: pe de o par­te, este bună pentru tensiunea arte­ria­lă, pe de altă parte, pentru menținerea focalizării creierului pe o perioadă mai lungă de timp. În cazul cafelei, nivelul de energie crește rapid, dar la fel de rapid scade. În schimb, ceaiul verde acționează mai lent, dar și mai durabil.

* Sport cu mintea

Se știe că sporturile de rezis­ten­ță, precum ciclismul sau drumețiile, asigură o mai bună oxigenare a cre­ierului. S-a dovedit, însă, că spor­turile care utilizează și abi­li­tățile mentale sunt și mai eficiente. Aces­tea ar putea fi șahul, dansurile de societate sau artele marțiale, acti­vi­tăți care necesită memorarea unor anumite secvențe de poziții, pași sau ritmuri muzicale.

* Hrană pentru creier

La fel ca inima și ficatul, creierul este un organ care trebuie să fie alimentat cu substanțe nutritive vitale. Primăvara, „felul” lui preferat e urzica, o plantă bo­gată în minerale precum calciu, magneziu, potasiu și siliciu, vitaminele A, C, E, K și diverse vitamine B. De asemenea, conține proteine și acizi grași polinesaturați să­nătoși. Cu toate acestea, o cură cu ceai de urzici nu ar trebui să dureze mai mult de șase săptămâni.

* Mirosul de citrice

Potrivit unor studii recente, re­alizate de neuro­logii americani, creierul se poate concentra asupra unui singur lucru, timp de apro­xi­ma­tiv 90 de mi­nu­te. Când efortul se prelungește mai mult, un prim ajutor oferă uleiul esențial de berga­motă sau de lă­mâ­ie. Puterea de concentrare spo­rește.

* Tinctura de rozmarin

Dacă atunci când lucrați, aveți tendința de a pierde mereu firul și de a vă rătăci printre gânduri, ar trebui să vă tamponați, din când în când, puțină tinctură de rozmarin, în spatele lobului urechii. Puneți 20 g de rozmarin, într-un pahar, turnați peste el 125 ml de alcool și tinctura e gata. Lăsați la infuzat timp de 40 de zile la 20 de grade, apoi filtrați. Parfumul cu mi­ros picant va func­țio­na rapid.

* Lămâiță pentru creier activ

Oricine trebuie să ducă la bun sfârșit o sarcină, indiferent dacă e vorba de a bate un cui în perete sau de a duce la bun sfârșit un proiect, are nevoie de calm și de putere de concentrare. Ceaiul de lămâiță are un efect imediat, în sen­sul acesta, în plus, are și un gust foarte plăcut. Un studiu realizat în Marea Bri­tanie a dovedit că lămâița îmbu­nătă­țește performanța creierului.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian