Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii pentru stimularea metabolismului

Foto: Shutterstock

Renașterea naturii ne înviorează simțurile și ne stârnește dorința de a-i oferi și organismului nostru un imbold pozitiv, prin stimularea metabolismului. Și nimic nu ațâță mai bine focul decât primele plante de primăvară. Urzica, piciorul-caprei, păpădia, brusturele, coa­da-șoricelului, pelinul și turița-mare conțin sub­stanțe amare, cu efect tonic asupra întregului orga­nism și, în primul rând, asupra ficatului. Iar dacă ne culegem singuri plantele din pădure, avan­tajele cresc: facem mișcare, inspirăm aer proaspăt, min­tea ni se trezește, iar sufletul „clocotește” de bucu­ria priveliștilor atinse de verdele primăverii. În general, în viață e bine ca lucrurile importante să le facem chiar noi. Sentimentul de împlinire e o garanție de sănătate.

Pulbere amară, după rețeta lui Hildegard von Bingen

• Susține digestia, reglează apetitul •

Ingrediente: câ­te o linguriță de pe­lin, coada-șorice­lu­lui, boabe de ienu­păr, semințe de ana­son, semințe de feni­cul, semințe de chi­men, o lingură de ră­dă­cină rasă de pă­trun­jel de câmp, toa­te uscate.

Preparare: A­mes­­tecați toate in­gre­­dien­tele și măci­nați-le fin.

Mod de administrare: Se ia o dată pe zi, câte un vârf de cuțit de pulbere și se lasă să se dizolve încet în gură, înainte de masă. O altă variantă e să preparați un ceai, folosind 1⁄2 linguriță de pudră la o cană de apă fierbinte. Dacă doriți să faceți o cură, beți ceaiul o dată sau de două ori pe zi, dimineața și seara.

Oximel din plante sălbatice

• Activează arderile, stimulează sistemul imunitar •

Ingrediente: 200 g miere neagră, de pădure, 200 ml oțet de mere natural, o legătură de plante sălbatice bune pentru ficat – păpădie, pelin.

Preparare: • Amestecați mierea și oțetul de mere. • Tăiați plantele foarte fin – dacă au fost spălate în prealabil, lăsați-le mai întâi să se usuce bine, pentru că altfel există riscul să se dez­volte mucegaiul. • Umpleți cu plantele to­cate aproximativ o treime (sau mai mult) dintr-un borcan cu capac înșurubabil (500 ml). Tur­nați deasupra amestecul de miere și oțet și depo­zitați borcanul într-un loc răcoros și întunecat, timp de 2-3 săptămâni, amestecând zilnic. Filtrați și turnați oximelul într-un recipient steril.

Mod de administrare: Dimi­neața, înainte de micul dejun, adăugați 1-2 linguri de oximel într-un pa­­har mic de apă călduță și beți. Ideal e să faceți câte o cură de 6 săp­tămâni, iar apoi să luați o pauză. Oțetul de mere și plan­tele aromatice sti­mu­lează metabo­lis­mul, iar mie­rea întărește sistemul imunitar.

Ceai de plante sălbatice pentru metabolism

• Combate retenția de apă, stimulează ficatul•

Ingrediente: 200 ml apă fierbinte, 2 prize (cât cuprinzi cu trei de­gete) de coa­da-șo­ricelului, pă­pă­die și urzică tocate fin (dacă plantele sunt us­cate, atunci fo­lo­siți doar o priză).

Preparare: • Puneți apa la fiert, turnați-o peste plante și lă­sați apro­xi­ma­tiv 10 minute la in­fuzat, apoi stre­curați.

Mod de ad­mi­nistrare: Beți maximum 3 căni pe zi.

Dacă doriți, pu­teți include în amestec și alte plan­te, precum pe­linul-negru sau turița-mare. A­tunci sporiți can­titatea de apă cu o jumătate de cană.

Suc de urzici proaspete

• Diuretic, detoxifiant, bogat în vitamina C și fier •

Ingrediente: Un pumn de urzici proaspete, puțină apă.

Preparare: • Spălați urzicile, scurgeți-le doar un pic și lăsați-le câteva ore în apa rămasă, astfel încât să se mai în­moa­ie puțin. • Tocați-le gros­­cior, apoi pa­sați-le într-un blender sau folosiți o mașină de to­cat. • Strecurați ames­tecul printr-o sită foar­te fină.

Mod de adminis­trare: ca tratament, se administrează zilnic 2-3 lingurițe, timp de pâ­nă la maximum 4 săp­tă­mâni. Atenție: nu de­pă­șiți doza recomandată și nu faceți cure pe termen lung – în caz contrar, riscați să vă faceți mai mult rău decât bine.

Sărățele de urzici

Ingrediente pentru 1 foaie de aluat: 250 g făină de năut, 50 g de mar­garină, 50 ml apă rece, 1 lingură ulei de măsline, 150 g semințe de in (pe ju­mă­tate măcinate), 2 vâr­furi de cuțit de sare, 1 lin­gu­ră de frunze de urzică, puțin ulei de măsline și încă niște frunze de urzică.

Preparare: • Folosiți toate ingredientele, cu ex­cepția frunzelor de urzică, pentru a face un aluat fin, de preferință în robotul de bucătărie. Adăugați apoi frunzele de urzică, tocate mărunt. • Întindeți aluatul între două foi de hârtie de copt și rulați. Așezați-l apoi într-o tavă de copt și îndepărtați hârtia de deasupra. Dacă doriți, puteți unge aluatul cu ulei de măsline și îl puteți decora cu frunze de urzică. • Coaceți aluatul de sărățele într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 15 minute, până când devine maroniu și crocant. Tăiați-l în formă de romburi sau pătrate cât mai este cald.

Timp de preparare: aproximativ 30 de minute, la care se adaugă timpul de coacere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian